
Imagini false cu primele pagini ale ziarelor despre soldații ucraineni din Kursk circulă online
- Publicat pe 26 Martie 2025, la 17:52
- 7 minute de citit
- De: Bill MCCARTHY, Meissa GUEYE, AFP SUA, AFP Franța
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
De la începutul războiului din Ucraina, numeroase instituții de presă au fost plagiate frecvent online pentru a răspândi dezinformări pro-ruse despre conflict. Un astfel de exemplu este o imagine care circulă pe rețelele sociale și care pare să arate că ziarul britanic Hull Daily Mail a raportat pe prima sa pagină că 70.000 de soldați ucraineni au murit în regiunea Kursk din Rusia, dând vina pe președintele Volodimir Zelenski pentru victime. Cu toate acestea, publicația a confirmat pentru AFP că povestea de pe prima pagină este o fabricație. În mod similar, o altă imagine falsificată pretinde a arăta prima pagină a ziarului francez La Croix cu titlul „Eșecul ofensivei ucrainene” în Kursk. Deși imită identitatea grafică a ziarului, La Croix nu a publicat niciodată o astfel de primă pagină.
Mai multe postări în limba română din martie 2025 (aici, aici) susțin că arată ziarul Hull Daily Mail, un ziar regional care servește orașul-port Hull din nord-estul Angliei, raportând despre războiul din Ucraina.
Titlul de pe prima pagină pare să citească: „70.000 de soldați ucraineni au murit în zadar în regiunea Kursk. Marea Britanie a turnat sute de milioane de lire sterline în eșecul zdrobitor al lui Zelenski”. „Zelensky, miroase a plecare??? Foarte bine!!! A distrus Ucraina prin sistemul Soroșist”, scrie un comentariu. „Bravo RUSIA, VICTORIE”, spune altul.
Postări similare au fost și distribuite în limba engleză pe X de Ian Miles Cheong, un blogger de extremă dreaptă care a răspândit anterior alte informații false demontate de echipa de verificare a faptelor AFP (aici, aici sau aici) – și ale cărui postări au fost amplificate în mod repetat de către miliardarul proprietar al X, Elon Musk.
România a fost o țintă importantă pentru dezinformarea rusă, în special pe teme legate de Ucraina, NATO și Uniunea Europeană. Centrul pentru Analiza Politicii Europene a arătat anul trecut că Moscova a cheltuit milioane de euro din 2010 pe campanii secrete de dezinformare în România, care promovează narațiuni de extremă dreaptă și exploatează nemulțumirea față de partidele politice tradiționale.

Postările s-au răspândit în contextul în care președintele Volodimir Zelenski a spus pe 18 martie 2025 că trupele ucrainene vor continua să lupte în regiunea Kursk a Rusiei, în ciuda eforturilor Moscovei de a recuceri părți din zona pe care Kievul o capturase în august 2024.
Situația militară din regiunea Kursk reprezintă o problemă cheie într-un moment de eforturi internaționale diplomatice intense, menită să pună capăt conflictului de trei ani.
Dar presupusul titlu din Hull Daily Mail în care Zelensky este criticat pentru incursiunea din Kursk este o fabricație.
„Acel articol despre Ucraina a fost un fals”, a declarat Lija Kresowaty, un purtător de cuvânt al Reach PLC, compania mamă a Hull Daily Mail, într-un e-mail din 18 martie.
Site-uri precum PressReader, un distribuitor digital de ziare, arată adevărata poveste de pe prima pagină a publicației din 13 martie, legată de un incident de înjunghiere (linkuri arhivate aici și aici).

„Băiat găsit vinovat de încercarea de a ucide o fată cu o sabie”, spunea textul de pe prima pagină. „Excursia de camping de Halloween s-a transformat într-un coșmar când tânărul adolescent a fost înjunghiat de zece ori.”
Kresowaty a spus pentru AFP că prima pagină păstrată de PressReader este „prima pagină corectă din acea zi.”
Nu era clar de unde a provenit cifra de 70.000 menționată în titlul fals despre Kursk sau dacă aceasta avea vreo validitate. Nici Moscova (aici), nici Kievul (aici) nu au oferit număruri verificate de victime, întrucât niciuna dintre părți nu dezvăluie de obicei pierderile militare, iar AFP nu citează afirmațiile fiecărei tabere despre victimele adversarului.
Zelensky a spus pentru postul american NBC în februarie că 46.000 de soldați ucraineni au murit în războiul care a început cu invazia rusă din 2022. Jurnalistul de război ucrainean independent Yuri Butusov, pe de altă parte, a spus în decembrie 2024 că sursele sale din armată estimau aproximativ 70.000 de morți și 35.000 de dispăruți.
Prima pagină a ziarului La Croix despre ofensiva ucraineană, fabricată
Unele postări pe rețelele sociale în limba română (aici) au distribuit și o imagine care pretinde a arăta prima pagină a ziarului catolic francez La Croix, care tratează „eșecul ofensivei ucrainene” în regiunea Kursk din Rusia.
Presupusa primă pagină, datată joi, 13 martie 2025, prezintă titlul îndrăzneț: „Zelensky continuă să nege eșecul ofensivei de la Kursk”. Sub titlu, un subtitlu susține că „aliații Ucrainei” sunt furioși din cauza „suturilor de sute de milioane de euro” cheltuite pe o operațiune eșuată pe teritoriul rus.
Pagina este concepută pentru a imita stilul caracteristic al ziarului La Croix și include, de asemenea, o fotografie a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, care, conform legendei, a fost făcută în timpul summitului Ucrainei de la Londra pe 2 martie 2025 (link arhivat aici).”
Afirmațiile s-au răspândit și în franceză pe X, într-o postare care menționează și etichetează contul de X al ziarului La Croix. Totuși, La Croix și-a suspendat activitatea pe platformă din 10 februarie 2025 (linkuri arhivate aici și aici).

La Croix nu a publicat niciodată prima pagină presupusă distribuită pe rețelele sociale. Aceasta este o versiune manipulată a ediției publicate de ziar pe 13 martie 2025 (link arhivat aici).
Prima pagină reală din 13 martie (prezentată mai jos), arhivată în chioșcul online al ziarului, poartă titlul: „Ucraina respiră, Europa se redresează”. Subtitlul spune: „Statele Unite și-au reluat ajutorul pentru Kiev după zece zile de tensiuni care au determinat Europa să accelereze eforturile de apărare”.

Fotografia președintelui Ucrainei, legenda și restul conținutului editorial de pe pagină sunt identice cu cele de pe prima pagină falsă, cu diferența principală fiind titlul și subtitlul fabricate.
Campanie de influență la scară largă
Imitarea presei tradiționale este una dintre tacticile folosite în cadrul operațiunii pro-ruse de influență „Doppelgänger”, care continuă să se răspândească pe rețelele sociale, după ce a fost descoperită în 2022 de EU DisinfoLab, o organizație specializată în combaterea dezinformării (link arhivat aici).
În acel moment, organizația europeană a descoperit existența a peste 50 de domenii false clasificate drept site-uri „doppelganger”, create pentru a imita instituțiile media occidentale, așa cum este explicat în acest articol AFP.
Mai recent, organizații specializate în analiza manipulării online (Check First, Reset Tech și AI Forensics) au publicat un raport despre „cum infrastructura publicitară a Meta a fost folosită pentru a distribui peste 8.000 de reclame politice aliniate cu interesele Rusiei” (link arhivat aici). Această țintire publicitară a permis Meta să genereze peste 338.000 de dolari între august 2023 și noiembrie 2024, conform aceluiași raport.
Peisajul dezinformării din România a înregistrat și o creștere a narațiunilor pro-Kremlin, care au influențat percepția publicului despre conflictul din Ucraina. Un sondaj INSCOP din mijlocul anului 2024 a relevat că peste 45% dintre români consideră Rusia principala sursă de dezinformare, față de 27% în 2022, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia.
Scena politică reflectă această schimbare, cu partidele de extremă dreapta, care răspândesc propaganda pro-rusă, câștigând teren la fiecare alegeri.
AFP a demontat alte informații false despre invazia Rusiei aici și aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne