Al-Jazeera nu a publicat o înregistrare video care relatează arestarea unor ucraineni naziști în Qatar
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 30 Noiembrie 2022, la 17:17
- 7 minute de citit
- De: Alexis ORSINI, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Al Jazeera relatează că autoritățile din Qatar au arestat persoane care au vandalizat imagini publice ale simbolului Cupei Mondiale din Qatar, adăugându-i mustața lui Hitler. După cum au declarat autoritățile, este vorba de fani ucraineni, care s-au remarcat prin tendințele lor naziste chiar și cu acea ocazie”, spune o postare pe Facebook în limba română de la finalul lunii noiembrie 2022. „Trei fani ucraineni au fost arestați în Qatar pentru că au desenat graffiti naziste pe un panou publicitar. Aceștia au desenat o mică mustață, ca cea a lui Hitler, pe mascota Cupei Mondiale și au scris 'SIEG HEIL' lângă ea”, citește o alta aici.
Utilizatorii au distribuit, alături de aceste afirmații, un videoclip în limba engleză care imită îndeaproape stilul canalului de limbă engleză Al-Jazeera, al cărui sediu se află în capitala Qatarului, Doha.
Videoclipul include o fotografie a fanilor ucraineni în timpul unui meci, un poster cu mascota Cupei Mondiale, La'eeb, cu o mustață în stil hitlerist și sloganul nazist „Sieg Heil”, și, în cele din urmă, imaginile unei arestări efectuate de polițiști.
Videoclipul a fost distribuit cu afirmații similare și în alte limbi, inclusiv în engleză, spaniolă, poloneză, sârbă și franceză.
Cu toate acestea, videoclipul nu este vizibil pe site-ul Al-Jazeera, iar rețeaua a explicat pentru AFP că videoclipul este „complet fals”, adăugând că „Al-Jazeera nu a publicat niciodată asta sau orice alt material legat de acesta”. Pe 24 noiembrie 2022, rețeaua a publicat și o declarație publică în acest sens pe contul său de Twitter.
Chiar și fără declarația rețelei, unele indicii din limbajul folosit de videoclip indică, de asemenea, că este puțin probabil ca acesta să fi fost publicat de canal. De exemplu, textul numește mascota „Laib” și face referire la „stadionul El Bait”, în timp ce în reportajul difuzat de Al Jazeera ortografia folosită este „La'eeb” și „Al-Bayt”, după cum a subliniat canalul în propria verificare a videoclipului. În plus, unele dintre formulările folosite nu sunt în limba engleză idiomatică, de exemplu când se spune că fanii „nu au opus rezistență” și că aceștia „au fost reținuți până acum”.
Contactat de AFP, Ministerul de Interne din Qatar nu a răspuns la solicitările noastre înainte de publicarea articolului.
Fanii ucraineni au fost fotografiați în 2019... în Polonia
Pe lângă faptul că Ucraina, învinsă de Țara Galilor într-un meci de calificare pe 5 iunie 2022, nu participă la Cupa Mondială și că Ministerul de Interne din Qatar nu a raportat nicio arestare a fanilor ucraineni - de exemplu, nu există nicio mențiune despre un astfel de incident pe contul oficial de Twitter -, mai multe elemente ale videoclipului sunt preluate din evenimente care nu au nicio legătură cu presupusul incident în care ar fi implicați fanii ucraineni.
Fotografia cu suporterii ucraineni, vizibilă între secundele opt și douăsprezece, a fost realizată pe 15 iunie 2019, la Lodz, în Polonia, în timpul finalei Cupei Mondiale de fotbal Under-20 dintre Ucraina și Coreea de Sud, după cum o arată legenda disponibilă pe site-ul Getty Images.
Imagini ale poliției publicate pe YouTube în 2013
Imaginile ofițerilor de poliție vizibile în videoclip între 0:31 și 0:41, când se afirmă că „ucrainenii nu au opus rezistență” și că sunt încă în arest, sunt preluate dintr-o emisiune a canalului de televiziune Alrayyan TV, dedicată activităților unității Al-Fazaa a poliției qatareze.
Într-adevăr, acest pasaj se regăsește de la minutul 13:14 în acest videoclip disponibil pe contul de YouTube al postului și difuzat inițial pe 22 septembrie 2013.
AFP nu a putut stabili cu certitudine originea fotografiei care înfățișează graffiti naziste pe imaginea mascotei și nici dacă inscripțiile au fost create prin editare. Giuseppe Cacace, un fotograf AFP care a fost prezent în Qatar, a subliniat că „bannerele (cu mascota) sunt omniprezente în Doha pentru a ascunde clădirile în construcție”.
Într-adevăr, această figură și alte variante ale mascotei pot fi regăsite în imaginile de mai jos, realizate la Doha de fotografii AFP. Cacace a precizat că el personal "nu a văzut niciodată" graffitile prezentate în videoclip pe bannerele din Doha.
AFP a analizat imaginea mascotei cu ajutorul programului gratuit de analiză InVID-WeVerify, care poate detecta posibile manipulări ale imaginii. După cum se poate observa mai jos, sloganul "Sieg Heil" este evidențiat cu puncte albastre, ceea ce indică faptul că acesta a fost probabil adăugat peste imaginea originală.
Un zvon răspândit de presa rusă încă din 22 noiembrie 2022
Videoclipul pare să fi fost distribuit pentru prima dată de către un proeminent propagandist rus pro-Kremlin, Vladimir Solovyov, care se află în prezent sub sancțiunile UE. Acesta a distribuit videoclipul pe canalul său de Telegram pe 22 noiembrie. De asemenea, acesta a fost distribuit pe un alt canal asociat cu el în aceeași zi. Tot pe 22 noiembrie, alte instituții media rusești au publicat articole despre presupusul incident, de exemplu aici și aici.
Acuzațiile cuprinse în videoclipul viral fac ecoul discursului Kremlinului, potrivit căruia intervenția militară a Rusiei are ca scop „demilitarizarea și denazificarea Ucrainei”. Acest argument a fost infirmat de mai mulți specialiști intervievați în martie 2022 de AFP, care au considerat că, deși mișcările ultranaționaliste sunt active în țară, în special în armată, ele rămân „minoritare” și marginalizate la nivel politic.
Afirmația falsă folosește, de asemenea, o tehnică de dezinformare observată anterior în conflictul din Ucraina, în care videoclipurile sunt produse folosind grafica unei organizații de știri consacrate, fără consimțământul acesteia, pentru a conferi credibilitate afirmațiilor fabricate. Un exemplu recent este o înregistrare video falsă care pretinde că provine de la canalul Euronews despre o presupusă licitație de artă rusă organizată de o casă de licitații din Germania, în care operele de artă urmau să fie distruse, iar banii obținuți donați Ucrainei.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne