
Firele negre din măști nu sunt paraziți, ci fibre textile, spun oamenii de știință
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 16 Aprilie 2021, la 18:40
- 10 minute de citit
- De: AFP Belgrad, AFP Germania, AFP Republica Cehă
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Uitați-vă ce este în măștile noastre”, spun multe postări de pe Facebook (aici sau aici) care arată videoclipuri cu oameni care folosesc o aplicație de telefon cu lentile de mărire pentru a se uita în detaliu la măști, spunând că ar fi găsit „paraziți” în ele. Unul dintre cele mai virale videoclipuri a fost postat inițial aici pe Facebook de un utilizator pe 28 martie 2021 și a fost distribuit de peste 100,000 de ori, până când a fost șters. Totuși, același videoclip a fost repostat de alți utilizatori în aceeași zi (aici sau aici) și încă adună mii de distribuiri.
„Vreau să vă arăt un video să vedeți ce se află în măștile noastre. (...) Uitați-vă ce am descoperit. Uitati-vă cum se mișcă acești paraziți. După părerea mea, este nanotehnologie. Și e plină masca, toate măștile sunt așa”, spune bărbatul din videoclip, încurajând oamenii să încerce singuri acasă experimentul, insistând că nu este fals. Pe parcursul videoclipului, bărbatul întreabă „ce sunt aceste ființe care se află în măștile noastre?”, menționând că nu este o persoană de avizată să facă asta, dar cineva ar trebui să se uite la aceste măști cu „un microscop electronic puternic” pentru a afla ce este acolo.
Aceasta este una dintre multele postări referitoare la acest experiment găsite în România. În unele dintre ele, oamenii susțin, de asemenea, că masca este periculoasă și a fost făcută obligatorie intenționat pentru a ucide oameni (aici, aici) sau că acești „paraziți” sunt „morgellons” (aici). Multe alte postări referitoare la același experiment au fost șterse de pe Facebook după ce au devenit virale.

Diferite videoclipuri cu oameni care folosesc telefoane sau microscoape pentru a privi cu atenție țesătura măștii au circulat în multe alte țări, cum ar fi Serbia, Germania, Cehia, Bulgaria sau Grecia. AFP Serbia a demontat această poveste aici.
Jurnaliștii AFP din Serbia, Germania și Republica Cehă s-au unit pentru a răspunde la trei întrebări: dacă putem găsi aceste fire și unde; ce sunt ele; și de ce par să se miște? Aceste fire se găsesc de fapt în multe alte obiecte, cum ar fi mingea unei pisici, o haină de lână, o cămașă; pentru că nu sunt paraziți, ci fibre inofensive mișcate de aer și apă. De asemenea, nu sunt nici morgellons, o afecțiune încă nedefinită pe care unii oameni de știință o atribuie unei iluzii psihotice sau, eventual, unei bacterii.
Firele negre au fost găsite pe suprafețe multiple
Pentru mulți utilizatori, aceste experimente făcute acasă sunt dovada faptului că măștile sunt periculoase și că tocmai de aceea este obligatoriu să fie purtate. „Uitați paraziții care se activează în măști. Din cauza aceasta ne obligă să o purtăm non stop”, spune o postare pe Facebook aici.
Aceste fire negre pot fi de fapt găsite peste tot, nu numai pe măști, ceea ce contravine teoriei că există un pericol specific pentru purtarea măștilor sau că „paraziții vii” au fost puși în mod intenționat pe măști cu intenția de a otrăvi populația.
AFP a folosit o aplicație cu lentile de mărire pe telefon, așa cum au făcut utilizatorii Facebook pentru a privi diferite obiecte folosite în viața de zi cu zi și a găsit aceleași fire negre în toate.





Sunt fibre textile inofensive
Fizicianul român Cristian Presură, cercetător principal la Philips Research Eindhoven, a dezmințit afirmația că fibrele sunt paraziți într-un videoclip postat pe Youtube pe 2 aprilie 2021. El a încercat experimentul pe diferite țesături, precum un prosop verde și un tricou alb.
Presură a găsit aceleași fire pe toate: „În imaginile respective nu sunt nanotehnologii construite special să fie băgate în mască pentru că le-am găsit și în tricouri obișnuite, nu sunt nici viermi, ci avem fibre de textil negru, de la haine negre care au ajuns în mască pentru că am băgat masca în buzunar, pentru că am folosit-o”, a explicat el.
„A observa paraziți cu ajutorul unui telefon este imposibil, tocmai pentru că dimensiunile acelor microorganisme nu permit vizualizarea lor cu dispozitive gen telefon sau cameră foto. Necesită un echipament de specialitate, un microscop cu magnificație destul de mare. Dacă se pot vedea, se văd niște lucruri macroscopice, niște fibre, ceva care se poate vedea de altfel mai mult sau mai puțin cu ochiul liber dacă ne uităm foarte de aproape”, a explicat Ştefan Dascălu, cercetător român la Oxford,pentru AFP, validând demonstrația din videoclipul lui Presură.
AFP le-a cerut oamenilor de știință să se uite la videoclipurile și fotografiile distribuite pe rețelele de socializare și a primit răspunsuri liniștitoare.
„Cel mai probabil sunt bucăți de țesătură - fie din hainele pe care le poartă persoana care face experimentul, fie din niște draperii sau covorul din cameră. Aerul este plin de aceste fragmente de țesătură care plutesc liber împreună cu polen, mucegai, părți de celule moarte din pielea noastră, părți microscopice ale pământului etc.”, spune Jana Nebesarova, profesor asistent la Laboratorul de Microscopie Electronică de la Centrul Biologic al Academiei de Științe din Cehia, pentru AFP Cehia într-un email pe 31 martie 2021.
„Așadar, masca sau un test (tampon pentru un test Covid-19) poate conține fire care au ajuns acolo în timpul procesului de fabricație sau în timpul manipulării lor chiar înainte de a fi pe punctul de a fi utilizate. În orice caz, acestea nu sunt periculoase pentru o persoană sănătoasă; acestea sunt lucruri pe care le respirăm în fiecare zi și epiteliul nostru ciliat, care ne acoperă sistemul respirator, știe cum să facă față acestor particule microscopice extraterestre foarte bine”, a adăugat ea.

Încărcare electrostatică
AFP i-a cerut, de asemenea, lui Jeffrey Marlow, profesor asistent de biologie la Universitatea din Boston, să încerce experimentul. El a găsit doar „scame” pe o mască nouă. „Când am scos o mască nouă din geantă și am privit-o sub un microscop Nikon Upright la 80x, am văzut o rețea de fire clar și translucide. Aproximativ o dată sau de două ori la fiecare centimetru pătrat, existau șuvițe mai întunecate, scurte și adesea îndoite. Pe parcursul observației mele de aproximativ 10 minute în laborator, niciunul dintre firele din mască nu s-a mișcat ”, a spus el pentru AFP Serbia într-un e-mail în 5 aprilie 2021.
„Măștile cu proprietăți de filtrare foarte bune împotriva virușilor au o încărcare electrostatică deosebit de bună” care le permite să atragă și să prindă chiar și viruși mici pe țesătură, a declarat purtătorul de cuvânt al producătorului german D/Maske Christian Scharlach, într-un email pentru AFP Germania, pe 7 aprilie 2021.
Scharlach a mai explicat că impuritățile precum fibrele se pot lipi pe măști în timpul ambalării, mai ales că „măștile sunt încărcate electrostatic”. Același lucru este valabil și pentru mediul în care este păstrată masca.
Aburul fierbinte face ca fibrele să se miște
Mulți oameni au fost convinși că fibrele erau organisme vii pentru că „se mișcau”. Dar există o explicație simplă pentru acest lucru, așa cum a constatat AFP. În primul rând, aceste „fibre de aerosoli” sunt atât de ușoare încât sunt transportate de curenții de aer pe care noi, ca oameni, s-ar putea să nu-i simțim. Electricitatea statică este o altă explicație. Majoritatea oamenilor au pus măștile sub apă clocotită, spunând că ar face „paraziții să reacționeze”.
„Și numai la umezeală și la căldură încep să se miște. Cât nu au umezeală și căldură rămân imobilizați", spune una dintre persoanele care au făcut experimentul într-un videoclip postat aici pe Facebook.
Presură a făcut experimentul pe diferite textile atât cu și fără a folosi abur fierbinte. Abia după ce au fost supuse aburului, „acele mici lucruri negre parcă se mișcă, parcă se contorsioneaza, parcă ele capătă viață”. Potrivit fizicianului, firele negre se mișcă deoarece „aburul a intrat în textil, a rămas acolo și încetul cu încetul el încă iese la suprafață (...)” și pare că se mișcă ceea ce el crede că este o fibră textilă.
„Când încerci să prinzi un obiect într-o piscină, acesta se îndepărtează de tine pentru că ai creat un val cu mâna. Obiectul se duce mai departe. În mod similar, când vă apropiați de un fir cu vârful unei pensete, creați un val în picătura de apă și firul se mișcă. Totuși, acest lucru nu demonstrează în niciun fel că particula este vie sau capabilă să se miște singură ”, a mai spus Nebesarova.
AFP a făcut propriul experiment
AFP a arătat fotografii cu firele negre doctorului în științe biologice și cercetător asociat la Institutul de Chimie Generală și Fizică din Belgrad, Marina Jovanovic: „Aceasta este doar o fibră obișnuită, câteva fragmente”, a spus ea pe 6 aprilie 2021.
Jovanovic nu a găsit niciun fir negru pe masca nouă pe care a testat-o pentru AFP, care i-a dat și o mască uzată pe care a fost găsită una dintre aceste fibre. Jovanovic a remarcat faptul că, în condiții reale de laborator, bucata de mască ar trebui să fie pusă cel puțin între două straturi de sticlă sub microscop și nu ar trebui atinsă în mod constant cu mâna și că o examinare adecvată nu se va baza doar pe un microscop. AFP nu a respectat condițiile de laborator întocmai pentru ca experimentul să fie cât mai apropiat de ceea ce oamenii au făcut acasă.
„Nu este posibil să confundăm fibrele cu organismele vii. Fibrele au un model repetitiv, știm cum arată, deci nu sunt microbi”, a explicat ea. Jovanovic a subliniat, de asemenea, că și condițiile „testării” contează: „Când îți pui masca, când o atingi, adaugi diverse fragmente, precum bucăți de păr, fibre vegetale, tot felul de impurități. Ceea ce am văzut pe acea mască erau fragmente, nu paraziți sau ceva viu. Sunt doar resturi din unele materiale”.
Paraziții găsiți pe măști nu sunt nici „morgellons”
Multe dintre postările de pe rețelele sociale găsite de AFP în alte țări, dar și în România, numesc firele negre „morgellons” și susțin că sunt o sursă periculoasă de boli. Potrivit Mayo Clinic, un centru medical american nonprofit, „boala Morgellons este o afecțiune a pielii controversată, inexplicabilă”. Printre simptomele raportate se numără „senzații de târâtoare pe și sub piele, adesea comparate cu insectele care se mișcă, înțeapă sau mușcă și fibrele, firele sau materialul negru cu fir în și pe piele”.
Potrivit Mayo Clinic, unele studii au legat boala de spirochetele Borrelia, un tip de bacterii. Borrelia este considerată responsabilă pentru boala Lyme. Spirochetele sunt recunoscute prin „forma lor elicoidală sau spirală”, așa cum se arată pe această pagină a campusului de Biologie Medicală al Universității din Paris. Ele arată foarte diferit de fibrele găsite pe măști.
„Vă asigur că acel clip este o dezinformare ordinară, iar oamenii care fac astfel de lucruri sunt rău intenționați. Este revoltător că oamenii propagă astfel de aberații și sper că vor exista mecanisme să fie trași la răspundere pentru răul pe care-l fac cu astfel de dezinformări”, a mai transmis Dascălu pentru AFP.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne