Un angajat al laboratorului P4 din Wuhan poartă costum de protecție, pe 23 februarie 2017, în Wuhan, China. AFP / Johannes Eisele

Această înșiruire de conexiuni care leagă laboratorul Wuhan de companiile farmaceutice, Bill Gates și George Soros este incorectă

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Postări care susțin că un laborator de biosecuritate din Wuhan aparține companiei GlaxoSmithKline (GSK), care se presupune că face parte dintr-un lanț de conexiuni care leagă compania farmaceutică Pfizer, de firma de administrare a activelor BlackRock și miliardarii Bill Gates și George Soros, au fost distribuite pe Facebook de peste 4000 de ori de la 29 noiembrie 2020. Aceste postări conțin mai multe neadevăruri. Institutul de virusologie Wuhan, despre care nu s-a demonstrat nicăieri că ar fi responsabil de originea epidemiei, nu are nicio legătură cu GSK, o companie care nu deține firma americană Pfizer.

AFP România a găsit mai multe postări în limba română care împărtășeau aceeași înșiruire de presupuse legături. Cea mai răspândită postare, care a fost distribuită de peste 3700 de ori, a fost publicată pe Facebook la 30 noiembrie 2020. În postare, textul spune: „Laboratorul biologic chinez din Wuhan este deținut de Glaxo! Care, din întâmplare, deține Pfizer! (cel care produce vaccinul!)” Textul continuă, conectând companiile farmaceutice cu George Soros și Bill Gates, în încercarea de a dovedi că pandemia de coronavirus a fost planificată.

Aceeași postare a apărut și aici pe 2 decembrie 2020, distribuită de peste 1200 de ori. Și aici, într-o versiune ușor diferită, cu aproximativ 300 de preluări de la 9 decembrie 2020. În timp ce cea mai puțin răspândită dintre aceste trei postări este o traducere aproape cuvânt cu cuvânt a textelor care au apărut anterior în alte limbi și țări, cele două postări care au fost cel mai mult distribuite conțin câteva cuvinte suplimentare la sfârșit, spunând publicului să nu împărtășească postarea, cum că ar fi „știri false”.

Acest final ambiguu, care poate fi înțeles ca o declarație pro sau contra dezinformării și poate fi văzut doar de către utilizatorii care citesc postarea până la capăt, indică ironic că utilizatorul care distribuie acest mesaj ar fi un conspiraționist, iar sursa textului „cineva pe Facebook”, „probabil plătit de ruși”. Cei doi utilizatori FB care l-au postat, deși diferiți unul de celălalt în ceea ce privește audiența, unul având peste un milion de urmăritori și celălalt doar câteva sute, au multe în comun. Amândoi răspândesc un amestec de știri false și postări naționaliste, unele la limita discursului extremist.

Publicul a răspuns diferit la text. Unii utilizatori au spus că sunt știri false, recomandând ca autorii postării să folosească Google pentru a se lămuri, în timp ce alții au reacționat furios. „MOARTEEEEE BILLLL GATESS! MOARTE GUNOIULUI DEMENT! SA NI-L LASE NOUA IN MAINI CA STIM CE SA FACEM CU EL! ASASINUL NR 1 AL PLANETEI!”, a comentat o persoană.

Captură de ecran cu postarea falsă, realizată pe 14 decembrie, 2020

În ultima lună, postări similare au fost distribuite în olandeză, germană, slovacă sau spaniolă. Prima postare pe Facebook găsită de AFP datează din 12 noiembrie 2020 și a fost distribuită în limba italiană. Textul este atribuit unui anumit Giuseppe Renda. O căutare pe Google cu acest nume arată un profil de Linkedin al unui angajat Pfizer din Italia. AFP a încercat să-l contacteze pe Giuseppe Renda, dar nu a primit niciun răspuns până la publicarea acestui articol.

Nicio legătură între laboratorul din Wuhan și Glaxo

Aceste postări menționează „laboratorul biologic” din Wuhan, despre care se spune că este deținut de gigantul farmaceutic GlaxoSmithKline (GSK). Multe teorii susțin că Sars-Cov-2 a fost creat în laboratorul P4 din Wuhan și mai târziu a scăpat. Însuși Donald Trump a spus în aprilie că „are dovezi” că pandemia a pornit din institutul menționat, dar nu a prezentat niciodată dovada respectivă. Nimic nu dovedește această afirmație, așa cum AFP a explicat deja.

AFP nu a găsit nicio legătură între Institutul de Virusologie din Wuhan (WIV), unde se află acest laborator, și compania GlaxoSmithKline. Conform acestui articol din revista științifică Nature, din 2017, care prezintă activitățile laboratorului WIV P4, crearea acestuia a fost aprobată în 2003 de Academia Chineză de Științe (CAS) și laboratorul a fost construit cu ajutorul Franței, ca parte a unui acord de cooperare privind prevenirea și controlul noilor boli infecțioase.

Acest comunicat de presă CAS afirmă, de asemenea, că WIV P4 a fost inaugurat în 2015 de Comisia Națională de Sănătate și Planificare Familială din Republica Populară Chineză și Academia Chineză de Științe. A fost finanțat de Comisia Națională pentru Reformă și Dezvoltare (NDRC) și „proiectat de Franța și China”. Comunicatul de presă nu menționează compania GSK.

Captură de ecran realizată pe 9 decembrie, 2020, pe site-ul Institutului de Virusologie din Wuhan

Site-ul WIV nu conține nicio mențiune cu privire la vreo implicare a unei companii străine. Institutul depinde de CAS, care depinde de guvernul chinez. Nici site-ul GSK din China nu menționează vreo implicare în WIV. Aceasta indică faptul că GSK este stabilit în China în orașele Shanghai, Beijing și Tianjin.

AFP a luat legătura cu Academia de Științe din China, dar nu a primit niciun răspuns în momentul publicării acestui articol.

Fotografie aeriană cu laboratorul P4 din Wuhan, China, 27 mai 2020 (AFP / Hector Retamal)

Glaxo nu deține Pfizer

"Glaxo, care, din întâmplare, deține Pfizer! (cel care produce vaccinul!)” continuă postarea. Grupul farmaceutic american Pfizer a dezvoltat vaccinul împotriva Covid-19 utilizat în prezent în Regatul Unit, Canada sau SUA.

Potrivit CNN Business, Pfizer este controlat majoritar de The Vanguard Group, care deține o participație de 7,67% în laboratorul american. Compania multinațională americană BlackRock, menționată în această postare, este, de asemenea, unul dintre acționari. Dar Glaxo nu se află pe lista acționarilor Pfizer.

Contactat de AFP, un purtător de cuvânt al Pfizer a confirmat că afirmația potrivit căreia GSK ar deține compania farmaceutică „nu este corectă”. "Pfizer NU este deținut de Glaxo! Pfizer este o companie listată la bursa din New York", a declarat purtătoarea de cuvânt Dervila Keane pentru AFP într-un e-mail primit pe 7 decembrie 2020.

În decembrie 2018, GSK și Pfizer au anunțat fuziunea pe zona de medicamente fără prescripție medicală într-o societate mixtă, creând astfel în 2019 GSK Consumer Healthcare, o alianță pentru comercializarea produselor precum Voltaren, Panadol și Advil. Cu toate acestea, nu a fost vorba de o preluare a unei companii de către alta. În sectorul farmaceutic, cele două companii rămân concurente.


Confuzie în legăturile dintre BlackRock, AXA, Winterthur și Allianz

Postările de pe Facebook susțin în continuare că laboratorul Pfizer „este gestionat de finanțele BlackRock”, care „din întâmplare, gestionează finanțele Societății Open Foundation”, creată de americanul George Soros, care „servește” compania franceză de asigurări AXA, care deține compania germană Winterthur „care a construit laboratorul chinez din Wuhan”. Winterthur este de fapt o companie de asigurări elvețiană, nu germană, care a fost cumpărată de Axa în 2006. AFP nu a găsit nicio dovadă despre construcția unui laborator în Wuhan de către grup.

Omul de afaceri și filantropul George Soros este constant subiectul informațiilor false, dezmințite de AFP. Printre altele, a fost prezentat în mod fals ca fiind arestat în Elveția și mai târziu la Philadelphia pentru intervenție în alegerile prezidențiale din SUA și ar fi spus că dorește „să doboare Statele Unite prin finanțarea grupurilor antisociale de culoare”.

BlackRock este cel mai important manager de active din lume și, ca atare, deține acțiuni în mii de companii, inclusiv Pfizer. De asemenea, are mii de investitori, inclusiv magnatul George Soros.

Pe site-ul Open Society Foundations nu există nicio mențiune despre compania franceză de asigurări Axa, cu excepția unui document în care sunt menționate, ca exemplu, procesele intentate de Axa împotriva persoanelor vinovate de declarații de asigurare false.

Potrivit postărilor de pe Facebook, laboratorul Wuhan P4 a fost „cumpărat accidental” și de asigurătorul Allianz. Acest lucru nu are sens, deoarece, mai sus, aceleași postări susțin că laboratorul aparține Glaxo. Allianz indică pe site-ul său că are birouri în Beijing, Shanghai și Guangzhou, dar nu și în Wuhan. De asemenea, compania nu menționează prezența unui laborator în China.

Bill Gates nu este un acționar important al Pfizer

Postarea mai leagă BlackRock de Bill Gates, care este denumit și „acționar al Pfizer”, „un mare acționar al Microsoft”, „în prezent primul sponsor al OMS”. La fel ca George Soros, Bill Gates a fost ținta multor informații false de la începutul pandemiei Covid-19.

Laboratorul Pfizer a primit într-adevăr bani de la Fondul Strategic de Investiții al Fundației Bill și Melinda Gates. Fundația a investit în compania farmaceutică pentru a extinde accesul la Sayana, un contraceptiv injectabil, pentru țările în curs de dezvoltare, așa cum este explicat pe site-ul său. De asemenea, a anunțat în septembrie 2020 că va colabora cu mai multe companii care lucrează la dezvoltarea unui vaccin Covid-19. Cu toate acestea, Fundația Bill și Melinda Gates nu se numără printre acționarii principali ai Pfizer.

Acționarii principali ai Pfizer. Captură de ecran a site-ului marketscreener.com, realizată pe 8 decembrie 2020

Fundația Bill & Melinda Gates este într-adevăr unul dintre cei mai mari contribuitori la OMS, contribuind cu 11,65% din bugetul Organizației Mondiale a Sănătății. Este imediat după guvernului german, care asigură 12,18% din buget, ca nivel de contribuții.

În concluzie, nu există dovezi că Wuhan WIV este deținut de compania GlaxoSmithKline și nici nu este adevărat că GSK ar deține Pfizer. De asemenea, nu există nicio urmă a implicării companiilor de asigurări Winterthur și AXA în WIV. În schimb, administratorul de fonduri BlackRock, care deține o parte din acțiunile Pfizer, îl are ca investitor pe George Soros, alături de multe alte averi globale. În plus, Bill și Melinda Gates au investit în Pfizer pentru dezvoltarea de proiecte specifice, dar nu sunt acționari semnificativi.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 BILL GATES George Soros