
Aceste hărți nu demonstrează că „încălzirea globală este o scamatorie”
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 8 Iunie 2022, la 15:16
- 8 minute de citit
- De: Claire-Line NASS, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Sute de utilizatori români ai rețelelor de socializare au distribuit, la începutul lunii iunie 2022, o imagine care prezintă două hărți de prognoză meteo, susținând că cea mai nouă hartă folosește nuanțe diferite de roșu pentru a ilustra aceleași temperaturi, pentru a induce în eroare oamenii cu privire la gravitatea încălzirii globale. „Agenda NWO. În 1986 era numită o vară normală. Astăzi, colorează harta în roșu și o numesc căldură extremă”, spun mai multe postări pe Facebook (aici, aici, aici).
Afirmațiile au fost, de asemenea, publicate mai devreme aici, pe Telegram, pe 1 iunie 2022, unde au fost vizualizate de peste 10,000 de utilizatori.

Afirmații similare care prezintă aceste hărți meteo au circulat în mai multe limbi, precum franceză, poloneză și maghiară.
Însă aceste comparații sunt înșelătoare, din mai multe motive. În primul rând, anii evidențiați pe hărți nu corespund: prima hartă a fost publicată la sfârșitul lunii iulie 2016, iar cea de-a doua la începutul lunii august 2021. În plus, cele două hărți provin din canale media suedeze distincte, care folosesc coduri de culori diferite pentru buletinele meteo.
O primă hartă publicată în iulie 2016
În urma une căutări inverse a imaginii pe Google (al cărei principiu este detaliat în acest videoclip) cu prima dintre cele două hărți, putem găsi destul de repede originea acesteia. Ea provine dintr-un buletin meteo de pe canalul suedez de televiziune SVT („Sveriges Television” - n.r), care prezintă aceeași hartă verde, într-o versiune mai mare și cu o calitate mai bună a imaginii.
Cele două hărți corespund din toate punctele de vedere: temperaturile indicate sunt identice, la fel ca și ilustrațiile norilor și litera „H” din mijlocul hărții.

Cu toate acestea, harta de pe site-ul SVT nu datează din 1986, așa cum susțin postările de pe rețelele de socializare. Ea face parte din detaliile prognozei meteo pentru ziua de joi, 21 iulie 2016.
O privire asupra prognozei meteo a canalului pentru 7 iunie 2022 arată, de asemenea, că hărțile sunt colorate în verde, nu în portocaliu, ca în cazul celei de-a doua hărți distribuite pe rețelele de socializare. Același lucru este valabil și pentru arhiva de buletine meteorologice de pe site, disponibilă pentru anumite zile din 2021 și 2022 până în luna mai.
De asemenea, toate hărțile meteo SVT au elemente vizuale care arată soarele și norii, ceea ce nu este cazul hărții portocalii din postările de pe rețelele de socializare.
A doua hartă este din august 2021
De fapt, cea de-a doua hartă nu a fost produsă de aceeași mass-media. O căutare inversă a imaginii pe motorul de căutare rusesc Yandex arată că această imagine a fost publicată pe Twitter pe august 2021. Un utilizator a distribuit-o cu un text suedez și un cadru mai mare, dar deja asociată cu harta verde a SVT.

Spre deosebire de hărțile meteo ale SVT, harta portocalie nu conține imagini care să arate soarele și norii.
Mai multe indicii din imaginea cu cadru mai mare (cum ar fi logo-ul din dreapta sus, care arată un „4”, comentariul care menționează „Fredag” („vineri” în suedeză - nr.) și prezența unei prezentatoare în stânga care arată harta) ne permit să identificăm videoclipul din care este extrasă.

O căutare cu „4” în logo duce la site-ul postului de televiziune suedez „TV4” și o identifică pe femeie drept Madeleine Westin, una dintre prezentatoarele meteo ale postului.
Consultând arhivele buletinelor meteo ale postului TV4, harta portocalie poate fi găsită într-o înregistrare video din 13 august 2021, în care apare Madeleine Westin. Temperaturile și alte indicii vizuale confirmă că aceasta este harta folosită în postările de pe rețelele de socializare.

Aceste nuanțe portocalii nu sunt neobișnuite pentru TV4: ele pot fi regăsite și în alte buletine meteo anterioare.
2021, cea mai călduroasă vară din istoria Europei
La sfârșitul lunii aprilie 2022, Serviciul european pentru schimbări climatice Copernicus (C3S) a notat în raportul său anual că vara anului 2021 a fost cea mai caldă din istoria Europei, cu 1 grad Celsius peste media ultimilor 30 de ani.
„2021 a fost un an al extremelor, inclusiv cea mai călduroasă vară din Europa, valuri de căldură în Marea Mediterană, inundații și secetă de vânt în Europa de Vest”, ceea ce arată că „înțelegerea fenomenelor meteorologice și climatice extreme devine din ce în ce mai relevantă pentru sectoarele cheie ale societății”, a comentat Carlo Buontempo, directorul Copernicus, citat de AFP.
Din epoca preindustrială, planeta a câștigat între 1,1 și 1,2°C, iar Europa se încălzește mai repede, cu o creștere medie a temperaturii de 2°C, a precizat Copernicus.
Această vară deosebit de călduroasă a fost marcată de mai multe săptămâni de valuri de căldură deosebit de intense, mercurul urcând până la 48,8°C în Sicilia, un nou record european care așteaptă să fie confirmat de Organizația Națiunilor Unite și de Organizația Meteorologică Mondială, sau până la 47°C în Spania, un nou record național.
Această căldură a fost însoțită de o secetă persistentă, în special în zona mediteraneană, creând condiții favorabile incendiilor, în special în Italia, Grecia și Turcia.
Un total de 800,000 de hectare au fost cuprinse de fum în lunile iulie și august, ceea ce face ca acesta să fie unul dintre cele mai intense sezoane de incendii din Europa din ultimii 30 de ani.
Și în România temperaturile au continuat să crească în ultimii ani, anul trecut înregistrându-se o temperatură mai mare decât media perioadei 1981-2020, potrivit meteorologilor care au făcut o analiză a tendințelor climatice în 2022. Statisticile confirmă, de asemenea, că și în România crește frecvența și intensitatea fenomenelor meteorologice periculoase, cum ar fi temperaturile extreme, ploile torențiale care duc la inundații, grindina și furtunile de vânt.
Un consens asupra încălzirii globale
Pe rețelele de socializare circulă cu regularitate acuzații menite să minimalizeze prezența schimbărilor climatice sau responsabilitatea activității umane în perturbarea climei, iar AFP le-a acordat deja mai multe articole în franceză și engleză.
IPCC (Grupul interguvernamental privind schimbările climatice), creat în 1988, prezintă la fiecare 5-8 ani rapoarte privind stadiul cunoștințelor despre schimbările climatice. Acesta publică periodic rapoarte de evaluare în mai multe părți.
IPCC este considerat de comunitatea științifică internațională ca fiind o sursă de încredere și recunoscută în ceea ce privește încălzirea globală.
Pe 4 aprilie 2022, IPCC a publicat a treia parte a celui de-al șaselea raport de evaluare (2021-2022), avertizând asupra urgenței de a lua mai multe măsuri.
Experții propun mai multe schimbări structurale pentru a evita o încălzire de 3,2% până în 2100, ceea ce ar putea face ca o parte a lumii să devină „invizibilă”. Aceștia sugerează, în special, trecerea la mobilitatea ușoară și la vehiculele electrice, la telemuncă, la izolarea clădirilor, la utilizarea mai redusă a avioanelor etc. Scopul este de a reduce drastic emisiile de gaze cu efect de seră cauzate de activitățile umane, responsabile de creșterea temperaturii.

În prima parte a acestui al șaselea raport de evaluare, publicat pe 9 august 2021, IPCC a scris că este „incontestabil faptul că influența umană a încălzit atmosfera, oceanele și pământul”. Așa cum mai mulți cercetători au detaliat pentru AFP în aprilie 2022, observațiile științifice stabilesc într-adevăr că schimbările climatice se datorează în principal emisiilor umane de CO2.
În 2019, acuzații similare privind hărți meteorologice care ar fi fost trucate pentru a „crea un stres verde” au circulat pe rețelele de socializare și au făcut obiectul unui material de verificare în limba franceză al AFP.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne