Arafat primește un titlul onorific de doctor, nu un premiu de la Francmasonerie
- Acest articol este mai vechi de un an.
- Publicat pe 5 Aprilie 2021, la 10:07
- 9 minute de citit
- De: AFP România
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Postarea a fost publicată pe Facebook (aici) pe 14 februarie 2021 și de atunci a fost distribuită de peste 4,900 de ori. Textul care descrie colajul de patru fotografii spune: „Credeați că nu suntem conduși de masoni? Ia uite cine-l premiază pe masonul Arafat care vrea vaccinare obligatorie. Trezirea!”. Deși nu este menționat explicit, momentul postării indică faptul că aceasta face referință la vaccinarea împotriva Covid-19 în curs de desfășurare în multe țări.
O postare similară care scria „Masonul Arafat pentru cei manipulați” a fost publicată aici pe 3 mai 2020, în timp ce pandemia de coronavirus se răspândea în întreaga lume, și a fost distribuită de peste 380 de ori. Cu toate acestea, această postare nu menționa că Arafat a fost premiat de Masonerie.
Raed Arafat este șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și unul dintre cei mai importanți oficiali din echipa guvernamentală de răspuns la criza coronavirusului.
Pentru a investiga afirmațiile împotriva medicului, AFP a studiat colajul foto pentru a găsi indicii. Folosind opțiunea de „zoom in” pe a doua și a treia fotografie, AFP a recunoscut un text scris pe ecranul aflat în spatele lui Raed Arafat ca fiind „Doctor Honoris Causa”.
De asemenea, în mijlocul grupului de fotografii se afla o pată galbenă ciudată. AFP nu a putut identifica sensul acesteia.
În urma unei căutări pe Google utilizând cuvintele cheie „Raed Arafat, Doctor Honoris Causa”, AFP a găsit o postare pe Facebook din 21 mai 2018 pe propriul cont verificat de Facebook al lui Raed Arafat.
Postarea lui Arafat arată mai multe imagini cu el primind un premiu. Sunt aceleași fotografii care au fost repostate pentru a pretinde o legătură francmasonică. Cu toate acestea, postarea lui Arafat explică situația reală. „Astăzi am avut onoarea de a primi titlul de “Doctor Honoris Causa” din partea Universității de Medicină din Varna - Bulgaria”, a scris el.
„A fost o ceremonie emoționantă, iar recunoașterea acordată de colegii din Varna este una pe care o datorez tuturor celor care au lucrat cu mine pe parcursul anilor trecuți și celor care au fost alături de mine sprijinind activitatea pe care am desfășurat-o în dezvoltarea domeniului asistenței medicale de urgență”, a continuat doctorul.
Aceasta este postarea sa:
Robe și coliere?
Universitatea de Medicină din Varna, Bulgaria a postat, de asemenea, pe 21 mai 2018, un comunicat de presă oficial pe site-ul propriu (aici), unde a scris: „Astăzi, 21 mai 2018, prof. Dr. Raed Arafat a fost distins cu titlul onorific de “Doctor Honoris Causa” al Universității de Medicină „Prof. Dr. Paraskev Stoyanov" - Varna la o ceremonie oficială în Primul Auditoriu al MU - Varna”.
Aceasta a fost recunoașterea „contribuției sale remarcabile la implementarea celor mai moderne metode de instruire a echipelor interdisciplinare pentru reacție și acțiune în caz de dezastre naturale și tulburări de masă”.
Premiul a fost acordat de către rectorul Universității, Prof. Dr. Krasimir Ivanov. Comunicatul de presă include fotografii.
Ambii bărbați poartă robe; Ivanov are, de asemenea, un lanț de aur cu un medalion albastru (aici și aici) și îi premiază pe Arafat cu un lanț similar.
Fraternitatea internațională a masonilor are rituri și simboluri, dar ele nu coincid cu cele din aceste fotografii.
În aceste fotografii se află simbolurile Universității de Medicină din Varna, care are aici o pagină cu privire la simbolurile, premiile și distincțiile sale. Ivanov purta Toga Rectorului - care este un semn al demnității și prestigiului Rectorului - și Colierul Rectorului - care este un medalion din bronz cu sigla Universității gravată în centru.
Arafat a primit (aici) medalia pe care Universitatea de Medicină din Varna o oferă la acordarea titlului onorific „Doctor Honoris Causa” pentru contribuția la dezvoltarea universității și a sistemului de sănătate din Bulgaria.
MU Varna explică, de asemenea, că simbolurile statutului Rectorului sunt purtate în timpul festivităților universitare, procesiunilor solemne și ședințelor oficiale ale Consiliului Academic.
Tot în imaginile postate de Universitate îi vedem pe Ion Gâlea - fost ambasador al României în Bulgaria - și pe Prof. Radoslav Radev - care din 2011 până în 2018 a fost decan al Facultății de Medicină de la MU-Varna.
Vaccinare obligatorie?
Pentru a analiza afirmația cu privire la poziția lui Arafat în ceea ce privește vaccinarea, AFP a făcut o căutare pe Google folosind numele secretarului de stat și „vaccinare obligatorie” drept cuvinte cheie și a constatat că acesta și-a exprimat susținerea în acest sens. Cu toate acestea, acest lucru s-a întâmplat în februarie 2019, cu mult înainte ca pandemia Covid-19 să fie declarată oficial în martie 2020.
Pe 27 februarie 2019, într-un interviu de o oră la radioul Digi FM, Raed Arafat a vorbit, printre altele, despre vaccinare iar, la un moment dat, a declarat că „ar merge pe vaccinarea obligatorie așa cum au făcut-o alte țări”. Interviul cu Arafat poate fi găsit aici pe Facebook și aici pe site-ul Digi FM.
În timpul interviului, timp de aproape șase minute (17:20 - 23:05), Raed Arafat atinge subiectul, după ce jurnalistul Cătălin Striblea îl întreabă dacă s-a vaccinat.
Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență răspunde: „În fiecare an mă vaccinez obligatoriu, alături de majoritatea staff-ului de la departament. Virușii se schimbă, au mutații, apar decese, apar epidemii. Datoria noastră să ne vaccinăm nu este numai pentru noi. Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât îi protejăm pe cei vulnerabili”.
Vaccinurile s-au dovedit a avea succes în combaterea bolilor precum poliomielita în trecut, spune el: „Dacă cineva mă întreabă ca medic, specializat pe terapie intensivă, dacă aș spune că vaccinul face rău, nu face bine, ar însemna să neg istoria medicală”.
O acțiune mondială de vaccinare împotriva poliomielitei a făcut ca numărul cazurilor de poliomielita să scadă de la un vârf de aproape 460,000 la începutul anilor 1980 până la 46 în 2016, așa cum arată aici un grafic al Organizației Mondiale a Sănătății.
În interviu, Arafat oferă exemplul deciziei Franței de a introduce vaccinarea obligatorie în școli împotriva anumitor boli (19:57).
Pe 4 iulie 2017, premierul francez Edouard Philippe a anunțat că vaccinarea copiilor mici va deveni obligatorie începând din 2018. Franța are acum 11 vaccinuri obligatorii.
„E un gând pe care îl aveți?”, întreabă prezentatorul. Secretarul de stat răspunde: „Eu nu pot să fac asta”.
Prezentatorul a insistat: „Dacă ați fi ministru sau ați avea puterea politică să faceți asta, ați susține-o?”. Arafat a răspuns: „Eu aș merge pe vaccinarea obligatorie așa cum au făcut-o alte țări. Francezii nu sunt cu nimic mai prejos decât noi și cred că au făcut o analiză foarte serioasă înainte să facă această decizie, pentru că au văzut că numărul celor care se vaccinează scade (....)”.
Proiect de lege privind vaccinarea obligatorie depus în 2017
Arafat face referire în interviu la un proiect de lege privind vaccinarea obligatorie care a fost aprobat de guvern la 9 august 2017.
Proiectul este în prezent în curs de dezbatere în Parlament. Pe 23 octombrie 2017, proiectul de lege a fost adoptat de Senat și pe 9 martie 2020, a fost introdus pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaților, dar nu a mai fost votat. Ultima actualizare a proiectului este din 22 februarie 2021, când a fost trimis pentru un raport suplimentar la Comisia pentru Sănătate şi Familie.
Proiectul de lege menționează într-adevăr că unele vaccinuri ar trebui să fie obligatorii în anumite cazuri. Categoriile de vaccinurile care ar deveni obligatorii sunt:
- vaccinurile cuprinse în Calendarul Național de Vaccinare pentru copii (articolul 6);
- vaccinurile impuse de situații epidemiologice care implică vaccinarea ca măsură de intervenție în vederea limitării bolilor (articolul 13);
- vaccinurile pentru personalul medico-sanitar din unitățile sanitare publice și private;
- vaccinurile pentru alt personal din unitățile publice și private care sunt expuse suplimentar la boli infecțioase sau pot reprezenta surse de infecție care ar putea pune în pericol sănătatea publică.
Potrivit proiectului, copiii trebuie vaccinați pentru a putea fi înscriși într-o comunitate, cum ar fi școlile (articolul 23), împotriva difteriei, tetanosului, tusei convulsive, poliomielitei, rujeolei, rubeolei, oreionului, hepatitei B (articolul 26).
Proiectul de lege include, de asemenea, amenzi de la 5.000 la 10.000 RON (articolul 71) pentru părinții care nu se prezintă cu copiii la medicul de familie pentru realizarea vaccinărilor complete corespunzătoare vârstei (articolul 68).
Anul acesta obligativitatea vaccinării populației a fost menționată și în proiectul de buget al Ministerului Sănătăţii (pagina 4). Acolo se stipulează că Ministerul Sănătății trebuie să facă demersuri pentru adoptarea Legii vaccinării, care va cuprinde obligativitatea vaccinării populaţiei, precum și să să desfășoare campanii de informare, să asigure furnizarea de vaccinuri și să garanteze calitatea și siguranța vaccinarea conform standardelor europene.
Rafat spune că vaccinarea împotriva Covid-19 este voluntară
Pe 14 februarie 2021, la două luni după ce a început campania de vaccinare împotriva Covid-19, Raed Arafat a explicat (aici) că este legitim ca Ministerul Sănătății să se gândească la soluții de sănătate publică.
Dar vaccinarea împotriva Covid-19 „clar este voluntară”, după cum a spus tot el. „(..) știind că există campanii foarte agresive împotriva vaccinării Covid-19, trebuie să clarificăm că nu spune nimeni că vaccinarea va fi obligatorie”, a explicat Arafat. Aceasta a adăugat că „toate campaniile anti-vaccinare, folosirea unor decese care s-au dovedit clar că nu au nicio legătură cu vaccinul, sunt extrem de periculoase” și „întârzie momentul în care putem să ajungem într-adevăr să luăm măsuri serioase de relaxare și revenire la normalitate”.
AFP a demontat anterior ca fiind false afirmații postate pe Facebook în ianuarie 2021 că Raed Arafat nu are licență pentru a practica medicina (aici).
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne