Această fotografie arată un tânăr băiat arestat pentru crimă, nu pentru că a furat mâncare

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O fotografie care arată un tânăr înconjurat de polițiști într-o sală de judecată a fost distribuită de zeci de mii de ori în mai multe postări pe Facebook. Postările susțin că fotografia arată un băiat de 15 ani care a fost acuzat că a furat mâncare pentru mama sa dintr-un magazin din America. Afirmația este falsă; fotografia a circulat în presă încă din 2012 și arată un băiat de 12 ani care a fost acuzat că și-a ucis fratele în statul american Florida.

„Un tânăr de 15 ani a fost prins furând dintr-un magazin din America. În încercarea de a scăpa , băiatul a distrus și un raft”, începe o poveste postată aici și aici pe Facebook. Postarea lungă pretinde că relatează un dialog dintre un judecător și un copil de 15 ani. Aceasta spune că tânărul a fost trimis în judecată pentru că ar fi furat pâine și brânză dintr-un magazin pentru mama sa care era bolnavă. Postările au fost distribuite de peste 31,000 de ori de la începutul lunii iunie.

Captură de ecran cu postarea pe Facebook realizată pe 9 iunie 2020

O parte din povestea distribuită pe Facebook mai spune că: „După încheierea conversației cu băiatul, judecătorul  a anunțat verdictul: Toți cei prezenți în această sală astăzi, inclusiv eu,  suntem responsabili pentru această crimă. Astfel, toți cei prezenți vor fi amendați cu 10 de dolari”. Afirmațiile din postare sunt false.

Postări similare au fost distribuite și în limba birmaneză și sârbă. AFP Myanmar a găsit fotografia originală și a demontat afirmațiile false aici încă din 2020.

O căutare inversă de imagini pe Google a găsit o fotografie identică publicată aici pe 3 ianuarie 2012 de către ziarul american The Florida Times-Union și a fost legată de un proces care a avut loc în Florida, în 2011.

Captură de ecran a site-ului The Florida Times-Union realizată la 8 iunie 2021. Fața tânărului băiat a fost cenzurată de AFP.

Descrierea imaginii spune: „Pe 2 iunie, autoritățile au anunțat că Cristian Juan Fernandez, în vârstă de 12 ani, a fost acuzat de crimă de gradul I, fiind cel mai tânăr din istoria orașului Jacksonville. El a fost acuzat de moartea cauzată prin bătaie a fratelui său vitreg, în vârstă de 2 ani, David Galarraga. Galarraga a murit în martie din cauza unei fracturi de craniu, sângerare a creierului și vânătăi la ochiul stâng și la nas. Familia a spus că a avut un accident în timp ce se juca. Mama lui Cristian, Biannela Marie Susana, în vârstă de 25 de ani, a fost acuzată în aprilie de omor prin neglijență. Mandatul de arestare a spus că a venit acasă unde l-a găsit pe copil fără răspuns, dar nu a sunat la 911.” O cronologie a cazului poate fi găsită aici.

O căutare pe Google folosind numele lui Cristian Juan Fernandez a găsit mai multe articole de presă (aici, aici). Într-un articol publicat de site-ul de știri Fox News pe 19 octombrie 2011 este menționat că Christian Fernandez, un băiat de 12 ani, a fost cea mai tânără persoană care a fost acuzată vreodată ca adult pentru crimă în Jacksonville, Florida. Christian Fernandez a fost trimis în judecată sub acuzația de uciderea violentă a fratelui său vitreg, David, în vârstă de 2 ani, căruia i-a provocat răni grave ale craniului și sângerări interne masive după ce l-a împins într-un raft. Fox News a mai relatat că Fernandez a pledat vinovat, chiar dacă avocații săi din oficiu au argumentat cred că toată vina aparține mamei. Chiar dacă mama ambilor copii, Biannela Marie Susana, a fost acuzată de uciderea gravă a unui copil, ea a primit o sentință cu suspendare cu termen de probă de 10 ani. 

În ianuarie 2018, publicația locală Action News Jax a relatat că Cristian Juan Fernandez, care avea atunci 19 ani, urmează să fie eliberat condiționat. Procurorii și un judecător au fost de acord să suspende temporar anumite condiții speciale ale probațiunii sale, deoarece nu le putea îndeplini. Cu toate acestea, condițiile probațiunii au fost reinstituite o lună mai târziu.

Potrivit unui material publicat de The Florida Times-Union, un număr de minori au fost acuzați, judecați și condamnați ca adulți în unele dintre cele mai notorii infracțiuni din zonă: printre aceștia se aflau Cristian Fernandez și, de asemenea, un băiat nevinovat, achitat după ce a fost stabilit că a fost bătut pentru a-și mărturisi fals fapta.


Modul în care Florida își judecă minorii a dat naștere dezbaterilor și comentariilor în presă, în cercurile judiciare (aici, aici) și în rândul asociațiilor pentru drepturile omului.

Traducerea și adaptarea