Un termometru stradal indică 48 de grade Celsius în timpul unui val de caniculă în Sevilia, Spania, pe 13 iunie 2022 ( AFP / Cristina QUICLER)

Formate diferite ale hărților meteo germane, folosite pentru a pune la îndoială relatările media despre încălzirea globală

Postările de pe rețelele de socializare compară harta meteo a unui program de televiziune german din 2017 cu o alta din 2022, care are temperaturi mai scăzute, dar prezentate folosind mai multe nuanțe de roșu, fiind distribuite împreună cu afirmații care pun la îndoială încălzirea globală. Însă experții sunt de acord că schimbările climatice sunt reale. Postul de televiziune a declarat pentru AFP că noul format a fost adoptat în urmă cu peste doi ani pentru a folosi culori, nu doar numere, pentru a reflecta temperaturile zilnice. Acesta a fost conceput pentru a fi mai clar și mai accesibil. Același format este folosit de zeci de ani într-un alt program al aceluiași canal și folosește și alte forme de prezentare de culoare verde pentru previziunile generale.

„Nu mă pricep la climă însă mă descurc cu manipularea mediatică. Uitați ce clar și frumos erau prezentate informațiile meteo cu 5 ani în urmă. Acum harta e roșie și presupun că și atitudinea prezentatoarei era una alarmistă”, spune această postare de pe Facebook din 22 iulie 2022. Postarea include două imagini din buletinele de știri meteo germane transmise de același prezentator. Prima, etichetată ca fiind din 2017, arată temperaturi între 23 și 37 de grade Celsius pe o hartă verde; a doua este etichetată 2022, cu temperaturi între 19 și 32 de grade, dar pe o hartă de culoare roșu aprins.

Imaginile au fost, de asemenea, distribuite aici, aici sau aici, dar și în alte limbi precum engleză, croată, finlandeză și slovacă cu afirmații similare.

„Pentru cei mai înceți la minte ce nu au înțeles mesajul. Este vorba despre manipularea din presă, acum 5 ani temperaturile mai mari erau pe fond verde. Acum, temperaturi mai joase, pe fond roșu - arde Europa! Păcat că trebuie să vă explic ca la copii de 5 ani”, citește un comentariu la una dintre postările în limba română.

„Doar proștii nu înteleg, realitatea e una singură. E vară! Normal că e cald! Dar globaliștii au în program să ne impună taxe și pe aerul pe care îl respirăm! Așa că, prin intermediul mass mediei mondiale deținute de ei, o să facă tot posibilul să ne facă să acceptăm cu mare plăcere jugul pe care ni-l pregătesc”, spune un alt utilizator la o altă postare similară.

Image

Aceste afirmații fac parte dintr-un val de postări pe rețelele de socializare care fac comparații înșelătoare ale hărților meteorologice, sugerând în mod fals că acestea arată valul de caniculă din Europa din 2022 și că efectul încălzirii globale este exagerat. AFP a investigat deja unele dintre ele, de exemplu, aici sau aici, și a constatat că aceste postări sunt înșelătoare. Oamenii de știință sunt de acord că încălzirea globală este reală.

Prima hartă din 2017

AFP a descoperit că hărțile meteorologice din aceaste postări înșelătoare provin din jurnalul de știri Tagesthemen, produs de ARD, o organizație comună a televiziunilor publice regionale din Germania.

Prima hartă este, într-adevărt, din 21 iunie 2017 și poate fi văzută aici pe Youtube începând cu minutul 1:37. Buletinul meteo este prezentat de Claudia Kleinert.

Ea anunță temperaturi de 20-26 de grade Celsius în nord și de 33-38 de grade Celsius în vest spre sud-vest.

Image
Capturi de ecran din postarea înșelătoare de pe Facebook (stânga) și din buletinul meteo din 21 iunie 2017 postat pe Youtube (dreapta)

A doua hartă din 2022

Captura de ecran cu harta meteo mai roșie provine tot de la un buletin meteo Tagesthemen care a fost prezentat tot de Kleinert pe 20 iunie 2022, cu o zi mai devreme decât data indicată în colajul distribuit pe rețelele de socializare. Acesta se găsește aici pe Youtube, iar scena care prezintă harta roșie poate fi văzută de la 34:33.

Kleinert relatează că temperaturile variază între 20-25 de grade în nord și 26-32 de grade în partea de sud. Acestea sunt mai scăzute decât în cazul hărții din urmă cu cinci ani, care folosește un format de culoare verde.

Image
Capturi de ecran din postarea înșelătoare de pe Facebook (stânga) și din buletinul meteo din 20 iunie 2022 postat pe Youtube (dreapta)

Ulterior, buletinul meteo include mai multe hărți verzi care nu se concentrează pe temperatură, ci sunt previziuni generale pentru zilele următoare, care indică precipitațiile și căldura.

Hărți produse de echipe diferite

Producția de prognoze meteo Tagesthemen a suferit modificări de-a lungul anilor. La începutul anului 2020, ARD a creat un centru meteo comun responsabil pentru producerea multora dintre buletinele meteorologice care se văd astăzi pe rețea, inclusiv în cadrul programului Tagesthemen. Radiodifuzorul regional HR (Hessischer Rundfunk) a fost desemnat responsabil de acest hub.

Înainte de aceasta, prognozele Tagesthemen erau produse extern, a explicat pentru AFP un purtător de cuvânt al HR.

„Până la sfârșitul anului 2019, hărțile meteorologice pentru Tagesthemen au fost produse de compania meteo externă Cumulus și furnizate către Tagesthemen”, a declarat pentru AFP Sabine Renken, purtător de cuvânt al HR, într-un email din 27 iulie 2022.

Până la începutul anului 2020, „hărțile de temperatură furnizate în Tagesthemen arătau temperatura exclusiv în cifre - fundalul verde nu avea nicio referire la temperatură”, a precizat compania într-un email anterior din 26 iulie.

Un alt program de știri al ARD, numit Tagesschau, de asemenea, „reprezintă temperaturile în cifre și, în plus, și prin zone colorate”, a precizat Renken. Hărțile Tagesschau au indicat temperatura în culori, precum și cifrele, timp de peste 30 de ani, potrivit acesteia.

AFP a demontat anterior afirmații înșelătoare similare cu privire la hărțile meteo prezentate în Tagesschau, aici în iunie 2022 și aici în iulie 2022.

În 2019, Tagesschau a răspuns acuzațiilor potrivit cărora ar fi manipulat hărțile meteo pentru a exagera în mod intenționat efectele schimbărilor climatice, argumentând că „colorarea îți permite să ghicești cât de ridicate vor fi temperaturile, chiar și acolo unde nu există nicio cifră”.

Compania: nu alarmism, ci claritate

HR a explicat pentru AFP pe 26 iulie că, atunci când Centrul de Competență Meteo al ARD a preluat prognozele începând cu ianuarie 2020, designul și prezentarea au fost standardizate pentru o prezentare uniformă a vremii atât în programele Tagesschau, cât și în Tagesthemen.

Hărțile prezentate în emisiunea Tagesschau indică temperatura în culori și în cifre de peste 30 de ani, a explicat Renken pe 27 iulie.

„Prognoza colorată a temperaturilor permite să se vadă cât de ridicate vor fi temperaturile, chiar și acolo unde nu există un număr. Nu este vorba de alarmism, ci de un grafic cât mai clar și care poate fi înțeles rapid”.

„Scara de culori variază de la roșu închis pentru temperaturi ridicate la albastru rece. Gama de culori este modificată de către echipa editorială meteo a Hessischer Rundfunk în funcție de sezon pentru a asigura claritatea: cinci grade sunt astfel albastre vara și galbene sau portocalii iarna", au mai adăugat reprezentanții companiei.

Tagesschau folosește de ani de zile două formate pentru a prezenta vremea: unul care include și nuanțe de roșu și se concentrează doar pe temperatura dintr-o anumită zi și o hartă mai verde, care reprezintă o prognoză generală a vremii pentru zilele următoare. Un exemplu similar se regăsește într-o emisiune din iunie 1999 (de la minutul 15:25), în care s-a folosit culoarea roșie atunci când temperaturile se situau între 25 și 30 de grade Celsius.

O emisiune Tagesschau difuzată în 2010, de exemplu, arată, de asemenea, utilizarea diverselor hărți. Mai jos, în stânga, cu roșu, este prognoza de temperatură, iar în dreapta este o prognoză mai generală, care include și prognoza de nebulozitate pentru zilele următoare.

Image
Captură de ecran de pe Youtube a emisiunii Tagesschau din 15 iulie 2010

Putem vedea că Tagesthemen a adoptat un format similar în 2020, de exemplu aici în iunie 2020, aici în iulie și aici în august. Tagesthemen a folosit hărțile meteo colorate cu roșu și în vara anului 2021, de exemplu, aici pentru iunie, aici pentru iulie și aici pentru august.

Image
Capturi de ecran din buletinele meteo Tagesthemen cu diferite nuanțe de roșu publicate pe Youtube pentru lunile iunie (stânga), iulie (centru) și august (dreapta) 2020 realizate pe 27 iulie 2022

Verile sunt din ce în ce mai călduroase

Chiar dacă nu toate fenomenele meteorologice extreme pot fi atribuite schimbărilor climatice, experții și oamenii de știință spun că se poate observa o schimbare sistematică a climei. Verile din Europa sunt din ce în ce mai călduroase, iar acest lucru este demonstrat de o comparație a deviațiilor de temperatură din Europa în raport cu anii anteriori.

Image
Diferențele dintre temperaturile de vară (iunie-august) în Europa din 1950 până în 2021 în comparație cu media perioadei 1991-2020

Acest lucru este confirmat și de institutele meteorologice din Germania, Austria și Elveția. Într-o evaluare comună a climatului de vară începând cu anul 2020, institutele meteorologice de stat din cele trei țări au declarat: „Vara a devenit masiv mai caldă în Elveția, Germania și Austria începând cu anii 1990”. Valurile de căldură ar urma să devină mai frecvente și mai lungi. Pe scurt, evaluarea spune: „Ceea ce obișnuia să fie vară extrem de caldă este acum o vară medie”.

Valuri de căldură precum cele două recente care au lovit mari părți ale Europei sau valul de căldură record pe care India și Pakistanul l-au experimentat în martie 2022 sunt un semn inconfundabil al schimbărilor climatice, spun experții.

De asemenea, Grupul interguvernamental de experţi privind schimbările climatice (IPCC) publică în mod regulat rapoarte care sunt considerate o sursă fiabilă și recunoscută de către comunitatea științifică în ceea ce privește încălzirea globală. Pe 4 aprilie 2022, IPCC a publicat ultima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare, în care a solicitat luarea unor măsuri de anvergură. Experții propun schimbări structurale pentru a evita o încălzire de 3,2 grade până în 2100, ceea ce ar putea face ca o parte a lumii să devină nelocuibilă.

În prima parte a acestui al șaselea raport de evaluare, publicat pe 9 august 2021, se afirma că „este clar că influența umană a încălzit atmosfera, oceanele și suprafețele terestre”.

1 august 2022 Materialul a fost actualizat pentru a adăuga comentariile utilizatorilor și pentru a elimina o postare.
29 iulie 2022 Materialul a fost actualizat pentru a adăuga numele purtătorului de cuvânt al companiei Hessischer Rundfunk.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne