Această fotografie din 2020 îl arată pe ministrul elvețian al Sănătății vizitând o școală de asistenți medicali, nu un spital

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

O fotografie a ministrului elvețian al Sănătății, Alain Berset, aflat într-o cameră cu manechine puse pe paturile de spital, a fost distribuită de mii de ori în ianuarie 2022, în limba română, pe rețelele de socializare de către utilizatori care sugerează că aceasta este dovada că guvernul manipulează oamenii să creadă că pandemia de Covid-19 este reală. Dar această imagine este mai veche, de la sfârșitul anului 2020, și îl arată pe Berset într-o sală de practică a unei școli de asistență medicală, unde manechinele sunt folosite pentru a pregăti studenții, nu într-un spital.

„Spitale pline de manechin și de idioți din Guvern ”, se arată în această postare pe Facebook din 10 ianuarie 2022, care arată o imagine a unei camere de spitale cu manechine în loc de pacienți în paturi. Postarea a fost distribuită de peste 3,700 de ori de atunci.

Postarea a adunat sute de comentarii de la utilizatori care cred că aceasta este dovada că guvernul minte în legătură cu infecțiile cu Covid-19. „Nesimtiti minccinosi pun manechine in pat si zice ca terapia e plina rusine sa va fie mincinosilor de aia Poporu nu mai crede o iuta.”, se arată într-un comentariu. Alții cred că această fotografie a fost făcută într-un spital din România: „Numai românii pot face asta”, spune un utilizator.

Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 14 ianuarie 2022

Cu toate acestea, această interpretare este înșelătoare. Imaginile au început să circule încă de la sfârșitul anului 2020 în mai multe limbi, iar AFP a verificat deja aceste afirmații în spaniolă și germană în ianuarie 2021.

O căutare inversă de imagini pe Google a condus AFP la un un articol publicat de ziarul elvețian Blick pe 18 decembrie 2020. Acolo, Blick a recunoscut că o eroare în redactarea legendei imaginilor a creat confuzie cu privire la scena cu manechinele și vizita ministrului.

„Motivul entuziasmului este o greșeală care i s-a întâmplat ziarului BLICK în formularea legendei. Fotografia de acolo spunea că (Alain - n.red.) Berset a vizitat spitalul din Neuchâtel. Acest lucru nu este greșit, dar imaginea arată altceva: și anume o sală de curs de la Universitatea de Științe Aplicate Arc Santé din Neuchâtel, unde sunt pregătiți viitori asistenți medicali”, a explicat ziarul.

„După ce s-au întâlnit cu angajații unei secții Covid-19 din spitalul din Neuchâtel, Berset, Anne Lévy, șefa Oficiului Federal de Sănătate Publică (OFSP) și Viriginie Masserey, șefa secției de control al infecțiilor din cadrul OFSP, au făcut și o vizită universității. Acolo s-au întâlnit cu conducerea, lectorii și studenții, potrivit unui comunicat de presă al cantonului. Elevii de la școală susțin în prezent personalul medical din spitale”, a adăugat Blick.

Alain Berset - consilier federal și șef al Departamentului Federal pentru Afaceri Interne - a vizitat Haute École Arc Santé, din Neuchâtel, pe 16 decembrie 2020, după ce s-a întâlnit cu angajații departamentului Covid-19 la spitalul din Neuchâtel. Potrivit site-ului școlii de asistență medicală, Arc Santé este situat lângă gara acelui oraș, în timp ce Spitalul Neuchâtel se află la câteva străzi distanță spre sud, în altă direcție.

În ianuarie 2021, AFP l-a contactat pe Markus Binder, purtătorul de cuvânt al Departamentului Federal pentru Afaceri Interne, care este responsabil de Ministerul Sănătății. Binder a confirmat că „după vizitarea spitalului din Neuchâtel, ministrul Berset a vizitat instituția Arc Santé, o facultate de asistență medicală”.

„Fotografia a fost făcută la această școală, iar manechinele sunt folosite pentru instruirea elevilor, de exemplu pentru a învăța să folosească un defibrilator sau pentru a învăța să intubeze”, a adăugat el. Binder a explicat că imaginile aparțin agenției de presă elvețiană Keystone-SDA și că au fost realizate pe 16 decembrie 2020.

Agenția Keystone are o serie de fotografii de la ambele vizite ale lui Berset, atât cea de la spital şi cea de la școala de asistență medicală.

Captură de ecran de pe site-ul agenției de presă elvețiană Keystone-SDA care arată fotografiile făcute la Haute École Arc Santé realizată pe 14 ianuarie 2022

Legenda fotografiei spune: „Consilierul federal Alain Berset vorbește în timpul unei vizite la o sală de clasă practică de la Haute Ecole Arc Santé în timpul vizitei sale în cantonul Neuchatel în timpul celui de-al doilea val al pandemiei de coronavirus (Covid-19) în această miercuri, 16 decembrie 2020 la Neuchâtel”.

Captură de ecran de pe site-ul agenției de presă elvețiană Keystone-SDA care arată fotografia distribuită pe Facebook făcută la Haute École Arc Santé realizată pe 14 ianuarie 2022

Fotograful șef adjunct și editor vizual la Keystone Laurent Gilliéron este cel care a realizat fotografiile vizitelor pentru agenția de presă elvețiană. El a confirmat pentru AFP că pozele au fost realizate în școala de asistență medicală.

„Pot confirma că eu am făcut fotografiile și la Haute Ecole Arc Santé din Neuchâtel, nu în spital”, a declarat Gilliéron pentru AFP într-un email din 13 ianuarie 2022. De asemenea, acesta a confirmat „că păpușile din imagini sunt simulatoare de asistență medicală care sunt folosite în pregătire de către studenți”.

Potrivit articolului Blick, păpușile sunt simulatoare și sunt folosite în practică, astfel încât elevii să poată exersa cât mai realist posibil. Pe ele se poate practica, de exemplu, intubarea sau resuscitarea cu defibrilatorul.

Elveția trece în prezent printr-un al cincilea val al pandemiei, numărul de noi infecții zilnice cu coronavirus atingând cote fără precedent, cu peste 32,000 de cazuri noi raportate pe 14 ianuarie 2022, potrivit datelor guvernamentale. Internările în spital au crescut, de asemenea, ușor, dar oficialii se tem de o creștere din cauza variantei Omicron, care se răspândește rapid, iar experții în sănătate elvețieni spun că se așteaptă ca numărul de infecții cu Covid-19 să ajungă la vârf în următoarele trei săptămâni.

De la începutul pandemiei, Elveția a înregistrat până pe 13 ianuarie 2022 peste 1,5 milioane de cazuri de coronavirus și peste 12,000 de decese. Aproximativ 67% din populație a primit două doze de vaccin împotriva Covid-19 și 22% din populație a făcut și doza booster. Elveția are din 14 ianuarie 2022 o ocupare de 76,7% a unităților de terapie intensivă și 80,3% din capacitatea totală a spitalului. Cifrele despre ocuparea paturii pot fi găsite aici și aici.

COVID-19