Investitorul și filantropul american George Soros participă la Forumul Economic Mondial de la Davos, pe 23 ianuarie 2020. AFP Photo / Fabrice Coffrini

O postare falsă pretinde că George Soros a fost arestat pentru fraudă electorală

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 27 Noiembrie 2020, la 17:25
  • Actualizat pe 15 Ianuarie 2021, la 18:23
  • 2 minute de citit
  • De: AFP Hong Kong
Un articol care pretindea că finanțatorul miliardar George Soros a fost arestat pentru intervenție în alegerile din SUA din 2020 a fost distribuit de sute de ori pe Facebook. Afirmația este falsă; o purtătoare de cuvânt a organizației filantropice a lui Soros a spus că articolul este „în întregime fals”, iar imaginea cu rechizitoriul a fost trucată.

Postarea a fost publicată aici pe Facebook pe 23 noiembrie 2020. În această postare, distribuită de peste 200 de ori, textul spune: „George Soros arestat de FBI pentru complicitate la fraudarea alegerilor prezidențiale americane, anunță conservativebeaver.com ! Ar fi ceva imens, începutul sfârșitului pentru gașca lui Biden.” Articolul citat, care a fost șters între timp, a fost publicat pe un site web canadian numit Conservative Beaver pe 23 noiembrie 2020.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată pe 27 noiembrie

Afirmația este falsă.

Ca răspuns la postările online, Laura Silber, purtătoare de cuvânt a organizației filantropice a lui Soros, Open Society Foundations, a declarat pentru AFP că raportul este „complet fals”, într-un e-mail din 25 noiembrie 2020.

Articolul citat în postare include o secțiune intitulată Rechizitoriul” care spune că „Copii ale presupusului rechizitoriu au circulat online începând cu noaptea trecută, când ar fi avut loc arestarea”.

Mai multe tweet-uri au fost încorporate în secțiunea care arăta presupusa acuzație.
 

Image
Captură de ecran realizată pe 26 noiembrie 2020 după o copie arhivată a articolului fals

O căutare după cuvinte cheie a relevat, de asemenea, că imaginea presupusului rechizitoriu din articol a fost trucată.

Documentul original, care este o condamnare federală împotriva a șase oficiali ruși, pentru infracțiuni cibernetice, poate fi consultat pe site-ul Departamentului Justiției al SUA.

Mai jos este o comparație între capturi de ecran cu rechizitoriului din articolul fals (stânga) și a rechizitoriului original al Departamentului de Justiție (dreapta):
 

Image
Comparație între capturile de ecran ale rechizitoriului din articolul fals (stânga) și a rechizitoriului original al Departamentului de Justiție american (dreapta)

La 19 octombrie 2020, Departamentul de Justiție a publicat rechizitoriul autentic odată cu această declarație, care este intitulată: „Șase ofițeri GRU ruși acuzați în legătură cu distribuirea la nivel mondial de programe distructive de tip malware și a altor acțiuni perturbatoare în spațiul cibernetic”.

Rechizitoriul fals care îl implică pe Soros a mai fost demascat de alte organizații de fact-checking, printre care FactCheck.org și PolitiFact.

Soros - un afacerist american și filantrop de origine maghiară - este de mult timp ținta teoriilor conspirației de dreapta și antisemite. AFP a demitizat numeroase afirmații false despre el; de exemplu aici, aici și aici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne