
Testele pozitive Covid-19 de la bere nu demonstrează că acestea nu sunt de încredere
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 26 Martie 2021, la 09:31
- 6 minute de citit
- De: Eva WACKENREUTHER, AFP Austria, AFP Germania
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Peste 16,000 de persoane au distribuit un videoclip în care, cu ajutorul unui capac, câteva picături de bere sunt turnate într-un test rapid Covid-19 antigen care se dovedește pozitiv. Videoclipul a fost postat de un utilizator român pe Facebook pe 19 martie 2021, cu următorul comentariu „Berea este pozitivă, are covrig” (aici). Bărbatul care a postat videoclipul folosește un cuvânt batjocoritor și care sună similar - „covrig” - în locul bolii „Covid-19”.
Omul nu a realizat testul singur. Videoclipul original - care a fost postat de utilizatorul român - a fost înregistrat de un utilizator german. AFP Germania a găsit videoclipul original și a demontat testul aici.
Unii utilizatori au interpretat rezultatul pozitiv al testului ca dovadă a faptului că toate testele de coronavirus sunt false: „Când veți înțelege că sunt teste care, orice lichid ar testa, vor arăta pozitiv, și alte teste care arată negativ? Este vorba de noroc, ce test prinzi”, „Realitatea cu testele covid (...) iese pozitiv la orice, pentru că sunt astfel create ca să inducă în eroare și să fie pozitive fără număr!!!”, în timp ce alții glumesc pe seama experimentului: „Așa că nu mai beți bere că are Coviduț”, „Poate e bere Corona!”,„Atunci pe mine mă găsesc sigur cu Covid”.
Cu toate acestea, unii utilizatori știu că testul este utilizat în mod greșit: „Tâmpenie de video. Un test trebuie să arate o linie subțire sau două. Nu să se înroșească toată hârtia.”

În timpul videoclipului, mai multe voci din fundal comentează în limba germană procesul de testare. Mai întâi, linia de test și apoi linia de control a testului își schimbă încet culoarea. Vocea unei femei rezumă procedeul: „Acest lucru înseamnă că testul este valid și că Berea Warka Strong este pozitivă la coronavirus”. Vocea unei alte femei adaugă: „Nu este normal. Acum nu mă voi mai lăsa niciodată testată de un asemenea idiot!”.
Testele pentru Covid-19 au fost subiect de dezinformarea încă de la începutul pandemiei. AFP a demontat în tot acest timp afirmații precum acelea că testele sunt măsluite în avans sau că testele PCR nu pot distinge virusurile gripale de coronavirusuri.
De asemenea, AFP a demontat numeroase teste care au ieșit pozitive la coronavirus, dar care erau utilizate în mod greșit, cu Coca-Cola și sos de mere, suc de mere și cu Redbull.
Testul utilizat în videoclipul cu bere este unul rapid de antigen Panbio Covid-19 de la Abbott. Spre deosebire de un test PCR, un test antigen nu detectează direct structura genetică a virusului, ci mai degrabă verifică învelișul proteic al acestuia, care protejează materialul genetic, denumit capsidă.
AFP a arătat companiei Abbott videoclipul. „Testul rapid Panbio COVID-19 Ag este aprobat numai pentru utilizarea cu probe obținute cu un tampon nazal sau nazofaringian introdus în nările unei persoane. Nu este destinat utilizării cu bere sau adecvat pentru alte alimente”, a transmis purtătorul de cuvânt Astrid Tinnemans pe 19 martie 2021.
Pentru ca un test rapid să ducă la un rezultat semnificativ, trebuie parcurse anumite etape, pe care Abbott le explică într-o scurtă instrucțiune. Eșantionul colectat trebuie agitat într-o soluție tampon, de exemplu, înainte de a fi picurat în trusa de testare. Soluția tampon asigură faptul că lichidul testat are valoarea corectă a pH-ului. „Tamponează”, adică neutralizează cantități mici de acid, cum ar fi berea, care pot fi găsite într-o probă de salivă. Videoclipul omite complet acest pas, creatorul picură berea direct în trusa de testare.

Ulterior, cei implicați au interpretat rezultatul din videoclip în același mod în care s-ar face cu un eșantion real, conform prospectului Abbott. Linia C este de fapt linia de control. Arată dacă într-adevăr a avut loc o reacție. Un rezultat este valabil numai dacă linia de control devine vizibilă. Dacă o linie apare și la linia de test T, rezultatul este pozitiv, în caz contrar, este negativ.
„Chiar și liniile ușor pronunțate sunt considerate pozitive”, a declarat virologul Sandra Ciesek, directorul Institutului de Virusologie Medicală de la Spitalul Universitar din Frankfurt, pe Twitter.
Alți producători de teste antigen au precizat, de asemenea, în trecut, că videoclipurile în care sunt utilizate alimente nu au nicio valoare informativă privind utilizarea testelor rapide.
În ceea ce privește videoclipul în care este utilizată Coca-Cola pentru realizarea unui astfel de test, producătorul Dialab a transmis un punct de vedere pe pagina sa de Facebook, după ce un politician FPÖ (Partidul Libertății din Austria - n.r) a abuzat de testul coronavirus în parlamentul austriac.
La fel ca în videoclipul cu bere recent apărut, Coca-Cola a fost turnată direct în test fără a trece lichidul printr-o soluție tampon: „Într-un test executat corespunzător, proba este întotdeauna agitată mai întâi într-un lichid (tampon) care menține pH-ul constant. Astfel de teste ar trebui să fie întotdeauna efectuate de personal spitalicesc sau efectuate de persoane instruite, pentru a evita astfel de rezultate și reprezentări”, scria Dialab atunci.
Ce spun experții?
Claudia Denkinger este expertă în boli infecțioase și conduce secția de medicină tropicală clinică la Centrul pentru Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar Heidelberg. Pe 19 martie 2021, ea a declarat pentru AFP vizavi de videoclipul cu bere: „Rezultatul pozitiv poate fi de așteptat. Lichidele cu acid, cum ar fi cola și vinul, descompun proteinele de pe banda de testare și acest lucru poate duce la un rezultat fals pozitiv.”
Un astfel de test nu este semnificativ, rezultatul apare doar în urma unei utilizări incorecte: „Descompunerea creează multe puncte de legare pentru particulele de culoare din test și dungile devin vizibile”, a adăugat Claudia Denkinger.
Thomas Simat, profesor în știință alimentară și bunuri de larg consum la Facultatea de Chimie și Chimie a Alimentelor din Dresda, este de acord. „Testul a fost folosit în mod abuziv aici pentru ceva pentru ce nu a fost creat”, a declarat el pentru AFP pe 19 martie 2021.
Anette Beck-Sickinger, profesor de biochimie la Universitatea din Leipzig, a declarat pentru AFP pe 19 martie 2021 că „orice lucru care denaturează proteinele falsifică testul, deoarece testul se bazează pe anticorpi care recunosc proteina virusului”.
Dacă alcoolul sau alte ingrediente sunt decisive pentru alterarea berii, cu greu se poate spune fără a fi făcute experimente, dar „testarea cu tot felul alimentele este mai mult decât absurdă”, a adăugat Beck-Sickinger.
Băuturile sau resturile de alimente pot modifica rezultatele testelor antigen?
În practică, posibilele reziduuri de bere din gât atunci când se prelevează probe pentru un test antigen nu sunt o problemă. Testul poate face față la cantități mici de reziduuri de alimente, spune Beck-Sickinger: „Mâncarea noastră ajunge în zona din care este prelevat tamponul în cantități în care cel mult lasă urme, și saliva o neutralizează”.
Klaus Vander, directorul medical al Institutului de Igienă Spitalicească și Microbiologie din Graz, este de acord. Vander a declarat pentru AFP pe 14 decembrie 2021 legat de un alt test cu alimente: „Cu un tampon nazal nu este o problemă. Cu un tampon de gât, acest lucru s-ar putea întâmpla doar foarte, foarte teoretic, dar este neglijabil dacă este utilizat corect”.
Claudia Denkinger de la Centrul pentru Boli Infecțioase de la Spitalul Universitar Heidelberg a catalogat, de asemenea, această posibilitate ca fiind nerealistă „deoarece, pe de o parte, frotiul este luat din nas și cantitățile (dacă înghițiți mâncare în prealabil) sunt, de asemenea, mici în gură”.
În concluzie, testul din videoclip este folosit în mod abuziv. Deoarece testele antigen sunt destinate utilizării pe oameni și nu pentru testarea produselor alimentare și probele trebuie mai întâi trecute printr-o soluție tampon, utilizarea lor greșită ar putea induce în eroare că nu sunt de încredere.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne