„Decretele” ucrainene nu dovedesc că au fost date terenuri unor companii străine pentru a depozita deșeuri chimice

O postare de pe un cont suspect de pe rețeaua de socializare X, care pretinde a fi un jurnalist francez, a publicat documente înșelătoare în sprijinul unei afirmații potrivit căreia companii internaționale au primit concesiuni de terenuri în Ucraina. Presupusul acord de cedare a terenurilor a fost intermediat de Alexander Soros și de șeful biroului președintelui ucrainean. Afirmația a fost amplificată de presa rusă și de o agenție de știri pro-guvernamentală din Ungaria. Cu toate acestea, o investigație a AFP a arătat că există îndoieli cu privire la credibilitatea presupusului jurnalist aflat în spatele „anchetei”. În plus, decretele prezidențiale citate de anchetă nu au de fapt nicio legătură cu transferurile de terenuri.

Afirmațiile potrivit cărora președintele ucrainean Volodimir Zelenski „renunță la terenurile fertile ale Ucrainei pentru a depozita deșeuri chimice” au început să se răspândească în limba română în decembrie 2023 pe diverse platforme de socializare, precum Telegram, TikTok, Facebook, precum și în mai multe articole (aici, aici), adunând mii de vizualizări și distribuiri.

„Autoritățile de la Kiev au alocat 400 de kilometri pătrați de teren lui Soros Jr. pentru un proiect de îngropare a deșeurilor toxice din industria chimică, farmaceutică și petrolieră”, arată postarea de pe Telegram din 2 decembrie, vizualizată de peste 1.500 de ori.

Publicațiile făceau referire la o presupusă „investigație” postată în format video pe 28 noiembrie pe un cont de Twitter care se prezenta ca aparținând unui jurnalist independent francez pe nume „Jules Vincent”. Unii utilizatori au prezentat, de asemenea, documente arătate în videoclipul lui Vincent ca dovadă a afacerii.

Image
Captură de ecran a postărilor înșelătoare pe Telegram și Facebook realizată pe 20 decembrie 2023

Aceleași acuzații au fost distribuite și în engleză, franceză pe X, Telegram și Facebook, în spaniolă, germană, poloneză, maghiară sau bulgară.

AFP a demontat anterior afirmații similare legate de terenurile ucrainene, de exemplu că Zelensky ar fi vândut mari suprafețe de teren unor companii străine (aici). Astfel de afirmații au circulat în contextul invaziei pe scară largă a Rusiei în Ucraina, care a început în februarie 2022.

Familia Soros este, de asemenea, o țintă populară a dezinformării, dintre care unele au fost demontate anterior de AFP (aici, aici). În afirmația actuală se pretinde că George Soros dorește să declanșeze o foamete globală pentru a reduce populația mondială.

Două agenții de știri de stat rusești, TASS și RIA Novosti, au răspândit această afirmație, la fel ca mai multe site-uri de știri rusești (aici, aici, aici) și un oficial rus proeminent pe site-ul VKontakte. Agenția de știri pro-guvernamentală maghiară V4NA a difuzat, de asemenea, afirmația, chiar dacă a recunoscut în articolul său că nu a putut verifica acuratețea informațiilor.

Un cont suspect pe X

Am examinat mai întâi contul X din spatele așa-numitei investigații. Acesta are numele de utilizator @VincentVinxent1 și indică numele utilizatorului ca fiind „Jules Vincent”. Biografia continuă spunând că este de la un „jurnalist independent” care scrie despre teme precum „planeta, ecologia, clima, apa, solidaritatea internațională, societatea”. El susține că este membru al „Profession: pigiste”, o asociație națională a jurnaliștilor independenți francezi.

Mai multe aspecte ale contului și ale comportamentului acestuia ridică suspiciuni cu privire la credibilitatea sa ca sursă.

În primul rând, contul a fost creat în septembrie 2018, dar, pe măsură ce am derulat în jos, am văzut că utilizatorul a fost activ doar de la mijlocul lunii noiembrie 2023, cu câteva zile înainte de a publica „ancheta”. În timp ce adevărații jurnaliști independenți ar folosi în mod normal rețelele de socializare pentru a-și amplifica munca, cronologia lui Vincent este alcătuită în proporție covârșitoare din retweet-uri, majoritatea legate de diverse campanii de mediu, și nu prezintă nicio altă lucrare jurnalistică scrisă de el. O căutare inversă a imaginii pentru fotografia utilizată pe cont nu oferă alte rezultate.

Elemente din text și din filmul anchetei ridică, de asemenea, îndoieli cu privire la faptul că autorul este într-adevăr un jurnalist francez. La începutul videoclipului, acesta pare să își greșească numele și se prezintă ca fiind „Vincent Jules”. În limba franceză nu este obișnuit să te prezinți începând cu numele de familie.

Videoclipul a fost publicat și pe YouTube pe 27 noiembrie de un cont care se numește „Vincent Jules”. Acest cont a fost creat în noiembrie 2022, dar nu a postat public decât acest videoclip, ceea ce ridică, de asemenea, semne de întrebare cu privire la autenticitatea sa.

În plus, există mai multe erori lingvistice și cazuri de formulare nefirească. De exemplu, el spune „aura de conséquences” în loc de „aura des conséquences” și se referă la „intégrité de l'enquête” („integritatea anchetei”), când probabil că vrea să spună „integralitatea anchetei” („întreaga anchetă”).

O căutare pentru un jurnalist independent pe nume „Jules Vincent” a scos la iveală câteva articole scrise de cineva cu acest nume în 2019 în ziarul francez Liberation (aici, aici) și o scurtă biografie cu o fotografie pe pagina unui blog numit Horizons Stratégiques (HS) (link arhivat aici). Tot aici am găsit date de contact și un cont de Twitter - diferit de cel care răspândește afirmația despre Ucraina.

Contactat de AFP, autorul articolelor din Liberation, Jules Vincent, a explicat la telefon, pe 6 decembrie, că aceste articole au fost scrise în timpul stagiului său de student de două luni la Liberation în 2019 și a precizat că nu are nicio legătură cu presupusa „anchetă” despre Ucraina.

„Nu am nimic de-a face cu acest utilizator, nici cu această anchetă privind Ucraina. Acest cont nu este al meu. Nu sunt persoana din fotografie. Este o pură coincidență” - a spus el. El a precizat acest lucru și pe X.

Am comparat fotografia sa (dreapta) găsită pe Horizons Stratégiques cu fotografia din contul suspect de pe X (stânga). Vedem clar că nu este vorba de aceeași persoană.

Image
Captură de ecran din X (stânga) și de pe horizonsstrategiques.com realizată de AFP pe 13 decembrie. Crucea portocalie a fost adăugată de AFP

Profession:pigiste, asociația jurnaliștilor independenți, a comentat, de asemenea, contul care răspândește afirmația privind revendicarea terenului ucrainean. Într-o postare pe X din 4 decembrie, aceștia au scris: „Contul @VincentVinxent1 este un fals, această persoană nu este membră a Profession: Pigiste și a uzurpat identitatea unui fost freelancer”.

Decretele ucrainene care nu au legătură cu terenurile

Afirmațiile privind presupusa atribuire de terenuri ucrainene unor mari companii internaționale au început să se răspândească după ce Alex Soros, președintele Open Society Foundations, a vizitat Kievul pe 7 noiembrie (link arhivat aici). El s-a întâlnit într-adevăr cu șeful Biroului președintelui Ucrainei, Andriy Yermak, pentru a discuta despre „refacerea infrastructurii și investițiile în economia ucraineană” (link arhivat aici).

În videoclipul publicat de presupusul jurnalist francez, există o înregistrare cu o presupusă sursă anonimă din cadrul Ministerului ucrainean al Mediului, care vorbește despre un acord încheiat între Soros și Yermak pentru a facilita transferul a 400 de kilometri pătrați de teren agricol fertil „către companii străine pentru a fi folosit pe termen nelimitat și gratuit pentru depozitarea deșeurilor chimice”. Unele postări susțin că înțelegerea a implicat vânzarea sau transferul terenurilor către Soros însuși, dar nu este de fapt ceea ce se spune în videoclip.

„Jules Vincent” spune că sursa de la minister i-a trimis documente care să-i susțină afirmația. Totuși, acestea conțin mai multe nereguli și nu confirmă afirmațiile făcute.

Primul document prezentat este sub forma unui decret prezidențial de la Zelensky, datat 13 noiembrie 2023, cu numărul de referință 603/2023.

Image
Captură de ecran a unei postări realizată de AFP pe 19 decembrie 2023. Crucea portocalie a fost adăugată de AFP

Al doilea document se prezintă sub forma unui memorandum care ar fi semnat de Yermak și Alexander Soros. Acesta este datat 7 noiembrie 2023 și menționează un al doilea decret prezidențial cu numărul 107/2023:

Image
Captură de ecran a unei postări realizată de AFP pe 19 decembrie 2023. Crucea portocalie a fost adăugată de AFP

Deși cele două numere de decret pot fi găsite pe site-ul oficial unde sunt publicate, niciunul dintre ele nu are nicio legătură cu achiziția sau vânzarea de terenuri.

Decretul 603/2023 a fost publicat pe 28 septembrie 2023, nu pe 13 noiembrie 2023, așa cum se afirmă în videoclip. Decretul autentic se referă la o listă a cetățenilor care au primit distincții de stat (link arhivat aici).

Singurul decret publicat pe 13 noiembrie a purtat numărul 749/2023 și se referea tot la acordarea unei distincții de stat (link arhivat aici).

Decretul 107/2023 datează din 23 februarie 2023 (link arhivat aici). Încă o dată, acesta are legătură cu acordarea unei distincții (în acest caz, post-mortem) și nu are nicio legătură cu transferurile de terenuri.

Implicarea străină în proprietatea funciară în Ucraina

Primul presupus decret din înregistrarea video spune că terenul este transferat de către biroul lui Zelensky către mai multe mari companii internaționale ca „proprietate... concesionată... perpetuu”.

Problema implicării străine în proprietatea funciară din Ucraina este complexă și controversată din punct de vedere politic.

„Nu am cunoștință de nicio lege care i-ar da președintelui autoritatea directă de a acorda terenuri oricărei companii”, a declarat pentru AFP Frederic Mousseau, director de politici la think tank-ul Oakland Institute, într-un e-mail din 11 decembrie. Institutul a publicat mai multe rapoarte privind reforma funciară în Ucraina și impactul invaziei rusești asupra acestui subiect (linkuri arhivate aici și aici).

Guvernul lui Zelenski a liberalizat legislația funciară ucraineană, legislația adoptată în 2020 punând capăt unui moratoriu de lungă durată asupra vânzărilor de terenuri. Cu toate acestea, „interdicția de lungă durată privind achiziționarea de terenuri în Ucraina de către persoane și companii străine va continua, deși acestea își păstrează capacitatea de a închiria terenuri”, a declarat Mousseau.

„Corporațiile, naționale sau străine, în general nu cumpără terenurile pe care le folosesc, ci le închiriază”, a adăugat el, subliniind că „societățile înregistrate în Ucraina pot avea acționari sau finanțatori străini”. Regulile pentru închirierea terenurilor sunt specificate în Codul funciar al țării.

Potrivit lui Ihor Lisetskyy, coordonator al comitetului pentru terenuri din cadrul Clubului ucrainean de agribusiness, companiile fondate de străini pot primi un alt tip de transfer de terenuri, numit concesiune, atât timp cât în structura de proprietate a companiei este prezent un rezident al Ucrainei.

Normele privind transferul de terenuri sub formă de concesiune sunt specificate în Legea privind concesiunile.

Raportul din februarie 2023 al Institutului Oakland pe această temă a declarat că „cine controlează cu exactitate terenurile ucrainene a scăpat de mult timp cercetătorilor, deoarece paradisurile fiscale off-shore și un sistem opac de proprietate funciară fac dificilă discernerea”, adăugând că „cercetările sale arată că porțiuni mari din terenurile țării sunt controlate de oligarhi ucraineni și de întreprinderi agricole străine”.

Soros și Yermak neagă presupusa înțelegere

Un purtător de cuvânt al Open Society Foundations a declarat pentru AFP, într-un e-mail trimis pe 6 decembrie, că afirmațiile care se răspândesc online sunt „complet false”.

„Cineva a falsificat documente în folosul unei ficțiuni complete și totale”, a adăugat purtătorul de cuvânt.

Daria Zarivna, secretara de presă a lui Andriy Yermak, a declarat pentru AFP, într-un mesaj transmis pe 11 decembrie, că aceste afirmații sunt „false” și „ridicole”.

„Este propagandă rusească și este destul de primitivă”, a spus Zarivna.

O fotografie cu deșeuri industriale datează de cel puțin 2022

La minutul 6:07 în videoclipul postat pe X vedem o fotografie cu sute de saci întinși pe jos, în timp ce „Jules Vincent” vorbește despre un „cimitir pentru deșeuri chimice”, ceea ce ar putea lăsa spectatorului impresia că imaginea este din Ucraina.

Am efectuat o căutare inversă a imaginii pe Yandex a fotografiei și am văzut că aceasta datează cel puțin din ianuarie 2022. Ea a fost publicată pe un site web rusesc pentru a ilustra un sit de deșeuri industriale din apropierea orașului Novouralsk din centrul Rusiei (link arhivat aici).

Image
Captură de ecran de pe X (stânga) și din news.rambler.ru (dreapta), comparație realizată de AFP pe 13 decembrie 2023 Crucea roșie a fost adăugată de AFP

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne