Înregistrarea video din Kherson nu îi arată pe locuitori scandând injurii la adresa lui Zelenski: un sunet cu obscenități a fost adăugat peste

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe înregistrări video și relatări din presă arată că mulțimile bucuroase l-au întâmpinat pe președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, atunci când acesta a vizitat orașul Kherson, eliberat după retragerea forțelor rusești. Dar, la scurt timp după aceea, mii de utilizatori de rețele sociale au început să distribuie un videoclip cu afirmații false, care îi arată pe locuitorii din Kherson huiduindu-l și strigând comentarii vulgare. Acest videoclip este o versiune manipulată a filmării originale. Versiunea falsificată preia sunetul dintr-un alt videoclip mult mai vechi, fără legătură cu acesta nou, în care o persoană scandează obscenități și îl combină cu imagini autentice ale vizitei lui Zelenksi în Kherson.

Zelenski a vizitat orașul Kherson pe 14 noiembrie, deoarece, după cum a declarat el însuși, a dorit să își exprime sprijinul pentru populația locală. AFP și multe alte mass-media, cum ar fi BBC și Washington Post, au relatat despre această vizită, arătându-i pe locuitorii orașului salutându-l pe președinte, îmbrățișând soldații și sărbătorind pe străzi.

Cu toate acestea, unii utilizatori au început, de asemenea, să distribuie un videoclip trucat în care oamenii par să-l huiduie pe Zelenski și să-i strige osanale vulgare, susținând că locuitorii l-au întâmpinat cu abuzuri verbale. Videoclipul alterat prezintă nouă secunde de imagini neclare de calitate scăzută, în care un grup de persoane apare pe un balcon din apropierea lui Zelenski și o voce poate fi auzită strigând o insultă în limba rusă.

Acest videoclip a apărut pe rețelele de socializare în diferite limbi, inclusiv în română, poloneză, cehă, slovacă și rusă.

În limba română, videoclipul a fost postat mai întâi pe Telegram și apoi a început să se răspândească rapid pe Facebook (aici, aici). Videoclipul folosit în postările de pe rețelele de socializare din România a fost marcat cu contul TikTok numit „yell721”. Potrivit rezultatelor listate într-o căutare pe Google, contul aparține unui utilizator care indică un nume rusesc („антонина”) și care are peste 1,800 de fani, dar acesta pare să fi fost dezactivat. Cu toate acestea, videoclipul original postat de cont poate fi încă văzut în secțiunea Stitches de pe Tiktok, unde alte persoane au combinat videoclipul cu propriile reacții video.

Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 29 noiembrie 2022

Localizarea imaginilor

Relatările din mass-media și pagina oficială a lui Zelenski l-au descris pe președinte cântând imnul național alături de soldați și locuitori și luând parte la o ceremonie de ridicare a drapelului ucrainean în piața centrală din Kherson, pe 14 noiembrie.

Prin compararea clădirilor care apar în imaginile de la eveniment, AFP a stabilit că președintele s-a aflat în piața centrală Svobody din Kherson.

Compararea capturii de ecran de mai jos arată o fotografie publicată de Washington Post, în care președintele se află în fața clădirii principale a Administrației Regionale de Stat din Kherson, în Piața Svobody, cu un imobil de patru etaje în spatele său. Clădirea cu patru etaje are un optician la parter, după cum indică în mod clar semnul magazinului, iar pe acoperiș se află logo-ul băncii Nadra. Această fotografie corespunde unei capturi de ecran din înregistrarea video utilizată în afirmațiile false.

Asemănările sunt încercuite cu roșu de AFP mai jos. Aceeași clădire apare, de asemenea, într-o înregistrare video a conferinței de presă pe care Zelenski a susținut-o în piață în acea zi.

Comparație între o fotografie din Washington Post (stânga) și o captură de ecran de pe Facebook (dreapta) realizată pe 21 noiembrie 2022. Cercurile roșii au fost adăugate de AFP

O vedere completă a pieței poate fi văzută pe Google Maps și Yandex.

Cine se află la balcon?

Începutul înregistrării video de la BBC, care este de o calitate mult mai bună decât cea falsificată, arată o familie care se află la balconul de la primul etaj al clădirii din spatele lui Zelenski - aceștia salută entuziasmați. O captură de ecran a familiei care apare în videoclipul BBC este prezentată mai jos, alături de imaginea neclară a balconului din videoclipul trucat:

Comparație între o captură de ecran din videoclipul BBC (stânga) și o captură de ecran de pe Facebook realizată pe 18 noiembrie 2022

De asemenea, am găsit același filmuleț folosit în afirmațiile false care a circulat pe rețelele de socializare cu o zi înainte de cel falsificat și pe Telegram și Twitter. A fost, totodată, postat de mai multe ori pe Facebook. Înregistrarea arată familia de la balcon salutându-l cu bucurie pe Zelenski, care se află în piața de jos, și are o coloană sonoră diferită de cea din versiunea modificată.

Aceștia strigă „Slava Ucrainei” („Glorie Ucrainei”), la care președintele și anturajul său răspund „Gieroiiom slava" („Glorie eroilor”). Îl auzim apoi pe președinte întrebând „Budiemu potchinatch?” („Să începem?”) în timp ce se pregătește pentru ceremonie.

De unde provine coloana sonoră din videoclipurile trucate?

AFP a efectuat apoi o căutare pe YouTube, folosind cuvintele ofensatoare din videoclipul trucat în limba rusă. Am găsit, printre multe altele, un scurt videoclip cu un titlu care folosea aceleași cuvinte jignitoare („Пошёл Нахуй Пидор”). Această versiune scurtă, postată în urmă cu un an, era un extras din versiuni mai lungi ale videoclipului, inclusiv aceasta postată în 2013. La 0:05 putem auzi o persoană care strigă exact aceleași obscenități ca în videoclipul trucat.

Printre cele mai recente comentarii, un utilizator de YouTube a întrebat: „Cine este aici după videoclipul cu Zelenski din Kherson?”, indicând că a observat manipularea.

Captură de ecran de pe YouTube realizată pe 21 noiembrie 2022

Același videoclip a fost postat aici în 2008 cu titlul „Bad Grandma” („Bunica rea” - n.r).

Jurnaliștii de la portalul de fact-checking Konktret-24 au comparat, de asemenea, sunetul folosit în videoclipul falsificat cu sunetul preluat din imagini vechi ale persoanei care strigă obscenități și au ajuns la aceeași concluzie că videoclipul a fost manipulat.

Traducerea și adaptarea