Nu, vaccinurile Covid-19 nu fac oamenii magnetici

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Mai multe videoclipuri care circulă pe rețelele de socializare distribuite de sute de ori arată oameni care își pun magneți pe piele și susțin că se lipesc pentru că au primit un vaccin împotriva Covid-19. Experții au declarat pentru AFP că acest lucru este imposibil; nu există nimic în vaccinuri care să creeze un efect magnetic. Ei spun că există alte explicații pentru care un magnet s-ar putea lipi de pielea cuiva și că „microcipurile ascunse în vaccinuri” - despre care mulți oameni cred că sunt motivul pentru care se întâmplă acest lucru - nu este una dintre ele. Postările acestea sunt o altă poveste care prezintă vaccinurile drept dăunătoare, ceea ce contribuie la ezitare populației în privința vaccinului.

„Apar din ce in ce mai multe filmulețe. Nu stiu daca este adevărat!”, spune aici o postare pe Facebook din 12 mai 2021 distribuită de câteva sute de ori. Postarea include peste 20 de videoclipuri diferite, care arată mai multe persoane care „demonstrează” că magneții se lipesc de partea superioară a brațului, la locul injectării vaccinului, sugerând că acesta este un efect secundar al vaccinării împotriva Covid-19. Nu se știe dacă persoanele care au postat videoclipurile folosesc magneți autentici, dacă au fost într-adevăr vaccinate sau chiar dacă altceva, precum lipiciul sau loțiunea, fac magneții să se lipească de pielea lor. Utilizatorul a atașat postării două surse, susținând că a „găsit o explicație”, care spune că „nanotuburile” sau „mărgelele magnetice” sunt în spatele fenomenului.

Într-unul dintre videoclipuri, o femeie susține că brațul ei are o reacție magnetică după ce a primit vaccinul împotriva Covid-19, și pretinde că demonstrează acest lucru punând un magnet pe locul unde ar fi primit injecția și arătând că se lipește de braț. Când face același lucru pe celălalt braț, magnetul cade. La sfârșitul videoclipului, femeia spune: „Suntem cipați”.

Captură de ecran a postării de pe Facebook realizată la 21 mai 2020

Unii utilizatori au folosit monede (aici) pentru a arăta faptul că au fost cipați prin vaccinarea împotriva Covid-19, iar acesta este motivul pentru care elementele metalice se lipesc de piele.

Videoclipuri similare au circulat și în alte limbi, precum franceză, engleză, olandeză sau sârbă pe toate platformele de socializare. Presupusul efect secundar al vaccinării a fost demontat de AFP SUA și AFP Belgrad.

Experții susțin că aceste videoclipuri sunt înscenate și că nu există niciun element în vaccinuri care ar putea să provoace o reacție magnetică. „Nu. Administrarea unui vaccin împotriva Covid-19 nu poate provoca magnetizarea brațului. Aceasta este o farsă, pur si simplu”, a declarat pentru AFP Dr. Stephen Schrantz, specialist în boli infecțioase la Universitatea din Chicago.

„Nu există absolut nicio modalitate prin care un vaccin poate duce la reacția prezentată în aceste videoclipuri postate pe Instagram sau YouTube”, a adăugat el, sugerând că o bandă dublă adezivă pusă pe discurile metalice ar putea face mai degrabă magneții să se lipească de piele decât o reacție magnetică reală.

Mick West, un cunoscut demontator de știri false, arată într-un videoclip publicat pe site-ul său Metabunk că magneții sau orice alt obiect metalic se pot lipi în orice loc al corpului dacă există suficient ulei. El arată cum o monedă, care nu este magnetică, se va lipi și de brațul său dacă are suficient ulei.

O altă demonstrație a fost făcută de omul de știință dr. Noc pe TikTok, care a arătat că o cantitate mică de umiditate poate face ca un magnet să se lipească de piele. Reporterii AFP au avut același rezultat atunci când au testat plasarea unui magnet pe pielea lor. Acesta nu s-a lipit fără ajutor suplimentar de la o cremă de corp, inclusiv la locul unde au primit vaccinul Pfizer împotriva Covid-19.

@dr.noc

I licked my finger in the name of public health ? #covid19 #covidvaccine#coronavirus

♬ Harry Potter - The Intermezzo Orchestra

Întrebat despre această supoziție, Dr. Thomas Hope, cercetător în vaccinuri și profesor de biologie celulară și de dezvoltare la Școala de Medicină Feinberg de la Universitatea Northwestern, a spus: „Acest lucru este imposibil. Nu există nimic acolo (în vaccinurile Covid-19) cu care un magnet poate interacționa, sunt proteine și lipide, săruri, apă și substanțe chimice care mențin pH-ul. Asta este practic, deci acest lucru nu este posibil.”

Chiar dacă ar conține urme de vreo substanță metalică, „ar fi trebuit să fi pus o bucată de metal destul de substanțială sub piele pentru a face magneții de pe frigider să se lipească”, a spus Hope. „Nu ați putea pune suficient metal sau fier, care să răspundă la asta într-un ac și să îl injectezi sub piele.”

Conform fișelor tehnice furnizate de autoritățile sanitare, niciunul dintre vaccinurile disponibile împotriva Covid-19 (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson sau AstraZeneca) nu conține ingrediente pe bază de metal. „Dacă veți consulta lista de ingrediente ale celor patru vaccine care sunt la acest moment aprobate și utilizate în UE, veți vedea că nici unul nu este listat ca având în componență orice fel de metal”, a subliniat și biroul de presă al Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor către AFP România pe un email pe 21 mai 2021, când a fost întrebat despre afirmațiile privind „magnetismul” apărut după vaccinare.

Bioimplanturile există, dar nu în vaccinuri

Bioimplantele și microtehnologia injectate oamenilor în diverse scopuri există deja și utilizează identificarea prin frecvență radio (RFID) și comunicația în câmp apropiat (NFC), ambele tehnologii găsite în smartphone-uri și carduri bancare. De exemplu, în 2018, AFP a relatat că peste 3,000 de suedezi au ales să se injecteze în mână cu un cip. Îl pot folosi pentru a deschide ușile și pentru a transporta informații, cum ar fi biletele de tren. Alte companii din SUA au experimentat tehnologia.

Cu toate acestea, nu există riscul ca această tehnologie să poată fi utilizată pentru implantarea microcipurilor prin vaccinare, a declarat pentru AFP Belgrad Amal Graafstra, CEO al companiilor americane de biohacking Dangerous Things și VivoKey Technologies. „Implanturile cu cipuri sunt destul de mari și necesită un diametru al acului de cel puțin 11g (aproximativ 2,3 mm pentru diametrul interior), care este chiar mai mare decât un ac de flebotomie folosit pentru extragerea sângelui. Diametrul acului vaccinului este atât de mic încât nu ar putea trece niciun fel de implant de cip prin el”, a scris el într-un email către AFP pe 19 mai 2021.

Comparație între poza unei femei care ține un kit cu o seringă și implant de cip la Stockholm în ianuarie 2018 (JONATHAN NACKSTRAND / AFP) și poza unei asistente care pregătea o seringă cu vaccinul Pfizer-Biontech împotriva Covid-19 în Germania în mai 2021 (THOMAS LOHNES / AFP)

În implanturile utilizate în prezent, „există tije de reglare a feritei în interiorul implanturilor cu cipuri de care un magnet se poate lipi slab, dar numai dacă cipul este paralel cu pielea”, a scris Graafstra. „Un implant cu cip suficient de mic pentru a trece printr-un ac de vaccin ar avea un conținut metalic atât de mic încât un magnet nu s-ar putea lipi de el. Greutatea magnetului în sine nu ar fi susținută de legătura slabă cu un fir de metal atât de mic.”

Utilizatorul care a postat videoclipurile de pe Facebook atribuie, de asemenea, magnetismul persoanelor care au primit vaccinuri „nanotuburilor” - o moleculă cilindrică compusă dintr-un număr mai mare de atomi de carbon - și „mărgelelor magnetice” - niște particule de oxid de fier superparamagnetice folosite pentru captarea și purificarea unor ținte precum proteine, anticorpi etc. După cum a constatat AFP (aici, aici, aici), ambele sunt de fapt elemente care au fost explorate pentru a fi utilizate în diagnosticarea probelor de Covid-19 și nu au nimic de-a face cu vaccinurile. De exemplu, cercetătorii de la Universitatea Norvegiană de Știință și Tehnologie au dezvoltat în octombrie 2020 un test Covid-19 foarte sensibil care se bazează pe nanoparticule magnetice pentru a extrage ARN-ul viral (aici).

Teoria conform căreia vaccinurile pentru combaterea pandemiei Covid-19 fac parte dintr-o conspirație globală pentru controlul populației nu este una nouă. Anul trecut, AFP a abordat, de exemplu, acuzații false cu privire la o presupusă propunere a lui Bill Gates de a injecta microcipuri prin vaccinuri pentru a „marca” și geolocaliza populația. Experții au respins teoriile conspirației despre „implanturile de microcip 5G”.

Peste 3,4 milioane de oameni din întreaga lume au murit din cauza Covid-19 și peste 1,5 miliarde de doze de vaccin au fost administrate la nivel mondial, potrivit numărătoarei de la Universitatea Johns Hopkins din 20 mai 2021.

NOTĂ 11/06/2021: Acest material a fost actualizat pentru a include un videoclip în care o monedă este folosită pentru a "demonstra" că vaccinurile conțin microchipuri.
 
Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE