Fostul secretar de stat american Henry Kissinger la Deutsches Historisches Museum din Berlin pe 21 iunie 2017. AFP Foto / John MACDOUGALL

Henry Kissinger nu a cerut vaccinarea în masă ca mijloc de control în discursul din 2009

Copyright AFP 2017-2022. Toate drepturile rezervate.

Postări de pe Facebook, distribuite de peste peste 1.000 de ori, susțin că diplomatul american Henry Kissinger a ținut un discurs, în 2009, îndemnând la vaccinarea în masă ca mijloc de control social, spunând că va pregăti calea pentru alte politici radicale de sănătate, inclusiv donații forțate de sânge sau organe. Acest lucru este fals; biroul său a declarat că afirmația este „o fabricație completă”, nu există nicio evidență a faptului că el a făcut astfel de remarci într-un discurs, iar grupul căruia i s-ar fi adresat nu există.

Una dintre aceste postări a fost publicată pe Facebook pe 27 ianuarie 2021. În postare, distribuită de peste 900 de ori, textul care însoțește o fotografie a lui Kissinger spune: „Odată ce efectivul acceptă vaccinarea forțată obligatorie, s-a terminat jocul! Ei vor accepta orice - donarea forțată de sânge sau de organe - pentru „binele mai mare. ”Putem modifica genetic copiii și îi putem steriliza ă pentru„ binele mai mare ” .Controlează mintile oilor si controlezi turma. Producătorii de vaccinuri fac câștiguri de miliarde, iar mulți dintre voi în această cameră astăzi sunteți investitori. Este un câștig-câștig mare! Reducem turma și turma ne plătește pentru furnizarea de servicii de exterminare.”

Afirmația pare să fi circulat în engleză din 2019, dar există postări care încă circulă în continuare pe rețelele de socializare, spre exemplu în franceză și spaniolă. Toate distribuirile sunt meme cu Henry Kissinger, fost secretar de stat al SUA. Unele postări, inclusiv cele în română, susțin că a ținut discursul la așa-zisul consiliu special al Organizației Mondiale a Sănătății pentru eugenie, la 25 februarie 2009, în timp ce alte postări spun că a fost un discurs în fața Națiunilor Unite, la aceeași dată.

AFP Fact Check a dezmințit afirmațiile în engleză, franceză și spaniolă.

Captură de ecran cu postarea de pe Facebook, realizată pe 9 februarie 2021

„Este o fabricație completă”, a declarat pentru AFP, printr-un e-mail, în aprilie 2020, Courtney Glick, asistentă a lui Kissinger la firma de consultanță globală Kissinger Associates din New York.

O căutare pe Google cu cuvintele „Kissinger-speech-vaccines”, precum și a arhivelor sale personale nu a dat niciun rezultat cu vreo remarcă făcută la 25 februarie 2009. Nu există nici vreun articol în mass-media despre el care să abordeze subiectele menționate în postări.

Kissinger, care a fost secretar de stat al SUA între 1973 și 1977, a vorbit la cea de-a 45-a Conferință de securitate din München, la 6 februarie 2009, dar subiectul său principal a fost proliferarea nucleară, nu vreunul dintre subiectele citate în postările distribuite pe Facebook.

În același timp, Organizația Mondială a Sănătății nu are un consiliu privind eugenia, a arătat o căutare pe site-ul OMS și o căutare Google. Eugenia este disciplina care studiază aplicarea practică a biologiei eredității în ameliorarea genetică a individului.

Postările de pe Facebook atribuite în mod fals unui discurs al lui Kissinger în fața „consiliului” OMS susțin, de asemenea, că a spus: „Controlează mințile oilor și controlezi turma. Producătorii de vaccinuri fac câștiguri de miliarde, iar mulți dintre voi în această cameră astăzi sunteți investitori.”

Această afirmație pare similară cu afirmațiile asemănătoare ale grupurilor anti-vaccinare care au folosit rețelele sociale pentru a răspândi teoriile conspirației conform cărora coronavirusul a fost creat de om pentru a stabili controlul asupra populației lumii. Covid-19 a fost depistat pentru prima dată în orașul chinez Wuhan în decembrie 2019 și s-a răspândit rapid în întreaga lume, ucigând peste 2 milioane de oameni și rezultând în controale stricte impuse de guverne pentru a opri extinderea virusului.

Campaniile de ani de zile ale unor astfel de grupuri anti-vaccinare sunt printre motivele date de experții în sănătate pentru creșterea unor infecții. OMS a spus că, de exemplu, cazurile de rujeolă au crescut în ultimii ani.

Cele mai recente postări au apărut pe fondul vaccinării în masă împotriva Covid-19. Până la 9 februarie 2021, România avea peste 745,000 de persoane infectate și peste 19,000 de decese.

Traducerea și adaptarea
VACCINARE