Aceste hărți nu arată că mass-media exagerează valul de căldură din 2022

Două hărți meteorologice din Franța, din 2019 și 2022, sunt folosite în mod incorect în postările de pe rețelele de socializare, care pretind să arate că mass-media exagerează gravitatea valului de caniculă. Utilizatorii susțin în mod fals că hărțile arată o diferență de 20 de ani și că temperaturile care erau considerate normale în 2002 sunt acum prezentate ca fiind dezastruoase. Dar hărțile arată o diferență de doar trei ani, iar autoritățile și mass-media avertizau deja de acum 20 de ani cu privire la consecințele potențial dezastruoase ale schimbărilor climatice, în special asupra variațiilor de temperatură.

„Ceea ce astăzi este catalogat drept «dezastru climatic», în anul 2002 a fost o zi frumoasă de vară, fiind înregistrate aceleași temperaturi” spune această postare din 19 iulie 2022, distribuită de peste 1,100 de ori de atunci.

Postarea prezintă un colaj de două hărți meteo din Franța. Prima hartă, în tonuri de galben și portocaliu, ar trebui să fie din 13 iulie 2002, conform legendei. A doua, în roșu aprins, este prezentată ca fiind o prognoză meteo din 15 iulie 2022, pentru duminică, 17 iulie.

Aceleași imagini au fost publicate cu afirmații similare în alte postări și distribuite de sute de ori în mai puțin de o zi, spre exemplu aici sau aici.

Image
Captură de ecran a uneia dintre postările false de pe Facebook realizată pe 20 iulie 2022

Postări similare au fost distribuite și în limba franceză. Cu toate acestea, afirmațiile sunt false.

O hartă din 2019

Prima hartă nu a fost prezentată pe 13 iulie 2002, contrar celor afirmate în aceste postări false pe Facebook. De exemplu, în zilele de 13, 14 și 15 iulie 2002, la Nîmes, în sudul Franței, temperaturile maxime nu au depășit 27,9°C, conform măsurătorilor colectate la momentul respectiv, departe de cele 45 de grade indicate pe hartă, după cum a arătat și contul de Twitter de verificare în limba franceză Defakator, care disecă conținuturile virale și informațiile false.

În încercarea de a identifica o temperatură maximă de 45 de grade la Nîmes, AFP a găsit o prognoză meteo pentru 27 iunie 2019, difuzată de postul de televiziune francez TF1, care prevedea vremea pentru ziua următoare. Harta, care corespunde exact celei din postarea de pe Facebook, a fost publicată și pe Twitter de canalul francez de știri LCI, care face parte tot din grupul TF1.

TF1 a publicat, de asemenea, pe 18 iulie, un material pe site-ul propriu în care explică că harta este din 2019.

Image
Captură de ecran din postarea de pe Twitter din 2019, realizată pe 19 iulie 2022

În ceea ce privește cea de-a doua hartă, aceasta se regăsește într-un buletin meteorologic din 15 iulie 2022, difuzat de postul de televiziune francez RMC pe canalul său de YouTube. De asemenea, bannerul care anunță că britanicul Tom Pidcock a câștigat pe Alpe d'Huez cea de-a 12-a etapă a cursei de ciclism Tour de France 2022 corespunde și el. Buletinul anunță că vremea ar urma să fie foarte caldă duminică, 17 iulie 2022.

Image
Captură de ecran de pe YouTube din prognoza meteo de pe 15 iulie 2022, realizată pe 19 iulie 2022

Prin urmare, aceste hărți nu compară două situații la 20 de ani distanță, ci la trei ani distanță.

Imposibil de comparat hărți de modele diferite

Grafica celor două canale nu este aceeași: unul dintre canale folosește o culoare de roșu aprins, iar celălalt are un gradient de galben și portocaliu. Acesta este un alt argument care i-a determinat pe unii utilizatori să afirme că, în mod deliberat, mass-media și-au făcut culorile să devină mai neliniștitoare de-a lungul timpului.

Cu toate acestea, așa cum am arătat în articole anterioare de fact-checking - de exemplu, acesta despre o altă imagine a TF1 sau acesta despre hărțile suedeze, fiecare canal de televiziune are propriul cod de culori. Așadar, nu pot fi comparate între ele.

Pentru TF1, de exemplu, accentul este pus pe lizibilitatea hărții, cu o paletă de nouă culori. Aceste variații de culoare sunt menite să evidențieze eventualele diferențe dintre fiecare temperatură de pe hartă și mediile sezoniere, actualizate la fiecare zece zile de Météo France, serviciul național de meteorologie francez.

„Ideea este ca telespectatorii să înțeleagă imediat dacă se află la o temperatură normală, mai ridicată sau mai rece decât cea pe care ar trebui să o aibă în mod normal pentru acest sezon”, a explicat pentru AFP șefa serviciului meteo al postului, Evelyne Dhéliat.

Pe BFMTV/RMC, gradientul de culoare oscilează între roșu și albastru. „BFMTV își reglează întreaga gamă de temperaturi într-un mod destul de uniform”, a declarat pentru AFP, în iunie 2022, Emmanuel Bocrie, șeful unității Media de la Météo-France. „Hărțile vor avea un gradient de culori pentru temperaturile medii, iar când ajungem la extreme, acestea rămân în aceeași culoare. Suntem aproape exclusiv în roșu, este dificil să distingem nuanța dintre 28 și 38”, a spus Bocrie.

Harta poate fi roșie chiar și în decembrie, când temperaturile sunt peste medie. Acesta a fost, de exemplu, cazul în buletinul meteo difuzat de canalul de televiziune pe 22 decembrie 2020.

Image
Captură de ecran de pe site-ul BFMTV care arată vremea pe 22 decembrie 2020

Mass-media și canicula

Episodul de caniculă cu care s-a confruntat Franța în vara anului 2019 a fost deja prezentat ca fiind excepțional de Météo France și de numeroase mass-media.

„Vara anului 2019 a fost marcată de două valuri de caniculă destul de scurte (6 zile), dar de o intensitate record pentru o lună iunie pentru primul, și de un record pe toate lunile cumulat la egalitate cu cel din august 2003 pentru cel de-al doilea”, a notat Meteo France pe site-ul său.

Pe 28 iunie 2019, în special, a fost stabilit un record național absolut de caniculă cu 46°C la Vérargues, în sudul Franței, a explicat agenția meteorologică, adăugând că alerta roșie de caniculă, creată în 2004, nu a mai fost folosită niciodată înainte de acea lună iunie 2019.

Pe atunci, programele de știri ale celor două canale principale au făcut din valul de caniculă știrea de deschidere. „În primul rând, această știre arzătoare la propriu: nu a fost niciodată atât de cald în Franța”, a anunțat Anne-Claire Coudray la știrile de la ora 20:00 de pe TF1, pe 28 iunie 2019, primele două titluri fiind dedicate căldurii extreme și pericolelor reprezentate de hidranții de incendiu folosiți pentru răcorire.

La France 2, prezentatorul Laurent Delahousse și-a început emisiunea de știri de seară din aceeași zi vorbind despre „recordurile istorice de temperatură” doborâte în Franța. Primele două subiecte au fost dedicate incendiilor din regiunea Gard, provocate de caniculă, și consecințelor căldurii asupra corpului uman.

Image
Captură de ecran din jurnalul de știri al postului TF1 din 28 iunie 2019, realizată pe 19 iulie 2022
Image
Captură de ecran a jurnalului de știri al postului France 2 din 28 iunie 2019, realizată pe 19 iulie 2022

 

 

De asemenea, mass-media a relatat pe larg despre acest lucru. Les Décodeurs du Monde - o secțiune a cotidianului francez Le Monde - a realizat un grafic al recordurilor absolute de caniculă pentru fiecare oraș pe 25 iunie. „Mercurul o ia razna”, scria France 3 Régions pe site-ul său, într-un articol despre căldura record din Gard. Ouest France a avertizat, într-un articol din 28 iunie, că valul de caniculăa determinat compania națională de căi ferate SNCF să propună rambursarea sau schimbarea gratuită a biletelor și părea să amenințe meciurile de la Cupa Mondială de fotbal feminin.

Toate aceste mijloace de informare în masă folosesc termenul de „caniculă” și niciuna dintre ele nu minimalizează amploarea fenomenului, departe de a-l trata ca pe o „frumoasă zi de vară”, așa cum sugerează postările de pe rețelele de socializare.

În ceea ce privește anul 2002, anul care trebuia să corespundă primei hărți, acesta fusese deja „anul tuturor perturbărilor climatice”, avertiza cotidianul financiar francez Les Echos în ianuarie 2003. „Datele provizorii publicate de Administrația Națională Americană pentru Oceane și Atmosferă (NOAA) confirmă realitatea accelerării încălzirii globale evidențiate în ultimii zece ani”, spunea articolul.

La sfârșitul anului 2002, cotidianul regional din Toulouse La Dépêche du Midi a citat, de asemenea, cifre dintr-un raport al Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), potrivit căruia 2002 a fost „al doilea cel mai cald an din aproape un secol și jumătate”.

AFP a scris, de asemenea, într-un articol din 1 iulie 2002, citând un raport al Oficiului parlamentar pentru alegeri științifice și tehnologice: „Două grade: acesta este impactul mediu pentru Franța, până în 2100, al schimbărilor climatice cauzate de emisiile de gaze cu efect de seră. Două grade mici care pot avea consecințe îngrijorătoare”. „Până în 2025, efectele schimbărilor climatice vor fi vizibile pentru oameni, dar impactul va fi probabil ireversibil sau dificil de inversat”, au spus deputații europeni. Pe 22 iunie 2002, AFP a relatat, de asemenea, despre un „record de căldură” pentru luna iunie la Tarascon, în Bouches-du-Rhône.

Valurile de căldură repetate, semn al încălzirii globale

The increase in heatwaves, such as the one currently affecting much of Western Europe or the one that hit India in March-April 2022, is a clear sign of climate change, scientists say.

„Fiecare val de căldură cu care ne confruntăm astăzi a devenit mai cald și mai frecvent din cauza schimbărilor climatice provocate de om”, a explicat recent Friederike Otto, conferențiar senior în știința climei la Institutul Grantham pentru schimbări climatice și mediu.

„Este fizică pură, știm cum se comportă moleculele de gaze cu efect de seră, știm că sunt mai multe în atmosferă, atmosfera se încălzește și asta înseamnă că ne așteptăm să vedem valuri de căldură mai frecvente și valuri de căldură mai fierbinți și valuri de frig mai puțin frecvente și mai blânde”, a explicat expertul în „atribuirea” evenimentelor extreme la schimbările climatice într-o informare online.

Image
Pompierii au aprins focul pentru a arde o parcelă de teren în încercarea de a preveni răspândirea focului sălbatic din cauza schimbării vântului, în timp ce luptă cu un incendiu de pădure în apropiere de Louchats în Gironde, sud-vestul Franței, pe 17 iulie 2022 ( AFP / Thibaud MORITZ)

Potrivit experților ONU, valurile de căldură extremă sunt deja de 4,1 ori mai „probabile” să apară în cazul unei încălziri globale medii de +1,5°C, comparativ cu era preindustrială, care este cel mai ambițios obiectiv al Acordului de la Paris din 2015.

Acestea ar fi de 5,6 ori mai probabile la +2C° și de 9,4 ori mai probabile la +4°C. Pentru vârfuri de căldură și mai intense și mai rare, cifrele cresc de 8,6 ori mai mult la +1,5°C, de 13,9 ori la +2°C și de 39,2 ori la +4°C. Planeta „a câștigat” aproximativ 1,2°C de la revoluția industrială și, potrivit ONU, angajamentele actuale ale statelor, dacă ar fi respectate, ar duce la o încălzire „catastrofală” de +2,7°C.

Ciclul climatic a fost deja profund modificat, după cum subliniază Matthieu Sorel, climatolog la Météo-France. El notează că valurile de căldură care se înmulțesc în Franța - deja două în acest an - ar fi cu 1,5°C până la 3°C mai puțin intense fără efectul schimbărilor climatice. „Ne îndreptăm spre veri din ce în ce mai călduroase, în care 35°C devin norma, iar 40°C sunt atinse cu regularitate”, a spus el.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne