
Femeia a avut convulsii în fața unui spital argentinian, nu italian, și nu fusese vaccinată
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 3 Martie 2021, la 16:48
- 5 minute de citit
- De: AFP Argentina, Nadia NASANOVSKY
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Videoclipul a fost publicat pe Facebook pe 23 februarie 2021. În această postare, distribuită de peste 168,000 de ori, textul care introduce videoclipul spune: „Asta se intampla după vaccin priviți și trageți singur concluzia. Materialul e din ITALIA.”

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată pe 3 martie 2021
O altă postare în română susține că femeia s-a prăbușit după vaccinare, fără a menționa Italia. Postări similare au apărut în engleză, franceză, spaniolă și cehă și au fost dezmințite de AFP Argentina.
Un video filmat în Argentina
O căutare inversă cu videoclipul, prin intermediul instrumentului InVid-WeVerify, a dus la o postare de pe Facebook cu același videoclip, în care se menționa: „Aseară. Spitalul Larcade de San Miguel ”.
În videoclip, puteți citi „Spitalul Raúl F. Larcade” marcat pe o ușă de la intrare.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată la 3 martie 2021
Un spital care se numește Larcade este într-adevăr situat în San Miguel - un oraș din zona Buenos Aires, capitala Argentinei - și nu în Italia, așa cum susțin unele postări.

Captură de ecran cu locația spitalului Larcade pe Google Maps, realizată la 3 martie 2021
Într-o postare din 25 februarie, municipalitatea San Miguel explică faptul că la spitalul Larcade, „lucrătorii din domeniul sănătății, atât publici, cât și privați” sunt imunizați.
Videoclipul arată paznici care ies din clădire pentru a verifica femeia în convulsii. O căutare pe Google a termenilor „Spital Larcade + guardia” („paznic” în spaniolă) a dezvăluit o postare de pe 20 februarie, pe contul de Instagram al Uniunii Lucrătorilor din Spitalul Larcade, care de câteva luni solicită, pe rețelele de socializare, creșteri salariale, o îmbunătățire generală a condițiilor de muncă și reclamă lipsa de personal.
Postarea, care include videoclipul viralizat, indică faptul că scena a fost înregistrată pe 19 februarie noaptea, într-un moment în care „un singur medic era de serviciu” și „un singur brancardier”. De asemenea, din postare rezultă că femeia a fost îngrijită, internată și tratată.
Pacienta, nevaccinată
Consultat de AFP, Sebastián Motrel, chirurg la spitalul Larcade, a confirmat că protagonista videoclipului „era o pacientă care ajunge în mod regulat în spital cu antecedente de convulsii”.
"Nu a fost vaccinată împotriva covid-19, nu are nimic de-a face cu asta", a spus el.
Gladys Amantia, directorul medical al spitalului, a declarat pentru AFP că „videoclipul este din 19 februarie 2021, la intrarea în sala de așteptare” a instituției. Amantia a explicat că femeia de 28 de ani a avut o „istorie de maturizare întârziată și tulburări de conduită”. De asemenea, ea a subliniat că a primit deja tratament psihic și că, mai devreme cu 48 de ore, fusese testată pentru o afecțiune similară, fără ca „modificările” să fie văzute într-un „studiu de imagistică a creierului” care a fost efectuat.
„Pacienta trece prin evenimentul care poate fi observat (în videoclip, n.r.) înainte să fie luată în primire de secția de urgență. Persoana care vine în ajutorul pacientei este o asistentă de serviciu, cu un paznic și un brancardier ”, explică Amantia.
După episod, potrivit autorității spitalului, „evaluarea clinică a fost finalizată cu studii de laborator și s-a decis internarea ei pentru urmărire și evaluare de către serviciul de sănătate mintală”.
Pacienta, a adăugat Amantia, a rămas internată până pe 26 februarie, perioadă în care a fost evaluată din punct de vedere clinic, neurologic și din perspectiva sănătății mintale iar „medicația ei a fost ajustată”.
Campanie de vaccinare
În Argentina, campania de vaccinare a început pe 29 decembrie 2020. De atunci, conform cifrelor oficiale, au fost administrate 1,12 milioane de doze de vaccin Sputnik V, iar 302.662 de persoane au făcut și rapelul cu vaccinul contra Covid-19, până la data de 2 martie, 2021.
Strategia de vaccinare anunțată de guvernul argentinian intenționează să imunizeze lucrătorii din domeniul sănătății, cei peste 70 de ani și unitățile geriatrice, apoi persoanele cu vârsta cuprinsă între 60 și 69 de ani. Oficiali și politicieni au beneficiat de vaccinuri împotriva Covid-19 fără a aparține acestor categorii prioritare. Acest scandal l-a costat pe ministrul Sănătății postul său și a provocat demonstrații împotriva acestor „vaccinări VIP” în mai multe orașe din Argentina la sfârșitul lunii februarie, așa cum a explicat AFP în acest articol.
Potrivit celui mai recent raport de vaccinare, publicat pe 14 februarie de Ministerul Sănătății din Argentina, 99,4% din cele 19 014 reacții adverse raportate în urma vaccinării au fost „ușoare și moderate” (febră, cefalee, durere în braț la locul injectării).
Vaccinurile au devenit un subiect obișnuit în rândul adepților conspirațiilor din România, unde până acum peste 980,000 de persoane au fost vaccinate și doar 5.587 de reacții adverse au fost înregistrate. Efectele secundare sunt comune la majoritatea medicamentelor, după cum explică experții în acest articol. AFP a dezmințit recent mai multe afirmații, inclusiv despre faptul că Raed Arafat pregătește o seringă pentru efecte speciale, că un vaccin cu vaporizator ar fi fost fabricat în China sau că o asistentă din SUA s-ar fi prăbușit după ce a făcut vaccinul.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne