Această femeie nu este actriță: a fost rănită în bombardamentele de la Kiev
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 3 Noiembrie 2022, la 10:52
- 4 minute de citit
- De: Nadia NASANOVSKY, AFP Argentina
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Cam așa a fost prinsă de reporteri armata ucraineană «fabricând» răniți”, spune această postare pe Facebook din 30 octombrie, 2022, distribuită de peste 200 de ori de atunci. Postarea include o fotografie și o înregistrare video cu o femeie plină de sânge, cu capul bandajat. În videoclip, ea pare să încerce să își facă un selfie.
Căutând aceeași imagine pe internet, am reușit să o localizăm în timpul atacurilor cu rachete ale Rusiei din 10 octombrie 2022 asupra mai multor orașe din Ucraina, inclusiv asupra capitalei. Atacurile au ucis cel puțin 10 persoane și au fost condamnate pe scară largă, inclusiv de către Organizația Națiunilor Unite.
De la invadarea Ucrainei de către Rusia în februarie 2022, au existat mai multe afirmații înșelătoare pe rețelele de socializare care încearcă să pună la îndoială evenimentele din țară și acoperirea mediatică a acestora de către mass-media occidentală, inclusiv prin afirmația că victimele ar fi fost actori. Am analizat unele dintre ele aici, aici, aici sau aici, unde am arătat că ele sunt false.
În acest caz, am vorbit cu fotograful care a confirmat că evenimentul a fost real. Am găsit, de asemenea, un interviu în care femeia din videoclip explică situația și în care rănile sale sunt clar vizibile.
Postări similare care sugerau că scena era falsă au circulat și în olandeză, spaniolă, franceză și engleză, iar unele dintre postări acuzau diverse instituții media consacrate că ar fi implicate. Imaginile au fost, de asemenea, distribuite și de Dimitri Polianski, primul reprezentant permanent adjunct al Rusiei la Națiunile Unite.
Urmărirea imaginii până la bombardamentul Rusiei din 10 octombrie
O căutare inversă a imaginii a arătat că fotografia din multe dintre postări a fost realizată pe 10 octombrie 2022 de fotograful Efrem Lukatsky pentru Associated Press (AP).
O nouă căutare pe Google cu ajutorul cuvintelor cheie a găsit videoclipul original publicat tot pe 10 octombrie 2022 de AP. Textul care însoțește înregistrarea video a fost realizat la Kiev după ce Rusia a declanșat atacuri împotriva mai multor orașe ucrainene pe 10 octombrie.
AFP Factual l-a contactat pe Lukatsky, care a confirmat: „Este fotografia mea și videoclipul meu”.
Într-unul dintre videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare, femeia este auzită vorbind în ucraineană. Jurnaliștii ucraineni ai AFP au confirmat că ea spune: „Faceți-mi o fotografie. Andrei Andreievici, mă auzi?”. Ea adaugă: „Am de gând să îmi fac o poză (cu mine) acum. Voi face o fotografie și o voi trimite surorii mele din Rusia”.
Mai mulți martori
Jurnaliștii AFP din Kiev au relatat că exploziile de la primele ore ale dimineții de 10 octombrie au distrus și zguduit clădiri ale orașului, au spart conducte de apă, au lăsat cratere și au incendiat automobile.
Căutând în baza de date foto a AFP imagini de la Kiev din 10 octombrie, am găsit două imagini ale aceleiași scene cu femeia rănită. Acestea au fost realizate de doi fotografi, Oleksandr Khomenko și Maxym Marusenko, prin intermediul agenției NurPhoto.
De asemenea, Khomenko a postat pe Facebook, pe 10 octombrie, o înregistrare video în care se vede cum medicii o bandajează pe femeia rănită.
Khomenko a povestit pentru AFP cum a aflat despre atac. „Mergeam pe lângă gară în direcția străzii Taras Shevchenko, unde a lovit prima rachetă, când am auzit o explozie și am văzut fum în apropiere. M-am îndreptat imediat în acea direcție...”.
„Primul lucru pe care l-am văzut au fost medicii care tratau mai multe persoane ale căror fețe și corpuri erau însângerate. Mai mulți jurnaliști lucrau cu ei, printre care și Efrem Lukatsky. Am lucrat cot la cot cu el timp de aproximativ 15-20 de minute”, a declarat el.
La cererea AFP, fotograful a tradus dialogul dintre femeia și bărbatul care o asista în înregistrarea video pe care a filmat-o.
„Este în regulă. O să reușim, o să facem tot ce putem”, spune bărbatul. Femeia îi răspunde, arătându-i un prosop însângerat: „Acesta este sângele meu aici, pe prosop și pe puloverul meu”, la care el răspunde: „Cel mai important lucru este că sunteți bine (...)”.
Femeia rănită explică fotografia
Ziarul ucrainean Fakty i Kommentarii a identificat-o pe femeia rănită într-un articol din 12 octombrie, prezentând-o ca fiind Oleksandra Kiselyova. În articol, Kiselyova a spus că se îndrepta spre birou când au lovit rachetele.
Kiselyova a fost intervievată și de postul de televiziune ucrainean TCH. Pe fața ei se pot vedea vânătăi și lacerații.
În timpul interviului, femeia a făcut referire la sora pe care a menționat-o în videoclipul distribuit online, în care pare că încearcă să își facă un selfie. „Sora mea locuiește în Rusia și nu mă crede. Ea știe deja ce mi s-a întâmplat, nu m-a sunat”, au spus jurnaliștii AFP din Kiev.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne