Acest videoclip vechi nu arată trupe ucrainene la granița cu Rusia în 2022

Un videoclip a fost distribuit de mii de ori în limba română începând din ianuarie 2022, cu descierea că prezintă trupe ucrainene pregătindu-se pentru o potențială luptă la granița cu Rusia. Postările au circulat online în timp ce Moscova a adunat trupe la granițele Ucrainei, stârnind temeri că pregătește o posibilă invazie a vecinului. Cu toate acestea, videoclipul nu este din 2022: a circulat online cel puțin din 2020, într-o postare a unui comandament militar ucrainean despre trupele sale care desfășurau un exercițiu militar.

„Ucraina - Acest videoclip arată o brigadă mecanizată ucraineană care se pregătește să-și ocupe pozițiile de luptă lângă Harkov. Armata ucraineană de astăzi este foarte diferită de cea care a renunțat la Crimeea fără luptă”, spune această postare pe Facebook din 22 ianuarie 2022 care a fost distribuită de peste 8,200 de ori de atunci.

Postarea distribuie un videoclip care oferă o vedere aeriană a unui grup de soldați care mărșăluiesc pe un câmp întins alături de multiple șiruri de tancuri.

Același videoclip cu afirmații similare a fost publicat și în alte limbi, spre exemplu chineză, și au fost verificate de AFP Hong-Kong.

„Doamne ajută să se bată ptr țara lor să nu lase Rusia să o ocupe că nu-i țara lor”, spune un comentariu la postarea în limba română. Cu toate acestea, mulți dintre utilizatori nu păreau să creadă că videoclipul este recent: „Măcar uitați-vă ce vreme este acum la Harcov înainte de a posta acest videoclip”, spune un utilizator într-un comentariu. „Ăsta e filmat vara ”, spune altul. „Bine că sunt pomii verzi in ianuarie”, a adăugat ironic un alt utilizator.

Image
Captură de ecran a postării de pe Facebook căreia îi lipsește context, realizată pe 8 februarie 2022

Harkov, un centru industrial și universitar cu un milion și jumătate de locuitori, mulți vorbitori de limbă rusă, se află la o distanță de peste 400 de kilometri est de capitala Kiev și chiar lângă granița cu Rusia.

Postarea a început să circule online după ce Kremlinul a adunat peste 100,000 de militari de-a lungul graniței cu Ucraina, stârnind temeri în Occident că președintele rus Vladimir Putin plănuiește o incursiune majoră, după cum AFP a relatat aici. Cu toate acestea, videoclipul este vechi - cel puțin din anul 2020.

O căutare inversă de imagini pe Google a găsit o versiune mai lungă a videoclipului, publicată aici pe YouTube pe 5 martie 2020, de către Defense Express, o revistă din Ucraina care acoperă politica militară și de apărare a Ucrainei.

Videoclipul se intitulează: „Brigada Mecanizată a Forțelor Armate ale Ucrainei: care este puterea de luptă a armatei”.

"Defense Express a filmat una dintre brigăzile mecanizate ale forțelor armate ale Ucrainei, care a efectuat un exercițiu practic de control la unul dintre poligoane", spune parțial descrierea videoclipului.

Image
Comparație a capturilor de ecran a videoclipului din postarea de pe Facebook (stânga) și videoclipului publicat pe YouTube (dreapta)

Descrierea publicată pe YouTube trimite către un material mai lung (aici) publicat de Defense Express, care spune că exercițiul a evaluat pregătirea comandamentului militar pentru luptă.

„Forțele terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei au renunțat la sistemul sovietic de verificare a pregătirii pentru operațiuni de luptă, în care elementul principal era inspecția militară. În perioada sovietică, inspecția militară era punctul culminant al spectacolului armatei, deoarece în timpul acesteia se evalua, în primul rând, aspectul soldaților și capacitatea de a mărșălui într-un marș solemn pe cântece militare”, se arată în articol.

„Acum, în Forțele Terestre ale Forțelor Armate ale Ucrainei, pregătirea pentru operațiuni de luptă este evaluată în timpul unui exercițiu practic de control, care verifică soldații, armele, echipamentele și interacțiunea unităților”, adaugă articolul.

Defense Express menționează în articolul lor că „au filmat una dintre brigăzile mecanizate ale Forțelor Armate ale Ucrainei, care a efectuat un exercițiu practic de control pe unul dintre terenurile de antrenament”.

Același videoclip a fost și distribuit pe Facebook pe 6 martie 2020, de un cont oficial al unui comandament militar ucrainean cu sediul în nordul Ucrainei.

Postarea, care creditează materialul Defense Express, nu include detalii despre locul în care a fost efectuat exercițiul.

„Forța și puterea forțelor armate ucrainene, la scara unei brigăzi mecanizate a Comandamentului Operațional Nord”, din Defense Express. Peste vechile standarde sovietice, cu cele mai recente evoluții, personal profesionist, perspective și potențial”, spune postarea în limba ucraineană.

Tensiunile de la granița Ucrainei

Acest videoclip a fost distribuit pe Facebook în contextul în care tensiunile dintre Occident și Rusia se intensifică, existând temeri că Moscova ar plănui să invadeze Ucraina după ce a masat trupe și echipamente în apropierea graniței sale. Rusia caută o garanție din partea NATO că Ucraina nu va intra în alianță și dorește ca blocul să-și retragă forțele din statele membre din Europa de Est, inclusiv din România.

Oficialii americani au declarat că Kremlinul a adunat 110,000 de soldați de-a lungul graniței cu vecinul său pro-occidental, dar evaluările serviciilor de informații nu au stabilit dacă președintele Vladimir Putin a decis într-adevăr să invadeze Ucraina. Aceștia au declarat că Rusia este pe cale să adune o forță suficient de mare - de aproximativ 150,000 de soldați - pentru o posibilă invazie pe scară largă până la jumătatea lunii februarie.

O astfel de forță ar fi capabilă să cucerească capitala Kiev în doar 48 de ore, într-un atac care ar ucide până la 50,000 de civili, 25,000 de soldați ucraineni și 10,000 de soldați ruși și ar declanșa un val de refugiați de până la cinci milioane de persoane, în principal în Polonia, au adăugat oficialii. Pe lângă potențialul cost uman, Ucraina se teme de pagube suplimentare pentru economia sa deja aflată în dificultate.

Moscova neagă însă faptul că plănuiește să invadeze Ucraina, iar consilierul președintelui de la Kiev a declarat pe 6 februarie 2022 că șansele unei soluții diplomatice la această criză rămân „substanțial mai mari decât amenințarea unei noi escaladări”.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne