Nu, acest videoclip cu un medic care atacă un pacient este din Rusia, nu din România

Copyright AFP 2017-2021. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip cu un medic care lovește în mod repetat un pacient legat de un pat de spital a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în doar câteva zile, sugerând că acest lucru s-a întâmplat în România. Videoclipul este autentic, dar evenimentul a avut loc de fapt în Rusia în 2013.

Uitați oameni buni... Te duci la spital cu probleme și uitați cum suntem omorâți pe bune de niște nenorociți de medici și asistenți medicali incapabili...!!!! RUȘINE ROMÂNIA...!!!!”, arată o postare publicată pe Facebook pe 10 martie 2021. Postarea a primit mai mult de două mii de aprecieri și a fost distribuită de 30.000 de ori în mai puțin de cinci zile.

Videoclipul din postare pare a fi de la o cameră de supraveghere aflată într-o cameră de spital. Imaginile arată un medic care lovește în mod repetat un pacient, mai întâi în față și apoi în piept.

Captură de ecran din postarea înșelătoare făcută la 12 martie 2021

Videoclipul a fost postat anterior și aici; această postare nu a precizat că evenimentul a avut loc în România, dar unele dintre comentarii arată că oamenii credeau că acest incident a avut loc într-un spital românesc. Această postare, care a fost distribuită de 3.700 de ori, a cerut și donații pentru medicii din linia întâi. 

Pentru a verifica unde a avut loc acest eveniment, AFP a făcut o căutare inversă a videoclipului în Yandex și a constatat că acesta a fost postat pe YouTube de mai multe ori în 2013. 

Titlul celei mai vechi versiuni pe care AFP a găsit-o, postat aici pe 2 iulie 2013, era în rusă și spunea că videoclipul a fost realizat într-un spital de boli cardiovasculare din Perm. Perm este un oraș din Rusia, aproape de Munții Ural. Imaginile au arătat că înregistrarea a fost făcută pe 21 februarie 2013, în jurul orei 08:17.

Un alt videoclip postat pe YouTube câteva zile mai târziu (aici) spune de asemenea că incidentul a avut loc într-un spital rus. 

Căutarea în Yandex a mai găsit că această poveste a fost publicată în ziarul turc Cumhuriyet pe 4 iulie 2013. Cumhuriyet menționează că incidentul a avut loc în Perm și că medicul era un anestezist de la Centrul Federal de Chirurgie Cardiovasculară din Perm, pe nume Andrey Votyakov.

O căutare după cuvintele cheie pe Google cu acest nume a arătat că incidentul a fost raportat pe scară largă la nivel internațional, de exemplu în Sky News, Telegraph, Independent, The Sun și în ziarul rus Lenta.ru.

Toate aceste rapoarte spuneau că acest incident s-a întâmplat în Rusia.

Potrivit Telegraph, medicul a recunoscut atacul și a explicat că l-a lovit cu pumnul pe pacient de mai multe ori pentru că bărbatul a început să-l strige sub diferite nume disprețuitoare și pentru că era obosit după o tură de 36 de ore.

Captură de ecran a știrii publicate în Telegraph, realizată la 12 martie 2021

Potrivit presei din Rusia, Votyakov a fost concediat. Pacientul a murit la două săptămâni după incident. Medicii au precizat că acesta a decedat din cauza unui edem cerebral, care s-a dezvoltat din cauza hipoxiei și a insuficienței pulmonare.


Andrei Votyakov a fost condamnat în mai 2014 la cinci luni de muncă în folosul comunității și a primit o amendă de 100 mii ruble. Curtea magistrală a districtului Leninsky din Perm a decis mai întâi că faptul că pacientul a fost lovit nu are nicio legătură cu moartea sa.