Personalul medical asistă un pacient infectat cu coronavirus Covid-19 în unitatea de terapie intensivă Covid-19 a spitalului universitar (Bergmannsheil Klinikum) din Bochum, vestul Germaniei, pe 16 decembrie 2021. ( AFP / Ina FASSBENDER)

Un videoclip care arată un spital gol induce în eroare vizavi de efectele Omicron în Africa de Sud

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 28 Decembrie 2021, la 15:06
  • Actualizat pe 3 Ianuarie 2022, la 10:50
  • 12 minute de citit
  • De: Ede ZABORSZKY, AFP Ungaria
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Câteva mii de utilizatori ai rețelelor sociale au distribuit în decembrie 2021 un extras dintr-un videoclip care arată camere goale dintr-un spital din Africa de Sud, cu afirmații care sugerează că relatările media despre situația Covid-19, răspândirea și severitatea variantei Omicron sunt exagerate. Deși există câteva indicii timpurii că varianta poate duce la rezultate mai puțin severe decât cele anterioare, experții avertizează că multe date despre Omicron rămân neclare și că este dificil de comparat situația din Africa de Sud cu alte țări. În plus, există mai multe probleme legate de premisa videoclipului original și de modul în care este prezentat, care pot induce publicul în eroare.

„O asistentă arată spitalul gol după acest omicron mega mutated super transmissible variant”, spune această postare de pe Facebook din 9 decembrie 2021, care a fost distribuită de peste 4,000 de atunci. Postarea distribuie un videoclip care arată un bărbat care urmărește o femeie într-un costum medical albastru printr-un coridor care arată camerele de spital goale. Cuvântul german „leer”, adică gol, apare de mai multe ori pe ecran. Mai târziu, femeia spune că au 8 pacienți într-o anumită secție, dintre care niciunul nu are Covid-19.

Videoclipul a fost postat și aici și distribuit de sute de ori, cu afirmația că acesta este un videoclip din „orașul Gauteng-Africa de Sud” și arată spitalul unde a început varianta Omicron, precum și aici fără detalii geografice.

Unii utilizatori sugerează că acest videoclip ar fi fost realizat în Germania, în timp ce alții insistă că a fost filmat în Africa de Sud. „E in Africa de Sud, unde se transmitea de către medii că spitalele sunt supraaglomerate”, spune un comentariu, în timp ce altul adaugă „Am vizionat video, e făcut de un personaj german care a călătorit extra în Africa de Sud pt acest scop”.

Image
Captură de ecran a postării înșelătoare de pe Facebook realizată pe 27 decembrie 2021

Același videoclip a fost distribuit și în alte limbi, cum ar fi în maghiară aici. APF Ungaria a urmărit originile videoclipului și a constatat că afirmațiile sunt înșelătoare.

Videoclipul și textele postate, luate împreună, dau impresia că reportajele media despre răspândirea variantei Omicron în întreaga lume trebuie să fie exagerate, deoarece există o secție de spital goală într-o țară cu unul dintre cele mai mari și mai timpurii focare detectate, Africa de Sud. Dar AFP a găsit mai mulți factori care arată că există probleme în această interpretare.

Originea videoclipului

Pe videoclip există o inscripţionare care indică canalele de Instagram și Telegram ale creatorului filmului. AFP a reușit să găsească o versiune mai lungă a videoclipului atât pe Instagram, cât și pe Telegram. Videoclipul a fost încărcat pe 5 decembrie de un utilizator vorbitor de limbă germană cu numele de utilizator „florian_arnoldson”. Într-o altă postare pe Instagram există un indiciu că numele lui adevărat este Florian Muck. Pe Facebook există o persoană care folosește numele Florian Muck care are aceleași fotografii ca și utilizatorul Instagram. AFP l-a întrebat pe autor dacă își poate clarifica numele real, dar nu a primit un răspuns.

Pe canalul său de Telegram, bărbatul distribuie mai multe teorii ale conspirației legate de teme precum coronavirusul și mișcarea Q-Anon. La aproximativ 1 minut și 2 secunde în videoclipul complet, bărbatul spune: „Hai, Brandon”, care nu pare să aibă nicio legătură cu Africa de Sud sau cu coronavirus, dar este o insultă vulgară codificată îndreptată către președintele american Joe Biden.

A spus mass-media într-adevăr că spitalele din Africa de Sud sunt pline de copii pe cale să moară?

În descrierea videoclipului original, autorul pune întrebarea: „A mințit mass-media germană?”. În timpul videoclipului, el sugerează că presa străină a spus că „toate spitalele” din Africa de Sud „sunt pline de copii care mor din cauza noii variante”.

AFP l-a întrebat pe autorul videoclipului la care mass-media se referea exact, dar nu a primit un răspuns până la momentul redactării acestui articol. AFP nu a reușit să găsească o relatare de tipul celei descrise de autorul postării în nicio sursă din mass-media germană.

Într-o postare ulterioară pe Telegram, autorul folosește o imagine a acestui articol din revista germană Der Spiegel, intitulată „Misterul care înconjoară infectarea copiilor din Africa de Sud”. Acest articol nu doar că a fost publicat pe 10 decembrie – la cinci zile după ce a fost încărcat videoclipul său – dar nu menționează spitalele „pline” de „copii pe cale să moară”.

Articolul spune că „copiii sub cinci ani apar mai frecvent în unele spitale” din regiunea Gauteng din Africa de Sud și relatează „îngrijorarea” unui virolog german că „copiii sub cinci ani par să dezvolte cazuri grave mai des”.

Cu toate acestea, articolul nu menționează copiii care urmează să moară și, de asemenea, spune în mod explicit că „nu este clar ce se află în spatele” fenomenului de admitere în spital crescută. De asemenea, spune clar că „nu se pot face generalizări, deoarece astfel de tendințe nu s-au arătat în toate spitalele din regiune (Gauteng)”, cu atât mai puțin în întreaga țară.

Folosind o căutare de cuvinte cheie în limba germană, AFP a găsit o relatare de la agenția de presă germană dpa despre Africa de Sud și varianta Omicron din 3 decembrie, care a fost citat de mai multe instituții de presă germane, precum aceasta, aceasta și aceasta.

De asemenea, raportează creșterea numărului de copii mici internați în spitalul din Gauteng, dar avertizează în mod repetat că este prea devreme pentru a trage concluzii ferme din aceste informații și, de asemenea, îl citează pe ministrul sănătății din Africa de Sud afirmând că creșterea cazurilor nu a dus la blocaje în spitale.

„Direct la locul evenimentelor”?

În descrierea videoclipului de pe Instagram, autorul spune că a mers „direct la locul evenimentelor”. În videoclip, merge la trei spitale: Victoria Hospital Wynberg, Mediclinic Constantiaberg și Red Cross War Memorial Children’s Hospital; toate trei în orașul din sudul Cape Town, aflat la aproximativ 1,500 de kilometri distanță de epicentrul raportat al cazurilor Omicron din provincia Gauteng, care este menționat și într-una dintre postările românești de pe Facebook.

Image
Cape Town și Pretoria pe Google Maps. Captură de ecran realizată pe 20 decembrie 2021

Pentru o comparație, acesta este și distanța dintre București și Munchen.

Cape Town face parte din provincia Western Cape a țării, care are o populație de puțin peste șapte milioane. Potrivit cifrelor oficiale ale departamentului de sănătate al provinciei, în săptămâna care a precedat 5 decembrie, numărul mediu de cazuri de coronavirus pe zi în provincie a fost puțin peste 853. Cifra echivalentă pentru Gauteng, care are o populație de 15,4 milioane, a fost de 6,425 de cazuri pe zi în aceeași perioadă.

Primul spital din videoclip

În videoclipul complet, Arnoldson încearcă să viziteze trei spitale, nu le numește, dar toate trei pot fi identificate cu ajutorul semnelor afișate și Google Maps. Primul este Victoria Hospital Wynberg.

Image
Spitalul Victoria văzut în filmare (stânga) și pe Google Street View (dreapta). Capturi de ecran realizate pe 17 decembrie 2021

Apare un subtitlu care spune: „Noi am primit doar informații fără înregistrare audio sau video”.

Cu toate acestea, după ce AFP a abordat spitalul pentru comentarii, o purtătoare de cuvânt a răspuns pe 22 decembrie 2021 spunând: „Putem confirma că persoana din videoclip a încercat să obțină acces la Victoria Hospital din Cape Town, Africa de Sud, la sfârșitul lunii noiembrie 2021. Securitatea l-a împiedicat pe individ să intre în spital. A încercat să obțină un răspuns din partea personalului de securitate care l-a dat afară și i-a cerut să părăsească incinta, ceea ce a făcut.”

Declarația a adăugat că, în timp ce spitalul „a văzut pacienți pozitivi cu COVID în unitate, experiența noastră este că în prezent 90% sunt constatări incidentale, fără internari curente la ATI pentru pacienții cu pneumonie hipoxică COVID”.

Al doilea spital din videoclip

Al doilea spital, aflat la aproximativ 2,5 km de primul, este Mediclinic Constantiaberg, așa cum se poate vedea într-o comparație a filmării lui Arnoldson și a unei imagini a clădirii spitalului de pe pagina web a companiei care conduce instituția.

Image
Un cadru din filmarea lui Muck (sus) și o poză de pe site-ul web al spitalului (jos). Capturi de ecran realizate pe 17 decembrie 2021

Arnoldson reușește să intre în acest spital și să facă o înregistrare a vizitei, o parte din aceste filmări pot fi găsite și în postarea înșelătoare în limba română. Întâlnește un angajat pe care îl prezintă ca fiind asistent medical, care spune în engleză că în Cape Town numărul (probabil al cazurilor de coronavirus) „nu este încă atât de mare” și că nu au copii sub cinci ani ca pacienți. Femeia spune că în spital sunt două cazuri de Covid, ambele adulți - contrar afirmațiilor din videoclip.

AFP a abordat Mediclinic Constantiaberg pentru a comenta videoclipul. Pe 17 decembrie 2021, Mediclinic Southern Africa, care administrează unitatea, a declarat pentru AFP că cunoște videoclipul, pe care l-a numit „înșelător”. „Membrul personalului reflectat în unitate a demonstrat siguranța și pregătirea spitalului pentru a primi atât pacienți cu Covid-19, cât și non-Covid și pare să fi fost filmat sub pretexte false”, se arată în comunicatul transmis.

Comunicatul a subliniat faptul că filmarea arată „Unitatea de Chirurgie, Unitatea de Zi (și) Unitatea de Hematologie” a spitalului, precum și facilități desemnate pentru pacienții cu COVID.

Mediclinic a declarat pe 17 decembrie că, deși videoclipul „a fost filmat înainte de debutul celui mai recent val de Covid-19, putem confirma că unitățile din Western Cape se confruntă în prezent cu o cerere foarte scăzută de îngrijire pentru pacienții cu Covid-19”. „Numerele rămân relativ scăzute, puțini pacienți care necesită terapie intensivă”, se arată în comunicat.

Al treilea spital

Numele celui de-al treilea spital este clar vizibil pe înregistrare: Red Cross War Memorial Children’s Hospital. Aici Arnoldson vorbește cu o persoană care nu este vizibilă pe înregistrare, cerând o confirmare sau negare dacă „toate spitalele sunt pline de copii care mor din cauza noii variante”, la care persoana nevăzută răspunde „Nu, eu sunt securitatea, nu pot confirma acest lucru”. Acest răspuns este tradus incorect într-o legendă de pe ecran ca: „Fără copii cu coronavirus în spital sau morți din cauza lui”, lăsând impresia că angajatul de securitate i-a oferit informații ferme.

Arnoldson spune apoi că este pe cale să vorbească cu cineva „care este la conducere”. El repetă întrebarea despre copiii aflați pe patul de moarte altor două persoane care nu pot fi văzute, care răspund cu „nu”.

AFP a contactat spitalul pe 17 decembrie, iar un purtător de cuvânt a declarat într-un comunicat că evenimentul a avut loc la sfârșitul lunii noiembrie 2021. „Securitatea a împiedicat individul să intre în secții și nu a vorbit cu niciun angajat din personalul medical. Înregistrările video pe care le arată sunt cu zona de recepție și o zonă de birou non-pacienți de la intrarea în spital.” Acest purtător de cuvânt a mai spus că bărbatul a fost dat afară și i s-a cerut să părăsească incinta.

Spitalul a declarat că, începând cu 17 decembrie, a primit pacienți cu COVID, dar că „50% sunt constatări incidentale fără internari curente la ATI”, adăugând că a existat o singură internare la ATI în timpul (celui de-al patrulea) val curent.

Africa de Sud și varianta Omicron

Pe 25 noiembrie 2021, oamenii de știință din Africa de Sud au anunțat că au detectat noua variantă, care la acea vreme era cunoscută sub numele său științific de B.1.1.529. Aceasta a dus la o creștere a ratelor de infectare, oficialii din domeniul sănătății afirmând pe 17 decembrie că, cu două zile mai devreme, țara a înregistrat cel mai mare număr de infecții pe care le-a văzut vreodată în pandemie.

Michelle Groome, de la Institutul Național pentru Boli Transmisibile din Africa de Sud (NICD), a declarat pe 17 decembrie 2021 că „spitalizările nu cresc într-un ritm atât de dramatic” precum infectările și că până acum au existat „creșteri relativ mici ale deceselor”.

Wassila Jassat, de asemenea, de la NICD, a spus că numărul de persoane care au nevoie de tratament cu oxigen a fost „mai mic decât a fost în comparație cu oricare dintre perioadele anterioare ale altor valuri”. Ea a spus că „pacienții par să rămână pentru o perioadă mai scurtă” în spital.

Un purtător de cuvânt al Red Cross War Memorial Hospital a declarat pe 17 decembrie că există „dovezi tot mai mari că varianta Omicron infectează mai mulți copii mai mici decât în comparație cu variantele anterioare de COVID, cu toate acestea, așteptăm în continuare clarificări cu privire la severitatea bolii în cazurile pediatrice, cu indicii actuale că forma rămâne ușoară în marea majoritate a cazurilor”. Potrivit spitalului, pe 4 decembrie 2021 - cu o zi înaintea publicării videoclipului - au existat doar 10 cazuri pediatrice de COVID în ATI în toată țara, arătând „că cazurile ATI sunt o excepție extremă”.

Departamentul de sănătate din New York a declarat, pe 24 decembrie 2021, că spitalizările pediatrice pentru Covid au crescut de patru ori în ultimele două săptămâni, odată cu instalarea Omicron.

Primele cazuri raportate oficial de Omicron în România au fost anunțate pe 4 decembrie 2021. În Europa, Marea Britanie a înregistrat unul dintre cele mai mari focare legate de această variantă, raportând 159,932 de cazuri noi pe 27 decembrie, prima dată când numărul a trecut de 100,000 fiind înregistrat pe 24 decembrie. În Regatul Unit, epicentrul infecțiilor cu Omicron a fost la Londra, unde spitalizările au crescut și ele în ultimele zile. Pe 22 decembrie, două studii preliminare din Marea Britanie au sugerat că infecțiile cu Omicron au fost mai puțin probabile să ducă la spitalizare, comparativ cu varianta anterioară Delta.

Cu toate acestea, experții avertizează că orice avantaj potențial în a dezvolta forme mai ușoare ar putea fi încă anulat de infecțiozitatea crescută a Omicron, care poate duce în continuare la cazuri mai severe în general. În plus, trebuie să se acorde atenție atunci când se încearcă compararea situației din Africa de Sud cu cea din alte țări.

Image
Un băiat stă alături de familia sa la centrul de vaccinare Discovery în timp ce așteaptă să primească prima doza de vaccin Pfizer/BioNTech împotriva Covid-19 în Sandton, Johannesburg, pe 15 decembrie 2021. ( AFP / Luca SOLA)

Profesorul Sandra Ciesek, directorul Institutului de virologie medicală de la spitalul Universitätsklinikum din Frankfurt, a declarat, pe 15 decembrie 2021, referitor la scăderea aparentă a ratei mortalității în Africa de Sud: „Cred că nu putem trage concluzii ferme, deoarece populația Africii de Sud este foarte diferită. Există mult mai mulți oameni mai tineri și au trecut în mare parte printr-una sau mai multe infecții, si, de asemenea, unii dintre ei sunt vaccinați”.

„Am degetele încrucișate să se dovedească că noi (în Germania) avem o rată de mortalitate mai mică cu Omicron, dar nu știm asta încă. Mulți factori joacă un rol aici și trebuie să așteptăm date din Marea Britanie sau Danemarca”, a spus ea reporterilor într-un briefing online organizat de Science Media Center din Germania.

3 ianuarie 2022 Acest material a fost actualizat pentru a corecta data de „26 noiembrie 2021” în „25 noiembrie 2021” în paragraful 32.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne