Această casă germană de licitații nu plănuiește să vândă artă rusă și apoi să o distrugă public
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 22 Noiembrie 2022, la 12:47
- 7 minute de citit
- De: Rossen BOSSEV, AFP Bulgaria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
De la sfârșitul lunii octombrie 2022, sute de utilizatori ai rețelelor de socializare în mai multe limbi, inclusiv în limba română, au vizionat și distribuit scurtul videoclip care pare a fi un reportaj autentic al Euronews și care poartă sigla acestuia. Videoclipul ar dezvălui presupusele planuri ale licitatorului de a organiza o vânzare de artă rusă și obiecte de valoare istorică. Odată vândute, potrivit videoclipului fals, operele ar urma să fie distruse public, iar fondurile ar urma să fie donate armatei ucrainene.
„Germania se întoarce în al treilea Reich sau și mai rău...”, spun mai multe postări pe rețelele de socializare în limba română, făcând referire la denumirea oficială a nazismului pentru regimul din Germania în perioada ianuarie 1933 - mai 1945.
Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, cum ar fi bulgară, sârbă și poloneză.
Cu toate acestea, videoclipul este un fals.
Casa de licitații numește videoclipul ca fiind „un fals”
Videoclipul susține că vânzarea de artă este organizată de „casa de licitații Bolland & Marotz”. O căutare pe Google duce la site-ul unei case de licitații numită Bolland & Marotz, cu sediul în Bremen, oraș aflat în nord-vestul Germaniei. Pe 28 octombrie 2022, pe site-ul casei de licitație a fost publicată o declarație în engleză, germană și rusă în care se spune că videoclipul este un fals.
„Acest videoclip este un fals, o falsificare”, spune declarația. „O licitație descrisă în videoclip nu va avea loc. Bolland & Marotz se distanțează ferm de acest videoclip și este revoltat că numele nostru este folosit greșit pentru asta”.
„În afară de unele icoane rusești pe care le-am scos la licitație cu câțiva ani în urmă, ca parte a licitației noastre anuale de artă plastică și antichități, nu am avut niciodată licitații speciale dedicate artei rusești și nu există planuri în acest sens”, a transmis într-un e-mail dr. Christina Schulze de la Bolland & Marotz pe 28 octombrie 2022, în urma unei cereri a AFP. „Același lucru este valabil și pentru licitațiile caritabile”, a adăugat ea.
Într-o declarație transmisă în aceeași zi, Euronews a negat că ar avea vreo legătură cu filmarea. „Videoclipul nu a fost produs sau publicat de Euronews și nu urmează să aibă loc o astfel de licitație”, se arată în comunicat. Același mesaj a fost publicat de contul oficial de Twitter al Euronews:
⚠️It seems that a fake video has been shared but wasn't edited by Euronews.
— euronews (@euronews) October 28, 2022
If you come across this video, please send us the link so we can track it back. pic.twitter.com/mFQ5sBe13m
Videoclipul arată orașul Munster, nu Bremen
În afară de aceste declarații, există mai multe indicii care arată că videoclipul nu este autentic. Videoclipul începe cu o vedere de ansamblu a unui oraș pe care îl prezintă ca fiind orașul german Bremen, unde își are sediul Bolland & Marotz.
Cu toate acestea, o căutare inversă a imaginilor pe internet folosind primele cadre ale videoclipului arată că este vorba despre un alt oraș german - Münster. Am comparat o captură foto dintr-un videoclip încărcat pe canalul oficial de YouTube al orașului Münster și una din videoclipul fals. În ambele videoclipuri au putut fi observate clădiri identice, cum ar fi Catedrala Sfântul Paul:
Un fals cu imagini din reportaje vechi
Pentru a afla mai multe despre originea imaginilor folosite în videoclip, ne-am concentrat asupra unei pânze care poate fi văzută după secunda 00:55. Am folosit o căutare inversă a imaginilor pentru a confirma că este vorba despre o pictură a artistului rus neoclasic Alexander Yacovleff intitulată „Nuduri care fac baie”.
Cu ajutorul unei alte căutări de cuvinte cheie, am descoperit că tabloul a fost inclus într-o licitație de artă rusă care a avut loc în mai 2012 la Londra.
Pe canalul YouTube al Associated Press se poate găsi un videoclip al unei expoziții din Rusia din aprilie 2012, în perioada dinainte de evenimentul de la Londra. În videoclipul fals apar scene din acest reportaj. De exemplu, secvența în care apare o femeie care se uită la „Micul vânzător de flori” al lui Nikolai Rachkov poate fi găsită la secunda 0:11 în videoclipul AP și la 0:14 în cel fals:
Cadrele în care o femeie trece pe lângă lucrarea lui Ivan Aivazovsky, „Vedere din Veneția”, pot fi găsite la minutul 01:22 în videoclipul AP și la secunda 00:53 în cel fals:
O altă scenă care arată oameni vorbind în jurul unei mese de cocktail poate fi văzută la minutul 01:00 în reportajul original al AP. Secvența poate fi observată la secunda 00:52 în videoclipul fals.
După secunda 00:15, videoclipul prezintă o icoană ortodoxă răsăriteană în prim-plan și, în dreapta acesteia, un tablou. Am găsit aceeași punere în scenă la secunda 00:26 într-un videoclip din 2010 de pe canalul de YouTube al casei de licitații Sotheby's pentru Săptămâna Artei Ruse de la Londra din iunie 2010.
Potrivit descrierii Sotheby's, icoana o reprezintă pe Maica Domnului Kazanskaia din secolul al XVII-lea și o pictură a lui Ivan Aivazovsky de la mijlocul secolului al XIX-lea, „Apus de soare peste Ischia”.
Scrisoarea prezentată la secunda 00:37 din videoclipul fals poate fi găsită la pagina 250 din cartea „Letters to Family and Friends”, publicată de „Chatto and Windus”. Potrivit legendei, aceasta prezintă o scrisoare din 1838 a scriitorului rus Fiodor Dostoievski către fratele său Mihail.
Prin intermediul unei căutări de cuvinte cheie, am găsit secvența prezentată la secunda 00:40 într-o bază de date de imagini descrisă ca fiind o partitură autografată de Ceaikovski de la sfârșitul secolului al XIX-lea.
„Rusofobia” și cultura anulării?
Videoclipul susține în mod fals că casa de licitații a aranjat vânzarea deoarece „dispariția culturii ruse este un rezultat logic” al „discreditării” țării prin invazia Ucrainei. Această afirmație reflectă retorica oficialilor guvernamentali ruși, potrivit căreia cultura rusă este „anulată”.
Invazia Ucrainei de către Rusia în februarie 2022 a stârnit unele apeluri la boicotarea artiștilor ruși contemporani considerați apropiați de președintele Vladimir Putin, în special în lumea muzicii clasice. De exemplu, dirijorul rus Valery Gergiev a fost expulzat în octombrie 2022 din poziția sa de membru extern al Academiei Regale Suedeze de Muzică pentru reticența sa de a condamna invazia rusă. El fusese deja declarat persona non grata de către mai multe case de concerte.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne