Al patrulea val de îmbolnăviri cu Covid-19 nu este „pulverizat” din avioane

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 31 August 2021, la 16:53
  • 6 minute de citit
  • De: AFP România
O mai veche teorie a conspirației care spune că virusul care cauzează Covid-19 este pulverizat din avioane a reapărut în ultimele săptămâni, cu postări distribuite de mii de ori pe Facebook, susținând acum că aceasta este cauza celui de-al patrulea val de infectări. Postările repetă afirmațiile că țările europene dau în judecată Organizația Mondială a Sănătății (OMS) pentru „infectarea” continentului cu substanțe chimice. Dar acest lucru este fals: teoria conspirației dârelor chimice („chemtrails”) a fost demontată de multe ori înainte. În plus, autoritățile au confirmat din nou pentru AFP că nu există niciun proces împotriva OMS.

AFP a demontat deja postări similare la începutul anului 2021, inclusiv în limba română. Dar acestea au apărut din nou, cu o afirmație direct legată de al patrulea val de infectări cu Covid-19. Un exemplu este această postare din 18 august care spune: „A început să se pulverizeze cu Valul 4”. Această postare pe Facebook de la sfârșitul lunii iulie are aceeași afirmație falsă și a fost distribuită de peste 27,000 de ori de atunci.

Postările includ o imagine a unui avion din care se pulverizează o substanță asemănătoare spumei albe. Textul spune: „Polonia, Suedia și Norvegia dau în judecată OMS pentru infectarea Europei. Acest lucru a fost rapotat de Reuters. Piloții reținuți au recunoscut că au pulverizat cu un produs chimic care provoacă pneumonie chimică.” Dar imaginea este utilizată în afara contextului, iar textul este fals.

Fotografiile din postare nu demonstrează că există „chemtrails” („dâre chimice”). Oficialii au confirmat pentru AFP în decembrie 2020 că nu există un astfel de proces împotriva OMS. Am verificat din nou în august: încă nu există un astfel de proces.

Noile afirmații care leagă aceste „dâre chimice” de un al patrulea val de infectări - raportat deja în țări precum România, Franța și Germania - sunt, de asemenea, false. Oamenii de știință spun că al patrulea val este cauzat de noile variante ale virusului.

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 30 august 2021

Niciun proces împotriva OMS

„OMS nu are cunoștințe despre astfel de reclamații sau plângeri legale formulate împotriva organizației”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP România într-un email transmis pe 23 august 2021.

Autoritățile din Norvegia, Suedia și Polonia au respins, de asemenea, această afirmație în emailurile trimise către AFP în ianuarie 2021. Oficialii din Suedia și Norvegia au respins din nou cererea în august 2021.

„Fostul răspuns este încă valabil. Aceștia (departamentul de mediu și departamentul de criminalitate internațională) nu au cunoștință de un astfel de caz la Procuratură”, a declarat pentru AFP Joakim Gustavsson, un purtător de cuvânt al Procuraturii din Suedia.

„Pot confirma că aceste afirmații rămân false”, a mai spus pentru AFP și Guri Solberg, de la Ministerul norvegian al Afacerilor Externe.

Autoritățile din Polonia nu au răspuns la cea mai recentă solicitare a AFP. Cu toate acestea, un purtător de cuvânt al Ministerul polonez al afacerilor externe a declarat pentru agenție în ianuarie 2021 că: „Polonia nu a depus o plângere împotriva OMS cu privire la presupusa pulverizare cu aer a agenților chimici sau orice altă plângere împotriva acestei organizații. Informațiile prezentate pe rețelele de socializare cu privire la acest subiect sunt complet false”.

Niciun raport mass-media

Postările false susțin că știrea unui proces legal împotriva OMS a fost relatată de agenția de știri Reuters. Cu toate acestea, chiar Reuters a dezmințit acest lucru în ianuarie 2021, afirmând că „aceste afirmații sunt false: Reuters nu a raportat acest lucru sau ceva similar, precum nicio altă organizație media”.

Nici urmă de un astfel de proces nu a putut fi găsită nici pe site-ul web al agenției de știri Reuters și nici pe Google când AFP a căutat folosind cuvintele cheie în limba engleză „Reuters + proces + OMS SAU Organizația Mondială a Sănătății” atât în ianuarie, cât și în august 2021.

Fotografiile nu arată „chemtrails”

Conspirația „chemtrails” susține că traseele de condensare vizibile în urma avioanelor sau a substanțelor pulverizate în misiunile de stingere a incendiilor sunt de fapt dovada faptului că substanțele chimice sunt pulverizate pe oameni și sol.

Postările pe care le examinăm conțin patru fotografii care susțin că sunt dovezi ale existenței „dărelor chimice”.

O căutare inversă de imagini a constatat că fotografia principală cu un avion care eliberează o substanță albă arată un de fapt avion utilizat la stingerea incendiilor. Aceeași imagine a fost publicată în 2006 în baza de date foto a aeronavelor și aeroporturilor Airliners și pe JetPhotos.com. Conform descrierii, acesta este un Boeing 747-273C Supertanker al companie Evergreen International Airlines.

Image
Captură de ecran de pe site-ul JetPhotos realizată pe 30 august 2021

Site-ul web Evergreen explică faptul că Supertanker-ul este o „unealtă în cutia de instrumente de stingere a incendiilor pe cale aeriană”, dar poate, de asemenea, „să îndeplinească misiuni provocatoare de securitate internă, este capabil să neutralizeze atacurile chimice asupra tranșelor militare sau a marilor centre de populație și să ajute la controlul deversărilor mari de petrol, dezastruoase din punct de vedere ecologic”. „Substanțele” pe care un astfel de avion le transportă și le pulverizează în misiuni sunt de fapt substanțe ignifuge, sau doar apă.

Celelalte imagini din postări sunt o fotografie din 2009 a interiorul unui A380 SuperJumbo „umplut cu echipamente de testare și mile de cablu” și o fotografie cu mai multe tancuri de balast într-o cabină neterminată a unui avion A380 Test Aircraft tot din 2009. După cum este descris pe site-ul Airliners unde poate fi găsită una dintre fotografii, „tancurile de balast simulează greutatea pasagerilor în timpul zborurilor”.

Image
Captură de ecran a site-ului web Getty Image realizată pe 30 august 2021

Ultima poză utilizată este o fotografie a unui Douglas DC-3, un avion de zbor cu elice, publicată în mai 2012 pe site-ul revistei Flyer.

Imagini similare distribuite cu afirmații că ar fi dovada existenței „dârelor chimice” au fost demontate și de AFP Franța în octombrie 2020. AFP România a demontat în aprilie 2021 afirmații cu privire la substanțe necunoscute și potențial otrăvitoare care erau pulverizate noaptea într-un parc din București. Substanțele erau de fapt un tratament fitosanitar, care nu a fost toxic pentru oameni.

„Dârele chimice” au fost deja demontate

„Liniile albe” vizibile în spatele avioanelor sunt bine cunoscute și documentate pe scară largă și sunt de fapt contrailele, niște dâre de condensare, adică nişte nori lungi şi înguşti care apar pe cer în urma aeronavelor care zboară la mari altitudini.

Scriitorul britanic-american Mick West examinează teorii ale conspirațiilor despre contrailele pe site-ul său Metabunk.org.

Teoria conspirației conform căreia guvernele stropesc populația cu substanțe chimice a fost deja infirmată de cercetători și organizații internaționale de mediu precum Greenpeace. „Echipa noastră științifică independentă nu este încă conștientă de nicio dovadă care să susțină teoria chemtrails”, spun aceștia pe site-ul lor.

Grupul Keith, un grup de cercetare în geoinginerie situat în Harvard, spune că ar fi imposibil să se păstreze secret orice deversare de materiale din aeronave. „Dacă un astfel de program ar exista la scara necesară pentru a explica cantitatea pretinsă de chemtrails, ar necesita mii sau poate zeci de mii de oameni”, scrie pe site-ul or.

Al patrulea val condus de variante

Ultimele informații publicate de OMS arată că Covid-19 se răspândește între oameni în mai multe moduri diferite, de exemplu, prin particule mici de lichid atunci când o persoană tușește, strănută, vorbește, cântă sau respiră.

Al patrulea val de îmbolnăviri cu Covid-19 este determinat în principal de variantele virusului și de ratele scăzute de vaccinare, după cum OMS a raportat în iulie 2021 cu privire la zona Mediterană de Est. Varianta Delta, cea mai comună varianta are prezintă îngrijorare, a condus al patrulea val în multe țări, inclusiv Germania, Franța și Canada.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare din România, Valeriu Gheorghiță, a declarat de asemenea în iulie 2021 că al patrulea val de infectări cu Covid-19 va fi mai agresiv din cauza tulpinii Delta. Medicii au adăugat că acest val va viza în mod special persoanele „nevaccinate” care devin de multe ori pacienți cronici.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne