O femeie însărcinată stă întinsă pe patul ei, cu dispozitive de monitorizare plasate pe burtă, în timp ce se pregătește de naștere la maternitatea unui spital din Paris, pe 29 iunie 2022 ( AFP / Christophe ARCHAMBAULT)

Durerea resimțită la naștere de femei nu poate fi măsurată în unități și nici în „oase rupte”

Postări pe rețelele de socializare distribuite de mii de ori timp de ani de zile și din nou recent, în iulie 2022, susțin că „un corp uman poate suporta doar până la 45 de unități de durere”, dar că, în momentul nașterii, o femeie ajunge la „57 de unități de durere”, ceea ce ar fi echivalent cu „20 de oase fracturate simultan”. De fapt, chiar dacă nașterea este adesea asociată cu dureri foarte intense, durerea nu poate fi măsurată în „unități”, au explicat pentru AFP mai mulți medici, subliniind că aceasta este subiectivă. 

Corpul uman poate rezista la 45 unități de durere. Dar la nașterea unui copil, o femeie poate suporta 57 unități de durere, pe care le putem compara cu 20 fracturi deodată...”, spune această postare de pe Facebook din 22 iulie 2022, distribuită de peste 1,000 de ori. O postare similară poate fi găsită aici

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 29 iulie 2022

Aceeași afirmație, distribuită și în engleză, franceză, portugheză, greacă, germană și bulgară pe mai multe rețele de socializare, circulă cel puțin din 2010 și a fost deja verificată de AFP în 2019, dar a devenit din nou virală recent. AFP a demontat din nou afirmația la sfârșitul lunii iunie 2022 în mai multe limbi, inclusiv spaniolă și în franceză.  

AFP a vorbit cu mai mulți ginecologi-obstetricieni și anesteziști despre această afirmație. Deși toți recunosc că durerea asociată nașterii este una dintre cele mai intense care există, ei subliniază, de asemenea, că aceasta este subiectivă, depinde de mai mulți factori și nu poate fi măsurată în unități arbitrare. 

„Nicio bază științifică”

„Este fantezist să vorbești despre unități de durere”, a declarat pentru AFP Dominique Truan, obstetrician-ginecolog la Universitatea din Chile, în cadrul unui material de verificare a afirmațiilor false în limba spaniolă.

„Durerea este prea subiectivă, prea personală, prea contextuală”, a subliniat ea. 

„Durerea este extrem de subiectivă. Depinde de percepția noastră asupra corpului, de capacitatea noastră de a îndura. Starea psihologică joacă un rol imens - intervine în multe domenii”, a declarat pentru AFP, pe 27 iunie 2022, Philippe Goffard, șef adjunct al clinicii din cadrul secției de anestezie și terapie intensivă a Spitalului Universitar Saint-Pierre din Bruxelles. 

Cu toate acestea, el subliniază că „durerea nașterii face parte din categoria celor mai intense dureri”. 

Conceptul de „unități de durere” nu provine din niciun alt domeniu medical decât cel al obstetricii, a explicat Luis Miguel Torres, președintele Societății Spaniole Multidisciplinare de Durere. Termenul „nu există în domeniul clinic sau al cercetării, este o invenție a cuiva, care nu are niciun fundament, nicio bază științifică”, a mai explicat el.

Deși nu poate fi măsurată în unități de măsură, durerea nașterii „este o durere considerată în medicină ca fiind «mare», ca niște calculi renali foarte intenși”, a adăugat Truan.  

Torres a comparat, de asemenea, durerea nașterii cu cea a unui pacient care suferă de pietre la rinichi sau de calculi biliari, amintind totodată că durerea nașterii rămâne „foarte specifică datorită caracteristicilor și duratei sale”. „Nu poți să o explici nimănui. Este dificil să o compari cu orice alt tip de durere”, a adăugat el. 

Ceea ce se simte în timpul nașterii „depinde și de acompaniamentul și pregătirea dinaintea nașterii, mai ales dacă nu există analgezie”, a declarat pentru AFP Mario Sebastiani, obstetrician la Spitalul Italian din Buenos Aires. 

Scale de la 1 la 10 

Toți specialiștii intervievați de AFP au confirmat că nu cunosc la ce se referă cifrele din postările de pe rețelele de socializare. Dar acest lucru nu înseamnă că medicii nu evaluează durerea pacientelor în momentul nașterii. 

„Scopul evaluării durerii este de a o obiectiviza pentru a putea adopta un tratament adecvat. În funcție de pragul durerii, care poate fi diferit pentru fiecare persoană, oferim cel mai bun tratament posibil”, a explicat Goffard. 

„Unele paciente se descurcă foarte bine la naștere fără analgezie și fără epidurală, în timp ce altele au nevoie de ajutor medical încă de la început”, a adăugat el. 

„Noi, în special anesteziștii, putem măsura durerea în timpul travaliului și al nașterii. Suntem obișnuiți să folosim o scală de la 1 la 10”, a declarat pentru AFP, pe 27 iunie 2022, Pierre Bernard, președintele Colegiului Regal al Ginecologilor și Obstetricienilor francofoni din Belgia.

Există două scale principale simple de evaluare a durerii folosite de specialiști, după cum explică acest articol din European Spine Journal.  

Scala analogică vizuală și scala numerică se bazează pe același principiu, care constă în a cere pacientului să își măsoare durerea pe o scală de la 1 la 10 (sau, mai rar, de la 10 la 100), 10 reprezentând nivelul maxim de durere.  

După cum AFP a explicat anterior, profesioniștii din domeniul sănătății au început să folosească o scală de 10 puncte care încorpora descrieri și imagini ale expresiilor faciale pentru a ajuta la evaluarea durerii, potrivit unui raport publicat aici în decembrie 2018 de Harvard Health Publishing, divizia de sănătate a consumatorilor de la Harvard Medical School.

Dar chiar și acest sistem a fost între timp pus sub semnul întrebării. „Acum ne dăm seama că scala este prea simplă pentru a măsura ceva atât de complex”, a declarat Jianren Mao, șeful Diviziei de Medicină a Durerii de la Spitalul General din Massachusetts, citat în același raport. „Ceea ce o persoană evaluează ca fiind 8 sau 4 poate fi foarte diferit pentru altcineva, astfel că nu este întotdeauna o evaluare exactă”, a adăugat el.  

Image
Captură de ecran din articolul Harvard Health Publishing, realizată în decembrie 2019

 

Există, de asemenea, instrumente de măsurare a durerii în dimensiunea sa multidimensională. În 1971, doi cercetători de la Universitatea McGill din Canada au elaborat chestionarul McGill Pain Questionnaire. Cuprinzând aproximativ douăzeci de întrebări cu cuvinte precise care trebuie bifate în funcție de durerea resimțită, acest chestionar i-a permis lui Ronald Melzack, unul dintre inventatorii săi, să creeze în 1984 o scală de comparare a diferitelor tipuri de durere, inclusiv a durerii resimțite în timpul nașterii. 

Cu toate acestea, este încă foarte dificil de comparat diferitele tipuri de durere, în special cele legate de naștere.

Nimic de-a face cu fracturile 

Yoana Stancheva, moașă și cofondatoare a Zebra, primul cabinet privat de moașe din Bulgaria, a declarat pentru AFP într-un mesaj transmis pe 28 iunie că „sentimentele din timpul nașterii nu au nimic de-a face cu fracturile”.

„Pentru multe femei, nașterea normală trece ca o experiență intensă și dură. Pentru altele - este blândă, rapidă și suportabilă. Dar, în niciunul dintre cazuri, nu există un sentiment precum fracturile osoase sau alte patologii. Dimpotrivă - cu cât senzația este mai intensă, cu atât organismul funcționează mai corect și mai așteptat. Durerea din timpul nașterii este un semn al progresului în procesul normal și nu este comparabilă cu nicio patologie”, a spus Stancheva.

Image
Personalul medical îngrijește o femeie însărcinată care se pregătește de naștere la maternitatea unui spital din Paris, pe 29 iunie 2022 ( AFP / Christophe ARCHAMBAULT)

„Dincolo de comparația exagerată cu oasele rupte, rămâne faptul că durerea asociată nașterii este una dintre cele mai importante care există și că este rolul și datoria profesioniștilor din domeniul asistenței perinatale - ginecologi și moașe - cu colaborarea anesteziștilor, să propună și să pună la dispoziție mijloacele necesare pentru a combate această durere, printre care se numără, evident, și epidurala”, a concluzionat Bernard.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne