
Nu există probleme actuale cu bateriile mașinilor electrice dintr-un cimitir auto din Franța
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 8 Iunie 2021, la 12:54
- 5 minute de citit
- De: Max BIEDERBECK, AFP Germania
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Presa scrie că acesta este un cimitir a vehiculelor electrice din Paris cu bateriile epuizate. Bateriile nu sunt înlocuite, deoarece sunt foarte scumpe și nimeni nu ia bateriile vechi pentru reciclare. Și toată această porcărie se descompune și otrăvește natura. Lumea verde, da...”, arată câteva postări pe Facebook din 17 mai 2021 (aici, aici, aici). Postările au fost distribuite de aproape 10,000 de ori de atunci.
Postări similare au fost distribuite pe Facebook de utilizatorii germani (aici, aici), aceștia susținând că „Europa a vrut să scoată bateriile din India, dar au refuzat să importe vehiculele”.

AFP Germania a aflat ce s-a întâmplat cu mașinile care stau acum în cimitir și a demontat afirmațiile aici.
Istoria cimitirului
În vara anului 2018, mașinile electrice expuse în prezent au dispărut de pe străzile Parisului. La acea vreme, compania franceză Bolloré a întrerupt serviciul său de e-car sharing „Autolib”. În jur de 4000 de mașini au fost afectate. O mare parte din acțiunile companiei au fost vândute către două companii: În primul rând, există compania bretonă „Autopuzz”, un fost subcontractant Bolloré care revinde vehiculele în toată Franța. Și apoi există, pe de altă parte, compania „Atis Production”, al cărei manager, Paul Aouizerate, a refuzat să dezvăluie planurile sale pentru vehicule când a fost contactat de AFP în aprilie 2021 (mai multe detalii aici, aici, aici).
Sute dintre aceste vehicule Autolib ale modelului „Bluecar” au fost parcate de atunci în două parcări într-o zonă industrială din departamentul „Loir-et-Cher”, la aproximativ 200 de kilometri de Paris. Ziarele locale le-au menționat și în 2018. Terenurile sunt situate la periferia municipiului Romorantin-Lanthenay. La rândul lor, una dintre aceste parcări este împărțită între doi proprietari diferiți, deci este logic să vorbim despre un total de trei situri diferite.
Diferitele facilități
În primul rând, există o parcare mare pe asfalt (care nu este afișată în postări). Aparține parțial companiei „Autopuzz” și parțial „Atis Production”. Și apoi există o parcare într-un câmp, care aparține de asemenea „Atis Production”.
1. Parcare pe asfalt „Autopuzz”
Parcarea Autopuzz se află sub supraveghere video, iar vehiculele sunt în stare bună. AFP a vorbit cu CEO-ul Autopuzz Guillaume Ramirez la sfârșitul lunii martie despre mașinile Autopuzz stocate aici. El a explicat: "Am decis să cumpărăm unele dintre vehicule. Ne-am dat seama că putem oferi un vehicul electric la un preț imbatabil, 4.990 de euro".
Deci, în prezent, compania dorește să revândă autovehiculele bluetooth ale acestei parcări și să nu le recicleze. „Autopuzz” spune că vinde aproximativ 50 de mașini pe lună și se așteaptă să vândă inventarul său de 800 de vehicule înainte de vara anului 2022.
În consecință, un purtător de cuvânt al agenției de mediu Dreal a confirmat pentru AFP pe 31 mai că: „Vor fi 333 de vehicule stocate pe acest teren pe 20 mai 2021, dintre care 302 vor avea baterii în interior”.
2. Mic atelier de dezmembrare a „Atis Production”
Pe această parcare asfaltată se află un mic atelier de dezmembrare al companiei Atis Production, unde sunt demontate mașinile. În iulie 2020, prefectura a emis efectiv un așa-numit „preaviz formal” (nota editorului: o ordonanță temporară de către autoritatea districtuală competentă) cu privire la această uzină. Printre altele, a fost vorba de probleme de mediu cu bateriile rămase. Dreal a declarat pentru AFP că în acest incident, de exemplu, un vehicul fusese încărcat „fără ca bateria să fie scoasă”. Așadar, erau și mașini cu baterii în această parte a parcării.
În timpul unei inspecții „neanunțate” din ianuarie 2021, Dreal a constatat că „s-au efectuat lucrări pentru a aduce instalația în conformitate”. Autoritatea a confirmat și acest lucru pentru AFP. Cu toate acestea, începând din martie 2021, operatorul încă nu are permis de demontare a vehiculelor de tip break (mai multe în acest material AFP).
3. Parcarea pe lunca
Aceasta este parcarea văzută în fotografiile din postările de pe Facebook. În timpul unei vizite pe acest teren, la câteva sute de metri de celelalte parcări, reporterii AFP au observat în martie 2021 că: într-adevăr, unele mașini aveau capotele deschise, altele aveau geamurile, interioarele sau ușile sparte.
În ceea ce privește această parcare, Dreal informase deja în 2019: „Este doar o parcare ca multe altele. Riscul de poluare odată ce bateriile sunt scoase este foarte limitat”. Autoritatea a confirmat din nou acest lucru pentru AFP în mai 2021: „Acest teren este o zonă cu iarbă unde sunt depozitate aproximativ 990 de vehicule fără baterii. Pentru informația dvs., locația afișată în fotografiile distribuite pe social media este zona cu iarbă în care vehiculele fără baterii sunt staționate”.
În ceea ce privește toate siturile, purtătorul de cuvânt a transmis că: „O vizită a Inspecției Unităților Clasificate a avut loc la 20 mai 2021. În timpul acestei vizite, s-a observat că activitățile de demontare și depozitare a vehiculelor scoase din uz au încetat”, a scris un purtător de cuvânt al Dreal către AFP.
Când a fost întrebat despre baterii, el a scris: „Bateriile de tracțiune au fost returnate la BlueSolutions (Bolloré) lângă Quimper pentru reparații sau reciclare. BlueSolutions este o companie supusă autorizării conform legislației privind instalațiile clasificate”.
Ce spune Bolloré?
AFP a luat legătura, de asemenea, cu compania Bolloré pe 18 mai 2021 întrebând despre restul de baterii. Directorul adjunct al companiei Fabricio Protti a spus: „Nu există baterii care se scurg. Mai mult, tehnologia noastră nu conține lichide, deci nu se pot scurge. Bateriile noastre sunt fie în mașini și funcționează, fie le manevrăm și le depozităm în alt loc care este conceput pentru ele și care este sigur în timp ce le reciclăm. Deoarece avem alte utilizări pentru ele, decidem de la caz la caz. Avem planuri să refolosim bateriile, dar acum sunt depozitate și dacă nu le putem refolosi, le vom recicla.”
Problema fundamentală a bateriilor electrice
În prezent, UE reînnoiește o directivă privind eliminarea bateriilor, care este în vigoare din 2006 și stabilește deja cerințele pentru statele membre în vederea eliminării lor. Articolul 12 din această directivă prevede că „bateriile și acumulatorii identificabili colectați (...) sunt supuși unui tratament și unei reciclări prin intermediul sistemelor care respectă, cel puțin, legislația comunitară, în special în ceea ce privește sănătatea, siguranța și gestionarea deșeurilor.”
Fiind una dintre cele mai scumpe și în același timp dificil de reciclat părți ale vehiculelor electrice, nu ar merita ca proprietarii să lase aceste baterii să „putrezească” în vehicule. De asemenea, este parte din adevăr faptul că „bateriile sunt departe de a fi reciclabile”, așa cum a subliniat Marcel Weil, cercetător ştiinţific asociat la Institutul de Evaluare a Tehnologiei și Analiza Sistemelor de la Institutul de Tehnologie Karlsruhe pentru Die Zeit (aici) Adesea, nu este clar exact ce fel de celule de energie sunt prezente în baterii. Acest lucru face dificilă eliminarea lor eficientă din punct de vedere energetic.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne