Faceți cunoștință cu echipa

Despre AFP Fact Check

AFP Fact Check este un departament din cadrul Agenției France-Presse, o agenție de știri multilingvă și multiculturală a cărei misiune este de a oferi o relatare corectă, echilibrată și imparțială a știrilor oriunde și oricând se întâmplă în lume, în mod continuu.

Pentru a combate răspândirea dezinformării online, AFP a creat în 2017 o echipă dedicată verificării faptelor și investigațiilor digitale, inspirată de experiența noastră cu proiectul de colaborare CrossCheck, premiat pentru activitatea din cadrul alegerilor franceze din acel an.

De atunci, AFP Fact Check a crescut și a devenit principala organizație globală de verificare a faptelor, cu peste 100 de jurnaliști dedicați în zeci de țări din întreaga lume.

Jurnaliștii de verificare a faptelor din cadrul AFP monitorizează conținutul online în 26 de limbi, colaborând cu birourile locale ale agenției pentru a asigura o relatare aprofundată și exactă, care să includă contextul cultural și politic relevant. Verificăm faptele în limbile arabă, bahasa indoneziană, bahasa malaeziană, bengaleză, bulgară, birmaneză, catalană, cehă, croată, engleză, olandeză, finlandeză, franceză, germană, greacă, hindi, maghiară, coreeană, poloneză, portugheză, română, sârbă, slovacă, spaniolă, suedeză și thailandeză. Articolele sunt editate în centrele regionale, iar echipa globală este condusă de la sediul central al AFP din Paris.

Echipa noastră

Producția globală

Phil Chetwynd, Director Global de Știri, Franța

Phil Chetwynd are responsabilitatea generală pentru strategia editorială a AFP și pentru cei 1.700 de jurnaliști ai agenției. De când s-a alăturat agenției, în 1996, el a realizat reportaje în aproximativ 20 de țări și a fost, printre altele, redactor-șef global și redactor-șef al regiunii Asia-Pacific.

Grégoire Lemarchand, director al Investigațiilor Digitale, redactor-șef adjunct la nivel mondial, Franța

Grégoire Lemarchand conduce rețeaua globală de investigații digitale a AFP din 2017 și strategia sa de comunicare pe rețelele de socializare din 2012. Anterior, a lucrat ca reporter sportiv și corespondent la Roma.

Sophie Nicholson, redactor-șef adjunct pentru Investigații Digitale, Franța

Sophie Nicholson gestionează echipa globală de investigații digitale și dezvoltarea platformei de formare online și a seriei de materiale video ale AFP. Anterior, Sophie a fost corespondent in Mexico City, de unde acoperea America Latină. Și-a început cariera în radio și televiziune la BBC în Londra.

Julie Charpentrat, redactor-șef adjunct al Investigațiilo Digitale, Franța

Julie Charpentrat a devenit redactor-șef adjunct pentru investigații digitale în 2022, după mai bine de doi ani în care a investigat informații eronate/dezinformări despre probleme de sănătate și despre pandemia Covid-19. Ea a acoperit diverse domenii pentru AFP, inclusiv afaceri, economie, ocuparea forței de muncă și probleme de familie. A fost corespondentă la San Francisco și New York și a lucrat, de asemenea, ca jurnalist video.

Elodie Martinez, coordonator de formare în domeniul investigațiilor digitale la nivel mondial, Franța

Elodie Martinez a devenit coordonator global de formare în domeniul investigațiilor digitale în 2022. Anterior, ea a fost șefă a investigațiilor digitale pentru America Latină și Spania și, înainte de aceasta, șefă a echipei spaniole de știri online și social media a AFP.

Natalie Handel, Coordonator Video pentru Investigații Digitale, Franța

Natalie Handel supervizează producția video de investigații digitale. Ea s-a alăturat AFP în 2009, lucrând mai întâi timp de un deceniu ca reporter video în Statele Unite și Franța, înainte de a trece la reportaje text despre știință, sănătate și mediu. Ea s-a alăturat echipei de investigații digitale în 2021.

Cristina Abellan-Matamoros, jurnalist video de investigații digitale, Franța

Cristina Abellan-Matamoros lucrează ca jurnalist video pentru echipa de investigații digitale. Ea produce videoclipuri în principal în limbile spaniolă și portugheză, dar asistă, de asemenea, la producția în limbile engleză și franceză. Ea s-a alăturat AFP în 2019 în calitate de producător pentru AFPTV Live. Înainte, a lucrat pentru Euronews și Storyful. S-a alăturat echipei de investigații digitale în 2023.

Myriam Adam, jurnalist video de investigații digitale, Franța

Myriam Adam este jurnalist video în cadrul echipei de investigații digitale din Paris. Ea a lucrat anterior ca jurnalistă video pentru știrile generaliste din Franța, unde a relatat despre evenimente precum pandemia Covid-19 și protestele Vestelor Galbene, precum și la Nicosia, unde a relatat toate evenimentele din regiunea MENA.

Jacqueline Pietsch, Manager de Proiect Tehnic, Investigații Digitale, Franța

Jacqueline Pietsch supervizează dezvoltările tehnice ale echipei. De când s-a alăturat AFP în 1996, a ocupat diverse funcții în mai multe țări, inclusiv cea de șefă a producției TV în limba engleză a AFP, corespondent în Olanda și jurnalist video responsabil pentru Asia de Sud-Est.

Marie Bohner, director de dezvoltare și parteneriate, Investigații Digitale, Franța

Marie Bohner lucrează la dezvoltarea echipei globale de investigații digitale. Ea gestionează parteneriatele cu organizațiile similare de investigații digitale. A coordonat proiectul CrossCheck France în 2017 în numele First Draft și a fost șefa globală a parteneriatelor acestora până în 2021.

Denis Teyssou, manager AFP Medialab, Franța

Denis Teyssou este managerul de inovare al proiectului Orizont vera.ai (2022-2025) finanțat de UE și fondatorul plugin-ului de verificare InVID-WeVerify, care a rezultat din proiectele anterioare ale UE InVID (2016-2018) și WeVerify (2018-2021).

Bertrand Goupil, inginer arhitect pentru soluții, AFP Medialab, Franța

Bertrand Goupil este principalul responsabil tehnic pentru pluginul de verificare InVID-WeVerify, participând în cadrul AFP Medialab la proiecte finanțate de UE (InVID, WeVerify, vera.ai) împotriva dezinformării și creând instrumente pentru verificatorii de fapte.

 

Europa

Bronwen Roberts, șefa departamentului de investigații digitale pentru Europa, Franța

Bronwen Roberts conduce echipa din Europa. De când s-a alăturat AFP în 1998, a fost jurnalistă, editor și șef de birou, inclusiv în Africa de Sud, Hong Kong, Paris și Afganistan. Ea s-a alăturat echipei de investigații digitale în 2020.

Juliette Montesse, șefă adjunctă a investigațiilor digitale pentru Europa, Marea Britanie

Juliette Montesse este șefa adjunctă a echipei din Europa. Jurnalistă la AFP din 2010, ea a fost anterior reporter la tribunalul din Paris și corespondent al suburbiilor pariziene înainte de a se alătura echipei de investigații digitale în 2020.

Estelle Péard, Editor, Franța

Estelle Péard lucrează pentru AFP din 2010. Înainte de a se alătura echipei de investigații digitale pentru Europa în calitate de editor în 2021, a fost corespondent economic în Germania, jurnalist care a relatat despre conflictele sociale din Franța și editor de știri.

Eva Wackenreuther, Editor, Austria

Eva Wackenreuther este responsabilă pentru materialele în limba germană. Înainte de a se alătura AFP în 2020, a lucrat ca reporter și a cofondat un blog de verificare a faptelor.

Jastinder Khera, Editor, Austria

Jastinder Khera este editor pentru echipa din Europa, cu sediul la Viena, după ce a lucrat anterior pentru AFP, la redacția de știri text. Înainte de a se alătura AFP în 2018, a lucrat la BBC, inclusiv ca producător la unele dintre principalele sale programe de știri radio și la BBC World TV.

Laura Mannering, Editor, Spania

Laura Mannering lucrează ca redactor pentru echipa din Europa din 2021. Ea s-a alăturat AFP în 2012 ca editor pentru biroul de știri din Asia-Pacific, iar ulterior a fost șefă de birou pentru Hong Kong și Taiwan timp de patru ani. Anterior, a lucrat pentru ziare și reviste din Marea Britanie.

Sally Mairs, Editor, Spania

Sally Mairs, care s-a alăturat AFP în 2016, este editor pentru echipa din Europa și membră a organului de guvernanță al EFCSN. Anterior, ea a fost șefă adjunctă a biroului AFP din Balcanii de Vest și corespondent în Asia de Sud-Est.

Simon Morgan, Editor, Franța

Simon Morgan este editor pentru echipa din Europa. S-a alăturat AFP în 1998 și a lucrat ca reporter la Frankfurt și Viena. S-a mutat la redacția în limba engleză de la sediul central din Paris în 2017 și s-a alăturat echipei de investigații digitale în 2022.

Anna Hollingsworth, Reporter, Finlanda

Anna Hollingsworth relatează despre dezinformarea din Finlanda. Înainte de a se alătura AFP în 2022, ea a lucrat în cadrul unui post de implicare a publicului la The Times and Sunday Times din Londra, scriind despre diferite subiecte, de la sănătate la schimbări sociale și cultură.

Charlotte Steenackers, Reporter, Belgia

Charlotte Steenackers relatează despre dezinformarea din Olanda. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a fost jurnalistă independentă în Liban și la Bruxelles. Ea a lucrat, de asemenea, pentru Reuters și Le Soir.

Ede Záborszky, Reporter, Austria

Ede Záborszky relatează despre dezinformarea din Ungaria. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat pentru Index.hu, unul dintre cele mai mari și mai vechi site-uri de știri online din Ungaria, și ca freelancer pentru serviciul de știri maghiar al Radio Europa Liberă (RFE/RL).

Feliks Todtmann, Reporter, Germania

Feliks Todtmann relatează despre dezinformarea din Germania, Austria și Elveția. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat la Märkische Allgemeine Zeitung din Potsdam și la Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND) din Hanovra și Berlin.

Jan Russezki, Reporter, Germania

Jan Russezki relatează despre dezinformarea din Germania, Austria și Elveția. Înainte de a se alătura AFP în 2020, el a lucrat ca editor la Märkische Allgemeine Zeitung, care face parte din Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND).

Katarina Subasic, Reporter, Serbia

Katarina Subasic s-a alăturat echipei de verificare digitală în 2020 ca verificator de fapte care se ocupă de Serbia, Croația, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Ea lucrează pentru AFP din 1998 ca reporter de știri și editor care acoperă Serbia și Balcanii de Vest.

Ladka Mortkowitz, Reporter, Republica Cehă

Ladka Mortkowitz relatează despre dezinformarea din Republica Cehă. Înainte de a se alătura AFP în 2020, Ladka a lucrat ca reporter pentru diverse media internaționale, inclusiv Bloomberg News și The New York Times. În ultimele două decenii, ea a realizat reportaje din Praga, Paris și Berlin.

Maja Czarnecka, Reporter, Polonia

Maja Czarnecka relatează despre dezinformarea din Polonia. Înainte de a se alătura echipei de verificare digitală în 2019, ea a lucrat ca jurnalist text și video pentru AFP la Varșovia, unde a scris știri politice, sociale, economice și culturale.

Marie Genries, Reporter, Belgia

Marie Genries este o jurnalistă care acoperă Belgia și Elveția francofonă. Înainte de a se alătura AFP în 2020, ea a lucrat ca investigator OSINT și verificator de fapte pentru postul de televiziune francez France 24.

Marion Dautry, Reporter, Serbia

Marion Dautry este o jurnalistă care acoperă Serbia, Croația, Muntenegru și Bosnia și Herțegovina. Înainte de a se alătura AFP în 2020, ea a lucrat drept corespondent independent pentru mass-media francofonă și anglofonă, acoperind știrile din Balcanii de Vest.

Natalia Sawka, Reporter, Polonia

Natalia Sawka este o jurnalistă care acoperă Polonia și colaborează cu AFP din 2019. Înainte de asta, ea a lucrat la cotidianul polonez Gazeta Wyborcza, relatând știri naționale. De asemenea, ea este implicată în activități de formare pentru AFP.

Paula Căbescu, Reporter, Austria

Paula Căbescu relatează despre dezinformare/dezinformare în România. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat la site-ul românesc de verificare a faptelor Factual și pentru proiectul local de jurnalism de investigație Să Fie Lumină.

Petros Konstantinidis, Reporter, Grecia

Petros Konstantinidis relatează despre dezinformarea în Grecia și Cipru. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca redactor de știri la Eleftherostypos.gr și pentru France 24 la Paris. De asemenea, lucrează ca reporter de investigație pentru cotidianul grec TA NEA.

Robert Barca, Reporter, Republica Cehă

Robert Barca relatează despre dezinformare în Slovacia. Înainte de a se alătura AFP în 2020, a lucrat ca editor online la săptămânalul slovac .týždeň, ca reporter la Denník N și ca fotograf de reportaj pentru diverse instituții de presă. De asemenea, este implicat în activități de formare pentru AFP.

Rossen Bossev, Reporter, Austria

Rossen Bossev relatează despre dezinformare în Bulgaria. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat timp de 15 ani ca jurnalist la Capital, relatând despre justiție, forțele de ordine și drepturile omului.

Saladin Salem, Reporter, Germania

Saladin Salem relatează despre dezinformare  în Germania, Austria și Elveția. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a absolvit un master în jurnalism transnațional la Paris și Mainz.

Théophile Bloudanis, Reporter, Grecia

Théophile Bloudanis relatează despre dezinformarea în Grecia și Cipru. Înainte de a se alătura echipei de verificare digitală a AFP în 2022, a lucrat ca jurnalist pentru ziarul local elvețian Le Journal du Jura și pentru AFP ca fotograf.

 

Africa

Deși ne străduim să fim cât mai transparenți posibil în ceea ce privește personalul nostru, unele țări și medii sunt mai ostile decât altele în ceea ce privește jurnalismul. Din acest motiv, unii dintre jurnaliștii din echipa noastră din Africa nu vor fi numiți mai jos pentru a le proteja siguranța.

Nina Lamparski, șefa departamentului de investigații digitale pentru Africa, Franța

Nina Lamparski conduce echipa de investigații digitale din Africa. Ea s-a alăturat AFP de la BBC drept corespondent străin la Viena în 2015. Cariera sa, care se întinde pe media digitală, radio și presă scrisă, a dus-o la Sydney, Phnom Penh, Londra și Bruxelles.

Gaëlle Faure, șefă adjunctă a investigațiilor digitale pentru Africa, Franța

Gaëlle Faure este șefa adjunctă a echipei de investigații digitale din Africa din 2020. Ea a lucrat anterior în funcții de editare și relatare pentru organizații media franceze și americane, cu accent pe investigații și verificări.

Brett Horner, editor senior pentru Africa, Africa de Sud

Brett Horner s-a alăturat AFP în 2019 și ajută la supravegherea operațiunii de investigații digitale pan-africane a AFP. Jurnalist experimentat, cu o experiență de 20 de ani, el a fost anterior redactor-șef a două ziare regionale și a unui site de știri din Africa de Sud.

Célia Lebur, Editor, Franța

Célia Lebur s-a alăturat echipei de investigații digitale în 2022 în calitate de editor pentru țările francofone din Africa. Ea a început să lucreze la AFP ca reporter de știri generaliste în 2012, mai întâi în Gabon și apoi în Nigeria, realizând numeroase reportaje din țări din Africa Centrală și de Vest.

Fikayo Owoeye, Reporter, Nigeria

Fikayo Owoeye relatează despre dezinformarea din Nigeria. Anterior, a fost reporter la Reuters Nigeria și s-a axat pe economie, mediu și politici guvernamentale. Fikayo a fost, de asemenea, șef al departamentului economic al ziarului online TheCable.

James Okong'o, Reporter, Africa de Sud

De la Johannesburg, James Okong'o relatează despre dezinformările care se răspândesc în țările anglofone din Africa. James a lucrat anterior la PesaCheck, cea mai mare organizație autohtonă de verificare a faptelor din Africa, și ca redactor și producător de conținut pentru Johanniter International Assistance și Echo Network Africa din Kenya.

Marin Lefèvre, Reporter, Franța

Marin Lefèvre relatează despre dezinformările care circulă în țările francofone din Africa Subsahariană. Laureat al bursei Google News Initiative 2019, a lucrat anterior ca freelancer pentru presa franceză și internațională din Franța și Regatul Unit.

Mary Kulundu, Reporter, Kenya

Mary Kulundu se ocupă de dezinformarea în țările din Africa de Est. Fost reporter pentru site-uri de știri de top din Kenya, deține un masterat în jurnalism digital și a efectuat cercetări privind modul în care redacțiile de știri din Kenya tratează dezinformarea  în timpul știrilor de ultimă oră.

Monique Ngo Mayag, Reporter, Senegal

Monique Ngo Mayag se ocupă de dezinformare pentru AFP din 2019, acoperind la început Gabon și acum Senegal. Înainte de a se alătura AFP, Monique a lucrat aproape un deceniu ca reporter pentru presa privată din Camerun, înainte de a trece la investigații digitale pentru un site de știri online.

Suy Kahofi, Reporter, Coasta de Fildeș

Suy Kahofi s-a alăturat biroului AFP din Abidjan în 2022. El a lucrat timp de aproape două decenii pentru presa națională și internațională din Coasta de Fildeș și din Africa. Fost jurnalist de emisiuni multimedia pentru BBC Afrique, el a început să demonteze dezinformări în 2016.

Tendai Dube, Reporter, Africa de Sud

Tendai Dube a acoperit dezinformarea în Africa de Sud pentru AFP din 2018. Anterior, a lucrat în redacții internaționale pentru CNBC Africa și Reuters.

Tonye Bakare, Reporter, Nigeria

Tonye Bakare relatează despre dezinformările din Nigeria. Câștigător al Premiilor Sigma pentru jurnalism de date, s-a alăturat AFP de la The Guardian Nigeria, unde a condus echipa de știri digitale. A lucrat, de asemenea, la Business Eye, acoperind piața bursieră și telecomunicațiile.

 

Asia-Pacific

Deși ne străduim să fim cât mai transparenți posibil în ceea ce privește personalul nostru, unele țări și medii sunt mai ostile decât altele în ceea ce privește jurnalismul. Din acest motiv, unii dintre jurnaliștii din echipa noastră din Asia-Pacific nu vor fi numiți mai jos pentru a le proteja siguranța.

Rachel Blundy, șefa departamentului de investigații digitale pentru Asia-Pacific, Hong Kong

Rachel Blundy conduce echipa de investigații digitale din Asia-Pacific. Originară din Londra, a lucrat în diverse roluri de reportaj și producție digitală la ziare din Regatul Unit.

Charlotte Mason, șefă adjunctă a investigațiilor digitale pentru Asia-Pacific, Hong Kong

Charlotte Mason ajută la conducerea echipei din Asia-Pacific. S-a alăturat AFP în 2018 ca reporter și redactor la Paris, înainte de a relata despre dezinformarea în Africa, Europa și America de Nord. Ea a scris anterior pentru diverse mass-media din Regatul Unit și Franța.

Sophia Xu, Manager pentru Training Digital pentru Asia-Pacific, Hong Kong

Sophia Xu conduce programul de formare în jurnalism digital al AFP în Asia-Pacific. S-a alăturat AFP în 2020 ca editor de investigații digitale. Ea a pregătit sute de jurnaliști și studenți în jurnalism digital la conferințe media și universități din Asia.

Jake Soriano, Editor, Filipine

Jake Soriano este editor pentru echipa Asia-Pacific. El s-a alăturat biroului AFP din Manila în calitate de reporter de investigații digitale în 2019. Anterior, a lucrat la proiecte de verificare a faptelor în Filipine.

Jeff Li, Editor, Hong Kong

Jeff Li este editor pentru echipa Asia-Pacific. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca jurnalist la BBC, acoperind Hong Kong și China.

Nattakorn Ploddee, Editor, Thailanda

Nattakorn Ploddee este responsabil pentru producția în limba thailandeză și participă la atelierele de investigații digitale ale AFP. Înainte de a se alătura AFP în 2019, el a lucrat ca prezentator de știri, acoperind știri internaționale.

Qadaruddin Shishir, Editor, Bangladesh

Qadaruddin Shishir coordonează producția în bengaleză. El s-a alăturat AFP după ce a lucrat ca editor pentru diverse mass-media din Bangladesh.

Richard Pyne, Editor, Hong Kong

Richard Pyne este editor pentru echipa Asia-Pacific. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a fost reporter, prezentator și editor la Radio Television Hong Kong.

Sumit Dubey, Editor, India

Sumit Dubey este redactor pentru echipa de investigații digitale din New Delhi. Înainte de a se alătura AFP în 2022, el a lucrat la diferite ziare indiene de renume.

Taejun Kang, Editor, Coreea de Sud

Taejun Kang este un editor de investigații digitale stabilit în Coreea de Sud. Înainte de a se alătura AFP, a lucrat ca jurnalist pentru BBC Monitoring și Financial Times, cu sediul în Hong Kong.

Yenni Kwok, Editor, Hong Kong

Yenni Kwok supraveghează activitatea echipelor de investigații digitale din Indonezia și Malaezia. Anterior, a lucrat ca jurnalist și editor la diverse mass-media internaționale.

Zoe Low, Editor, Hong Kong

Zoe Low este editor pentru echipa Asia-Pacific. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca reporter la South China Morning Post.

Anuradha Prasad, Reporter, India

Anuradha Prasad demontează dezinformările care circulă în India, atât în engleză, cât și în hindi. Ea a lucrat anterior drept corespondent pentru site-ul indian de verificare a faptelor Alt News.

Ara Eugenio, Reporter, Filipine

Ara Eugenio este reporter de investigații digitale în Filipine. S-a alăturat AFP în 2022, după ce a lucrat ca jurnalist multimedia la Summit Media.

Clara Ip, Reporter, Hong Kong

Clara Ip este un reporter de investigații digitale care monitorizează în principal dezinformarea în China, Hong Kong și Taiwan. Ea s-a alăturat AFP în 2020.

Devesh Mishra, Reporter, India

Devesh Mishra demontează dezinformările care circulă în India. Înainte de a se alătura AFP, a lucrat ca reporter pentru site-ul de verificare a faptelor BOOM Live din New Delhi și ca formator media pentru programul FactShala al Google News Initiative.

Faith Brown, Reporter, Filipine

Faith Brown este reporter de investigații digitale în Filipine. Înainte de a se alătura AFP, ea a relatat și a realizat reportaje în calitate de corespondent în Manila pentru postul de televiziune japonez NHK.

Gemma Holliani Cahya, Reporter, Indonezia

Gemma Holliani Cahya este reporter de investigații digitale în Jakarta. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca reporter pentru The Guardian, Los Angeles Times și The Jakarta Post.

Johnny Lieu, Reporter, Australia

Johnny Lieu este un reporter de investigații digitale cu sediul în Sydney. Înainte de a se alătura AFP în 2019, a lucrat ca jurnalist pentru site-ul american de tehnologie Mashable și pentru postul de televiziune australian Network Ten.

Kate Tan, Reporter, Australia

Kate Tan este un reporter de investigații digitale cu sediul în Sydney. Ea s-a alăturat AFP de la Storyful și a lucrat anterior drept corespondent specializat în tenis la Beijing.

Lakna Paranamanna, Reporter, Sri Lanka

Lakna Paranamanna este reporter de investigații digitale în Colombo. Înainte de a se alătura AFP în 2019, ea a lucrat ca reporter pentru Daily Mirror din Sri Lanka și pentru diverse alte ziare de limbă engleză.

Lucille Sodipe, Reporter, Filipine

Lucille Sodipe relatează despre dezinformările care circulă în Filipine. Înainte de a se alătura AFP în 2020, Lucille a lucrat în mass-media, producând documentare de televiziune timp de peste un deceniu. Ea a fost, de asemenea, reporter și editor la organizația filipineză de verificare a faptelor Vera Files.

Masroor Gilani, Reporter, Pakistan

Masroor Gilani este un reporter de investigații digitale care s-a alăturat pentru prima dată AFP în calitate de corespondent în Pakistan în 2003, după ce a lucrat la Associated Press din Pakistan și la ziarul The Muslim.

Mohammad Ali Mazed, Reporter, Bangladesh

Mohammad Ali Mazed este reporter de investigații digitale în Dhaka. Anterior, a lucrat ca reporter pentru site-ul de verificare a faptelor BOOM Live din Bangladesh și a condus sesiuni de formare privind verificarea online și educația mediatică.

Moses Ompusunggu, Reporter, Indonezia

Moses Ompusunggu relatează despre dezinformarea din Indonezia. Înainte de a se alătura AFP în 2018, a lucrat ca jurnalist de mediu și politic la The Jakarta Post.

Panisa Aemocha, Reporter, Thailanda

Panisa Aemocha relatează despre dezinformarea din Thailanda. Înainte de a se alătura AFP în 2022, ea a scris despre afaceri și politică pentru BBC World Service din Londra.

Safrin La Batu, Reporter, Indonezia

Safrin La Batu demontează și relatează despre dezinformarea din Indonezia. Înainte de a se alătura AFP în 2019, a fost reporter de investigație la The Jakarta Post.

Shim Kyu-seok, Reporter, Coreea de Sud

Shim Kyu-seok este un reporter de investigații digitale care monitorizează dezinformarea în Coreea de Sud. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat ca jurnalist politic, relatând despre politica internă nord-coreeană și sud-coreeană pentru Korea JoongAng Daily.

Uzair Rizvi, Reporter, India

Uzair Rizvi este reporter de investigații digitale cu sediul în New Delhi. Înainte de a se alătura AFP în 2018, a lucrat ca jurnalist multimedia pentru The Hindustan Times și a fost anterior bursier al Fundației Thomson Reuters.

Wasi Anjum Mirza, Reporter, Hong Kong

Wasi Anjum Mirza este reporter de investigații digitale care monitorizează în principal dezinformarea în Pakistan și Afganistan.

 

Franța

Alexis Orsini, Reporter, Franța

Alexis Orsini relatează despre dezinformarea din Franța. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca verificator de fapte pentru ziarul 20 Minutes.

Emilie Beraud, Reporter, Franța

Emilie Beraud relatează despre dezinformarea în Franța. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca reporter în domeniul culturii, apoi al sănătății la France Télévision. De asemenea, a lucrat la biroul din Paris al France 24, relatând despre știrile internaționale din Liban, Tunisia și Sudan.

Chloé Rabs, Reporter, Franța

Chloé Rabs relatează despre dezinformarea în Franța. Ea s-a alăturat AFP în 2022, după ce a absolvit un master în jurnalism. De asemenea, ea scrie pentru publicații franceze precum Libération și Alternatives Economiques, specializându-se în probleme de sănătate și mediu.

Claire-Line Nass, Reporter, Franța

Claire-Line Nass relatează despre dezinformarea în Franța. Înainte de a se alătura AFP în 2021, ea a lucrat în echipa de verificare a faptelor de la ziarul francez Libération și a abordat diverse subiecte legate de dezinformare.

Gaëlle Geoffroy, Reporter, Franța

Gaëlle Geoffroy relatează despre dezinformare/dezinformare în Franța. S-a alăturat AFP în 2002 și a ocupat diverse roluri în sediul central din Paris, de unde a relatat despre economie, știri generale și politică. De asemenea, a lucrat drept corespondent economic la Washington D.C.

Julie Pacorel, Reporter, Franța

Julie Pacorel este specializată în dezinformare cu privire la probleme de sănătate. Înainte de a se alătura echipei în 2022, ea a lucrat pentru AFP în Marsilia, unde a abordat politica, criminalitatea și biodiversitatea din regiunea mediteraneană. Anterior, a lucrat ca jurnalist independent în America de Sud pentru mass-media franceză, cum ar fi Libération.

Juliette Mansour, Reporter, Franța

Juliette Mansour relatează despre dezinformare în Franța. Înainte de a se alătura AFP în 2020, a lucrat la investigații și verificări pentru birourile de verificare a faptelor Le Vrai du Faux la franceinfo și Les Décodeurs la Le Monde; și a acoperit știrile globale pentru serviciul web Le Parisien.

Nathan Gallo, Reporter și Cercetător, Franța

Nathan Gallo relatează despre dezinformare în Franța și este, de asemenea, asistent de cercetare la Institutul de Studii Politice din Paris (Sciences Po). Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat ca reporter la La Correspondance de la Presse, acoperind sectorul media și tehnologie, și ca asistent de cercetare la Institutul Reuters.

 

America Latină și Spania

Deși ne străduim să fim cât mai transparenți posibil în ceea ce privește personalul nostru, unele țări și medii sunt mai ostile decât altele în ceea ce privește jurnalismul. Din acest motiv, unii dintre jurnaliștii din echipa noastră din America Latină nu vor fi numiți mai jos pentru a le proteja siguranța.

Leila Macor, șeful departamentului de investigații digitale în spaniolă și portugheză, Uruguay

Leila Macor este șefa echipelor de investigații digitale ale AFP pentru America Latină și Spania, ocupându-se de dezinformare în spaniolă, catalană și portugheză. De când s-a alăturat AFP, în 2005, a lucrat, de asemenea, ca redactor pentru biroul pentru America Latină din Montevideo și corespondent pentru coasta de vest și coasta de est a Statelor Unite.

Alejandro Rincón, Coordonator Editorial Spaniol, Columbia

Alejandro Rincón este editor și coordonator editorial pentru echipa de limbă spaniolă din Columbia. Înainte de a se alătura AFP, a condus EFE Verifica în America Latină, unitatea de verificare a faptelor a agenției de știri spaniole, și a lucrat pentru presa columbiană în domeniul tehnologiei, economiei și culturii.

Anella Reta, Coordonator Editorial Portughez, Uruguay

Anella Reta este editor și coordonator editorial pentru echipa de limbă portugheză. De când s-a alăturat AFP în 2004, a lucrat ca redactor pentru serviciul grafic de limbă spaniolă, redactor senior pentru biroul dedicat Americii Latine din Montevideo și corespondent în Sao Paulo. Ea s-a alăturat echipei de verificare digitală în 2019.

Sonia González, Coordonator Editorial Spaniol, Spania

Sonia González este coordonator editorial pentru echipa de limbă spaniolă, cu sediul la Madrid, precum și editor pentru blogul în limba catalană. Înainte de a se alătura echipei de verificare digitală a AFP în 2019, ea a lucrat la birourile regionale ale AFP, la departamentul de grafică și de servicii online din Madrid, Montevideo și Paris.

Nadia Nasanosky, Manager de formare digitală pentru America Latină, Uruguay

Nadia Nasanovsky conduce programul de formare în jurnalism digital al AFP în America Latină. Ea s-a alăturat AFP în 2019 ca reporter de investigații digitale în Buenos Aires. Înainte de a se alătura AFP, ea a lucrat ca fact-checker și ca reporter pentru mai multe instituții media argentiniene.

Ana Prieto, Editor, Argentina

Ana Prieto este editor pentru echipa de limbă spaniolă din Buenos Aires. Anterior, ea a fost reporter de investigații digitale al AFP în Argentina, a lucrat ca fact-checker la Radio Ambulante și a contribuit la mai multe instituții media din regiune, inclusiv Revista Ñ, Orsai, Univision și El Nuevo Herald.

Denise Mota, Editor, Uruguay

Denise Mota este editor pentru echipele de limbă spaniolă și portugheză. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat ca editor  pentru agențiile de știri de investigație braziliene.

Cecília Sorgine, Editor, Brazilia

După mai mulți ani ca reporter de investigații digitale, Cecília Sorgine lucrează acum ca editor pentru echipa de limbă portugheză din Brazilia. Înainte de a se alătura echipei de verificare, ea a lucrat pentru serviciile de text și multimedia în portugheză ale AFP.

Maria Clara Pestre, Editor, Brazilia

După mai mulți ani ca reporter de investigații digitale, Maria Clara Pestre este acum editor pentru echipa de limbă portugheză din Brazilia. Înainte de a se alătura echipei de verificare în 2019, ea a lucrat la serviciul de limbă portugheză al Reuters și la site-ul de tehnologie al Globo.com.

Miguel Bravo, Editor, Mexic

Miguel Bravo este editor pentru echipa de limbă spaniolă, cu sediul în Mexic. El lucrează la demontarea dezinformărilor la AFP din 2019. Anterior, a fost reporter pentru mai multe instituții media mexicane, specializându-se în domenii precum guvern, sănătate și economie.

Adrià Laborda, Reporter, Spania

Adrià Laborda este un reporter de investigații digitale în spaniolă și catalană, cu sediul în Barcelona. Înainte de a se alătura AFP în februarie 2021, a lucrat ca reporter la televiziunea publică regională din Catalonia și ca editor pentru presa locală din Barcelona.

Axl Hernández, Reporter, Chile

Axl Hernández este un jurnalist de investigații digitale stabilit în Santiago. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca reporter la ziarul El Mercurio, verificând dezinformări despre Covid-19 și protestele din Chile.

Bárbara Medina, Reporter, Chile

Bárbara Medina este o jurnalistă de investigații digitale cu sediul în Santiago. Înainte de a se alătura AFP în 2022, a lucrat ca reporter la Television Nacional de Chile, unde a scris despre politică, și a predat tehnici de verificare a faptelor în cadrul proiectului de verificare a faptelor al Universității Catolice.

Martín Rachinsky, Reporter, Argentina

Martín Rachinsky este un jurnalist de investigații digitale stabilit în Buenos Aires. Are experiență de reporter în domeniul știrilor online și a lucrat ca producător radio pentru mai multe posturi de radio din Argentina.

Manuela Silva, Reporter, Uruguay

Manuela Silva este jurnalistă de investigații digitale și profesoară de redactare la Universitatea din Montevideo. Înainte de a se alătura AFP în 2021, a lucrat la o agenție regională și la un proiect național de verificare a faptelor.

Natalia Sanguino, Reporter, Spania

Natalia Sanguino este jurnalistă de investigații digitale, stabilită la Madrid. Lucrează pentru AFP de mai bine de 15 ani, timp în care a fost, de asemenea, editor pentru serviciul multimedia spaniol, unde a editat texte, grafică și videoclipuri.

 

Orientul Mijlociu

Deși ne străduim să fim cât mai transparenți posibil în ceea ce privește personalul nostru, unele țări și medii sunt mai ostile decât altele în ceea ce privește jurnalismul. Din acest motiv, jurnaliștii care lucrează în echipa din Orientul Mijlociu nu vor fi numiți pentru a le proteja siguranța.

 

America de Nord

Arthur MacMillan, șeful departamentului de investigații digitale pentru America de Nord, SUA

Arthur MacMillan conduce echipa de investigații digitale din SUA. El s-a alăturat inițial AFP ca redactor la Hong Kong în 2007. În calitate de corespondent, a realizat reportaje din numeroase țări, printre care Iran, Africa de Sud, Irak și Pakistan, precum și din Statele Unite.  

Marisha Goldhamer, șefă adjunctă a investigațiilor digitale pentru SUA și Canada, SUA

Marisha Goldhamer supervizează producția din Canada și coordonează jurnaliștii din Montreal și Washington D.C.. Marisha s-a alăturat AFP în 2003, lucrând la biroul multimedia și la prezența agenției în social media.

Daniel Funke, Editor, SUA

Daniel Funke s-a alăturat AFP în calitate de editor de investigații digitale în 2022, după ce a lucrat ca reporter și editor la USA Today, PolitiFact, International Fact-Checking Network și Poynter Institute for Media Studies. Daniel are expertiză în materie de dezinformare online, verificare, politică și tehnologie.

Juan Ignacio Berro, Editor, Mexic

Juan Ignacio Berro este un editor care se ocupă de dezinformarea care circulă în Statele Unite în limba spaniolă. El s-a alăturat AFP în 2021 ca reporter de investigații digitale în Uruguay, unde a lucrat anterior ca jurnalist la El Observador, unul dintre cele mai mari ziare din țară.

Rob Lever, Editor, SUA

Rob Lever s-a alăturat echipei de investigații digitale din SUA în 2021, după ce a lucrat în diverse funcții în cadrul biroului din Washington D.C. al AFP. El s-a alăturat AFP în 1992 și a lucrat ca reporter economic, editor de știri al biroului de știri din America și reporter-editor pentru tehnologie-media.

Bill McCarthy, Reporter, SUA

Bill McCarthy relatează despre dezinformarea din Statele Unite. S-a alăturat AFP în 2022, după ce a lucrat ca reporter la PolitiFact, unde a acoperit mass-media și politica americană, dezinformarea online și a condus verificarea faptelor experților politici.

Manon Jacob, Reporter, SUA

Manon Jacob se ocupă de dezinformare, inclusiv de demontarea miturilor despre schimbările climatice. Ea s-a alăturat AFP în 2018, în cadrul programului de burse pentru jurnalism al agenției. Anterior, a lucrat pentru Reuters și Politico Europe.

Naharia S. Alonso, Reporter, SUA

Nahiara S. Alonso demontează dezinformările care circulă în Statele Unite în limba spaniolă. Ea s-a alăturat echipei AFP în 2022, după ce a lucrat ca reporter financiar în Spania la El Pais și Newtral.

Natalie Wade, Reporter, SUA

Natalie Wade s-a alăturat AFP ca membru al burselor de verificare a faptelor NABJ în 2021 și demontează dezinformări pe o mare varietate de subiecte din Statele Unite.

Valentín Díaz, Reporter, Mexic

Valentín Díaz demontează în spaniolă dezinformările care circulă în Statele Unite. S-a alăturat echipei AFP în 2022, după ce a lucrat drept coordonator digital pentru El Comercio din Ecuador.