Dacian Ciolos discută cu ziariștii la sediul Uniunii Europene din Bruxelles, pe 17 octombrie, 2019. (AFP Photo / Aris Oikonomou)

Nu există dovezi că Dacian Cioloș ar fi scris pe Twitter despre 58 de genuri

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

O postare care a fost distribuită de peste 300 de ori pe Facebook într-o săptămână susține că arată un printscreen după contul oficial de Twitter al europarlamentarului român Dacian Ciolos, care spune că actuala lege a pensiilor, care face o distincție între bărbați și femei, este discriminatorie, deoarece nu acoperă „celelalte 58” genuri. Afirmația este nefondată; AFP nu a putut găsi nicio urmă a unui astfel de mesaj și Cioloș a negat că ar fi postat un astfel de mesaj.

Postarea a fost publicată pe Facebook pe 23 noiembrie, 2020 și a fost distribuită de peste 300 de ori în ultimele două săptămâni. Textul care introduce imaginea spune: „Votați cu toată încrederea! Piața e ofertantă, 58 de genuri”. Imaginea conține un presupus printscreen care descrie o postare de pe Twitter a europarlamentarului român și fost premier, Dacian Cioloș, iar un comentariu spune: „Actuala lege privind vârsta de pensionare, respectiv 63 de ani femeile și 65 de ani bărbații, este profund discriminatorie. Genul este doar un construct social. Legea nu acoperă celelalte 58 de genuri existente. Vom rezolva această gravă eroare odată cu revoluția bunei guvernări USRPLUS. ”Un comentariu adăugat în imagine, sub captura de ecran, spune: „Bărbatul nu e bărbat, femeia nu e femeie, totul e un construct social, un fake news, o manipulare grosolană, o conspirație rusească promovată de PSD ".

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook realizată la 30 noiembrie, 2020

Imaginea din postare a fost publicată și aici pe Facebook, mai devreme, în aceeași zi. În această imagine, citatul este același, dar există o trimitere la o presupusă aplicație care ar fi fost utilizată pentru a crea postarea, iLeftard, și la momentul publicării, 23 noiembrie, 2020. O verificare încrucișată pe Google, App Store și Google Play arată că aplicația iLeftard nu există. 

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, cu mențiunea „iLeftard”, realizată la 30 noiembrie 2020

O comparație între captura de ecran din post și un tweet original arată și o ușoară diferență între fonturi și spațiul dintre litere.
 

Comparație între postarea falsă de pe Facebook (stânga) și o postare originală (dreapta), creată pe 27 noiembrie 2020

O căutare pe contul oficial de Twitter al lui Dacian Cioloș, folosind cuvintele din presupusul citat drept cuvinte cheie și având ca punct de plecare data de 22 noiembrie, 2020, cu o zi înainte ca tweet-ul să fie publicat, nu a dat niciun rezultat. Nicio astfel de postare nu este activă pe contul său de twitter.

Contactat de AFP pe 27 noiembrie, europarlamentarul român Dacian Cioloș a negat că ar fi făcut vreodată declarația respectivă. „Este, evident, un fals grosolan. Nu există și nici nu va exista vreo astfel de postare sau declarație dată de mine.” a spus el într-un comunicat trimis prin Whatsapp.

„Din păcate, nu e o situație singulară. În campania din 2016 am aflat cu surpriză că aș fi fiul unui puternic om de afaceri, foarte drag adepților teoriilor conspirației.” a adăugat. Cioloș s-a referit la acest articol, publicat în 2016, în care autorul pretindea că Cioloș ar fi fiul finanțatorului american George Soros. Articolul, care a fost șters între timp, a fost ulterior prezentat ca fiind fals de mai multe publicații, aici și aici.

Identitatea de gen a fost un subiect disputat intens în acest an în România. În iunie 2020, Parlamentul României a adoptat un amendament la legea educației naționale care interzice discuțiile despre teoria identității de gen în școli. Președintele român, Klaus Iohannis, a refuzat să promoveze legea, pe motiv de discriminare și încălcare a libertății de exprimare și a trimis-o Curții Constituționale a României, care va delibera asupra acestei chestiuni pe 9 decembrie 2020.

La câteva zile după ce legea a fost adoptată de Parlamentul României, Cioloș și-a postat opinia cu privire la această problemă pe pagina sa de Facebook: „România ultimilor ani este împinsă către Evul Mediu de niște oameni politici cu mari carențe în a înțelege lumea în care trăiesc.”

„Homosexualitatea a fost o altă temă favorită pentru noua extremă pe care o vedem plantată în politica românească. Lipsa de înțelegere a condiției umane, faptul că diversitatea este o realitate, ororile pe care unele regimuri au fost în stare să le săvârșească nu i-au sensibilizat în niciun fel.” a completat Cioloș.

Când a fost lansată platforma Facebook, utilizatorii se puteau identifica fie ca bărbați, fie ca femei. În 2014, Facebook a introdus o modificare care oferea utilizatorilor cel puțin 50 de opțiuni pentru a-și identifica genul. În prezent, această opțiune a fost redusă la 12.