Personalul medical pregătește seringi cu vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 în timpul unei campanii de vaccinare a copiilor din Berlin, Germania, pe 8 ianuarie 2022 ( AFP / Hannibal HANSCHKE)

Ingredientele vaccinului Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 au fost aprobate ca fiind sigure pentru copii

Copyright AFP 2017-2023. Toate drepturile rezervate.

Un videoclip cu un avocat german, care susține că două ingrediente ale Comirnaty, vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19, nu sunt aprobate pentru utilizare pe oameni și, prin urmare, sunt ilegale și periculoase în special pentru copii, a fost distribuit de mii de ori de la sfârșitul lunii decembrie 2021 pe rețelele de socializare. Dar substanțele la care se referă sunt de fapt aprobate de UE și, cu excepția reacțiilor alergice rare, sunt sigure. Acest lucru a fost confirmat pentru AFP de autoritățile europene de sănătate, producătorii de substanțe și experți independenți.

„Nimeni nu poate opri ceea ce urmează ... Conspirațiile devin adevăr oficial ... Avocata germană BEATE BAHNER, specializata in dreptul medical, ne spune de ce vaccinul este ilegal, precum si că substanțele conținute de acesta sunt interzise a se folosi la oameni. O infracțiune gravă, iar cei care participă vor fi trași la răspundere”, spune această postare de pe Facebook din 20 decembrie 2021, distribuită de peste 1,200 de ori de atunci.

Postarea distribuie un videoclip tradus în limba română în care un avocat german spune că „principalele componente ale vaccinului Comirnaty constau din ingrediente care nu sunt aprobate pentru uz uman” și susține că cele două substanțe incluse în vaccin, ALC-0315 și ALC -0159, „pot fi folosite numai în scopuri de cercetare”.

Același videoclip a fost postat cu afirmații similare aici, aici și aici și au fost la rândul lor distribuite de sute de ori. A circulat și în postări în limba germană, sârbă și maghiară.

Cu toate acestea, substanțele au fost aprobate de autoritățile sanitare din Uniunea Europeană și s-au dovedit a fi sigure, cu excepția reacțiilor alergice foarte rare, au declarat pentru AFP experți academicieni, ministerul german al Sănătății și companiile care creează substanțele.

Captură de ecran a postării false de pe Facebook, realizată pe 7 februarie 2022

Afirmațiile sunt făcute de un critic al pandemiei

Femeia din videoclip se prezintă ca fiind Beate Bahner și explică că este specialist în drept medical. Referințele online cu privire la munca ei susțin această afirmație (aici, aici). Potrivit relatărilor presei, Bahner a răspândit în mod repetat declarații false despre Covid-19 încă de la începutul pandemiei (aici, aici).

Vorbind în germană, Bahner susține că viața copiilor este pusă în pericol, deoarece „principalele ingrediente ale vaccinului Comirnaty”, despre care spune ea că sunt ALC-0315 și ALC-0159, pot fi folosite doar în scopuri de cercetare și utilizarea lor nu este aprobată pentru oameni. Ea susține că cele două substanțe provoacă alergii și că nu există cercetări toxicologice despre substanțele care provoacă cancer sau care au efecte adverse dacă sunt folosite împreună cu alte medicamente.

De asemenea, Bahner susține că producătorii acestor substanțe sunt „companii specializate în dispozitive de interconectare”, și nu companii farmaceutice. Ea susține că acest lucru constituie o încălcare majoră a legislației în materie de droguri, adăugând că persoanele responsabile de acest lucru ar putea risca pedepse de până la zece ani.

Cele două substanțe sunt „extrem de importante” pentru vaccin

În primul rând, ar trebui să explicăm ce sunt de fapt ALC-0315 și ALC-159. Este adevărat că se numără printre ingredientele vaccinului Pfizer-BioNTech, așa cum acest raport de evaluare al Agenției Europene pentru Medicamente (EMA), acest document al Agenției Italiene de Medicină și această pagină informativă a guvernului Canadei o arată.

După cum a fpst explicat în verificările anterioare, Comirnaty este un vaccin ARNm (aici, aici), și ALC-0315 și ALC-0159 sunt componente ale nanoparticulelor lipidice care livrează ARNm-ul în celulă.

Captură de ecran a paginii informative a guvernului Canadei realizată pe 7 februarie 2022

Pentru a înțelege mai bine cum funcționează de fapt aceste două substanțe, AFP a contactat-o pe Annette G. Beck-Sickinger, profesor de biochimie și chimie bioorganică la Universitatea din Leipzig și vicepreședinte al Societății Germane de Biochimie și Biologie Moleculară.

Beck-Sickinger a explicat printr-un email că vaccinul cu ARN nu poate fi pur și simplu injectat în organism, pentru că se va degrada imediat. Trebuie protejat de un înveliș. „Acest înveliș este un amestec de diferite lipide (molecule de grăsime), care apoi formează sfere mici ca un fel de bule de săpun”.

Ea a adăugat că „ALC-0315 și ALC-0159 sunt două lipide produse artificial, iar DSPC și colesterolul, două dintre lipidele proprii ale organismului, sunt adaugate. Aceste patru lipide formează învelișul din jurul ARNm. ALC-0315 și ALC-0159 sunt încărcate pozitiv și dețin ARNm, care este încărcat negativ”.

Beck-Sickinger a spus că, apoi, odată ajuns înăuntru, „ARNm este transportat la celula musculară, apoi învelișul lipidic fuzionează cu stratul exterior aproape identic al celulei corpului nostru și eliberează ARNm în celula musculară. Așadar, învelișul este extrem de important pentru vaccin, ca protector și însoțitor până la celulă, ajutând ARNm să ajungă în celulă”.

În videoclipul online, Beate Bahner subliniază riscul specific al vaccinului Comirnaty administrat copiilor. Dar nu există nicio diferență majoră între vaccinul furnizat adulților și cel furnizat copiilor, a declarat Beck-Sickinger.

„Diferența dintre vaccinul pediatric și cel pentru adulți este foarte mică, principala diferență este cantitatea mai mică de ARNm: în vaccinul pediatric sunt 10 micrograme aplicate în 200 de microlitri, în vaccinul de la 12 ani sunt 30 de micrograme de ARNm aplicate în 300 de microlitri. Lipidele sunt identice. Există un tampon ușor diferit în vaccinul pediatric, dar acesta a fost încercat și testat de multe ori și îl face puțin mai stabil, astfel încât este mai ușor de transportat și de depozitat”, a explicat profesorul.

Personalul medical pregătește seringi cu vaccinul Pfizer-BioNTech împotriva Covid-19 în timpul unei campanii de vaccinare a copiilor în Berlin, Germania, pe 8 ianuarie 2022 ( AFP / Hannibal HANSCHKE)

Compania citată nu este implicată în vaccinuri

Beate Bahner susține că aceste două substanțe sunt create nu de către companii farmaceutice, ci de „companii specializate în dispozitive de interconectare” și, la minutul 2:30, numește un anumit producător american: „Echelon Corporation”.

O navigare pe site-ul web al companiei arată că Echelon Industries Corporation nu este implicată în producția de lipide. Aceasta oferă servicii pentru industria aerospațială și se ocupă de rețele, dar nu are nicio legătură cu activitatea de producere a lipidelor.

AFP a contactat Echelon Industries Corporation prin email, întrebând dacă sunt implicați în producția de lipide, dar nu a primit niciun răspuns de la companie până în ziua publicării acestui material.

Cu toate acestea, este probabil ca Bahner să fi confundat cu Echelon Industries Corporation cu Echelon Biosciences, care de fapt a fost fondată cu scopul de a avansa știința semnalizării lipidelor prin dezvoltarea de noi reactivi de cercetare.

Pe site-ul Echelon Biosciences se poate observa că compania produce cele două substanțe și, de fapt, precizează că utilizarea lor este doar în scop de cercetare (aici pagina pentru ALC-0315, aici pentru ALC-0159). Cu toate acestea, când AFP a contactat prin email Echelon Biosciences, un reprezentant a explicat că acest lucru se datorează faptului că produsele companiei nu sunt folosite în vaccinurile Pfizer-BioNTech, ci doar vândute laboratoarelor în scopuri de cercetare.

„Materialul pe care Echelon Biosciences îl produce și îl vinde nu este folosit de Pfizer-BioNTech în producția de vaccin. El este vândut doar laboratoarelor pentru cercetare. Atunci când sunt vândute ca produse de laborator, procesele de fabricație și testare nu trebuie să fie la fel de stricte așa cum o fac atunci când același produs este administrat oamenilor”, a declarat reprezentantul pe 22 decembrie 2021 pentru AFP.

„Acesta este motivul pentru care menționăm pe site-ul nostru că materialul pe care îl facem este doar pentru cercetare. Nu este o declarație conform căreia ALC-0315 și ALC-0159 sunt nesigure”, a adăugat compania spunând că este conștientă de faptul că site-ul lor „a fost folosit pentru a pune sub semnul întrebării siguranța vaccinului și dorește să abordeze această denaturare” a faptelor.

„Companiile care produc ALC-0315, ALC-0159 și alte componente pentru vaccin respectă standardele Good Manufacturing Practices (GMP) - așa cum cere FDA -, iar instalațiile lor sunt inspectate pentru a se asigura că procesele de fabricație sunt controlate și sigure pentru uz uman”.

La câteva zile după convorbirea dintre AFP și companie, Echelon Biosciences a făcut un anunț similar pe site-ul său pentru a combate dezinformarea cu privire la substanțele ALC-0315 și ALC-0159.

Lipidele au fost aprobate de autoritățile din domeniul sănătății

Spre deosebire de afirmațiile din videoclip, cele două lipide au fost aprobate pentru a fi utilizate în vaccin de către autoritățile sanitare ale UE, care au considerat că vaccinul Pfizer-BioNTech este sigur și eficient pentru adulți și copii cu vârsta de peste 5 ani.

„În timpul procesului de aprobare, se testează și compatibilitatea aditivilor sau adjuvanților; nu există preocupări vizavi de niciunul dintre aceștia”, a declarat Beck-Sickinger pentru AFP.

După cum explică EMA pe site-ul său, un vaccin este introdus în sistemele naționale de sănătate numai după aprobarea de reglementare și un control de calitate amănunțit, iar vaccinurile Covid-19 sunt aprobate și utilizate numai dacă îndeplinesc toate cerințele de calitate, siguranță și eficacitate stabilite în legislația farmaceutică a UE.

AFP a contactat și ministerul german al Sănătății, întrebând despre posibilele pericole ale includerii celor două lipide în substanțele Comirnaty. Până acum, monitoarele de siguranță au detectat doar reacții alergice rare.

„Riscul de reacții alergice la lipidele ALC-0315 și ALC-0159 conținute în vaccinul Covid-19 Comirnaty poate fi considerat extrem de scăzut pe baza datelor clinice de până acum”, a declarat un reprezentant al ministerului pentru AFP prin email pe 22 decembrie 2021.

Reprezentantul a adăugat că „aprobarea unui vaccin se acordă doar dacă, pe lângă eficacitate, s-a demonstrat calitatea farmaceutică și siguranța unui vaccin”. „Acest lucru include un program extins de dezvoltare preclinic și clinic”.

Calitatea lipidelor este monitorizată și evaluată chiar și după aprobare, a adăugat reprezentantul, precizând că același lucru este valabil și pentru apariția efectelor secundare ale vaccinurilor Covid-19, nu doar în Germania, ci în toată Europa și în întreaga lume: „Prin combinarea observațiilor naționale și internaționale, se poate asigura că sunt înregistrate și riscurile vaccinurilor care sunt atât de rare încât devin evidente doar cu un număr foarte mare de vaccinări efectuate”.

Institutul Paul Ehrlich (PEI), care este responsabil pentru vaccinuri în Germania, oferă, de asemenea, informații despre pe site-ul său despre lipidele ALC-0315 și ALC-0159:

„Substanțele ALC-0315 sau ALC-0159 din vaccinul Comirnaty (Pfizer-BioNTech) și SM-102 din vaccinul Spikevax (Moderna) sunt excipienți farmaceutici. Excipienții farmaceutici pot fi produși chiar de producătorul medicamentului sau pot fi achiziționați de la companii corespunzătoare. Astfel de substanțe sunt uneori oferite ca produse chimice de laborator pentru o mare varietate de aplicații”, precizează PEI.

„De obicei, producătorul oferă informații despre aceste substanțe chimice de laborator cu un avertisment că acestea nu sunt adecvate pentru utilizarea la om. Acest lucru poate duce la presupunerea eronată că, în general, nu pot fi utilizate la om”, adaugă PEI.

PEI precizează apoi că „de îndată ce astfel de substanțe sunt utilizate în produsele farmaceutice, adecvarea lor pentru utilizarea la om trebuie să fie verificată și evaluată cu atenție de către producător și, de exemplu, de către Institutul Paul Ehrlich, ca parte a procesului de aprobare a medicamentelor. O cerere de aprobare conține informații relevante privind calitatea și fabricarea. Ca de obicei, testul de mai sus a fost efectuat, de asemenea, atunci când au fost aprobate vaccinurile cu ARNm”.

AFP l-a contactat, de asemenea, pe profesorul Ludger Klimek, președintele Asociației Medicale a Alergologilor Germani, și a cerut clarificări cu privire la afirmația conform căreia substanțele ALC- 0315 și ALC- 0159 sunt cunoscute pentru reacții alergice și nu sunt aprobate pentru vaccin.

Răspunzând prin email, Klimek a spus că „reacțiile alergice apar, dar sunt foarte rare”. El a precizat că datele germane au arătat că, în general, în cazul vaccinurilor Covid-19, reacțiile alergice severe apar „foarte, foarte rar”, la aproximativ 4-10 persoane din 1 milion de vaccinări, reacțiile ușoare fiind mai frecvente.

1,800 de decese sunt doar cazuri suspecte

În videoclipul distribuit pe rețelele de socializare în limbile germană și greacă, Bahner susține, de asemenea, că în primele 9 luni de la vaccinare au fost raportate 1,800 de decese și menționează că cinci copii au murit după ce au fost vaccinați cu vaccinul Pfizer-BioNTech.

Dar cele 1,800 de decese presupus dovedite din cauza vaccinării menționate de Beate Bahner sunt, în realitate, doar cazuri suspecte - nu confirmate, spune Institutul Paul Ehrlich în acest raport de siguranță privind apariția lor până la 30 septembrie 2021. De asemenea, în acest raport, PEI subliniază în mod repetat că relațiile cauzale cu vaccinarea nu sunt dovedite.

Vaccinurile ARNm, ca toate medicamentele, pot avea efecte secundare. Autoritățile sanitare din întreaga lume au păstrat baze de date timp de mulți ani pentru a monitoriza siguranța vaccinărilor, cum ar fi EudraVigilance în UE. În aceste baze de date, profesioniștii din domeniul sănătății și, de asemenea, toți ceilalți cetățeni pot introduce plângeri cu privire la efectele adverse apărute după o vaccinare.

Cu toate acestea, înregistrările din aceste baze de date trebuie citite cu prudență, deoarece nu dovedesc o relație cauzală cu vaccinarea. Acest lucru este indicat și de avertismentele de pe site-urile bazelor de date. Problemele de sănătate ar fi putut fi declanșate și de alte medicamente sau factori. De asemenea, cazurile raportate nu sunt revizuite înainte de publicare. Pe scurt: înregistrările din aceste baze de date nu dovedesc niciun efect secundar. AFP a explicat deja acest lucru într-o verificare anterioară.

Decesele a cinci copii nu au legătură dovedită cu vaccinul

Cei cinci copii decedați menționați de Bahner sunt, de asemenea, enumerați de PEI în acest raport. Potrivit PEI, o fată a murit din cauza unei aritmii cardiace, iar un alt băiat a murit existând „foarte puține informații, în general insuficiente, privind evoluția și circumstanțele decesului”. Alți trei băieți au murit din cauza unor boli anterioare grave.

O legătură cu vaccinarea nu a fost dovedită sau evaluabilă în niciunul dintre cazuri, a scris PEI pe data de 26 octombrie 2021.

Datele nu arată că vaccinurile Covid-19 sunt mai periculoase decât altele

Bahner spune, de asemenea, în videoclipul ei că vaccinurile Covid-19 au produs deja mai multe decese raportate decât orice altă vaccinare din ultimele decenii.

„Avem deja de 23 de ori mai multe decese raportate de corona decât din sute de milioane de vaccinări din ultimii 21 de ani", susține ea. AFP a verificat deja, în această verificare, afirmații similare potrivit cărora un volum mare de efecte secundare raportate înseamnă că vaccinurile Covid-19 sunt mai periculoase decât vaccinurile anterioare. Acest lucru este nefondat, potrivit experților care au avertizat că rapoartele nu sunt legături confirmate și că volumul lor poate reflecta alți factori, cum ar fi numărul mare de persoane care au primit vaccinul.

Purtătoarea de cuvânt a PEI, Susanne Stöcker, a declarat pentru AFP pe 1 decembrie 2021 că: „Suma rapoartelor de cazuri suspecte nu permite, de una singură, să se facă declarații cu privire la eventualele riscuri ale vaccinurilor, deoarece calcularea unui risc necesită și numărul de doze de vaccin administrate la care se referă riscul”.

În acest raport de siguranță, PEI a remarcat că rata de raportare a reacțiilor adverse „a fost de 1,6 rapoarte la 1,000 de doze de vaccin pentru toate vaccinurile combinate și de 0,2 rapoarte la 1,000 de doze de vaccin pentru reacțiile grave”.

Bahner răspunde cu o opinie juridică

AFP a contactat-o pe Bahner pe 4 ianuarie 2022 cu privire la afirmațiile sale din videoclip. În răspunsul ei, avocata a făcut referire la un aviz juridic pe care l-a întocmit pe 27 decembrie 2021. În acesta își explică în detaliu argumentul pentru răspunderea penală a administrării vaccinului Comirnaty.

Pe lângă Echelon Biosciences, ea mai numește companiile „Cayman” și „MedChem”, care produc și lipidele în cauză și, la fel ca primul producător menționat, au mențiunea „doar în scop de cercetare” pe site-urile lor (aici, aici). Cu toate acestea, AFP a contactat aceste două companii pe 17 ianuarie 2022 prin telefon și ambele au explicat că anunțul se aplică doar preparatelor de cercetare pe care le furnizează și nu înseamnă că substanțele sunt nesigure pentru oameni.

Comirnaty a prezentat datele necesare despre vaccin

Potrivit lui Bahner, utilizarea lipidelor ALC în vaccin este pedepsită deoarece EMA a obligat Biontech să respecte cerințe speciale pentru acești „noi excipienți”, despre care ea susține că nu au fost îndeplinite.

EMA a emis cerințe specifice către Pfizer-BioNTech, inclusiv cu privire la fabricarea și controlul vaccinului, potrivit raportului agenției publicat în februarie 2021.

O purtătoare de cuvânt a agenției a confirmat pentru AFP pe 21 ianuarie 2022 că aceste informații au fost furnizate în mod corespunzător. Studiile pe animale au arătat că lipidele sunt sigure pentru uz uman, a spus ea (aici).

„Aceste studii dau încredere că, atunci când vaccinurile sunt administrate la oameni, nu sunt așteptate probleme de siguranță din cauza acumulării de nanoparticule lipidice și ARNm în alte țesuturi”, a scris purtătorul de cuvânt al EMA într-un email.

Ea a adăugat că producătorul a prezentat și date suplimentare despre lipide. „A fost efectuată o reevaluare a strategiilor de control al lipidelor ALC-0315 și ALC-0159, inclusiv înțelegerea și controlul impurităților, specificațiile pentru materialele de bază, intermediari”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Comitetul pentru medicamente de uz uman (CHMP) al EMA a examinat aceste date și a emis un aviz pozitiv. Prin urmare, condițiile menționate de Bahner sunt îndeplinite (aici).

Ca dovadă suplimentară a presupuselor date lipsă, Bahner citează și o fișă de siguranță a producătorului de vaccinuri Pfizer. Aceasta spune despre toate ingredientele vaccinului: „nu există date disponibile”. Cu toate acestea, acest raport servește la evaluarea utilizării sigure a vaccinului la locul de muncă. El se referă doar la situația datelor în legătură cu acest lucru. Pfizer a confirmat pentru AFP, pe 5 ianuarie 2022, că documentul nu este o fișă medicală cu date de securitate.

Afirmațiile lui Bahner cu privire la studii nu dovedesc pericolul

Bahner se referă, de asemenea, la informațiile despre produsul vaccinului Pfizer-Biontech publicate de EMA pentru a-și susține argumentul. Aceasta afirmă că proprietățile toxicologice ale vaccinului au fost testate pe șobolani, care au prezentat reacții inflamatorii. Potrivit lui Bahner, acest lucru dovedește pericolul pentru oameni. Cu toate acestea, avocatul nu menționează că studiul a prezentat reacțiile la șobolani ca fiind „reversibile”.

Bahner se referă, de asemenea, la un alt studiu realizat de Universitatea Jefferson din Philadelphia, despre care susține că arată cât de periculoase sunt componentele ALC din vaccin. Studiul a arătat o rată mare de mortalitate în experimentele pe animale, pe care ea o susține ca fiind o dovadă a pericolului pe care îl prezintă vaccinurile la oameni.

Dar, Matthias Schnell, șeful Departamentului de Microbiologie și Imunologie din cadrul universității responsabile de studiu, a declarat pentru AFP pe 5 ianuarie 2022 că rezultatele studiului nu dezvăluie niciun motiv pentru a opri vaccinarea cu vaccinuri ARNm.

Nu aș susține afirmația potrivit căreia rezultatele ar ajuta la oprirea vaccinării cu vaccinuri cu ARN, a scris el într-un email pentru AFP. Aceste vaccinuri ne-au făcut să trecem prin pandemie, așa că recomand continuarea vaccinării cu aceste vaccinuri, a adăugat el.

Posibilele efecte secundare ale vaccinurilor au fost suficient de bine studiate

Bahner indică, de asemenea, fișa informativă a produsului Comirnaty ca dovadă a lipsei studiilor necesare, citând o secțiune în care se menționează că nu au fost efectuate studii privind genotoxicitatea, adică posibilele deteriorări ale materialului genetic și carcinogenitatea, adică posibilitatea dezvoltării cancerului.

Dar planul de gestionare a riscurilotr al EMA pentru vaccinul Comirnaty explică faptul că toxicitatea a fost examinată în cadrul unor studii nonclinice de laborator și că nu au fost considerate necesare studii suplimentare.

„Componentele construcției vaccinului sunt lipide și ARN și nu se așteaptă ca acestea să aibă potențial cancerigen sau genotoxic”, se arată în raport. Acesta adaugă: „Nu au fost efectuate studii de farmacologie de siguranță, genotoxicitate și carcinogenitate, în conformitate cu ghidul OMS privind vaccinurile din 2005, deoarece, în general, acestea nu sunt considerate necesare pentru a sprijini dezvoltarea și autorizarea vaccinurilor pentru boli infecțioase”, se arată în raport.

Purtătoarea de cuvânt a EMA a confirmat acest lucru pentru AFP. „Studiile de laborator nu au evidențiat niciun pericol special pentru oameni, pe baza studiilor convenționale care analizează toxicitatea și toxicitatea pentru reproducere/dezvoltare. Dacă ar fi fost identificate probleme în acest stadiu, EMA nu ar fi recomandat o autorizație de introducere pe piață condiționată pentru Comirnaty sau pentru orice alt medicament aflat în curs de evaluare”, a declarat aceasta.

Potrivit experților, studiilor actuale și autorităților internaționale și asociațiilor profesionale, nu există nicio dovadă a unei legături între vaccinurile Covid-19 și cancer. AFP a analizat deja acest aspect mai detaliat în acest material din noiembrie 2021.

De asemenea, Bahner susține că nu există evaluări ale interacțiunilor cu alte medicamente și ale eficacității și siguranței la persoanele imunodeprimate.

Dar Centrul Federal pentru Educație Sanitară (BZgA) oferă informații despre presupusele interacțiuni cu vaccinurile pe site-ul său, cele mai recente fiind din 30 decembrie 2021: Interacțiunile dintre medicamente și unul dintre vaccinurile aprobate nu sunt cunoscute conform cunoștințelor actuale. Nu întrerupeți administrarea medicamentelor înainte de vaccinarea Covid-19. Acest lucru este valabil și pentru anticoagulante. Este sigur să luați pilule contraceptive în momentul vaccinării”. În cazul în care există întrebări, trebuie solicitat un sfat medical.

Purtătoarea de cuvânt a EMA a explicat, de asemenea, că, pe baza datelor de siguranță de la deținătorii de autorizații și a rapoartelor de cazuri suspecte, nu există nicio dovadă care să sugereze că vaccinurile COVID-19 pot provoca sau exacerba bolile autoimune.

În ceea ce privește vaccinarea coronariană pentru persoanele cu imunodeficiență, Institutul Robert Koch (RKI)afirma, pe 21 decembrie 2021, că nu există probleme de siguranță cu niciunul dintre vaccinurile Covid-19 aprobate până în prezent. Cu toate acestea, eficacitatea ar putea fi mai scăzută la persoanele cu imunodeficiență. Amploarea răspunsului imunitar redus depinde de boala de bază, de medicamentele utilizate și, nu în ultimul rând, de vârsta persoanei care urmează să fie vaccinată.

Studiile clinice continuă pentru aflarea mai multor date

În discursul său, Bahner prezintă vaccinările ca parte a unui studiu clinic în curs de desfășurare, al cărui raport final nu va fi disponibil până în decembrie 2023. Ca o presupusă dovadă, ea citează un extras dintr-un raport EMA privind reînnoirea aprobării, care stabilește decembrie 2023 ca dată limită pentru „Raportul final al studiului clinic pentru studiul C4591001, randomizat, controlat cu placebo și cu observator orb”.

Cu toate acestea, purtătoarea de cuvânt a EMA a explicat că interpretarea ei arată „o lipsă de înțelegere a modului în care sunt dezvoltate și aprobate vaccinurile în UE”.

Vaccinul Comirnaty a fost aprobat pe baza unui amplu studiu clinic la care au participat aproximativ 46,000 de persoane.

„Motivul pentru care acest studiu este încă considerat ca fiind în curs de desfășurare este că persoanele vaccinate în cadrul studiului clinic vor continua să fie urmărite timp de 2 ani pentru a aduna mai multe informații privind durata protecției. Faza 3, care este în curs de desfășurare, a introdus, de asemenea, înscrierea unor populații suplimentare”, a explicat purtătoarea de cuvânt.

Avocații nu văd nicio răspundere penală dovedită prin acest raport

Raportul lui Bahner a făcut obiectul unei declarații a profesorului Andreas Pitz , conferențiar în domeniul dreptului medical și al dreptului sănătății la Universitatea din Mannheim. În aceasta, el ajunge la concluzia că administrarea vaciinărilor împotriva Covid-19 nu poate fi pedepsită.

În declarația sa, Pitz examinează afirmațiile lui Bahner pe baza legislației germane privind medicamentele și concluzionează că acestea nu îndeplinesc standardul științific al unei opinii juridice. Potrivit lui Pitz, justificarea lui Bahner pentru răspunderea penală a vaccinării este, de asemenea, în zadar. Nu este vorba nici de un „medicament îngrijorător”, așa cum susține Bahner, și nici calitatea vaccinului nu este „înșelătoare”.

Pitz spune în cele din urmă: „În concluzie, nimeni care participă la vreo formă de vaccinare nu este pasibil de urmărire penală”.

AFP a contactat, de asemenea, Asociația Avocaților Germani (DAV) pentru a le cere opinia. Aceștia au trimis AFP către Dr. Rudolf Ratzel, specialist în drept medical și fost membru al comitetului AG Medical Law al DAV. Întrebat de AFP, Ratzel a confirmat prin email, pe 19 ianuarie 2022, că este de acord cu afirmațiile profesorului Pitz, potrivit cărora nimeni nu este pasibil de urmărire penală prin administrarea vaccinurilor de la Biontech sau Moderna.

Traducerea și adaptarea
COVID-19 VACCINARE