
Modificările planificate la legislația canadiană nu vor legaliza eutanasierea copiilor
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 7 Decembrie 2022, la 18:15
- Actualizat pe 7 Decembrie 2022, la 18:19
- 9 minute de citit
- De: Juliette MANSOUR, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„În primăvara anului viitor, în Canada ar putea să intre în vigoare o nouă lege, care va permite eutanasierea copiilor fără acordul părinților, a dezvăluit, recent, jurnalistul Tucker Carlson. Potrivit acestuia, această măsură reprezintă o modalitate de a diminua costurile de asigurarea sănătații”, scriu mai multe articole în limba română (aici, aici, aici) publicate la sfârșitul lunii noiembrie 2022, care au fost distribuite inclusiv pe rețelele de socializare.

Unele dintre articole sunt însoțite de un fragment dintr-o înregistrare video a lui Tucker Carlson, un cunoscut prezentator al canalului american de știri Fox News, ale cărui declarații înșelătoare au fost deja verificate de AFP de mai multe ori (aici, aici).
Emisiunea, difuzată pe 26 octombrie 2022, îl arată pe prezentator alături de un montaj al premierului canadian Justin Trudeau cu o mână de copil și cuvintele „eutanasiați-i”.
Tucker Carlson spune, în fața camerelor de filmat, că „până în luna martie, o nouă lege din Canada ar urma să permită uciderea copiilor de către medici... fără aprobarea părinților lor”.

Condiții actuale de acces la SAM
În urma unei decizii din 2015 a Curții Supreme a Canadei, Codul penal canadian a fost modificat în iunie 2016 pentru a legaliza sinuciderea asistată medical (SAM) sub rezerva unor condiții și pentru persoanele care au atins vârsta majoratului, explică site-ul guvernului canadian. Un sistem similar există în Quebec din 2014.

Inițial, această procedură era rezervată pacienților în fază terminală. Cu toate acestea, în martie 2021, accesul la SAM a fost extins. Proiectul de lege C-7 a abrogat criteriul de eligibilitate care cerea ca „moartea naturală a unei persoane să fie previzibilă în mod rezonabil”, mărind astfel numărul de persoane eligibile.
Dar SAM este în continuare supusă unor condiții. Începând din decembrie 2022, pentru a fi eligibil pentru ajutorul medical la moarte în Canada, o persoană trebuie să aibă peste 18 ani și să aibă o problemă de sănătate „gravă și iremediabilă”.
De asemenea, trebuie să fie beneficiară a sistemului canadian de sănătate, să fie capabilă să ia decizii cu privire la sănătatea sa în cunoștință de cauză, să nu fi fost supusă unor presiuni externe și să fi fost informată cu privire la opțiunile disponibile pentru a vă alina suferința, cum ar fi îngrijirea paliativă.
Procesul începe cu o cerere care trebuie să fie examinată de cel puțin doi profesioniști independenți din domeniul sănătății. În cazul în care este aprobat și pacientul îndeplinește criteriile, acestuia i se poate oferi o injecție letală sau o pastilă a morții în spital sau la domiciliu.
Începând din decembrie 2022, „nu există niciun articol de lege care să permită minorilor să primească asistență medicală la moarte, cu sau fără consimțământul părinților, deoarece minorii nu sunt eligibili pentru a solicita MAID („medical assistance in dying” - n.r) în conformitate cu legislația canadiană actuală”, a explicat Ministerul canadian al Sănătății pentru AFP pe 4 noiembrie.
În acest moment, persoanele cu o afecțiune „gravă și iremediabilă” eligibile pentru sinucidere asistată medical sunt definite de guvernul canadian ca fiind cele care au vârsta legală, care suferă de „o boală, o afecțiune sau un handicap grav”, care se află „într-o stare avansată de declin care nu poate fi inversată” și care se confruntă cu „suferințe fizice sau psihice insuportabile” care nu pot fi ameliorate în condiții considerate „acceptabile” pentru pacient.

Sinuciderea asistată și boala psihică
În prezent, legea canadiană prevede că o boală mintală „nu este considerată o boală sau dizabilitate” în scopul accesului la SAM. Cu toate acestea, această excludere urmează să se încheie pe 17 martie 2023.
„Această excludere temporară oferă guvernului Canadei și organismelor profesionale din domeniul sănătății mai mult timp pentru a lua în considerare modul în care MAID („medical assistance in dying” - n.r) poate fi furnizată în siguranță” în cazurile de boală mintală, potrivit guvernului.
„Pe de altă parte, este posibil să se solicite MAID dacă o persoană suferă de o boală mintală și alte probleme medicale”, a declarat Hélène Guay, avocat specializat în dreptul sănătății din Montreal, pe 31 octombrie.
„Începând cu 18 martie 2023, cererile de MAID din partea persoanelor cu o tulburare mintală ca singura lor condiție medicală de bază vor fi permise. Astfel de solicitări vor trebui în continuare evaluate în funcție de criteriile și garanțiile sporite din legislație, pentru a stabili eligibilitatea persoana care solicită MAID”, a declarat pentru AFP ministerul canadian al Sănătăţii.
„Sunt de așteptat evoluții în următoarele luni”, a mai spus Guay.
În plus, contrar a ceea ce se susține în unele dintre articolele virale, a fi „sărac” nu este menționat nicăieri în lege ca fiind un criteriu de eligibilitate pentru procedură.
O dezbatere in curs
Prevederile legii care permit sinucidere asistată medical sunt revizuite, așa cum prevede legea canadiană, la fiecare cinci ani. Posibilitatea de a extinde criteriile de eligibilitate, în special pentru a include minori, a dat naștere unei dezbateri sociale semnificative.
„Când MAID a fost legalizată în Canada (în 2016), a fost luată decizia de a exclude minorii de la a fi eligibili. Având în vedere că problema era una controversată care necesita o examinare suplimentară, Guvernul Canadei a comandat un studiu Consiliului Canadien al Academiilor privind MAID pentru Minori”, a explicat pentru AFP ministerul Sănătăţii.
„Acest studiu a fost depus în Parlamentul Canadei în 2018. Există în continuare interes pentru acest subiect și, ca atare, a fost desemnat un Comitet Comun Special pentru sinucidere asistată medical pentru a întreprinde o revizuire a prevederilor Codului Penal referitoare la MAID și la aplicarea acestora, incluzând, dar fără a se limita la probleme legate de minorii maturi, cererile în avans, bolile mintale, starea îngrijirii paliative în Canada și protecția canadienilor cu dizabilități. Este așteaptta ca Comitetul să își prezinte raportul Parlamentului până pe 17 februarie 2023”, a continuat Ministerul Sănătăţii.
Profesorul Louis Roy, inspector în cadrul Direcției de inspecție profesională a Colegiul Medicilor din Québec (CMQ), s-a adresat Comitetului mixt special pe 7 octombrie 2022 la Ottawa. Discursul lui poate fi văzut aici (la 10:02:41).
El a reiterat poziția declarată anterior a CMQ, conform căreia criteriile de eligibilitate ar trebui extinse pentru a include anumiți tineri de 14-18 ani sub aceleași criterii ca și pentru adulți și cu condiția obținerii autorizației parentale.
Începând cu 2021, CMQ a declarat că sinuciderea asistată ar trebui luată în considerare ca o posibilitate pentru sugarii cu vârsta cuprinsă între 0 și 1 an în condiții specifice, adică pentru sugarii cu un „prognostic foarte prost” și „cazuri de malformații severe sau sindroame polisimptomatice grave care anihilează orice posibilitate de apariție, alinare și supraviețuire”.

Poziția CMQ a stârnit controverse majore. Mass-media canadiană a relatat că diverse asociații sunt îngrijorate de posibile abuzuri în cazul în care sinuciderea asistată ar fi deschisă bebelușilor.
„Majorității familiilor de copii născuți cu dizabilități li se spune încă de la început că copilul lor nu va avea cumva o calitate bună a vieții... Canada nu poate începe să omoare bebeluși atunci când medicii prevăd că nu există nicio speranță pentru ei. Previziunile se bazează prea des pe ipoteze discriminatorii despre traiul cu un handicap”, a declarat Krista Carr, vicepreședinte al Inclusion Canada, pentru National Post pe 11 octombrie.
EVP @KristaCarrNB in @nationalpost today
— Inclusion Canada (@InclusionCA) October 11, 2022
“An infant cannot consent to their own death. This isn’t MAiD, it’s murder. And providing MAiD to a person who cannot consent is a standard that is wildly dangerous for all ppl w intellectual disabilities in CAN.” https://t.co/4X54tzN0pY
În fața acestei critici, Colegiul Medicilor din Quebec și-a reiterat poziția pe 14 octombrie, explicând că orice extindere a MAID la această grupă de vârstă „ar trebui să fie guvernată de un protocol strict. Colegiul consideră că experiența Olandei (protocolul Groningen) este o cale de explorat”, a continuat el.
„Este exclus ca Colegiul să administreze această îngrijire copiilor născuți cu un handicap grav, cu o deficiență de orice fel sau cu o boală psihică”, a declarat Colegiul Medicilor din Quebec pe 31 octombrie.
Reflecția CMQ este „asupra copiilor care se nasc cu condiții incompatibile cu viața”, a continuat el, adăugând că părinții „ar trebui să aibă posibilitatea să obțină această îngrijire pentru bebelușii lor”.
Peste 10,000 de cazuri de SAM administrate în 2021
Cel de-al treilea raport anual al programului arată că în 2021, „10,064 de cazuri de sinucidere asistată medical au fost raportate în Canada, reprezentând 3,3% din toate decesele din țară”.
În acel an, cancerul a fost cea mai frecvent citată afecțiune medicală de bază (65,6%), urmată de tulburările cardiovasculare (18,7%), bolile respiratorii cronice (12,4%) și tulburările neurologice (12,4%). Vârsta beneficiarului mediu de SAM a fost de 76,3 ani.
Potrivit raportului, doar 219 cazuri, sau 2,2% din toate cazurile de MA, au implicat persoane a căror moarte naturală nu era previzibilă în mod rezonabil. Aproape jumătate dintre ei au citat tulburări neurologice subiacente.
În timp ce sinuciderea asistată este permisă prin lege în mai multe țări din Europa, inclusiv în Belgia, Țările de Jos, Luxemburg, Germania și Spania, ultima țară care a legalizat procedura fiind Austria, pe 1 ianuarie 2022, România nu se numără printre acestea. Pe lângă opoziția Bisericii Ortodoxe Române și a medicilor, codul penal incriminează și facilitarea sinuciderii, dar și uciderea la cererea victimei, chiar dacă aceasta suferă de o boală incurabilă. Doi români au murit în Elveția, în 2017, respectiv 2021, după ce au recurs la sinucidere asistată, procedură permisă prin lege în această țară.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne