Un școlar dă o probă de salivă pentru un test Covid-19 la o școală primară de la periferia orașului Bordeaux, sud-vestul Franței, pe 25 februarie 2021. ( AFP / Philippe LOPEZ)

Acest videoclip nu arată un test Covid-19 de salivă pentru elevi, ci un test antigen nazal care este folosit greșit

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 24 Decembrie 2021, la 09:08
  • 8 minute de citit
  • De: AFP România, AFP Belgrad
Un videoclip în care un test antigen rapid Covid-19 devine pozitiv după ce în cutia de testare a fost turnată apă de la robinet a fost distribuit de mii de ori pe Facebook în decembrie 2021. Utilizatorii pretind că acest lucru dovedește cum testele de salivă trimise la școli sunt falsificate pentru a arăta un rezultat pozitiv. Însă această concluzie este falsă. Persoana din videoclipul care circulă deja de câteva luni de zile pe rețelele de socializare folosește un test nazofaringian, nu unul de salivă. Mai mult, producătorul testului a clarificat pentru AFP că „nu este destinat utilizării cu alimente, apă sau lichide”. Experții au confirmat același lucru pentru AFP.

„Teste de salivă distribuite în școli…”, spune această postare de pe Facebook din 15 decembrie 2021, distribuită de peste 10,000 de ori de atunci. Postarea distribuit un videoclip de două minute și 41 de secunde în care o persoană deschide un test antigen nou, îl pune sub robinet și picură câteva picături în caseta pentru testarea unei probe. Testul arată apoi două linii roșii, ceea ce ar însemna că este pozitiv pentru Covid-19.

Un text suprapus pe videoclip susține că acestea sunt „testele care sunt trimise la școli”: „Vin deja codificate și pregătite. Acum înțelegi? Numărul care va fi ridicat în școli și grădinițe?”, referindu-se la numărul cazurilor pozitive de Covid-19 care va crește în sistemul de învățământ.

Ministerul Sănătăţii din România a anunțat pe 12 noiembrie 2021 că a finalizat instrucțiunile privind procedura de lucru în cazul testării rapide antigen din salivă, pentru diagnosticarea infecției cu SARS-CoV-2 a elevilor în unitățile de învățământ. Programul de testare pentru elevi a început oficial pe 2 decembrie, după ce aceștia s-au întors din vacanța de Ziua Națională a României, pe 2 decembrie.

Dar testul din videoclip nu este unul dintre aceste teste de salivă. În plus, acesta nici nu este folosit în mod corespunzător.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 23 decembrie 2021

Acest videoclip a fost distribuit încă din aprilie 2021 în mai multe limbi, cum ar fi sârba, maghiară, olandeză sau engleză. A fost distribuit și în limba română de utilizatori care au sugerat că videoclipul demonstrează că astfel de teste sunt nesigure, însă afirmațiile au fost demontate de AFP aici.

Atât compania al cărei test este folosit în videoclip, cât și mai mulți experți au explicat pentru AFP că dispozitivul de testare nu este destinat utilizării cu apă, nici cu alte alimente sau lichide. Testele pentru Covid-19 sunt concepute pentru a fi utilizate numai cu probe umane. Mai mult, testul din videoclip nu este manevrat corect.

Testul prezentat în videoclip este un test rapid de antigen Panbio Covid-19 de la producătorul Abbott Laboratories, o companie de dispozitive medicale și îngrijire medicală din SUA. Spre deosebire de un test PCR, un test antigen nu detectează direct structura genetică a virusului, ci mai degrabă verifică învelișul proteic al acestuia, care protejează materialul genetic, denumit capsidă.

AFP a contactat Abbot când a demontat o afirmație similară legată de faptul că berea a dat rezultate pozitive la același test antigen.

Purtătorul de cuvânt al companiei, Astrid Tinnemans, a comentat pe 19 martie 2021: „Testul rapid Panbio COVID-19 Ag este aprobat numai pentru utilizarea cu probe obținute cu un tampon nazal sau nazofaringian introdus în nările unei persoane”.

Instrucțiunile testului clarifică, de asemenea, acest lucru, aratând că este „un test rapid de diagnostic in vitro pentru detectarea calitativă a antigenului SARS-CoV-2 (Ag) la specimenele tampon nazal uman”, „numai pentru uz profesional”.

Contactat din nou de AFP pe 28 iunie 2021, purtătorul de cuvânt al Abbott a insistat: „Panbio Ag nu este destinat utilizării cu apă sau alte alimente sau lichide”. Purtătorul de cuvânt a adăugat că: „Răspândirea informațiilor greșite cu privire la utilizarea eronată în mod deliberat a unui produs medical în timpul unei pandemii este înșelătoare și iresponsabilă”.

Experții sunt de acord că testul este folosit greșit

„Nimeni (printre cercetătorii de la laborator) nu a avut ideea să încerce cu apă”, a declarat Mirjana Kovacevic, șefa departamentului de microbiologie din laboratorul Beo-lab, pentru AFP Belgrad pe 20 aprilie 2021. „Testele trebuie făcute cu un tampon nazofaringian de la o persoană și nu sunt destinate pentru a fi făcute altfel.”, a spus ea într-un interviu telefonic.

Pentru ca un test rapid să ducă la un rezultat semnificativ, trebuie parcurse anumite etape, pe care Abbott le explică în acest material cu instrucțiuni. Eșantionul colectat trebuie agitat într-o soluție tampon, de exemplu, înainte de a fi picurat în trusa de testare. Soluția tampon asigură faptul că lichidul testat are valoarea corectă a pH-ului. „Tamponează”, adică neutralizează cantități mici de acid, cum ar fi berea, care pot fi găsite într-o probă de salivă. Videoclipul omite complet acest pas, creatorul picură apa direct în trusa de testare.

În plus, conform instrucțiunilor Abbott, rezultatul trebuie citit după 15 minute, pas pe care videoclipul care durează doar 2:51 minute nu îl urmează. Mai mult, indiferent că testul cu apă a colorat linia de Control C și linia T, ceea ce ar indica un rezultat pozitiv, dacă testul nu se face pe probe umane și conform instrucțiunilor, rezultatul nu poate fi luat în serios.

Image
Captură de ecran cu instrucțiunile privind modul de utilizare a testului rapid Panbio Covid-19 Ag de la Abbott realizată pe 23 decembrie 2021

„Toate kiturile IVD trebuie utilizate conform instrucțiunilor producătorului analizând tipul de probă pentru care au fost proiectate”, a explicat Ion Popescu, cercetător științific la Institutul de Biochimie al Academiei Române pentru AFP pe 27 aprilie 2021. Potrivit lui Popescu, atunci când nivelul pH-ului scade prea mult sistemul de detectare al testului va da un rezultat inexact. „Testul nu e făcut pentru a te uita după COVID în Coca-Cola sau în apa de la robinet. Proba trebuie să aibă un anumit pH când ajunge pe test. Dacă din anumite motive pH-ul nu este corespunzător poate să dea rezultate nespecifice”, a adăugat el.

De aceea, la prepararea probei trebuie folosită soluția tampon furnizată în kit, respectând indicațiile producătorului. Popescu a insistat: „Dacă pH-ul apei de robinet scade sub o anumită valoare (de exemplu sub 5,5) și nu este corectat prin folosirea soluției din kit, este posibil să rezulte teste fals pozitive”.

Apa este considerată acidă dacă are un nivel de pH mai mic de 7. „În funcție de locație și de modul în care este tratată, apa de la robinet ar putea avea un nivel de pH de 6 sau 7. Apa de la robinet din laboratorul nostru are un pH de 6,5 de exemplu”, a spus Popescu.

Locația utilizatorului de Facebook care a realizat filmarea este incertă, dat fiind că același videoclip a fost distribuit în mai multe țări. Ceea ce este clar este că acest videoclip nu este nou și nu arată unul dintre testele de salivă care sunt folosite în prezent pentru a testa elevii din România.

Testarea copiilor la școală pentru COVID

În septembrie 2021, la scurt timp după începerea școlii, fostul prim-ministru Florin Cîțu a anunțat că guvernul dorește să mențină prezența fizică a elevilor în școli indiferent de rata de incidență, și că se în calcul introducerea testelor de salivă ca măsură de control. Decizia de a utiliza în unitățile de învățământ a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, pentru elevi și preșcolari, personal didactic, didactic auxiliar și nedidactic, în scopul monitorizări permanente și eficiente a riscului epidemiologic la nivelul acestora a fost decisă oficial de Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) la scurt timp după.

Autoritățile au decis ca testarea să fie realizată în sala de clasă sau în alte spații, sub îndrumarea unui cadru medical, dar și la domiciliu, sub îndrumarea părinților. Testul ar trebui să fie efectuat în prima și a patra zi lucrătoare a săptămânii - în zilele de luni și joi, așadar - înainte de începerea orelor de curs. Rezultatele testelor nu sunt recunoscute de către Direcţiile de Sănătate Publică, fiind nevoie de o confirmare a infecției printr-un test rapid antigen sau unul RT-PCR, care nu este însă obligatorie.

Această decizie luată de autorități a stârnit controverse și nemulțumiri atât în rândul părinților, cât și în rândul profesorilor, care s-au plâns de faptul că distribuirea testelor de salivă în școli a fost dezorganizată și în lipsa unor condiții de igienă.

Mai multe poze cu testele care trebuie să fie asamblate de profesori și predate părinților elevilor au fost publicate de mass-media (aici, aici, aici, aici) și sunt modele diferite față de cel folosit în videoclipul care a fost publicat pe Facebook. Unele dintre trusele utilizate în testarea studenților au fost produse de producătorul și furnizorul chinez BioTeke Corporation (aici, aici).

Un profesor a prezentat trusa de testare într-un videoclip de pe Youtube și a explicat întregul proces de testare urmând instrucțiunile scrise ale producătorului. În videoclip el afirmă clar că saliva trebuie colectată într-o eprubetă unde, după aceea, trebuie adăugat diluantul și cele două substanțe trebuie amestecate împreună. Numai atunci soluția trebuie adăugată în caseta de testare. Până și producătorul trusei de testare i-a transmis un mesaj: „Bună contribuție”.

Image
Captură de ecran a videoclipului de pe Youtube în care un profesor prezintă cutia de testare din trusa Covid-19 care este folosită în școli realizată pe 23 decembrie 2021

Testele pentru Covid-19 au făcut obiectul dezinformării de la începutul pandemiei. AFP a demontat mai multe dezinformări privind teste corona pozitive cu bere sau Coca-Cola și sos de mere, suc de mere și Redbull.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne