Directorul executiv al Planet Finance, Jacques Attali, sosește la o cină oficială la Palatul Elysee din Paris pe 10 aprilie 2018. ( AFP / Ludovic MARIN)

Acest citat al economistului francez Jacques Attali despre eutanasierea persoanelor în vârstă este fals

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 3 Septembrie 2021, la 16:15
  • 4 minute de citit
  • De: AFP Franța
  • Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Un text atribuit lui Jacques Attali, fost consilier politic al președintelui francez François Mitterrand, în care pare să descrie un plan de depopulare a planetei prin orchestrarea unei pandemii, a circulat în postări pe rețelele de socializare în mai multe limbi, inclusiv în limba română, în lunile trecut. Citatul se presupune că ar fi preluat dintr-o carte de interviuri numită „Viitorul vieții” și publicată în 1981. Cu toate acestea, textul este fals: Attali a confirmat pentru AFP că a fost „total inventat” și un astfel de citat nu poate fi găsit în cartea cu interviuri.

„Viitorul va fi despre gasirea unei modalitati de reducere a populatiei. Începem cu bätrinii, pentru că de îndată ce depășesc 60-65 de ani, oamenii trăiesc mai mult decât produc și asta costă scump societatea. Apoi cei slabi, apoi cei inutili care nu ajută societatea și, în cele din urmă, proștii. Eutanasierea vizează aceste grupuri; Eutanasierea va trebui să fie un instrument esențial în societățile viitoare”, arată mai multe postări de pe Facebook (aici, aici, aici) care au fost distribuite de mii de ori în ultimele luni.

Citatul i-a fost atribuit lui Jacques Attali, fost consilier al președintelui francez François Mitterrand. Conform afirmației false, citatul provine dintr-o carte de interviu din 1981 numită „Viitorul vieții” (titlul original: „L'Avenir de la Vie”), scrisă de Michel Salomon.

În carte, potrivit citatului, Attali ar fi spus următoarele lucruri care ar putea fi citite ca o referință la actuala pandemie de coronavirus: „Vom găsi sau vom provoca ceva, o pandemie la care vizează anumite persoane, un virus care afectează bătrânii sau oamenii grasi, nu contează, cei slabi îi vor ceda, cei temători și proștii vor crede în el și vor căuta tratament”. 

Image
Captură de ecran a postării false pe Facebook realizată pe 3 septembrie 2021.

Însă afirmațiile sunt false. Attali nu a spus aceste lucruri în interviu, după cum AFP a aflat după ce a analizat cartea. Afirmațiile cu același text sau cu un text similar au fost deja demontate de AFP în franceză, germană și engleză

Nu există un astfel de citat în cartea menționată

Editorul a trimis o copie a acelei părți din carte care conține interviul cu Jacques Attali și care este presupusa sursă a citatului fals către AFP, iar agenția nu a găsit nicio urmă a acestui citat.

Mai mult, Attali i-a dat în judecată în trecut cu succes pe cei care l-au acuzat că susține eutanasierea.

Contactat de AFP pe 12 aprilie 2021 și rugat să reacționeze la recentele reclamații similare care au devenit virale online, Attali a spus că: „Acest text este complet inventat. Este chiar mai departe de realitate decât textul defăimător anterior. Nu este nici măcar aproape de originalul text. Este ca și cum ați spune că aș fi scris Mein Kampf”.

În carte, în interviul cu Michel Salomon, Jacques Attali răspunde la întrebarea „Este posibil și de dorit să trăiești 120 de ani...?”. 

Singurele asemănări cu postarea de pe Facebook găsite sunt două fragmente scurte: „Dar de îndată ce trecem de 60-65, omul trăiește mai mult decât poate produce și apoi costă scump societatea”, spune el. El explică, de asemenea că: „Într-adevăr, din punctul de vedere al societății, este mult mai bine ca mașina umană să se oprească brusc decât să se deterioreze treptat”.

Jacques Attali își prezintă apoi punctul de vedere cu privire la modul în care - după el - societatea abordează problema rolului cetățenilor în vârstă și a creșterii speranței de viață.

Image
Economistul și scriitorul francez Jacques Attali părăsește Palatul Eliseului din Paris pe 29 mai 2019. ( AFP / Ludovic MARIN)

El explică în interviu: „Prin urmare, cred că, conform logicii societății industriale, obiectivul nu va mai fi extinderea speranței de viață, ci asigurarea faptului că într-o anumită durată de viață, oamenii trăiesc cât mai bine posibil, dar în o modalitate prin care cheltuielile cu sănătatea vor fi cât mai mici în ceea ce privește costurile pentru comunitate.”

„Ca întotdeauna, sunt acuzat aici că doresc ceea ce prevăd și denunț doar. Noua versiune este doar o prelungire delirantă a citatului fals pe care îl condamnasem pentru defăimare în 1983”, a comentat Jacques Attali în răspunsul său pentru AFP.

În carte, el concluzionează că: „Eutanasierea va fi unul dintre instrumentele esențiale ale viitoarelor noastre societăți în toate cazurile. Într-o logică socialistă, pentru început, problema este următoarea: logica socialistă este libertatea și libertatea fundamentală este sinuciderea; în consecință, dreptul la sinucidere directă sau indirectă este o valoare absolută în acest tip de societate. Într-o societate capitalistă, aparatele de ucidere, dispozitivele care vor face posibilă eliminarea vieții atunci când este prea insuportabilă sau din punct de vedere economic prea costisitor, vor apărea și va fi o practică obișnuită. Prin urmare, cred că eutanasierea, fie că este o valoare a libertății sau o marfă, va fi una dintre regulile societății viitoare.”

Attali a câștigat cazuri de defăimare împotriva persoanelor care l-au acuzat că pledează pentru „genocid”

Publicarea cărții a fost urmată de același tip de acuzații cu privire la eutanasierea persoanelor de peste 65 de ani. O căutare în arhivele AFP a descoperit un articol din ianuarie 1984, în care este relatat că Curtea de Apel din Paris a găsit dovezi împotriva membrilor Uniunii Naționale a Asigurătorilor Sociali pentru Defăimare, deoarece aceștia îl acuzaseră pe Attali că susține „genocidul persoanelor în vârstă”.

Hotărârea, citată în articol, afirmă că „în timpul unui dialog dens și pasional pe fețele viitorului și perspectivele medicinii”, Attali își spune „punctul de vedere” și „pregătește oamenii pentru eventualități importante sau grave” .

Citatele anterioare atribuite în mod fals lui Jacques Attali au fost deja verificate de departamentul de fact-checking al AFP în franceză: unul despre de coronavirus, altul legat de controlul presei.

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne