
Afirmații incorecte despre moneda euro digitală circulă pe internet
- Publicat pe 31 Martie 2025, la 16:49
- 8 minute de citit
- De: Elena CRISAN, AFP Austria
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2025. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
Pe măsură ce fiecare aspect al vieții oamenilor devine din ce în ce mai digitalizat, iar plățile electronice înlocuiesc din ce în ce mai mult utilizarea bancnotelor și a monedelor fizice, băncile centrale din întreaga lume explorează potențialul de a emite un instrument de plată digital alături de numerar, ca un pas logic în evoluția banilor băncilor centrale. Conform unui sondaj realizat în 2023 de Banca Reglementelor Internaționale, 94% dintre băncile centrale intervievate sunt implicate într-o formă sau alta de monede digitale ale băncilor centrale (CBDC).
Banca Centrală Europeană (BCE) este una dintre acestea și a decis recent să lanseze faza de pregătire a proiectului euro digital. Această fază ar trebui să fie finalizată în octombrie 2025, a explicat președintele BCE, Christine Lagarde, în cadrul unei conferințe de presă din 6 martie 2025.
La scurt timp după aceea, numeroase mesaje au apărut pe rețelele de socializare, susținând că, potrivit lui Lagarde, euro digital va fi „lansat” în octombrie 2025.
„Ursula nu se lasă! Noile bancnote din UE vor avea dată de expirare iar euro digital va fi programabil începand cu octombrie 2025”, spune această postare pe Facebook din 18 martie 2025, distribuită de peste 8,600 de ori.
Mai multe articole cu același titlu (publicate aici, aici sau aici) susțin că „președinta Băncii Centrale Europene (BCE), Christine Lagarde, a subliniat importanța introducerii euro digital și a anunțat că testele pentru această monedă se vor încheia în octombrie 2025”. „Lansarea sa ar putea transforma fundamental sistemul financiar european și modul în care oamenii folosesc banii”, spun acestea. Articolele susțin și că „bancnotele cu care s-ar mai putea face unele plăți cash restricționate vor avea de asemenea dată de expirare față de data emiterii de maximum 2 ani”.

Comentariile indignate de sub postări arată că utilizatorii cred că moneda digitală este o stratagemă plănuită de mulți ani pentru a le confisca sau controla economiile. „Păi prin 2021 această știre era considerată FAKE”, spune un comentariu. „Banii vor expira încet, încet... moneda digitală va fi regele...”, spune altul. „Un pas în plus în controlul maselor, se știa de mult ce urmează și STIM și restul din agenda ei sinistră”, a scris un alt utilizator.
Postări similare au apărut și în alte limbi, inclusiv germană și cehă.
Dar cu toate acestea, atât declarația lui Lagarde - luată dintr-o conferință de presă din 6 martie 2025 -, dar și o postare pe X a Ursulei von der Leyen au fost scoase din context și interpretate greșit.
Faza pregătitoare pentru euro digital se încheie în octombrie 2025
La conferința de presă obișnuită privind politica monetară din 6 martie 2025, pentru a explica ultimele decizii ale BCE privind ratele dobânzilor din zona euro, Lagarde a fost întrebată despre pregătirile băncii centrale pentru un euro digital. Ea a spus că speră că „în cele din urmă nu vom îngropa acest euro digital, ci vom fi capabili să îl realizăm”. Ea a menționat apoi un „termen limită” în octombrie 2025, pentru care BCE „se pregătește”. În același timp, șefa BCE a menționat: „Nu ne vom putea mișca decât dacă [...] Comisia, Consiliul și Parlamentul finalizează efectiv procesul legislativ, fără de care nu ne vom putea mișca”.
Formularea originală poate fi citită pe site-ul BCE și ascultată pe YouTube.
Cu toate acestea, după cum a scris BCE pe contul său X la 13 martie 2025, termenul limită a fost doar încheierea unei faze pregătitoare care a început în noiembrie 2023. Conform planului, această fază se va încheia în octombrie 2025, după doi ani, când Consiliul guvernatorilor BCE va decide cu privire la următoarea etapă. Cel mai înalt organism decizional al BCE ar putea emite atunci normele pentru euro digital, care ar defini, de exemplu, o limită de deținere și ar clarifica problema numărului de portofele, adică de portmonee digitale, pe care le poate deține o persoană. Calendarul complet pentru euro digital poate fi consultat pe site-ul BCE. Prin urmare, Lagarde a confirmat doar că BCE va respecta acest calendar.
The original wording can be read on the ECB's website and heard on YouTube.

Într-un interviu acordat agenției de presă Reuters la 6 februarie 2025, Piero Cipollone, membru al consiliului executiv al BCE, a declarat că nu va fi nevoie de mult timp pentru a finaliza normele pentru euro digital, odată ce va fi adoptată o propunere legislativă. Majoritatea legislației UE este adoptată în comun de Parlamentul European și de Consiliul UE, pe baza unei propuneri a Comisiei Europene.
Alexandre Stervinou, responsabil cu supravegherea sistemelor de plăți la banca națională franceză „Banque de France”, a declarat pentru AFP la 13 martie 2025: „Pentru a putea emite un euro digital într-o zi, vom avea nevoie de mai mulți ani pentru a realiza acest lucru”. Nu va fi posibilă punerea sa în practică înainte de jumătatea anului 2027 sau 2028. Și ar putea dura „până în 2030, de exemplu” înainte ca acesta să fie introdus. Prin urmare, cuvintele lui Lagarde au fost interpretate greșit.
Numerarul rămâne mijlocul legal de plată în zona euro
„Nimeni din zona euro nu se gândește la eliminarea numerarului”, a declarat Banca Națională a Austriei pentru AFP la 14 martie 2025. În Austria, numerarul este cel mai popular mijloc de plată. De altfel, bancnotele euro primesc un nou design. În ceea ce privește introducerea euro digital înainte de 2027 sau 2028, banca a calificat-o drept „puțin probabilă”.
Întrebat cu privire la confidențialitate atunci când se plătește cu euro digital, purtătorul de cuvânt a declarat că tranzacțiile vor fi anonimizate. Aceasta înseamnă că BCE nu va putea identifica persoana din spatele plății. De asemenea, nu va putea ști cine are un portofel digital.
Propunerea Comisiei Europene privind o lege referitoare la euro digital face parte dintr-un pachet de măsuri. În iunie 2023, Comisia a prezentat două propuneri pentru a asigura posibilitatea utilizării numerarului și pentru a crea un cadru juridic pentru un euro digital. Ca răspuns la o solicitare AFP din 13 martie 2025, Comisia Europeană a declarat că se așteaptă ca un acord privind „accesul comun” la un cadru juridic să fie posibil înainte de sfârșitul acestui an. „Euro digital prezintă, de asemenea, avantaje pentru autonomia strategică a Europei, în special având în vedere dependența excesivă actuală de sistemele de plată străine”, a scris un purtător de cuvânt al Comisiei.
Potrivit lui Johannes Flume, profesor la Universitatea Paris Lodron din Salzburg și expert în drept monetar, semnele nu indică o introducere iminentă a euro digital. Consiliul UE, Parlamentul și Comisia trebuie mai întâi să ajungă la un acord în acest sens. În principiu, se poate presupune că pachetul prezentat va include atât reglementări pentru euro digital, cât și pentru protecția numerarului. Scopul declarat este, de asemenea, de a proteja numerarul fizic, singurul mijloc legal de plată din zona euro în prezent.
Totuși, potrivit expertului, acest lucru ar putea duce la dificultăți în practică. Deoarece reglementările UE se aplică în toate statele membre, țări precum Țările de Jos, unde sunt preferate plățile cu cardul, ar trebui „să încurajeze companiile să accepte din nou numerar”. Una dintre întrebările-cheie la care, potrivit lui Flume, instituțiile trebuie să răspundă este în ce măsură „comercianții cu amănuntul sunt autorizați să excludă numerarul în termenii și condițiile lor generale”. „Aici ar trebui adoptată o abordare restrictivă”, a declarat Flume într-o conversație telefonică din 14 martie 2025, deoarece „numai în acest fel pot fi asigurate efectul integrator și acceptarea numerarului în viața de zi cu zi”. Negocierile ar putea „dura mult timp”.
În prezent, magazinele nu sunt obligate să accepte plăți cu cardul, dar, în general, sunt obligate să accepte numerar în euro. Introducerea euro digital nu va schimba această obligație. Numerarul este protejat prin lege, de exemplu în Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene (TFUE). „Un act legislativ al UE nu poate modifica dispoziția de la Art. 128 alineatul (1) teza 3 din TFUE, potrivit căreia bancnotele euro sunt singurele bancnote care au statut de mijloc legal de plată în Uniune”, a scris Christoph Ohler, profesor de drept public și drept european la Universitatea Friedrich Schiller din Jena. Directorul Centrului de Studii Europene de la aceeași universitate a scris: „În egală măsură, acest act legislativ nu ar putea restrânge dreptul statelor membre de a emite monede euro”.
„Euro digital nu va înlocui numerarul”, a rezumat Stervinou de la Banca Națională a Franței. El speră ca „euro digital să poată îndeplini aproximativ aceleași nevoi în spațiul digital ca și numerarul - alături de alte instrumente de plată”.
Comisia a comentat scrisoarea lui von der Leyen
Într-o postare din 10 martie 2025 pe X, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, vorbind despre Uniunea Economiilor și Investițiilor (SIU) a UE, a declarat: „Vom transforma economiile private în investițiile atât de necesare”. Postarea include un videoclip în care apare, printre alții, Christine Lagarde.
Unii utilizatori ai rețelelor sociale au reacționat cu indignare. „O persoană acuzată de corupție vrea să ne cheltuiască economiile private?”, a întrebat această postare din 18 martie 2025. „Pare a fi unul dintre motivele pentru care ne presează să acceptăm euro digital”.
Comisia a comentat această situație pe 17 martie 2025, afirmând că, deși „cetățenilor UE ar trebui să li se ofere mai multe opțiuni atunci când își investesc economiile pe piețele de capital ale UE”, UE „nu va forța în niciun caz cetățenii să investească pe piețele de capital”. SIU urmărește doar să „creeze un mediu mai favorabil pentru cei care doresc să investească”.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne