Nu, nu a fost furat niciun vaccin, deoarece institutul în cauză nu se ocupă de vaccinuri

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 7 Ianuarie 2021, la 17:33
  • 5 minute de citit
  • De: Marion DAUTRY, AFP Belgrad
O postare care conține o fotografie a unei seringi, cu un lichid verde care strălucește, a fost distribuită de peste 32.000 de ori pe Facebook în trei săptămâni. Autorul susține că imaginea descrie un flacon de vaccin, aparent împotriva Covid-19, pe care l-ar fi furat un angajat al Institutul Federal German pentru Droguri și Dispozitive Medicale (BfArM), care l-ar fi testat acasă și ar fi dovedit că este radioactiv. Afirmația este falsă; BfArM nu deține niciun vaccin care să fi fost furat, deoarece nu este responsabil cu aprobarea vaccinurilor.

Postarea a fost publicată pe Facebook pe 15 decembrie 2020. În această postare, distribuită de peste 32.000 de ori, textul care introduce fotografia spune:

„Tot ce-i posibil. 

„Lucrez la BfArM (Institutul Federal de Medicamente și Dispozitive Medicale) și am reușit să strecor o fiolă a vaccinului în secret pentru a-l putea analiza acasă. Ceea ce am descoperit este că acest presupus vaccin strălucește în întuneric și este ușor radioactiv. Acasă am măsurat aprox. 70 microsievert pe oră. Destul pentru a provoca boli și daune genetice. Ar putea fi radiu în acest vaccin. Avertizează-i pe toți ceilalți despre această nebunie!!! Iată o poză cu ′′ vaccinul ′′ pe care l-am putut scoate din fiolă cu seringa."

Primit pe messenger.”
 

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 7 ianuarie 2021

Afirmația circulă și în sârbă, germană și italiană. Cu toate acestea, povestea este inventată: Institutul Federal German pentru Medicamente și Dispozitive Medicale (BfArM) nu este însărcinat cu aprobarea vaccinurilor și, prin urmare, nu are vaccinuri care să fi putut fi furate. AFP Belgrad a verificat deja această postare.

Site-ul BfArM precizează că aprobarea pentru medicamente și dispozitive medicale este împărțită la cel mai înalt nivel din Germania între BfArM și Institutul Paul-Ehrlich (PEI). Institutul Paul-Ehrlich (PEI), Institutul Federal pentru Vaccine și Biomedicină, este „responsabil pentru cercetarea, evaluarea și autorizarea de comercializare a produselor de biomedicină de uz uman și a produselor medicinale veterinare imunologice”.

„PEI este responsabil pentru: seruri, vaccinuri, preparate din sânge, preparate pentru măduva osoasă, preparate pentru țesuturi, alergeni, seruri de testare, antigene de testare, medicamente pentru transferul genelor, terapii cu celule somatice, terapii cu celule xenogene și componente sanguine modificate genetic. Toate celelalte medicamente pentru utilizare la om sunt responsabilitatea BfArM ”, se arată pe pagina din site unde sunt descrise responsabilitățile BfArM pentru aprobarea medicamentelor.

"Presupunerea dumneavoastră că nu am fi noi responsabili pentru vaccinuri, ci PEI, este corectă", a declarat Maik Pommel, ofițer de presă al BfArM, pentru AFP Belgrad, într-un e-mail pe 7 decembrie 2020.

Prin urmare, este imposibil ca un angajat să fi furat un vaccin pe care nu îl au.
 


Vaccinurile nu sunt radioactive

Chiar dacă radiațiile pot fi utilizate în dezvoltarea unor vaccinuri, acestea nu le fac radioactive. În ceea ce privește radiul, acesta nu este un ingredient utilizat în vaccinuri, nici în noile vaccinuri împotriva Covid-19.

Postarea nu spune care vaccin a fost „testat”, dar insinuează că ar fi unul împotriva Covid-19. Vaccinarea cu vaccinul BioNTech-Pfizer în statul Saxonia-Anhalt a început pe 26 decembrie 2020, cu o zi înainte ca restul Germaniei, României și UE să lanseze oficial o campanie masivă de vaccinare împotriva coronavirusului.

Radiul nu este inclus nici pe lista componentelor vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19 (BNT162b2), primul vaccin care a fost aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru utilizare în UE și cel utilizat în prezent în România. Compoziția vaccinului a fost publicată și de Agenția Federală pentru Medicamente (FDA)din Statele Unite, care l-a aprobat pe 11 decembrie, și de Agenția de Reglementare a Medicamentelor și Produselor Medicale din Marea Britanie, instituțiile însărcinate cu revizuirea și aprobarea vaccinului care urmează să fie folosit asupra populației din cele două țări.

FDA a publicat și compoziția vaccinului Moderna Covid-19, care a fost autorizat în UE pe 6 ianuarie. Radiul nu este un ingredient al acestui vaccin.

Radiațiile sunt utilizate în medicină, de exemplu, în detectarea și tratarea unor tipuri de cancer. Acestea sunt, de asemenea, luate în calcul la dezvoltarea vaccinurilor care utilizează viruși a căror muliplicare este oprită prin radiații, așa cum a explicat în 2017 un videoclip al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică.

„Vaccinurile din prezent care folosesc mARN (Pfizer și Moderna) sau adenovirus (AstraZeneca) nu sunt preparate folosind radiații. S-ar putea în cazul strategiei care utilizează viruși inactivi. O modalitate de a îi dezactiva ar putea fi într-adevăr cu raze X sau raze gamma (radiații electromagnetice), dar cu o energie care e prea mică pentru a produce radioactivitate. De obicei, dezactivarea prin căldură este eficientă pentru viruși și cele două metode ar putea fi combinate ”, a explicat Morgane Bomsel, cercetător la Institutul de Cercetare Biomedicală Cochin din Paris, într-un e-mail către AFP Belgrad, la 15 decembrie 2020.

Contactat de AFP prin e-mail la 6 ianuarie 2021, biroul de presă al Agenției Naționale a Medicamentului și Dispozitivelor Medicale a spus că „nu există vaccinuri utilizate în prezent în România care să conțină radiu”.

„Din câte știu, niciunul dintre vaccinurile candidate, împotriva Covid-19, descrise de Organizația Mondială a Sănătății, nu este dezvoltat folosind această tehnică cu radiații asupra virusului Sars-Cov-2”, a spus Bruno Pitard, cercetător la Centrul de Oncologie și Imunologie al Universitatății din Nantes-Angers, într-un e-mail către AFP Belgrad, pe 15 decembrie, 2020. OMS are o listă care descrie toate vaccinurile candidate împotriva Covid-19. Până la 6 ianuarie, 63 erau în evaluare clinică, în timp ce 172 au fost în evaluare preclinică.

Image
O asistentă pregătește o doză de vaccin Pfizer-BioNTech Covid-19 în București, pe 27 decembrie 2020. FOTO AFP / Daniel Mihăilescu

Vaccinul Pfizer BioNTech este în prezent singurul utilizat în România, dar acest lucru se poate schimba deoarece țara ar putea utiliza orice vaccin care ar obține aprobarea Agenției Europene de Medicină. Contactat de AFP prin Whatsapp pe 8 decembrie 2020, locotenent-colonelul doctor Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva Covid-19 din România, a declarat că România va folosi vaccinuri care „sunt aprobate de Agenția Europeană a Medicamentului”, fără a furniza orice detalii cu privire la vaccinurile care ar putea fi cumpărate.

Potrivit platformei oficiale de vaccinare contra Covid a guvernului român, 58.554 de persoane au primit vaccinul până pe 6 ianuarie.

Cei care fac campanie împotriva vaccinării au răspândit informații false despre ingredientele utilizate în vaccinuri de zeci de ani, concentrându-se acum pe noile vaccinuri împotriva Covid-19. AFP Australia a dezmințit pe 14 decembrie afirmația că formaldehida din vaccinuri ar provoca leucemie la copii. AFP Cehia și AFP Belgrad au dezmințit, de asemenea, afirmația falsă că ar există celule de fetus avortat în vaccinul AstraZeneca / Oxford, unul dintre vaccinurile dezvoltate împotriva Covid-19, iar AFP România a dezmințit afirmația falsă că prima vaccinare împotriva Covid-19 în România ar fi fost efectuată cu o seringă goală.
 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne