Acest incendiu relatat de CNN a avut loc în Ucraina, nu în Canada
Postări distribuite de sute de ori pe rețelele de socializare acuză agenția internațională de știri CNN de relatări false din Ucraina, susținând că reportajul lor despre un atac al armatei ruse în orașul Liov a fost filmat de fapt în orașul canadian Edmonton. Ca o presupusă dovadă, postările subliniază că unul dintre pompierii văzuți în reportaj poartă echipament specific orașului canadian. Cu toate acestea, acest lucru se datorează faptului că Edmonton donează echipament Ucrainei de mulți ani, după cum au confirmat pentru AFP oficiali ai pompierilor. Am confirmat, de asemenea, că locația din reportajul CNN era de fapt Liov.
„CNN prezintă incendiul de la Edmonton ca fiind un atentat din Lvov, Ukr. Ascultați presa și autoritățile... Slava!”, se arată această postare de pe Facebook din 27 martie 2022 a fost distribuită de peste 250 de ori de atunci. Postarea a distribuit o scurtă înregistrare a unui raport CNN din Liov, Ucraina, care arată un incendiu masiv. În timpul raportului, poate fi văzut un pompier purtând echipament cu textul „Edmonton” scris pe el. Momentul a fost imortalizat și într-o captură de ecran distribuită și în postare.

Aceleași imagini cu afirmații similare au mai fost distribuite aici, aici și aici. De asemenea, ele au fost distribuite și în rândul utilizatorilor de rețele sociale și în alte limbi, inclusiv în engleză, germană și arabă.
Afirmația se încadrează într-o narațiune obișnuită de dezinformare conform căreia mass-media occidentală creează rapoarte false despre invazia Ucrainei de către Rusia. AFP a dezmințit deja astfel de afirmații aici și aici, de exemplu.
Vom explica de ce și această afirmație este falsă.
Incendiul a fost geolocalizat în Liov, nu în Edmonton
AFP a găsit trei relatări în direct de la CNN publicate online pe Twitter la 26 martie 2022 - aici de la ora 18:08, aici de la 18:16 și aici de la 18:30. Toate îl arată pe jurnalistul CNN Don Lemon relatând un incendiu masiv pe care îl descrie ca arătând o facilitate de depozitare a combustibilului. Locația incendiului este, conform bannerului CNN, Liov, Ucraina. Primul reportaj de la ora 18:08 este și cel care este distribuit în prezent pe Facebook cu afirmații false.
În acea intervenție, Lemon poate fi auzit spunând că acest lucru se întâmplă „chiar lângă oraș”, descriind locul ca aflându-se „la aproximativ 10 minute de mers cu mașina de centrul orașului”.
„Este o facilitate de depozitare a combustibilului...”, spune Lemon. „Acum, instalația care a fost lovită săptămâna trecută se afla în vest, cred că aceasta este în nord. Este corect, aceasta este în nord? Aceasta este în nord-est”, spune el, potrivit transcrierii integrale publicate aici de CNN, după ce a cerut confirmare de la o altă persoană.
CNN a publicat, de asemenea, un material scris despre incident, care descrie că „cel puțin cinci persoane ar fi fost rănite pe 26 martie, după ce cel puțin două rachete au lovit Liov”. Una dintre rachete a lovit o facilitate de depozitare a combustibilului, provocând un incendiu, iar o rachetă ulterioară a provocat „daune semnificative” la instalațiile de infrastructură ale orașului, potrivit primarului Andriy Sadovyi, citat de CNN.
Armata rusă a confirmat pe 27 martie atacurile asupra unor depozite de combustibil din orașul Liov din vestul Ucrainei și din afara Kievului, afirmând că acestea au vizat rezervele de combustibil pentru trupele ucrainene, mai scrie CNN.
Multe alte instituții media - printre care AFP, Reuters, New York Times și Washington Post - au relatat, de asemenea, despre atacurile cu rachete din Liov care au lovit facilitatea cu combustibil. Reuters a publicat, de asemenea, imagini care arată urmările incendiului de la unitatea cu combustibil.
În urma unei căutări pe Google Maps și Google Earth în partea de nord-est a orașului Liov, unde Lemon a spus că se află locația, AFP a geolocalizat facilitatea de depozitare a combustibilului prezentată în reportajele CNN.
AFP a căutat pe Google Earth o unitate cu rezervoare de combustibil supraterane care ar putea conține mai multe cisterne aliniate unul lângă altul, așa cum o arată imaginile postate de agenția Reuters, și a găsit o zonă care prezintă același aranjament în partea de nord a districtului Lychakivskyi din estul orașului Liov, pe strada Plastova.
Analizând imaginile de la nivel stradal din arhivele Street View ale Google Maps, AFP a comparat cele două locații. Deși Google oferă o vedere stradală din mai 2015, iar reportajul CNN a fost filmat în martie 2022, clădirile și gardurile din jurul unității în care se află rezervoarele de combustibil văzute în reportaj corespund unghiului din strada Zubryts'koho.
Mai jos este o comparație între capturile de ecran ale Google Street View și raportul CNN cu detaliile pe care AFP a constatat că se potrivesc în ambele imagini: rezervoarele de combustibil, clădirile și ferestrele, precum și gardurile.


Echipamentul din Edmonton a fost donat Ucrainei
Organizația Firefighter Aid for Ukraine (FAU), cu sediul în Canada - un proiect demarat pentru a trimite în Ucraina echipamente de stingere a incendiilor și de salvare de vieți omenești, precum și materiale medicale - a postat pe 26 martie, capturi de ecran din reportajul CNN, confirmând că filmarea arată „pompierii ucraineni în apropiere de Liov care poartă echipament donat de pompierii din Edmonton”.
FAU a redistribuit, de asemenea, pe 28 martie 2022, o postare din 15 septembrie 2017, când aceștia au distribuit echipament donat în Liov. Imaginea arată inclusiv o jachetă similară cu cea văzută în reportajul CNN 2022 din Liov.
„Vedeți Edmonton-ul de pe spatele jachetei? Nu există nicio conspirație. Prietenii și colegii noștri pompieri sunt în pericol și vom continua să îi susținem”, a scris FAU. La scurt timp, aceștia au mai publicat încă o poză din 2017.
Proiectul FAU a fost lansat în urmă cu aproape zece ani, cu scopul de a colecta echipamente de pompieri, echipamente de protecție și de salvare și materiale medicale de la departamentele de pompieri și de la vânzătorii din Canada, precum și de a strânge fonduri necesare pentru a ajuta echipele de prim ajutor din diferite locații din Ucraina, potrivit site-ului lor.
Contactată de AFP, organizația Firefighter Aid Ukraine a confirmat că echipamentul din Liov provine din programul lor.
„De-a lungul anilor, am efectuat mai multe transporturi pe scară largă către orașe și regiuni, precum și mai multe transporturi pe scară mică, direcționate către comunități individuale. La începutul acestei luni, am trimis o aeronavă cu 14 tone de ajutoare, Liov fiind unul dintre destinatari. Fiecare dintre aceste transporturi a avut echipamente care arată la fel ca echipamenturile de protecție personală ale pompierilor din reportajul CNN”, a declarat Kevin Royle, organizatorul FAU, pentru AFP pe 28 martie 2022.
„Orașul Edmonton, Edmonton Fire Rescue și Sindicatul pompierilor din Edmonton sunt susținători de mult timp al programului nostru și ai altora ca noi”, a adăugat el.
„De multe ori, elementele de identificare, cum ar fi comunitatea care l-a donat, sunt îndepărtate, dar noi primim echipamente din diverse fluxuri și, cu sute de voluntari, este imposibil să punem mâna pe fiecare echipament pentru a ne asigura că acele marcaje sunt îndepărtate. Uneori, comunitățile sau donatorii nu cer ca acestea să fie îndepărtate. Pot confirma că Liov a intrat în posesia a cel puțin o parte din echipamentele expediate luna aceasta”, a mai explicat el.
View this post on Instagram
AFP a contactat, de asemenea, Edmonton Fire Rescue Services (EFRS) - serviciile de salvare împotriva incendiilor din Edmonton - care a confirmat că imaginile nu arată un incendiu din capitala provinciei Alberta și a mai spus că echipamentul purtat de pompier a fost donat Ucrainei.
„Nu au existat incendii la fabrici de combustibil aici în Edmonton”, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a EFRS, Brittany Eveneshen, într-un email din 28 martie 2022.
„Echipamentul din imaginile de la CNN a fost donat de Edmonton Fire Rescue Services”, a spus ea, adăugând că programul FAU a început în urmă cu aproximativ 10 ani, când un pompier din Edmonton a vizitat Ucraina și a văzut nevoile de acolo.
Posturile de televiziune locale canadiene - inclusiv CBC, CityNews și CTVNews - au relatat, de asemenea, despre utilizarea echipamentului de stingere a incendiilor din Edmonton, văzut în reportajul CNN.
În timp ce acest lucru „a dus la afirmații de dezinformare online, unii utilizatori denunțând canalul american de știri pentru că a prezentat fals locul incendiului”, acest lucru „nu a fost o greșeală”. „Pompierul ucrainean care purta o haină de protecție din Edmonton a fost beneficiarul generozității canadiene”, a scris CityNews - care l-a intervievat și pe Royle de la FAU - pe 27 martie.
Potrivit presei locale, Edmonton a donat de mai multe ori (aici, aici, aici) materiale medicale, de intervenție în caz de urgență, umanitare și de salvare Ucrainei de când Rusia a invadat țara pe 24 februarie 2022.
Pe 28 martie 2022, canalul american CNN a publicat, de asemenea, un articol în care a negat aceste afirmații, despre care a spus că sunt o falsă teorie a conspirației, explicând că haina cu inscripția „Edmonton” a fost donată pompierilor din Ucraina de către pompierii din orașul canadian.
De la începutul invaziei Rusiei, numeroase imagini și videoclipuri au fost distribuite pe rețelele de socializare, distorsionând evenimentele din Ucraina. Departamentul de fact-checking al AFP a demontat deja numeroase afirmații false (aici, aici sau aici), inclusiv unele care au vizat canalul american de știri CNN (aici, aici).
29 martie 2022 Acest material a fost actualizat în urma ștergerii unui paragraf repetitiv.