Imagine generată probabil de AI folosită pentru a susține în mod fals că Netanyahu este spitalizat
- Publicat pe 22 Noiembrie 2024, la 17:29
- 7 minute de citit
- De: Daniel Patrick GALGANO, AFP SUA
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU , AFP România
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Premierul israelian Benjamin Netanyahu este spitalizat! El a suferit o problemă gravă de sănătate în timp ce se afla în Kirya, în nordul Israelului. A fost transportat de urgență la un spital din Tel Aviv”, spune această postare pe Facebook din 18 noiembrie 2024. Postarea include o fotografie care pare să îl arate pe Netanyahu dormind într-un pat de spital, purtând o mască de ventilator.
Postări similare au fost distribuite și aici și aici.
Afirmația a fost distribuită și în limba engleză de Sulaiman Ahmed, un creator care a monetizat dezinformările despre războiul Israelului cu Hamas.
Aceeași afirmație a circulat și în alte limbi, inclusiv franceză, portugheză, greacă, arabă, turcă, malaeză și indoneziană.
Cu toate acestea, afirmația este falsă, dat fiind că Netanyahu a apărut în public în momentul în care afirmația a apărut pe rețelele sociale. Fotografia care însoțește afirmația circulă cel puțin din octombrie 2023 și are indicii puternice că a fost probabil generată de AI.
Israelul poartă un război cu Hamas și cu aliatul său din Liban, Hezbollah, din 7 octombrie 2023, când primul a lansat un atac fără precedent asupra Israelului, care s-a soldat cu moartea a 1 206 persoane, majoritatea civili, potrivit unei numărători AFP a cifrelor oficiale israeliene (arhivat aici).
Ministerul Sănătății din Gaza, administrată de Hamas, a declarat că bilanțul total al morților în mai mult de 13 luni de război a ajuns la 44.056 până la 21 noiembrie 2024, majoritatea civili, cifre pe care Organizația Națiunilor Unite le consideră fiabile (arhivat aici).
Unele postări în limba engleză care susțin că Netanyahu a fost recent internat într-un spital citează o postare pe Telegram în ebraică și arabă , care atribuie raportul „presei de securitate israeliene”.
Cu toate acestea, Netanyahu a fost văzut în public de mai multe ori la scurt timp după apariția afirmațiilor false, ceea ce nu ar fi fost posibil dacă ar fi fost spitalizat într-o stare gravă de sănătate.
Netanyahu a apărut în fața Knessetului la 18 noiembrie 2024 - după ce postările despre boala sa „gravă” au început să circule pe rețelele sociale pe 17 noiembrie (arhivat aici).
El a anunțat că armata israeliană va continua să opereze împotriva Hezbollah chiar dacă va încheia un armistițiu cu gruparea militantă șiită (arhivat aici și aici). De asemenea, el a declarat în parlament că un atac de la sfârșitul lunii octombrie asupra Iranului a deteriorat „o componentă” a programului nuclear al Republicii Islamice (arhivat aici).
„Vom fi obligați să ne asigurăm securitatea în nordul (Israelului) și să desfășurăm în mod sistematic operațiuni împotriva atacurilor Hezbollah ... chiar și după o încetare a focului”, le-a spus el parlamentarilor.
Pe 19 noiembrie 2024, AFP a relatat despre declarațiile lui Netanyahu cu privire la ostatici, notând că Israelul oferă o recompensă de 5 milioane de dolari pentru oricine va scoate un ostatic deținut în Gaza (arhivat aici).
Pe 21 noiembrie 2024, premierul israelian a acuzat Curtea Penală Internațională de antisemitism după ce aceasta a emis joi mandate de arestare împotriva sa și a fostului său ministru al apărării, potrivit unui material AFP (arhivat aici).
De la începutul ultimului său mandat de prim-ministru în decembrie 2022, Netanyahu a vizitat spitalul de mai multe ori, inclusiv atunci când medicii i-au instalat un stimulator cardiac în iulie 2023 și au dezvăluit că a suferit un bloc cardiac tranzitoriu (arhivat aici și aici). În aprilie 2024, Netanyahu a fost, de asemenea, supus unei anestezii complete în timpul unei operații de hernie la un centru medical din Ierusalim (arhivat aici).
Indicii că imaginea este generată de AI
Imaginea presupusă a lui Netanyahu s-a răspândit online cel puțin din 2023, amplificată în parte de mass-media finanțate de statul iranian.
Unele elemente de pe fotografie, inclusiv cabluri care nu duc nicăieri, secțiuni neclare și forma nefirească a umărului bărbatului, indică faptul că imaginea a fost generată de AI.
AFP a evidențiat unele părți în captura de ecran de mai jos:
Experții spun, de asemenea, că fotografia lui Netanyahu care a fost distribuită a fost probabil generată de inteligența artificială. Hany Farid, expert în criminalistică digitală la Universitatea din California-Berkeley, a declarat că a analizat imaginea folosind trei modele antrenate să identifice fotografiile create cu ajutorul inteligenței artificiale, toate acestea clasificând-o ca fiind „probabil” generată de inteligența artificială.
El a declarat pentru AFP pe 19 noiembrie că a comparat imaginea cu fotografii reale ale lui Netanyahu și a constatat că urechea stângă era diferită de cea a prim-ministrului israelian, indicând că „nu este autentică”.
Siwei Lyu, director al Laboratorului de criminalistică media din cadrul Universității de Stat din New York, Buffalo, a rulat, de asemenea, imaginea printr-un program conceput pentru a detecta imaginile false și a constatat că este probabil să nu fie autentică. Și el a observat diferențe în ceea ce privește forma urechii prim-ministrului față de cea care apare în mesaje.
Am încărcat videoclipul pe TrueMedia.org, un instrument de detectare a conținutului manipulat de inteligența artificială, iar acesta indică „dovezi substanțiale de manipulare”, după cum se poate vedea în captura de ecran de mai jos.
Instrumentul a detectat inconsecvențe precum „tuburi care nu duc nicăieri, discrepanțe în texturi, obiecte neclare și poziții nefirești ale corpului”.
AFP a scris anterior despre semnele care ar putea ajuta la recunoașterea conținutului generat de AI.
AFP a demontat numeroase alte afirmații despre Netanyahu (aici, aici, aici) în contextul conflictului israeliano-palestinian.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne