Acest videoclip care ridiculizează Ucraina nu a fost produs sau difuzat de canalul de televiziune INN din Israel

Un scurt desen animat care promovează narațiuni pro-ruse legate de invazia Ucrainei de către această țară a fost distribuit online de sute de ori începând cu jumătatea lunii octombrie, cu afirmația falsă că postul de televiziune israelian INN l-a produs și difuzat. Cu toate acestea, logo-urile folosite în videoclip nu sunt cele ale canalului INN, care a negat, de asemenea, că ar fi difuzat un astfel de videoclip. O versiune anterioară a desenului animat a fost, de fapt, postată pe un canal Telegram din Rusia.

Sute de utilizatori au distribuit o scurtă animație care răspândește narațiuni pro-Kremlin despre invazia Rusiei în Ucraina, susținând că videoclipul este „un videoclip media israelian” al „televiziunii israeliene INN”.

Aceleași afirmații, răspândite de presa rusă, au fost deja infirmate de o organizație georgiană de fact-checking care a urmărit videoclipul până la un canal Telegram. Clipul distribuit în limba română (aici) a fost, de asemenea, distribuit cu afirmații similare de mii de utilizatori în diferite limbi, inclusiv în bulgară, maghiară, greacă, slovacă și engleză.

„Ce tare este. Au lansat pentru ăia cu slava Ucraina”, spune un comentariu în limba română.

Protagonistul principal al desenului este un purceluș acoperit de tatuaje naziste, precum și de un steag ucrainean, reluând narațiunile pro-ruse care descriu guvernul ucrainean ca fiind sub influența mișcărilor de extremă dreapta. AFP a demontat deja astfel de afirmații (aici sau aici).

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 3 noiembrie 2022

Videoclipul pare să provină de pe Telegram, nu de la televiziunea israeliană

Un logo roșu pe care scrie „INN” poate fi văzut în colțul din dreapta sus al animației distribuite împreună cu afirmațiile false. La sfârșitul videoclipului, o legendă de culoare roșie pe tot ecranul citește în ebraică și engleză: „Canalul de telegrame INN Israel împotriva nazismului”.

Un canal de pe Telegram numit „INN: Ukrinazism”, care postează conținut în ebraică, folosește același logo. Pe acesta se publică conținut israelian de dreapta în general, precum și postări care vizează SUA și Ucraina. Numele canalului, Israel Neged Nazism, înseamnă „Israel împotriva nazismului”. Caricatura a fost postată pe acest canal pe 12 octombrie 2022.

Cu toate acestea, acest canal Telegram nu este un post de televiziune israelian, așa cum afirmă în mod fals postările.

Radiodifuzorul israelian Arutz Sheva (Channel 7) folosește abrevierea INN (Israel National News) în limba engleză. Logo-ul acestui post de televiziune este diferit de cele pe care le-am putut vedea în desenul animat. Am comparat capturile dintr-un videoclip preluat de pe canalul Arutz Sheva de pe YouTube și cel din desenul animat:

Image
Comparație între logo-ul Arutz Sheva (stânga) și cel din caricatură (dreapta), distribuit cu afirmații false pe Facebook

Canalul folosește un logo ușor diferit pe site-ul său în limba rusă, dar, din nou, acesta este total diferit de cel folosit pe canalul Telegram.

Editorul și directorul general al Arutz Sheva, Uzi Baruch, a declarat pentru AFP într-un mesaj din 24 octombrie 2022 că nu a postat niciodată videoclipul pe site-ul său și nici nu l-a difuzat și că nu a auzit de el până acum. Arutz Sheva a publicat, de asemenea, un articol în care neagă că ar avea vreo legătură cu acest videoclip.

Videoclipul, apărut anterior pe un canal Telegram în limba rusă

Folosind cuvinte cheie și căutând în limba rusă, am descoperit că videoclipul a fost publicat pe 11 octombrie 2022, pe un canal Telegram în limba rusă intitulat „Porcul leșinat”. Acest videoclip nu are logo-ul roșu INN în colțul din dreapta și îi lipsesc subtitrările în limba rusă din colțul de început, dar în rest este identic.

Mai multe videoclipuri de pe canal prezintă personajul porcului, toate promovând o poveste pro-Kremlin despre război. Acestea au început să fie postate pe canal în luna august 2022.

Videoclipul distribuit pe rețelele de socializare cu afirmații false are titlul rusesc „ХЛЕВРОПА и БЕШЕНЦЫ” (cel mai probabil un joc de cuvinte Европа/хлев („Europa”/„cocină de porci”) și бешенцы/беженцы („oameni sălbatici sau nebuni”/„refugiați”).

Pe 19 octombrie 2022, un interviu cu o caricaturistă rusă pe nume Evghenia a fost publicat de un alt canal Telegram în limba rusă. În interviu, o femeie susține că este autoarea videoclipului și arată imagini din ceea ce pare a fi un software de editare video. Interviul ei a fost redistribuit pe canalul „The fainting pig”.

Diplomație delicată

Caricatura a fost distribuită cu mențiunea că a fost difuzată de televiziunea israeliană în contextul unei dezbateri în Israel cu privire la poziția țării față de Ucraina. Spre exemplu, pe 18 octombrie, cu câteva zile înainte ca postarea să fie distribuită pe Facebook în limba română, ministrul israelian pentru Diaspora, Nachman Shai, a transmis pe Twitter că susține ideea ca Israelul să acorde Ucrainei ajutor militar.

Pe 19 octombrie, ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a declarat că țara sa nu va vinde sisteme de armament Ucrainei, la două zile după ce Rusia a avertizat că o acțiune israeliană de sprijinire a forțelor Kievului ar afecta grav relațiile. Comentariile lui Gantz au fost făcute după ce Ucraina a cerut oficial Israelului să îi furnizeze sisteme de apărare aeriană pentru a intercepta dronele și rachetele balistice iraniene.

Israelul a mers pe o linie diplomatică delicată de la începutul invaziei rusești, încercând să păstreze legăturile cu Moscova. Țara are nevoie de cooperarea Rusiei pentru a-și continua campania de atacuri aeriene în Siria vecină, unde sunt prezente forțe rusești și unde Israelul lovește frecvent ceea ce numește ținte asociate cu Iranul.

Oficialii israelieni au subliniat, de asemenea, necesitatea de a proteja relațiile cu Rusia, având în vedere numărul mare de evrei din această țară, și de a evita o întoarcere la condițiile din timpul Războiului Rece, când evreii sovietici au fost în mare parte izolați de Israel.

Pe 26 octombrie, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky a spus că a văzut o „tendință pozitivă” în relațiile dintre Kiev și Israel după ce cele două țări au făcut schimb de informații despre presupusa utilizare de către Rusia a sute de drone iraniene în războiul împotriva țării sale. vecine.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne