Testele pozitive Covid-19 realizate pe apa de la robinet nu demonstrează că acestea nu sunt de încredere
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 28 Aprilie 2021, la 13:47
- 6 minute de citit
- De: AFP Belgrad, AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Testați, testați, testați”, spune o postare pe Facebook care pare să facă trimitere la ceea ce directorul OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus în urmă cu un an, la începutul pandemiei, arătând un videoclip care a fost distribuit de peste 2,600 de ori de la 17 aprilie 2021. Videoclipul arată o persoană care deschide un test antigen nou, îl pune sub robinet și picură câteva picături în caseta pentru testarea unei probe. Testul a arătat apoi două linii roșii, ceea ce ar însemna că este pozitiv. „Apa are Covid”, a comentat un utilizator. „Da, bănuiam că au în ele, ca la zaruri, ce trebuie!!”, a spus un alt utilizator, sugerând că testele sunt contrafăcute.
Același videoclip a fost distribuit și de utilizatorii Facebook din Serbia, Germania și Ungaria.
Cu toate acestea, acest videoclip este înșelător. Testele pentru Covid-19 sunt concepute pentru a fi utilizate numai cu probe umane, nu cu alimente sau lichide, iar testul din videoclip nu este utilizat corect.
Testul utilizat în videoclipul cu apă este unul rapid de antigen Panbio Covid-19 de compania americană Abbott. Spre deosebire de un test PCR, un test antigen nu detectează direct structura genetică a virusului, ci mai degrabă verifică învelișul proteic al acestuia, care protejează materialul genetic, denumit capsidă.
AFP a contactat Abbot când a demontat afirmația că berea a dat rezultate pozitive la același test antigen. Purtătorul de cuvânt al companiei, Astrid Tinnemans, a comentat pe 19 martie 2021: „Testul rapid Panbio COVID-19 Ag este aprobat numai pentru utilizarea cu probe obținute cu un tampon nazal sau nazofaringian introdus în nările unei persoane". Instrucțiunile testului clarifică, de asemenea, acest lucru, aratând că este „un test rapid de diagnostic in vitro pentru detectarea calitativă a antigenului SARS-CoV-2 (Ag) la specimenele tampon nazal uman”, „numai pentru uz profesional”.
„Nimeni (printre cercetătorii de la laborator) nu a avut ideea să încerce cu apă”, a declarat Mirjana Kovacevic, șeful departamentului de microbiologie din laboratorul Beo-lab, pentru AFP Belgrad pe 20 aprilie 2021. „Nu văd rostul să fac asta. Testele trebuie făcute cu un tampon nazofaringian de la o persoană și nu sunt destinate pentru a fi făcute altfel. Aceste teste au o instrucțiune clară cu privire la modul în care ar trebui făcute și un test valid este făcut exclusiv în conformitate cu instrucțiunile”, a spus ea într-un interviu telefonic.
Pentru ca un test rapid să ducă la un rezultat semnificativ, trebuie parcurse anumite etape, pe care Abbott le explică într-o scurtă instrucțiune. Eșantionul colectat trebuie agitat într-o soluție tampon, de exemplu, înainte de a fi picurat în trusa de testare. Soluția tampon asigură faptul că lichidul testat are valoarea corectă a pH-ului. „Tamponează”, adică neutralizează cantități mici de acid, cum ar fi berea, care pot fi găsite într-o probă de salivă. Videoclipul omite complet acest pas, creatorul picură apa direct în trusa de testare.
„Toate kiturile IVD trebuie utilizate conform instrucțiunilor producătorului analizând tipul de probă pentru care au fost proiectate. Testul de imunocromatografie cu curgere laterală (lateral flow assay) se bazează pe aglomerarea particulelor de aur în zona benzilor de test (T) și control (C) rezultate din interacțiunea specifică a biomoleculelor (proteine) de captură cu cele de detecție. pH-ul scăzut al probei duce la agregarea particulelor de aur, disocierea de biomoleculele de captura, posibila denaturare a acestora și interacțiunea nespecifica a agregatelor cu biomoleculele de detecție din zonele T și C”, a explicat Ion Popescu, cercetător științific la Institutul de Biochimie al Academiei Române pentru AFP pe 27 aprilie 2021.
„E vorba de sistemul de detecție (al testului) care când pH-ul scade dă reacții nespecifice, nu funcționează corespunzător pentru că nu s-au respectat pașii. Testul nu e făcut pentru a te uita după covid în cola sau în apa de la robinet. Proba trebuie să aibă un anumit pH când ajunge pe test. Dacă din anumite motive pH-ul nu este corespunzător poate să dea rezultate nespecifice, a explicat într-un interviu telefonic pentru AFP.
De aceea, la prepararea probei trebuie folosită soluția tampon furnizata în kit, respectând indicațiile producătorului. Popescu a insistat: „Dacă pH-ul apei de robinet scade sub o anumită valoare (de exemplu sub 5.5) și nu este corectat prin folosirea soluției din kit, este posibil sa rezulte teste fals pozitive”.
Claudia Denkinger, expertă în boli infecțioase și șeful secției de Medicină Tropicală la Centrul pentru Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar Heidelberg a declarat pentru AFP pe 19 martie 2021, vizavi de videoclipul cu bere că: „Rezultatul pozitiv poate fi de așteptat. Lichidele cu acid, cum ar fi cola și vinul, descompun proteinele de pe banda de testare și acest lucru poate duce la un rezultat fals pozitiv”.
Apa este considerată acidă dacă are un nivel de pH mai mic de 7. „În funcție de locație și de modul în care este tratată, apa de la robinet ar putea avea un nivel de pH de 6 sau 7. Apa de la robinet din laboratorul nostru are un pH de 6,5 de exemplu”, a spus Popescu. Locația utilizatorului Facebook care a realizat filmarea este incertă, dat fiind că același videoclip a fost distribuit în mai multe țări. „Aceste teste nu sunt destinate uzului personal oricum, ele sunt destinate pentru uz profesional …”, a concluzionat el.
În plus, așa cum jurnaliștii de la Ellinika Hoaxes au menționat în demontarea acestui subiect, conform instrucțiunilor lui Abbott, rezultatul trebuie citit după 15 minute, pas pe care videoclipul care durează 2:51 minute nu îl urmează.
În ceea ce privește videoclipul în care este utilizată Coca-Cola pentru realizarea unui astfel de test, producătorul Dialab a reamintit publicului într-o postare pe Facebook că nefolosirea soluției tampon pentru a neutraliza lichidul ar distruge testul.
„Orice lucru care denaturează proteinele falsifică testul, deoarece testul se bazează pe anticorpi care recunosc proteina virusului”, a declarat Anette Beck-Sickinger, profesor de biochimie la Universitatea din Leipzig, pentru AFP. „Testul făcut cu toate alimentele este mai mult decât absurd”, a spus ea pe 19 martie 2021.
Indiferent că testul cu apă a colorat linia de Control C și linia T, ceea ce ar indica un rezultat pozitiv, dacă testul nu se face pe probe umane și conform instrucțiunilor, rezultatul nu poate fi luat în serios.
Bert Niesters, profesor de Microbiologie Medicală și șef al secției de Virologie Clinică de la Centrul Medical Universitar Groningen, a declarat pentru AFP Olanda pe 14 decembrie 2020 despre testele Covid-19 utilizate în mod abuziv: „Am văzut că unele lichide ... pot trimite un semnal pozitiv”. Totuși, potrivit profesorului, concluzia că din acest acest motiv testul este lipsit de valoare nu este „logică”, „pentru că testul este folosit în afara regulilor permise”.
Testele pentru Covid-19 au făcut obiectul dezinformării de la începutul pandemiei. AFP a demontat mai multe dezinformări privind teste corona pozitive cu bere sau Coca-Cola și sos de mere, suc de mere și Redbull. Producătorul MEDsan a testat pentru AFP Germania dezinfectanți cu alcool, gem de căpșuni, soluție pentru curățat geamuri, sos și suc de mere. Rezultatul a fost unul pozitiv pentru testul cu dezinfectant, în timp ce pentru gemul de căpșuni testul a avut un rezultat slab pozitiv. Rezultatele nu contrazic acuratețea testelor antigenice, deoarece aceste dispozitive nu au fost concepute pentru a testa alimente.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne