Acest videoclip nu arată decese înscenate recent în Israel, ci proteste în Egipt în 2013
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 19 Mai 2021, la 17:32
- Actualizat pe 25 Mai 2021, la 09:47
- 4 minute de citit
- De: Eva WACKENREUTHER, AFP Austria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Numai minciuni. Israel”, spune aici o postare pe Facebook din 12 mai 2021, cu peste 5,500 de distribuiri, care arată un videoclip cu mai mulți oamenii vii înveliți într-o pânză albă, insinuând că decesele provocate de conflictul israeliano-palestinian sunt înscenate. „Au înviat morții… ce bătaie de joc, ăștia nu au frică de nimic”, spune un comentariu la postare.
AFP Austria a demontat același videoclip aici, abordând diverse afirmații false, precum că ar arată decese înscenate în Teritoriile Palestiniene, din cauza coronavirusului în India sau în urma războiului în Siria. Contextul presupus al videoclipului variază. Mii de utilizatori au distribuit, de asemenea, videoclipul în Serbia, care a demontat aici afirmațiile false, și în Cehia.
AFP Austria a aflat că videoclipul a fost filmat în 2013 în Cairo și a fost pus într-un context greșit de mai multe ori de atunci.
Protest în Egipt în 2013
În urma unei căutări inverse de imagini pe Google pentru acest videoclip, AFP a găsit o verificare din Italia și o alta din Austria din 2017 și 2018. Ambele articole sunt, prin urmare, mult mai vechi decât evoluțiile actuale ale conflictului israeliano-palestinian sau ale pandemiei de coronavirus. La acel moment, utilizatorii au atribuit înregistrarea video susținând că arată decese înscenate în urma războiului sirian.
Cu toate acestea, verificările menționate indică faptul că videoclipul provine de fapt din Egipt. Site-ul egiptean El Badil a publicat un videoclip mai lung pe canalul său de YouTube pe 28 octombrie 2013. Conform descrierii, acesta a fost înregistrat în timpul unui protest al studenților care susțineau Frăția Musulmană în fața clădirii Universității Al-Azar din Cairo. Videoclipul distribuit pe Facebook este de calitate slabă, dar sigla site-ului El Badil poate fi recunoscută.
Oamenii au protestat masiv în Egipt în vara anului 2013 împotriva președintelui de atunci, susținător al Frăției Musulmane, Mohammed Morsi. În iulie 2013, armata a dat o lovitură de stat, l-a dat jos pe Morsi și a preluat puterea. Guvernul nou format a ordonat apoi forțelor de securitate să evacueze taberele de protest ale susținătorilor lui Morsi în august 2013. Sute de oameni au fost uciși atunci. Într-un protest simbolic, care a fost surprins și în videoclipul postat pe Facebook, studenții au condamnat crimele. AFP a tradus inscripțiile de pe pânza albă și a găsit printre ele cuvântul „martir” în arabă. Nume ale victimelor pot fi de asemenea văzute scrise pe pânzele albe folosite.
AFP a găsit un alt videoclip de la același eveniment, filmat dintr-un unghi diferit, publicat pe canalul de YouTube al ziarului egiptean Akhbar el-Yom pe 28 octombrie 2013. În fundal, fațada clădirii universității este acoperită cu graffiti. Același graffiti a fost fotografiat în același loc de AFP la 30 octombrie 2013, ceea ce dovedește în continuare că videoclipul a fost realizat în 2013 la Universitatea Al-Azar din Cairo.
Imaginile din videoclip coincid cu o poză făcută de fotograful AFP Khaled Kamel în timpul protestelor din Cairo din 30 octombrie 2013. Atât diferitelele inscripții de pe clădire, cât și poziționarea sistemelor de aer condiționat se potrivesc. O mână roșie care arată patru degete, cunoscută ca și semnul „Rabiei”, care a devenit un simbol al oponenților noului guvern și al controlului militar, poate fi văzută în ambele imagini.
Afirmațiile că decesele legate de diferite evenimente actuale - pandemia de coronavirus sau conflicte în curs de desfășurare - sunt înscenate continuă să fie răspândite. AFP a mai verificat în trecut și alte imagini care pretind că arată că decesele cauzate de coronavirus sunt false (aici, aici). Acest videoclip care pretinde că arată că decesele din Israel sunt înscenate, care se răspândește în prezent, se încadrează în această serie de dezinformări.
RECTIFICARE 25/05/2021: Acest material a fost modificat pentru a include utilizarea termenului „Teritoriile Palestiniene”.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne