Acest videoclip arată filmarea unui film despre „eroii” Ucrainei care reconstituie evenimente reale

O înregistrare video de la o filmare pentru o serie de filme bazate pe evenimente reale despre războiul din Ucraina a fost distribuită de mii de ori pe rețelele de socializare, cu afirmații care sugerează că arată regizarea unui fals atac rusesc pentru a înșela publicul. Cu toate acestea, acest videoclip a fost scos din context: filmarea este pentru o serie de filme ucrainene care prezintă victime reale ale războiului, precum și câteva scene reconstituite cu actori.

Filmul intitulat „Region of Heroes” („Regiunea Eroilor” în română și „Область Героїв” în ucraineană - n.r) a început filmările la sfârșitul lunii iulie și este finanțat de statul ucrainean. Potrivit Agenției Naționale de Film a Ucrainei, filmul este o „reconstituire cinematografică la scară largă a 5 povești adevărate” a cinci persoane prinse în război și „va arăta faptele eroice ale locuitorilor din regiunea Kiev în timpul ocupației”. Echipa a confirmat, de asemenea, pentru AFP că filmul este o reconstituire a poveștilor unor oameni reali, care își joacă în principal propriul rol, dar au fost folosiți și actorii pentru reconstituire în unele episoade.

Utilizatorii Facebook au început să distribuie un videoclip de la filmare la mijlocul lunii august, cu afirmații înșelătoare care au omis contextul. Videoclipul a fost distribuit pentru prima dată în limba română pe Telegram pe 16 august 2022, cu afirmații care spun „Războaiele moderne necesită regizori” și a fost vizionat de aproape 16,000 de ori de atunci. A fost publicat și pe Facebook (aici și aici) cu afirmații similare. „de fiecare data când postez despre falsitatea și scenariile războiului din Ucraina Facebook le banează la secundă”, spune parțial un comentariu al unui utilizator care a publicat videoclipul.

Afirmații similare au fost, de asemenea, distribuite în limba greacă începând cu jumătatea lunii august, utilizatorii spunând că videoclipul arată „înscenarea unui atac rusesc de către o echipă TV ucraineană în Gostomel”. Afirmații similare au fost postate și în germană și olandeză.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările înșelătoare pe Facebook realizată pe 6 septembrie 2022

Cu toate acestea, aceste afirmații denaturează ceea ce arată videoclipul.

Un film intitulat „Region of Heroes”

O căutare inversă a imaginilor din videoclip a condus AFP la videoclipul original, care a fost postat pe un cont de TikTok numit „yarikfors” aici, pe 8 august 2022. Traducerea textului în ucraineană din videoclip este următoarea: „Filmul pe care îl filmăm reflectă epoca actuală! Gostomel, 2022. Februarie fără sfârșit”.

„Februarie fără sfârșit” este o referință la invazia rusă din Ucraina, lansată în februarie 2022.

Creatorul „yarikfors” explică în secțiunea de comentarii a postării ce arată videoclipul. De exemplu, în comentariul din captura de ecran de mai jos, el scrie: „Film documentar «Region of Heroes» despre evenimentele din Bucea, Irpin și Hostomel”.

Image
Captură de ecran a comentariului de pe Tiktok realizată pe 24 august 2022

AFP l-a a contactat pe „yarikfors” pentru confirmare prin intermediul contului de TikTok, dar nu a primit niciun răspuns. Agenția de știri AP a reușit, însă, să-l contacteze pentru propria verificare a acelorași afirmații înșelătoare. AP a descoperit că contul era deținut de Yaroslav Forsik, care era asistent de casting pentru film și a confirmat că el a postat videoclipul.

Filmările au început în iulie

O căutare pe Google pentru „Region of Heroes” ne-a condus la pagina oficială de Facebook a filmului, care conține mai multe detalii, printre care și faptul că este finanțat de Agenția Națională de Stat pentru Film din Ucraina.

Această postare din 27 iulie spune că filmările au început în regiunea Kiev și oferă detalii. Filmul va descrie „acțiunile eroice ale locuitorilor din Kiev în timpul ocupației”, spune postarea. „Aceștia sunt oamenii, datorită cărora au fost salvate zeci de mii de vieți ucrainene”.

Producătorul filmului este actorul și regizorul ucrainean Aleks Komarovskii, care este identificat pe pagina sa de Facebook ca fiind fondatorul IDEAFILMS. Pe pagina sa de Facebook putem vedea postări despre film, de exemplu aici. Potrivit bazei de date ucrainene de filme DzygaMDB, Komarovskii a jucat și a produs mai multe filme și seriale ucrainene.

Pe contul de Instagram IDEAFILMS există mai multe fotografii descrise ca fiind din „Region of Heroes”, inclusiv o clădire ruinată care arată foarte asemănător cu cea prezentată în clipul care este distribuit pe rețelele de socializare fără contextul adecvat. Detalii similare sunt încercuite cu roșu în cele două capturi de ecran de mai jos. În ambele imagini se poate vedea o clădire distrusă cu aspect similar, precum și epave de mașini arse.

Image
Captură de ecran a postării de pe Instagram (stânga) și a videoclipului distribuit în postarea înșelătoare de pe Facebook (dreapta) realizate pe 24 august 2022. Cercurile roșii au fost adăugate de AFP

Regizorul filmului este Artur Lerman, al cărui cont de Instagram face referire și la „Region of Heroes”.

Oameni reali și câteva reconstituiri

AFP i-a contactat pe Lerman și Komarovskii pentru a comentarii cu privire la afirmațiile despre documentar, iar aceștia ne-au redirecționat către echipa media a proiectului „Region of Heros”. Echipa media a declarat pe 22 august că videoclipul de pe TikTok aparține unui „martor ocular al filmării unui documentar ucrainean despre locuitorii regiunii Kiev în timpul ocupației rusești, bazat pe evenimente reale”.

„Documentarul nostru este o reconstituire a poveștilor unor oameni reali, care se bazează pe evenimente reale. Acești oameni reali sunt în rolurile principale în toate scenele filmului”. Doar în unele episoade sunt folosiți actori pentru reconstituire, a precizat echipa.

Anunțul acestui film a fost mediatizat în presa online ucraineană, inclusiv în Elle Ucraina, care a publicat mai multe imagini de la filmările interviurilor cu persoanele despre care este vorba în film. Fotografii de la filmările pentru film au fost publicate de asemenea de către producție pe pagina lor de Facebook.

Războiul din Ucraina intră în cea de-a șaptea lună

În postarea originală de pe TikTok este precizat că filmul se va concentra asupra evenimentelor din Bucea, Irpin și Hostomel, care se află în aceeași zonă, la nord-vest de capitala ucraineană, Kiev, și care au suferit violențe extreme după invazie.

Bucea a fost scena unui atac rusesc major între 27 februarie și 31 martie 2022. Autoritățile ruse au susținut pe rețelele de socializare, de exemplu aici, că evenimentele de acolo au fost înscenate, dar acest lucru nu a fost adevărat, așa cum au arătat investigațiile AFP aici și aici. AFP a avut o echipă de reporteri la Bucea care a fost martoră la urmările atacului.

În timp ce Ucraina și-a marcat Ziua Independenței, precum și aniversarea a șase luni de la începutul războiului, pe 24 august, președintele Volodimir Zelenski a promis că țara sa va rezista invaziei rusești „până la sfârșit”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne