Un videoclip fără legătură cu România arată un adolescent ultraortodox care laudă Hamas

  • Publicat pe 29 Octombrie 2024, la 10:07
  • 8 minute de citit
  • De: AFP România

În timp ce România se confruntă cu o creștere a antisemitismului, afirmații false cu privire la un scurt videoclip în care apare un adolescent evreu care strigă în ebraică au fost distribuite pe scară largă printre utilizatorii Facebook de la mijlocul lunii octombrie 2024. Videoclipul a fost prezentat cu descrierea că băiatul spune „că România este a lor și că ei vor veni aici”. Cu toate acestea, mai mulți experți consultați de AFP au explicat că băiatul vorbește despre Ismail Haniyeh, un politician palestinian și fost lider al Hamas. AFP a constatat că videoclipul a fost filmat probabil în timpul unui protest în apropiere de Tel Aviv, ca răspuns la o hotărâre a Curții Supreme a Israelului care impune serviciul militar pentru membrii comunității ultraortodoxe. 

Filmulețul cu un adolescent evreu care strigă în ebraică circulă printre utilizatorii români de Facebook din 14 octombrie 2024. Videoclipul care include un text în limba română care spune „Ăsta strigă că România este a lor și vor veni aici”, a fost distribuit de 1.500 de ori, ducând la o creștere a afirmațiilor antisemite online. 

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 18 octombrie 2024

Videoclipul a început să circule la câteva zile după ce pelerinii hasidici s-au întors din Uman, Ucraina, unde s-au adunat pentru a sărbători Anul Nou evreiesc (Rosh Hashanah) între 2 și 4 octombrie 2024.

În acest an, pelerinii s-au întors prin România, în loc să urmeze ruta obișnuită prin Moldova, după ce autoritățile locale au declarat că nu pot asigura siguranța călătorilor, iar aeroportul din Chișinău era prea aglomerat pentru a mai opera zeci de curse charter.

În ciuda faptului că diplomații ucraineni și israelieni au avertizat cu privire la amenințarea la adresa securității, oficialii au declarat că 35.000 de pelerini au făcut călătoria la Uman, în centrul Ucrainei, în acest an, la fel ca în anii anteriori. 

O creștere notabilă a incidentelor antisemite a fost observată în România, reflectând o creștere mai largă a sentimentelor de extremă dreaptă în întreaga Europă. 

Dar afirmațiile privind videoclipul sunt false, deoarece adolescentul vorbește despre Hamas și despre unul dintre foștii săi lideri, nu despre evreii care vin în România.

Adolescent care laudă Hamas

AFP a contactat-o pe  Dalit Assouline, profesoară la Departamentul de limbă ebraică de la Universitatea din Haifa, Israel, care a efectuat cercetări aprofundate asupra comunităților evreiești, inclusiv asupra iudaismului Haredi, pentru a analiza videoclipul.  

Assouline a clarificat că înregistrarea audio care se aude în videoclip nu face deloc referire la România. Tânărul băiat spune în ebraică: „Ismail Haniyeh a fost ucis cu sânge rece. Noi preferăm conducerea Hamas aici”, explicat profesorul. 

Adolescentul face referire la Ismail Haniyeh, șeful aripii politice a Hamas și fost prim-ministru palestinian, a cărui apartenență la gruparea militantă islamistă datează de la înființarea acesteia. Haniyeh a fost ucis într-un atac israelian în Iran la 31 iulie 2024.  

Image
Un portret al liderului Hamas ucis Ismail Haniyeh este afișat în timpul unei demonstrații care denunță uciderea sa și a comandantului senior al Hezbollah, în orașul libanez de coastă Sidon, pe 2 august 2024 (AFP / Mahmoud ZAYYAT)

De asemenea, ea a declarat pentru AFP că textul în ebraică scris pe videoclipul care este distribuit online spune: „Priviți: Rezultatul educației extremiste. [El a fost] documentat lăudând Hamas”. 

„Acest băiat face parte dintr-o facțiune ultraortodoxă mică, extremistă și vocală, care se opune statului evreu”, a explicat ea într-un e-mail adresat AFP. „Cu toate acestea, majoritatea evreilor ultra-ortodocși nu împărtășesc astfel de opinii”, a adăugat profesoara.   

Benjamin Brown, profesor la Departamentul de gândire iudaică de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, a confirmat această traducere, pe care a descris-o ca fiind „destul de clară și ușor de descifrat”. 

Într-un e-mail trimis AFP pe 28 octombrie 2024, el a mai explicat că aceasta „exprimă solidaritatea cu Hamas a aripii ultra-radicale a grupului Neturei Karta, deja radical”.

„În orice caz, nu are nimic de-a face cu România”, a declarat pentru AFP Shlomo Naeh, un alt profesor de la Departamentul de gândire iudaică de la Universitatea Ebraică din Ierusalim, care a vizionat videoclipul și a declarat că „tânărul haredi” striga despre Haniyeh și Hamas. 

Ghil'ad Zuckermann, profesor de lingvistică la Universitatea Flinders din Australia, care a scris mai multe cărți despre limba și lingvistica israeliană, a confirmat, de asemenea, traducerea videoclipului pentru AFP. 

Video filmat în apropiere de Tel Aviv 

AFP a găsit aceleași imagini și alte videoclipuri similare distribuite pe un cont TikTok la 5 august 2024, care a fost șters între timp. Folosind mai multe indicii vizuale, AFP Fact Check a constatat că clipurile provin probabil de la un protest în apropiere de Tel Aviv împotriva recrutării militare obligatorii.

O căutare pe Google folosind cuvinte cheie precum „protest al comunității evreiești 5 august 2024” a găsit mai multe articole - aici, aici și aici, de exemplu - care detaliază ciocnirile dintre protestatarii ultra-ortodocși, cunoscuți și ca evrei Haredi, și poliție la biroul de recrutare militară Tel Hashomer în aceeași zi în care clipul a fost distribuit pe contul TikTok, acum șters.

Demonstrațiile au apărut ca răspuns la o recrutare militară controversată impusă membrilor comunității Haredi, în urma unei hotărâri unanime a Curții Supreme a Israelului din 25 iunie 2024, care impune includerea lor în serviciul militar.  

În mod tradițional, evreii ultraortodocși au fost scutiți de serviciul militar pentru a urma studii religioase, însă o hotărâre recentă a schimbat statutul lor de scutire în urma criticilor tot mai numeroase pe fondul conflictului din Gaza. 

Mii de evrei ultraortodocși au protestat împotriva ordinului de mai multe ori în ultimele luni (aici, aici, aici), unele dintre aceste proteste - inclusiv cel din 5 august - având loc în apropierea biroului de recrutare din Tel HaShomer, principalul centru de recrutare al Forțelor de Apărare ale Israelului situat lângă Ramat Gan, aproape de Tel Aviv. 

Articolele care au relatat despre demonstrație au inclus imagini (aici și aici) care arată aceeași clădire cu o fațadă alb-negru prezentată în videoclipul care circulă pe Facebook, care este vizibilă și pe Google Maps în apropiere de Tel Aviv.  

AFP a găsit, de asemenea, o imagine care arată aceeași locație în timpul căutării fotografiilor încărcate pe Google din acea zonă.  

Image
Compararea capturilor de ecran arată același magazin în videoclipul viral (stânga) și pe Google Maps (dreapta), cu caracteristici ale clădirii identice. Acest lucru confirmă că videoclipul a fost filmat în apropierea biroului de recrutare de pe Derech Rav Alof Yaakov Dori din Kiryat Ono.

Biroul de recrutare este un loc de recrutare pentru Forțele de Apărare Israeliene (IDF). Deși AFP nu a reușit să afle geolocația exactă a acestuia din cauza accesului limitat la Google Street View în acea zonă specifică, cea mai apropiată imagine disponibilă evidențiază o clădire din apropiere cu detalii roșii.

Folosind o căutare inversă de imagini, am găsit un articol care o descrie ca fiind clădirea Ministerului Apărării din Tel Hashomer.  

AFP nu a putut verifica în mod independent dacă videoclipul provine de la același protest din 5 august, dar fotografiile AFP realizate în timpul demonstrației arată scene similare cu imaginile difuzate în reclamația falsă.

Image
Compararea capturilor de ecran arată aceeași clădire în videoclipul de pe Facebook (stânga) și într-o imagine AFP de la protestul din 5 august 2024 (dreapta)

Antisemitismul continuă să crească în România 

În condițiile în care partidele de extremă dreapta câștigă teren în prezent, la fel ca în alte părți ale Europei, datele autorităților au indicat o creștere a incidentelor antisemite în România în ultimii ani. Parchetul General a înregistrat 51 de infracțiuni antisemite - inclusiv promovarea simbolurilor fasciste - în 2022, comparativ cu șase în 2012. Populația evreiască din România a scăzut considerabil în secolul XX. Conform ultimului recensământ din 2021, aproximativ 2.370 de persoane s-au declarat evrei.

Un sondaj al Uniunii Europene publicat anul acesta a evidențiat faptul că 60% dintre evreii care trăiesc în România consideră antisemitismul o problemă majoră, 51% considerând că acesta s-a înrăutățit în ultimii ani și 40% întâlnindu-l frecvent pe rețelele sociale, în special pe platforme precum Facebook.

În timp ce 70% dintre respondenți au declarat că se simt confortabil să fie deschiși cu privire la identitatea lor evreiască la locul de muncă - cea mai mare rată dintre țările intervievate - peste jumătate evită să poarte simboluri evreiești în public din motive de siguranță.

Guvernul României a introdus predarea obligatorie a Holocaustului și a istoriei evreilor în școli, sperând să abordeze rolul istoric al țării în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când aproape 380 .00 de evrei au fost uciși sub regimul lui Ion Antonescu. 

Odată cu atacul Hamas din 7 octombrie 2023 și răspunsul militar al Israelului în Gaza, antisemitismul a luat amploare la nivel mondial, fiind raportate hărțuiri, violențe și discursuri instigatoare la ură online împotriva comunităților evreiești din Europa și SUA

Atacul a ucis peste 1 200 de persoane, majoritatea civili israelieni. Ca răspuns, Israelul a lansat operațiuni militare pe scară largă în Gaza. Peste 42 000 de persoane au fost ucise, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, în timp ce 1,9 milioane de palestinieni sunt strămutați dintr-o populație de 2,2 milioane. 

AFP a demontat mai multe informații eronate din jurul conflictului, aici în română și aici în engleză.  

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne