Poliția germană nu a avertizat lumea împotriva vaccinării, ci a supravegheat o demonstrație în orașul german Kiel

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare în care se susținea că poliția germană avertizează împotriva vaccinării contra Covid a fost distribuită de aproape 10,000 de ori pe Facebook în ultimele două săptămâni. Afirmația este falsă; poliția supraveghea demonstrația, fără să se implice, a explicat departamentul de poliție al orașului german Kiel.

Postarea a fost publicată pe Facebook la 8 februarie 2021. În această postare, distribuită de peste 8,000 de ori, textul care introduce un videoclip, în care apar câteva mașini, inclusiv un vehicul de poliție, spune: „In Germania politia umbla pe strazi si avertizeaza lumea prin statie ca sa nu se vaccineze”. Aceeași afirmație este, de asemenea, distribuită aici.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată pe 17 februarie 2021

Videoclipul din postare arată un convoi de trei mașini, flancat de două mașini de poliție, care circulă încet pe stradă. Mașinile de poliție au luminile de urgență aprinse și se aude o voce din difuzoare care spune, în germană: „Atenție, un anunț urgent pentru populație. Gândiți-vă cu atenție înainte de a vă vaccina. Vaccinurile Corona nu sunt sigure. Vaccinurile Corona cu ARN sunt experimentale -vaccinuri bazate pe domeniul ingineriei genetice. În ciuda a 20 de ani de cercetare, aceste vaccinuri nu au fost niciodată autorizate pentru uz uman și sunt acum administrate publicului după doar o fază de dezvoltare de 8 luni. Această fază de testare, care durează în mod normal mai mulți ani, este mult prea scurtă pentru a putea evalua posibilele efecte secundare și daunele pe termen lung. Companiile farmaceutice producătoare resping orice răspundere pentru daunele cauzate de vaccin, deoarece riscul economic este prea mare pentru acestea. "

Autorul textului susține că vocea care transmite mesajul anti-vaccin provine de la mașinile de poliție. Afirmația este falsă.

AFP a găsit diferite videoclipuri cu același convoi de mașini, același mesaj difuzat prin difuzoare, distribuite pe YouTube aici, aici și aici. Descrierea videoclipurilor plasează conținutul videoclipului în orașul german Kiel, pe 17 ianuarie 2021. Unul dintre videoclipuri a fost realizat de ziarul local Kieler Nachrichten, care a publicat un articol despre eveniment. Cele trei mașini au făcut parte dintr-o așa-numită demonstrație auto împotriva vaccinării Covid. În videoclipurile de pe YouTube, este clar vizibil faptul că difuzoarele sunt montate pe prima mașină din convoiul protestatarilor, un Audi de culoare închisă.

Captură de ecran cu videoclipul de pe YouTube făcut de publicația Kieler Nachrichten, realizată pe 16 februarie 2021

Contactată de AFP pe 15 februarie, poliția din Kiel a confirmat că demonstrația a avut loc la aceeași dată specificată în videoclipul de pe YouTube și a negat că anunțurile ar fi fost făcute de poliție. Mai mult, poliția a emis o declarație oficială cu privire la această chestiune, care spune: „Poliția a însoțit astăzi, de la ora 12:00, o manifestare în centrul orașului Kiel. Șase participanți s-au reunit pe tema „Pentru autodeterminare”. Aceștia și-au condus cele trei mașini în zona orașului Kiel și au folosit un sistem de difuzoare pentru anunțurile lor. Anunțurile au început cu cuvintele: „Atenție, acesta este un anunț pentru populație ...” Apoi s-a discutat despre siguranța vaccinării vaccinurilor corona. ”

Anunțul este făcut în contextul campaniei de vaccinare din Germania. Aici, ca și în restul UE, trei vaccinuri au obținut aprobare (Pfizer-BioNTech, Moderna și AstraZeneca). Este adevărat că aceste vaccinuri au fost dezvoltate foarte repede, dar nu este corect să spunem că nu companiile farmaceutice sunt responsabile pentru efectele secundare, deoarece contractele au fost încheiate în conformitate cu normele UE, care „impun ca această responsabilitate să fie întotdeauna la companie"/ Compania este responsabilă dacă un produs este defect, așa cum explică acest articol al ziarului Le Monde din Paris sau cel de pe site-ul Smart Radio din România.
 
De la începutul campaniei de vaccinare, mișcarea anti-vaccin a folosit dezinformarea pe scară largă pe social media. AFP România a dezmințit și alte postări despre seringi, legate de vaccinarea împotriva coronavirusului, aici și aici.
 
Conform ultimelor cifre oficiale, 696,943 de persoane au fost vaccinate împotriva Covid în România, unde 763,294 au fost infectate cu virusul și peste 19.000 și-au pierdut viața.
 

COVID-19 VACCINARE