Acest videoclip arată un protest din Argentina din 2017, nu un protest recent din Spania

O postare de pe Facebook care pretinde că arată un videoclip recent cu o mulțime de protestatari din Spania care aruncă cu pietre în polițiști, obligându-i să se retragă, a fost distribuită de peste 8,100 de ori în două săptămâni. Afirmația este incorectă: videoclipul a fost de fapt înregistrat în timpul unui protest împotriva măsurilor de austeritate în 2017 în Argentina.

„Ieri, Spania”, spune postarea de pe Facebook care a fost publicată (aici) pe 23 martie 2021. Postarea include un videoclip care arată ciocniri violente între polițiști și protestatari. Imaginile par a proveni dintr-un alt videoclip de pe Facebook distribuit de peste 23,600 de ori.

Același videoclip a fost postat pe Facebook aici pe 22 martie 2021, având doar două distribuiri, dar cu o altă descriere incorectă: „Proteste masive în Spania, ieri, 21 februarie 2021”. „Dacă vreți o schimbare în România, cam așa ar trebui să facem și noi”, spune postarea.

Image
Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook făcută pe 8 aprilie 2021

În videoclip, ofițerii de poliție - depășiți mult numeric - sunt obligați să se retragă în timp ce protestatarii aruncă cu pietre asupra lor. Un ofițer, care a fost doborât, este tras de colegii săi în timp ce este împuns de un protestatar cu un băț de steag.

Multe dintre comentariile la postare îi laudă pe protestatari și sugerează că românii ar trebui să le urmeze exemplul: „Așa trebuie procedat și în România”, „Așa o să fie și în România peste două săptămâni” sau chiar „Bravo, felicitări, Spania”.

Dar unii dintre comentatori observă că descrierea videoclipului este falsă: „Nu este în Spania”, „Nu e drapelul Spaniei. Dezinformare”, a scris unul dintre ei. Unele comentarii subliniază chiar că videoclipul este vechi și a fost filmat în Argentina: „E din Argentina și e vechi. Mai informează-te înainte de a pune așa ceva”.

AFP a demontat descrieri similare și incorecte pentru acest videoclip care au circulat pe rețelele sociale în Serbia (aici), în Olanda (aici) și în Spania (aici). În alte țări, unii utilizatori de Facebook au legat violențele din aceste demonstrații de protestele față de măsurile luate împotriva coronavirusului. Unii comentatori din Olanda au legat violențele chiar de programul de vaccinare împotriva Covid-19. AFP a constatat că videoclipul arată de fapt conflicte între polițiști și protestatari în 2017 în Buenos Aires, Argentina, cu doi ani înainte de pandemia COVID-19.

Indicii vizuale care arată că videoclipul este din Buenos Aires

Deși este un videoclip de o calitate scăzută, ofițerii de poliție pot fi văzuți ținând scuturi pe care se poate citi „policia de la” urmat de un cuvânt care nu poate fi distins clar. Cuvinte în spaniolă pot fi auzite și în fundal.

Image
Captură de ecran din videoclipul distribuit pe Facebook realizată pe 8 aprilie 2021

O căutare de imagini pe Google folosind cuvintele spaniole „policía de la” și cuvântul „scuturi” în engleză (“shields”) a găsit (aici) pe site-ul Alamy - o agenție britanică de fotografii private - o fotografie a unui ofițer de poliție care ține un scut rupt pe care este scris: „policia de la ciudad”. Descrierea imaginii spune că fotografia a fost făcută pe 18 decembrie 2017 în Buenos Aires, Argentina.

Image
Capturi de ecran din videoclipul postat pe Facebook (stânga) și cu rezultatele căutării pe Google (dreapta) realizate la 8 aprilie 2021

O altă căutare utilizând „policia de la ciudad” ca și cuvinte cheie a găsit site-ul poliției din Bueno Aires. Același echipament poate fi văzut la începutul acestui videoclip postat pe contul lor de Twitter.

Explorând piețele din Buenos Aires cu serviciul Street View din Google Maps, AFP a reușit să găsească locația exactă în care a fost înregistrat videoclipul. Ciocnirile au avut loc în Plaza del Congreso.

Cu opțiunea de Street View se poate vedea același stâlp auriu, coș de gunoi și clădire în fundal precum cele din videoclipul distribuit pe Facebook, așa cum o arată comparația de imagini de mai jos.

Image
Capturi de ecran din videoclipul postat pe Facebook (stânga) și din Google Maps (dreapta) realizate la 7 aprilie 2021

Despre ce a fost protestul?

O căutare pe Google a expresiei „lupte între protestatari și poliție în Buenos Aires în Plaza del Congreso” în spaniolă („peleas entre manifestantes y policías en Buenos Aires en la Plaza del Congreso”) a găsit un videoclip publicat de ziarul spaniol El Pais în 18 decembrie 2017, care pare să fi înregistrat același eveniment, dar din unghiuri diferite.

Aceeași căutare a găsit un videoclip publicat de AFP în aceeași zi intitulat „Marș cu incidente în Argentina pentru reforma pensiilor”.

Descrierea videoclipului spune: „Ciocniri violente între protestatari și poliție izbucnite în Buenos Aires în Plaza del Congreso, unde deputații au dezbătut o reformă controversată a sistemului de pensii propusă de guvernul lui Mauricio Macri”.

Videoclipul care a atras atenția pe Facebook a fost realizat în fața clădirii Congresului Argentinei în timpul discuției pe legea de reformare a sistemului de pensii din ziua respectivă. AFP a scris în acea zi aici: „Protestatarii supărați pe reformele propuse la pensii și asistență socială au atacat poliția în apropierea clădirii congresului argentinian din Buenos Aires, fiind al doilea protest într-o săptămână care a devenit violent”.

O căutare pentru  „incidente, congres, poliția orașului Buenos Aires” („incidentes, congreso, policia de la ciudad”) pe site-ul agenției națională de știri din Argentina, Télam, a confirmat legătura. O serie de fotografii din acea zi au fost găsite aici și unele dintre ele coincid cu momente-cheie din videoclipul de pe Facebook.

La secunda 15 a videoclipului devenit viral, o polițistă cade la pământ. Un protestatar cu un tricou verde se întoarce spre mulțimea de demonstranți. Polițista este apoi ajutată să se ridice și se îndepărtează de mulțime (secunda 28).

Fotograful agenției Télam l-a capturat atât pe bărbatul în tricou verde, cât și momentul în care polițista se întoarce printre colegii ei.

Image
Capturi de ecran din videoclipul postat pe Facebook (stânga) și de pe site-ul web Telam (dreapta) realizate la 7 aprilie 2021

La secunda 48, un ofițer de poliție poate fi văzut întins pe jos. Un coleg îl ajută în timp ce un protestatar îl lovește cu un steag roșu și galben. Lângă ei, un bărbat în pantaloni scurți roșii aruncă un obiect. 

Scena a fost, de asemenea, surprinsă în imagini de agenția Télam, după cum se vede mai jos.

Image
Capturi de ecran din videoclipul postat pe Facebook (stânga) și de pe site-ul web Telam (dreapta) realizate la 7 aprilie 2021

Videoclipul arată o confruntare între poliție și protestatari într-o piață publică din Buenos Aires, Argentina, împotriva reformei sistemului de pensii din 2017. Prin urmare, acest videoclip nu are nimic de-a face cu Spania.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne