Nu, Honjo a zis că a fost subiectul unor „acuzații false și dezinformări”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 26 Noiembrie 2020, la 14:58
- Actualizat pe 15 Ianuarie 2021, la 18:21
- 2 minute de citit
- De: AFP Australia
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Postarea a fost distribuită în română pe Facebook pe 19 octombrie, 2020. În această postare, distribuită ulterior de mai mult de 3.400 de ori, textul care introduce o fotografie cu Dr. Honjo spune: „ADEVĂRUL se va afla ! “Profesorul japonez de fiziologie medicinală, dr. imunolog Tasuku Honjo, a provocat astăzi senzație în mass-media, spunând că virusul corona nu este natural.” O afirmație identică a circulat din aprilie 2020 și a fost distribuită de mii de ori în mai multe limbi, inclusiv în engleză, bosniacă, croată și franceză.
Legenda foarte lungă care acompaniază fotografia continuă cu afirmația pe care profesorul ar fi făcut-o despre noul coronavirus: „Dacă VIRUSUL ar fi natural, nu ar fi afectat întreaga lume! În funcție de climă/mediu, temperatura diferă de la o țară la alta. Dacă virusul ar fi natural, s-ar fi răspândit doar în locuri reci şi ar fi murit în locuri fierbinți. Am peste 40 de ani de cercetări pe animale și viruși. Asemenea virus Nu este natural !Este un virus fabricat ! complet artificial ! Colaborez de 4 ani cu cercetatorii din laboratorul Wuhan din China.”
Dar profesorul a respins afirmațiile.
Într-o declarație din 27 aprilie, când afirmația începuse să circule, Honjo a spus că a fost supus „acuzațiilor false și dezinformării”. Declarația a fost publicată pe site-ul Universității din Kyoto, unde ocupă funcția de director general adjunct la Institutul pentru Studii Avansate.
Comunicatul de presă spune: „În urma durerii, pierderilor economice și suferințelor globale fără precedent cauzate de pandemia COVID-19, sunt foarte întristat că numele meu și cel al Universității Kyoto au fost folosite pentru a răspândi acuzații false și dezinformare.
„În acest moment, când toate energiile noastre sunt necesare pentru a trata bolnavii, pentru a preveni răspândirea durerii și pentru a planifica un nou început, difuzarea unor afirmații nefondate cu privire la originea bolii distrage în mod periculos”.
O biografie a doctorului Honjo pe site-ul Universității Kyoto indică faptul că a lucrat doar în Japonia și Statele Unite, și nu în Wuhan, așa cum apărea în afirmația falsă. Wuhan este un oraș din centrul Chinei, unde noul coronavirus a fost detectat pentru prima dată în decembrie 2019.
În timpul investigației despre afirmația atribuită profesorului, AFP a efectuat, de asemenea, mai multe căutări de cuvinte cheie în engleză și japoneză după interviuri mass-media cu dr. Honjo în legătură cu pandemia de coronavirus. În timp ce dr. Honjo ar fi spus ziarului japonez Nikkei Asian Review în aprilie 2020 că el credea că virusul „provine” din China, nu există nicio dovadă că ar fi spus unei organizații media că virusul a fost „fabricat în China”.
Până la sfârșitul lunii noiembrie, originile exacte ale coronavirusului și modul în care acesta a trecut la oameni nu erau clare, investigațiile Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) fiind în desfășurare, așa cum au scris National Geographic și Nature.
Până pe 26 noiembrie 2020, noul coronavirus a ucis peste 1,4 milioane de oameni și a infectat peste 59 de milioane de oameni în întreaga lume, potrivit datelor OMS.
Honjo a primit Premiul Nobel în 2018.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne