Nu, nu există niciun proces împotriva Organizației Mondiale a Sănătății pentru otrăvire; dârele chimice nu există

  • Acest articol este mai vechi de un an.
  • Publicat pe 26 Ianuarie 2021, la 15:50
  • Actualizat pe 6 Octombrie 2021, la 15:33
  • 5 minute de citit
  • De: Marion DAUTRY, AFP Belgrad
O postare de pe Facebook, care susține că trei țări europene au intentat un proces împotriva Organizației Mondiale a Sănătății pentru „infectarea” continentului cu substanțe chimice și că piloții au mărturisit crima, a fost distribuită de mii de ori de la sfârșitul lunii decembrie 2020. Afirmația este falsă; Reuters nu a publicat un astfel de articol, iar Polonia, Suedia și Norvegia au confirmat AFP că afirmația este incorectă. Dârele chimice sunt o veche teorie a conspirației care a fost expusă de multe ori.

 

Postarea a fost publicată pe Facebook pe 26 decembrie 2020. În această postare, distribuită de peste 15.000 de ori, textul care introduce fotografiile spune: „Extraordinar! Polonia, Suedia și Norvegia intentează un proces împotriva OMS pentru ca a infecta Europa. Asta a trădat Reuters. Piloții reținuți au recunoscut că au pulverizat o substanță chimică care provoacă pneumite chimice!”

Image

Captură de ecran cu postarea falsă de pe Facebook, realizată pe 22 ianuarie 2021
 

Aceeași afirmație este distribuită în multe alte limbi, cum ar fi spaniola, portugheza și sârba. Potrivit site-ului austriac de fact-checking Mimikama, exact același text a fost publicat în bulgară la 13 decembrie 2020. AFP Belgrad a dezmințit deja această afirmație.

Postarea din 26 decembrie 2020 a fost distribuită de peste 147.000 de ori într-o lună. Multe postări par a fi o captură de ecran a acestei postări cu o traducere automată făcută de Facebook. Postarea a reapărut în august 2021 (aici), cu noi afirmații că aceasta este cauza celui de-al patrulea val de infectări cu Covid-19 și din nou în septembrie și octombrie 2021 (aici, aici, aici). Dar afirmațiile sunt încă false, dat fiind că autoritățile au confirmat din nou acest lucru pentru AFP la sfârșitul lunii august 2021.

Nu există niciun astfel de proces împotriva Organizației Mondiale a Sănătății și fotografiile din postări nu demonstrează existența dârelor chimice, au confirmat autoritățile pentru AFP. Fotografiile nu demonstrează că există „chemtrails” (dâre chimice în engleză) - pentru „trasee chimice”. Această teorie a conspirației, veche de zeci de ani, care a fost demascată de mai multe ori, susține că urmele condensului sunt dovada faptului că guvernele pulverizează substanțe chimice asupra populației din motive necunoscute și infame.

Nu există un astfel de proces împotriva OMS

Nu există urme ale unui astfel de proces pe site-ul agenției de știri Reuters și nici pe Google atunci când căutăm cu cuvinte cheie în limba engleză „Reuters + proces + OMS sau Organizația Mondială a Sănătății”. Singura mențiune privind un proces împotriva Organizației Mondiale a Sănătății se referă la trei rezidenți din suburbiile New York-ului care în aprilie 2020 au acuzat OMS că nu a declarat pandemia suficient de curând și că a „acoperit” gravitatea bolii. Un alt proces a fost intentat Chinei în martie.
 
„Pot confirma că Reuters nu a publicat un astfel de material”, a declarat Joel Ivory-Harte, manager de comunicare pentru agenția de știri, pentru AFP Belgrad, prin e-mail, la 14 ianuarie 2021. Reuters a dezmințit, de asemenea, acest lucru în ianuarie 2021, spunând că „aceste afirmații sunt false: Reuters nu a relatat acest lucru sau ceva similar, precum nu a făcut nici o altă organizație media”.
 
Autoritățile din Norvegia, Suedia și Polonia au respins, de asemenea, această afirmație, prin e-mailuri trimise AFP pe 13 ianuarie 2021.

„Nu știm să existe un astfel de proces”, a spus Mie Skarpaas, consilier pe comunicare al șefului Parchetului Norvegian.
 
„Acest lucru nu se bazează pe realitate și nu este adevărat”, a mai spus pentru AFP, Guri Solberg, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Norvegia.
 
Robin Simonsson, purtător de cuvânt al Procuraturii din Suedia, a declarat că a verificat atât la departamentul de mediu, cât și la departamentul de criminalitate internațională și că „nu au cunoștință de astfel de cazuri la Procuratură”.
 
„Polonia nu a depus o plângere împotriva OMS cu privire la presupusa pulverizare cu aer a agenților chimici sau orice altă plângere împotriva acestei organizații. Informațiile prezentate pe rețelele de socializare cu privire la acest subiect sunt complet false”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe din Polonia.

De asemenea, OMS a respins afirmațiile. „OMS nu are cunoștințe despre astfel de reclamații sau plângeri legale formulate împotriva organizației”, a declarat un purtător de cuvânt pentru AFP România într-un email transmis pe 23 august 2021.

Fotografiile nu prezintă dâre chimice sau un sistem de dâre chimice

Menționarea „piloților care au recunoscut că au pulverizat o substanță chimică care provoacă și pneumonie chimică” și fotografiile din postare sunt un indiciu că afirmația este legată de vechea teorie a conspirației despre așa-numitele „chemtrails” (dâre chimice).
 
Postarea conține trei fotografii: două arată interiorul avioanelor, cu canistre mari, tuburi și cabluri de conectare, iar una arată un avion în aer, eliminând o substanță albă ca o spumă.
 
Conform descrierii de mai jos a unei imagini publicate în 2006 pe site-ul Airliners și pe site-ul JetPhotos.com, aceasta reprezintă o demonstrație a avionului Boeing 747-273C al companiei Evergreen International Airlines. Potrivit acestui articol, este „cel mai mare avion contra incendiilor din lume”.
 
O altă fotografie, care apare în multe postări care afirmă că există dâre chimice, arată un avion cu inscripția „Evergreen” pe coadă, emițând o substanță albă, tulbure. Fotografia, care circula deja pe internet, arată numele fotografului, William Appleton, și numele site-ului Airliners.

Image

Fotografie publicată de revista Flyer pe 23 mai 2012
 

Alte fotografii care au fost distribuite de multe ori cu afirmații despre dâre chimice includ o fotografie dintr-un avion DC-3 publicată în mai 2012 pe site-ul revistei Flyer și o fotografie din 2009 a interiorului unui A380 SuperJumbo „încărcat cu echipamente de testare și kilometri de cablu”.
 
Rezervoarele vizibile în multe fotografii conțin balast, așa cum au explicat experții pentru AFP.

Image

Imagine preluată de pe site-ul guvernului german pe 14 ianuarie 2021. 

În postarea dezmințită de AFP Belgrad, fotografii cu Angela Merkel au fost distribuite cu pretenția că demonstrează existența dârelor chimice. Serviciul AFP de fact-checking în limba franceză a infirmat această teorie în octombrie 2020. Cancelarul german vizita un nou Airbus A350, în 2014. Rezervoarele din fotografii conțin balast, folosit pentru a simula greutatea mărfurilor și a pasagerilor în zborurile de probă.
 
Xavier Tytelman, consultant în securitate aeriană, explica pentru AFP în octombrie 2020 că „în timpul zborurilor de testare, când avionul este complet gol, greutatea pasagerilor și a scaunelor este simulată prin înlocuirea acestora cu cilindri mari plini cu apă. Obiectivul este de a putea răspândi sarcina și de a schimba centrarea aeronavei ca și cum ar fi pasageri reali.”

AFP Factcheck a mai prezentat inexactități din afirmații legate de această teorie a conspirației.

Teoria conspirației despre chemtrails a fost deja expusă

Teoria conspirației conform căreia guvernele stropesc populația cu substanțe chimice a fost deja infirmată de cercetători și organizații internaționale de mediu, precum Greenpeace.
 
„Dacă ar exista într-adevăr un program la scară largă prin care se aruncă materiale din aeronave, la nivelul descris, ar trebui să existe un sistem extins de fabricare, încărcare și dispersare a materialelor. Dacă un astfel de program ar exista la scara necesară pentru a motiva cantitatea pretinsă de teoria dârelor chimice, ar necesita mii sau poate zeci de mii de oameni. Ar fi extraordinar de greu să păstrezi un astfel de program secret, deoarece ar fi atât de ușor pentru orice persoană din program să-l demaște prin prezentarea de documente, fotografii sau chiar aparatură.” potrivit site-ului Keith Group, un grup de cercetare în geoinginerie situat în Harvard.

Notă: Acest articol a fost actualizat pe 6 octombrie 2021 pentru a include informații despre noi postări false cu afirmații similare. 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne