Imagini submarine prezentate în mod eronat pentru a răspândi teorii conspiraționiste despre uraganul Milton

În timp ce uraganul Milton traversa statul american Florida la începutul lunii octombrie 2024, utilizatorii rețelelor de socializare din mai multe țări, inclusiv România, au distribuit imagini din Google Street View alături de afirmații conform cărora acestea ar arăta stații secrete de geoinginerie subacvatică și au sugerat că acestea sunt dovezi ale manipulării vremii de către programul de cercetare a ionosferei HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) pentru a controla furtunile recente. Acest lucru este fals; imaginile arată o pepinieră de corali care ajută la refacerea recifelor deteriorate. HAARP nu poate controla vremea sau crea dezastre naturale, după cum au explicat în mod repetat experții. 

„HAARP BLENDERUL URIAȘ. Este perfect situat în jurul Floridei”, se arată în această postare pe Facebook din 9 octombrie 2024, partajată de aproape 700 de ori de atunci. „Se pare că a fost activat pentru că întregul stat Florida pare să trebuiască să se pregătească pentru dorințele care urmează”, continuă acesta. 

Postări similare au fost distribuite aici și aici.  

Postarea include un videoclip care arată o persoană care face zoom pe imaginile prin satelit Google Maps din apropiere de Florida, care se încheie cu o scenă subacvatică în care scafandrii lucrează la diverse structuri de pe fundul oceanului. 

Afirmații similare au fost distribuite și în alte limbi, inclusiv în engleză de Stew Peters, un prezentator radio de extremă dreaptă care a răspândit anterior numeroase afirmații false și înșelătoare pe o gamă largă de subiecte (aici, aici  sau aici), precum și în spaniolă, bulgară, poloneză și germană

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 17 octombrie 2024

În septembrie și octombrie 2024, sud-estul Statelor Unite s-a confruntat cu efectele devastatoare ale uraganelor Helene și Milton, Helene provocând în mod tragic cel puțin 240 de decese, iar Milton 16 decese

Aceste furtuni mortale au declanșat un torent de teorii ale conspirației din partea politicienilor și a utilizatorilor rețelelor de socializare cu privire la controlul vremii și la interferența în alegeri - multe dintre acestea fiind demontate de AFP, de exemplu aici, aici și aici

Afirmațiile privind modificarea vremii prin tehnologii precum stația de cercetare HAARP (High Frequency Active Auroral Research Program) - o teorie a conspirației recurentă pe care AFP a verificat-o cu alte ocazii - precum și afirmația privind o stație subacvatică de control al vremii sunt nefondate. 

HAARP, conform Universității Alaska Fairbanks (UAF), care este responsabilă de inițiativă, „este un efort științific care vizează studierea proprietăților și a comportamentului ionosferei” (link arhivat aici).  

Organizația explică faptul că „ionosfera se întinde la aproximativ 50-400 de mile deasupra suprafeței Pământului, chiar la marginea spațiului. Împreună cu atmosfera superioară neutră, ionosfera formează granița dintre atmosfera inferioară a Pământului, în care trăim și respirăm, și vidul din spațiu”. 

HAARP precizează pe site-ul său că nu poate controla sau manipula vremea, nu poate crea dezastre naturale, nu poate exercita controlul minții asupra persoanelor și nu poate produce așa-numitele dâre chimice. Acest lucru a fost, de asemenea, confirmat pentru AFP de mai mulți experți în articole anterioare, de exemplu aici sau aici

Videoclipul arată o pepinieră de corali

O căutare inversă a imaginilor video a generat o postare pe Instagram din 13 iulie 2021. Numele „Snapper Ledge Reef” apare în filmare.  

O altă căutare pe Google Maps sub acest nume a dus la locația exactă din Florida Keys prezentată în filmare (arhivată aici). Descrierea spune în engleză că este o pepinieră de corali. Fotografiile au fost realizate în aprilie 2015 de Underwater Earth, o organizație australiană care publică imagini subacvatice din diverse locuri din lume.   

O altă căutare pe Google folosind termenii „coral nursery” și „Florida Keys” a dus la un link către o declarație a Administrației Naționale Oceanice și Atmosferice (NOAA) și un videoclip pe contul său oficial YouTube (arhivat aici).  

Linkul prezintă o imagine foarte asemănătoare cu conținutul viral și detalii: „Biologi marini și voluntari special instruiți supraveghează o pepinieră de corali în Sanctuarul marin național Florida Keys” cu scopul de a contribui la refacerea populațiilor de corali sălbatici. Videoclipul prezintă, de asemenea, imagini similare.  

Contactat de AFP, John Leslie, un purtător de cuvânt al Biroului de comunicații pentru sateliți al NOAA, a explicat la 15 octombrie 2024 că, potrivit experților lor, videoclipul distribuit în postările virale arată „o pepinieră de corali”.

Howard Lasker, profesor la Departamentul de geologie al Universității din Buffalo, specializat în ecologia recifelor de corali și biologie marină, a declarat, de asemenea, pentru AFP într-un e-mail din 21 octombrie 2024, că imaginile arată „cu siguranță o pepinieră de corali”.  

Image
Scafandrii inspectează o pepinieră de corali situată la Playa Huerta, în Portobelo, provincia Colon, Panama, pe 10 aprilie 2021 (AFP / LUIS ACOSTA)

Organizația de restaurare a coralilor Reef Renewal, care a încheiat un parteneriat cu Florida Keys National Marine Sanctuary, a confirmat într-un e-mail la 17 octombrie 2024 că aceasta este una dintre pepinierele de corali care funcționează în Florida. Aceștia au declarat, de asemenea, că „nu există niciun fel de manipulare a vremii implicată în nicio pepinieră de corali”. 

Kevin Macaulay, directorul de operațiuni al Reef Renewal, a explicat că „aceste structuri sunt concepute pentru a ține coralii în timp ce cresc la o dimensiune adecvată pentru a-i plasa pe recif”. Realizate din PVC disponibil la nivel local, structurile sunt modernizate în mod continuu pentru a rezista furtunilor și pentru a satisface nevoile diferitelor specii de corali. În ultimul deceniu, sute de mii de corali din 25-30 de specii au fost crescuți în acest fel în Florida, a explicat el. „Restaurarea coralilor este o componentă vitală a refacerii recifelor și a restabilirii serviciilor ecosistemice pierdute începând cu anii 1960”, a adăugat Macaulay. 

Astfel de pepiniere reabilitează mici părți ale coralilor deteriorați pentru a încuraja regenerarea recifului. După o perioadă de timp petrecută în pepinieră, noile colonii sănătoase sunt transplantate înapoi în zonele degradate ale recifului, precizează Biroul de intervenție și restaurare al NOAA pe site-ul său (arhivat aici). 

Nicio tehnologie

NOAA afirmă pe site-ul său că, deși unele cercetări privind modificarea uraganelor au fost efectuate între anii 1960 și 1980, acestea au fost ulterior abandonate după ce s-au dovedit ineficiente (arhivat aici).

Christopher Rozoff, cercetător de proiect la Centrul Național de Cercetare Atmosferică (arhivat aici), a declarat pentru AFP într-un articol anterior că, deși metode precum „însămânțarea norilor” (arhivat aici) pot contribui la creșterea ploii și a zăpezii prin introducerea de particule de gheață în anumiți nori, acestea nu pot afecta furtunile majore.

„Vorbim despre schimbări minuscule, cum ar fi schimbări foarte mici de la transformarea unui nor într-un pic de precipitații suplimentare”, a spus el pe 7 octombrie 2024. 

Image
Grafic care explică formarea uraganelor (AFP / Cléa PÉCULIER, Sophie RAMIS)

Jayantha Obeysekera, director al Centrului de soluții privind nivelul mării de la Universitatea Internațională din Florida (arhivat aici), a fost de acord.

„Nu se pot face prea multe în ceea ce privește manipularea vremii sau geoingineria”, a declarat el la 7 octombrie. „Trebuie doar să ne concentrăm pe atenuare și să contribuim la reducerea încălzirii la nivel global”.

Directorul HAARP, Jessica Matthews, a declarat pentru AFP într-un e-mail din 9 octombrie 2024 că „echipamentele de cercetare de la instalația HAARP nu sunt capabile să genereze sau să amplifice astfel de evenimente”, referindu-se la „uragane”. 

Un purtător de cuvânt al Universității din Alaska Fairbanks a transmis un document care confirmă că există o singură locație HAARP în Gakona, Alaska, la aproape 8.000 km de Florida, și că aceasta funcționează de două până la patru ori pe an.  

Impactul climatic

Oamenii de știință au avertizat că furtunile supraîncărcate sunt rezultatul temperaturilor mai ridicate ale oceanelor. Astfel de furtuni, amplificate, de asemenea, de aerul mai cald, pot avea un impact potențial asupra zonelor interioare de uscat, în plus față de regiunile de coastă care au fost de obicei în calea distrugerii.

Grupul World Weather Attribution (WWA) a afirmat într-o declarație din 11 octombrie 2024 (arhivată aici) că „fără schimbările climatice, Milton ar fi ajuns la țărm ca o furtună de categoria 2 în loc de una de categoria 3”.

Image
Temperaturile zilnice ale suprafeței mării în Golful Mexic începând din 1981, conform datelor NOAA (AFP / Pauline PAILLASSA, Valentina BRESCHI)

Potrivit agenției de cercetare științifică, încălzirea atmosferei este responsabilă de intensificarea vânturilor și a precipitațiilor.

Creșterea explozivă a lui Milton de la categoria 1 la categoria 5 în doar câteva ore „a fost determinată și susținută de temperaturile foarte ridicate de la suprafața mării în Golf”, a declarat grupul.

Ploile abundente și vânturile puternice ale uraganului Helene au fost cu aproximativ 10% mai intense din cauza schimbărilor climatice, potrivit unui studiu realizat de același grup World Weather Attribution. Grupul a explicat că furtuni precum Helene, care odată erau așteptate la fiecare 130 de ani, sunt acum mai susceptibile de a se produce aproape o dată la 53 de ani. 

AFP a demontat mai multe dezinformări climatice aici în engleză și aici în română.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne