
Nu, substanțe otrăvitoare nu au fost pulverizate noaptea într-un parc din București
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 14 Aprilie 2021, la 09:28
- 9 minute de citit
- De: Paula CABESCU, AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Ne otrăvesc. De asta ne închid criminalii de la putere în case. Dau cu substanțe necunoscute prin tot orașul, ne otrăvesc prin toate mijloacele pe care le au la dispoziție. Din cauza asta populatia este inertă și se comportă de parcă ar fi zombies. Ce facem, fraților, îi lăsăm să ne extermine fără luptă?”, spune aici o postare pe Facebook din 2 aprilie 2021 care arată un videoclip cu două vehicule care împrăștie substanțe într-un parc. Postarea a fost distribuită de peste 63,000 de ori de atunci.
În caseta de descriere a postării este menționată și data înregistrării videoclipului: 2 aprilie 2021. Videoclipul a fost înregistrat în timpul nopții și a fost postat pe Facebook după ora 23:00.
Data de 2 aprilie 2021 a fost prima zi de vineri când în București s-au aplicat noi restricții. Cu câteva zile înainte, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis să restricționeze circulaţia persoanelor în afara locuinţei începând cu ora 20:00 pentru zilele de vineri, sâmbăta și duminică în orașele în care rata infectării cu Covid-19 trece de 4 la mia de locuitori. Pe 2 aprilie 2021, Bucureștiul a avut o rată de infectare de 7,05. În aceeași zi, câteva zeci de persoane s-au adunat după ora 18:00 în Piața Universității din București, pentru a protesta împotriva măsurilor de restricție.

Bărbatul care narează videoclipul menționează că această filmare a fost făcută în Parcul Circului de Stat din București.
Mulți comentatori sugerează că substanțele ar trebui testate într-un laborator: „Lași un burete în parc să se umezească cu soluție și o duci la laborator la probe și vezi ce este”, „Ia și tu o probă și mergi la un laborator sa vadă ce conține. De asta bagă lumea în casă”. Alții cred că aceste substanțe or să ucidă oamenii: „Asta fac. Ne omoară!”, „Otravă pentru plămâni”.
Însă acest lucru nu este adevărat: videoclipul arată efectuarea unui tratament fitosanitar împotriva rezervei de dăunători, așa cum a aflat AFP de la Centrul de Protecție a Plantelor din București. Acest tratament nu este otrăvitor, dar nu este totuși recomandat să fie inhalat sau ingerat de oameni.
Un tratament pentru reducerea rezervei de dăunători
„Eu cred că în perioada asta nu sunt țânțari. Să-mi spuneți mie dacă se dă pentru țânțari. Sau pentru ce se dă”, spune bărbatul care a filmat videoclipul încă de la început. Într-adevăr, acesta nu este un tratament împotriva țânțarilor, ci unul folosit pentru a reduce rezerva de dăunători, după cum a explicat Centrul de Protecție a Plantelor pentru AFP.
Compania Municipală Eco Igienizare (CMEIB) este responsabilă pentru deratizarea, dezinsecția și dezinfecția din București și, prin urmare, pentru tratamentele împotriva țânțarilor. Cu toate acestea, CMEIB operează doar conform planului unitar de acțiune de combatere a vectorilor, care trebuie aprobat mai întâi de consilierii generali ai Primăriei Capitalei.
În februarie 2021, angajații companiei erau la un pas de proteste deoarece nu își primiseră salariile din decembrie 2020, iar activitatea lor a fost blocată. În aceeași lună, compania a solicitat insolvența.
De atunci, au oprit toate tratamentele. Planul unitar de acțiune nu este nici acum aprobat. Toate actele administrative adoptate de Consiliul General pentru anul 2021 pot fi urmărite aici.
Însă, pe 7 aprilie 2021, Centrul de Protecție a Plantelor (CPP) a confirmat pentru AFP prin e-mail că vehiculele văzute la 2 aprilie 2021 în Parcul Circului din București le aparțin și că acestea efectuau tratamente fitosanitare pentru a preveni, controla și reduce rezerva de dăunători.
„În data de 2 aprilie 2021, Centrul de Protecţie a Plantelor Bucureşti a efectuat conform planificării, tratamente fitosanitare de prevenire, combatere şi reducere a rezervei de dăunători (ouă și larve hibernante) la arbori, arbuști și trandafiri în parcurile și aliniamentele stradale ce aparțin de Administrația Lacuri, Parcuri și Agrement București (ALPAB) și Sectorul 1-2, inclusiv în Parcul Circul de Stat”, a transmis Centrul de Protecţie a Plantelor.
Centrul de Protecție a Plantelor Bucureşti este o instituție publică de specialitate aflată sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti, care îndeplineşte activități publice de interes local privind protecția plantelor (combaterea bolilor și dăunătorilor). Obiectul principal de activitate al instituției este executarea permanentă de tratamente fitosanitare de prevenire și combaterea a bolilor şi dăunatorilor plantelor de pe domeniul public al Municipiului Bucureşti (parcuri, aliniamente stradale, scuaruri, sere).
Substanțele folosite nu otrăvesc oamenii
„Mă înec, efectiv”, spune bărbatul care a postat videoclipul în timp ce înregistrează imaginile, înainte de a afirma că „ne intoxică cu toate chimicalele” și „or să ne îmbolnăvească”. Centrul de Protecție a Plantelor a explicat că aceste substanțe nu sunt nocive pentru oameni și animale.
„Substanțele folosite au fost Mospilan 20 Sg (din Grupa a-III-a de toxicitate) şi Toil (adjuvant cu conţinut de 95% ulei de rapiță și uleiuri minerale/vegetale). Aceste produse fitosanitare nu sunt nocive pentru oameni şi animale”, a transmis Centrul de Protecție a Plantelor către AFP.
CPP a confirmat că produsele sunt aprobate atât la nivel european, cât și la nivel național: „Produsele fitosanitare utilizate pentru efectuarea tratamentelor fac parte din clasele III și IV de toxicitate, sunt omologate şi certificate conform bazei de date PEST-EXPERT şi se supun Regulamentelor şi Legilor din România şi U.E”.

„Folosim substanțele astea de peste 15 ani de zile în tratamentele pe care le facem în București. Nu am avut niciodată cazuri de intoxicație. Nu sunt periculoase nici pentru animale, pentru nimeni. Nu le foloseam dacă prezentau un oarecare risc pentru sănătate”, a explicat Dan Grigore, șeful Centrului de Protecție a Plantelor pentru AFP. „O ușoară dificultate la respirație sau senzație de înecăciune” poate apărea totuși, dacă o persoană ar sta lângă substanță atunci când este pulverizată, dar un risc real există „numai dacă produsele au fost inhalate voluntar sau ingerate”.
Pesticidele pot fi responsabile de intoxicaţii prin inhalare, prin contact cutanat sau prin ingestie. în funcție de gradul de toxicitate - unde grupa 1 include substanțe extrem de toxice și grupa 4 include substanțe cu toxicitate scăzută, cum ar fi pesticide - așa cum menționează aici Agenția Națională pentru Protecția Mediului.
Acesta nu este primul tratament făcut arborilor, arbuștilor și trandafirilor în acest an. În 2021, Centrul de Protecție a Plantelor a efectuat două tratamente fitosanitare în București: primul tratament a fost efectuat în perioada 3 februarie 2021 - 30 martie 2021 cu Alcupral 50 PU; iar al doilea tratament este încă în curs de desfășurare din 31 martie 2021 cu Mospilan 20 Sg + Toil.
Dubele
Tratamentele fitosanitare de prevenire, combatere și reducere a bolilor şi dăunătorilor la arbori, arbuşti, gard viu şi flori în parcuri și aliniamente stradale sunt realizate cu un număr de nouă autoutilitare de tip pick-up, prevăzute cu instalații de stropit ULV, cu tun de stropire, prin care soluțiile sunt pulverizate sub formă de aerosoli, conform Centrului.
Două dintre aceste dube au fost văzute în Parcul Circului pe 2 aprilie 2021. Mai multe fotografii cu aceleași dube au fost de asemenea postate pe pagina de Facebook a Centrului (aici, de exemplu).

De ce noaptea?
Bărbatul care a postat videoclipul pe Facebook presupune că „pentru asta ne închid ăștia noaptea în case, ca să dea ei cu toate substanțele”. Acesta se plânge, de asemenea, de faptul că „nu e niciun afiș nicăieri” și că „nu au avertizat cu substanțe dau”. Centrul de Protecție a Plantelor a explicat și de ce preferă să realize aceste tratamente pe timpul nopții, dar și că acestea sunt semnalizate public.
Potrivit răspunsului transmis către AFP, echipajele Centrului de Protecție a Plantelor din București funcționează „pe timp de noapte, deoarece în acest intervalul orar 21-06, parcurile şi aliniamentele stradale sunt mai puțin aglomerate, iar prin acest aspect se evită contactul cu oamenii”. Centrul a oprit tratamentele în timpul zilei după ce oamenii s-au plâns că plimbările lor în parcuri sunt deranjate de prezența lucrătorilor, potrivit explicațiilor primite de AFP.
„De regulă făceam aceste tratamente ziua. Dar lumea a început să fie foarte recalcitrantă. Și acum sunt probleme, sunt zone în care oameni care aleargă noapte în parc, dar nu pot să îmi adaptez mereu programul, nu pot să blochez activitatea pentru că sunt două persoane care aleargă în parc”, a spus șeful Centrului de Protecție a Plantelor.
Începând cu 15 mai 2020, la două luni de la instaurarea stării de urgență în România și închiderea parcurilor ca urmare, acestea s-au deschis pentru plimbări până la ora începerii carantinei de noapte.
În urmă cu un an, în aprilie 2020, Centrul de Protecție a Plantelor a realizat aceleași tratamente fitosanitare pe timp de zi, după cum imaginile postate pe Facebook o arată (aici, aici, aici).
Condițiile meteorologice sunt și ele luate în calcul atunci când se aplică tratamentele: „În miezul zilei, dacă este cald, noi nu putem să facem tratamentele pentru că devin volatile și nu mai au efect. Sunt și niște considerații tehnice de care ținem cont”, a explicat Grigore.
Un ghid pentru utilizarea în condiții de siguranță a produselor de protecție a plantelor recomandă verificarea condițiilor meteorologice, deoarece acestea pot afecta eficacitatea și siguranța tratamentului: de exemplu, aplicarea produselor fitosanitare în cele mai fierbinți ore ale zilei trebuie evitată și în caz de vânt puternic, tratamentele trebuie efectuate numai dimineața sau seara (pagina 36).
Angajații responsabili de efectuarea tratamentelor trebuie să poarte, conform aceluiași ghid, un echipament individual de protecție care include salopete, ochelari, mănuși și măști. Echipamentul poate fi observat (aici sau aici) și imaginile postate pe pagina de Facebook a instituției.
„Este un echipament standard care se poartă pentru tratamentele astea”, confirmă Grigore, spunând că echipamentul nu are nicio legătură cu pandemia de coronavirus.
Centrul de Protecție a Plantelor din București își desfășoară activitatea conform unui „Plan de acțiune” care este trimis către Primăria București, primăriile din toate cele șase sectoare ale Capitalei și către Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement. Un program este, de asemenea, disponibil pe pagina web a instituției (aici) și pe pagina oficială a Facebook (aici).
Planul realizat pentru perioada 31 martie - 9 aprilie 2021, care poate fi găsit pe pagina web a instituției aici menționează tratamentele efectuate în 2 aprilie 2021 în Parcul Circului de Stat, precum și substanțele utilizate.
„Se pun afișe și în parcuri când se fac tratamente”, iar „paznicii din parc știu și ei acest lucru și pot informa oamenii”, spune Grigore, răspunzând la afirmația făcută de bărbatul care a postat videoclipul. AFP a primit un exemplar al acestui afiș.

O copie a planului anual al tratamentelor fitosanitare pentru 2021 a fost trimisă și către AFP.

Afirmațiile din videoclip potrivit cărora „substanțe necunoscute” sunt împrăștiate în parc, sugerând că este otravă, sunt, așadar, false. Substanța, care este un pesticid, a fost utilizată pentru un tratament fitosanitar realizat anual și nu este otrăvitoare pentru oameni.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne