Un reportaj fabricat susține fals că vedetele de la Hollywood au fost plătite de USAID pentru vizitele lor în Ucraina

După ce președintele american Donald Trump a anunțat că va închide Agenția pentru Dezvoltare Internațională a SUA, un videoclip inventat a susținut în mod fals că aceasta a plătit mai mulți actori de la Hollywood cu milioane de dolari pentru a vizita Ucraina devastată de război, în încercarea de a crește popularitatea președintelui Volodimir Zelenski. Clipul a fost prezentat ca un reportaj de E! News, dar nu este autentic, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al canalului de divertisment, în timp ce actori precum Ben Stiller și Sean Penn au negat afirmația. 

„Cum a fost folosit Hollywood-ului pentru a promova propaganda politică! USAID a cheltuit MILIOANE pentru ca celebritățile să viziteze Ucraina și să ii crească popularitatea lui Zelenski în SUA!”, spune o postare de pe Facebook din 5 februarie 2025. 

Postarea include un videoclip de 36 de secunde, prezentat ca un raport al platformei americane de știri despre divertisment E! News, care susține că vedete de la Hollywood precum Angelina Jolie, Orlando Bloom, Sean Penn, Ben Stiller și Jean-Claude Van Damme au primit milioane de dolari de la agenția umanitară americană USAID pentru a vizita Ucraina. Scopul presupus al acestor vizite a fost de a crește popularitatea președintelui Zelenski, facilitând coordonarea programelor de finanțare pentru Ucraina în timpul conflictului.

Postări similare care includ capturi de ecran din același videoclip au fost publicate, spre exemplu, aici sau aici

Postări pe rețelele de socializare care răspândesc aceeași afirmație falsă circulă și în engleză, olandeză, poloneză, slovacă, cehă, maghiară, franceză, bulgară și greacă

Dar diferite detalii arată că videoclipul nu este autentic, iar vedetele menționate au respins, de asemenea, afirmațiile.

Image
Capturi de ecran ale postărilor false de pe Facebook realizate pe 11 februarie 2025

Clipul de 36 de secunde este conceput pentru a arăta ca un reportaj video de la E! News, cu logo-ul site-ului de știri de divertisment care apare pe tot parcursul acestuia. Clipul susține că USAID a plătit 20 de milioane de dolari Angelinei Jolie, 5 milioane de dolari lui Sean Penn, 8 milioane de dolari lui Orlando Bloom, 4 milioane de dolari lui Ben Stiller și 1,5 milioane de dolari lui Jean-Claude Van Damme - al cărui nume este scris greșit în clip. 

Postările care o distribuie au adunat milioane de reacții pe X și pe alte platforme în limba engleză. Acestea s-au răspândit în timp ce Musk anunța decizia noii administrații de a închide USAID, o agenție mamut care a finanțat timp de decenii programe de sănătate și de urgență, precum și inițiative de promovare a democrației în aproximativ 120 de țări, inclusiv în cele mai sărace regiuni ale lumii (arhivat aici). 

Site-ul al agenției a fost dezactivat anterior, iar personalul său a fost trimis în concediu, ceea ce a provocat îngrijorări cu privire la legalitatea acțiunilor lui Musk și la impactul asupra persoanelor din întreaga lume care beneficiază de programe legate de USAID (arhivate aici, aici, aici și aici). Rusia a aplaudat atacul asupra agenției, pe care a criticat-o mult timp (arhivat aici). Pe 7 februarie, un judecător federal a ordonat o întrerupere a ordinului administrației de a trimite 2.200 de lucrători USAID în concediu plătit, ordin care trebuia sa fie aplicat pâna la sfârșitul zilei (arhivat aici).

Cu toate acestea, videoclipul și povestea prezentată în el „nu sunt autentice și nu provin de la E! News”, a declarat un purtător de cuvânt al postului de televiziune pentru AFP într-un e-mail din 5 februarie.

Deși fiecare dintre actorii menționați în clip a fost în Ucraina, nu există nicio dovadă că USAID le-ar fi direcționat bani pentru a face acest lucru.

„Minciuni din partea presei ruse”

Jolie, un donator important pentru eforturile umanitare din întreaga lume, a vizitat Ucraina în 2022 (arhivat aici și aici). La momentul respectiv, Jolie era trimis special al agenției ONU pentru refugiați, dar a făcut călătoria în nume personal, potrivit unor relatări care citează un purtător de cuvânt al ONU (arhivate aici și aici). 

Penn a călătorit în țară în 2022 în timp ce filma un documentar despre război și Zelenski (arhivat aici și aici). Stiller l-a întâlnit pe liderul ucrainean în același an, în timp ce îl vizita în calitate de ambasador al bunăvoinței pentru Organizația Națiunilor Unite pentru Refugiați, iar Bloom l-a întâlnit în 2023 în calitate de ambasador al bunăvoinței UNICEF (linkuri arhivate aici, aici, aici, aici și aici).

Van Damme a mers în țară în 2022 „pentru a transmite un mesaj de speranță și pace”, potrivit canalului său YouTube (arhivat aici și aici).

Image
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski îl salută pe actorul american Ben Stiller în timpul întâlnirii lor de la Kiev, Ucraina (UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / Handout)

Stiller a răspuns la videoclipul viral din 5 februarie pe X, spunând că și-a plătit vizita în Ucraina în 2022, fără niciun ban primit de la USAID și „cu siguranță fără plăți personale” (linkuri arhivate aici și aici).

„Acestea sunt minciuni provenite din mass-media rusească”, a declarat Stiller în prima dintre cele două postări. „Am autofinanțat complet călătoria mea umanitară în Ucraina. Nu a existat nicio finanțare din partea USAID și cu siguranță nicio plată de niciun fel. Sută la sută fals”.

Image
Captură de ecran de pe X, realizată pe 6 februarie 2025

Agenția ONU pentru refugiați a afirmat într-o declarație din 6 februarie că Stiller „nu este remunerat pentru activitatea sa cu UNHCR și își finanțează singur călătoriile” (link arhivat aici).

Ghidul ONU pentru desemnarea mesagerilor păcii și a ambasadorilor bunăvoinței spun „Mesagerii păcii și ambasadorii bunăvoinței nu vor primi un salariu, deși li se poate acorda o plată simbolică de 1 USD pe an sau echivalentul acesteia” (linkuri arhivate aici și aici ).

Avocatul lui Penn, Mathew Rosengart, a declarat, de asemenea, pentru AFP că afirmațiile din videoclip cu privire la plata actorului de către USAID sunt „complet false și este periculos și iresponsabil pentru oricine să răspândească această propagandă și aceste falsuri”.

„Finanțarea USAID nu a fost niciodată folosită pentru a plăti călătoria lui Sean Penn în Ucraina; domnul Penn și-a autofinanțat călătoria”, a declarat Rosengart într-o declarație din 6 februarie.

„Dacă aceste declarații false, nechibzuite și defăimătoare continuă, dl Penn va lua toate măsurile legale corespunzătoare”.

AFP nu a găsit nicio dovadă a plăților efectuate de USAID către oricare dintre celebritățile menționate pe usaspending.gov, o sursă oficială de date deschise care compilează informații privind cheltuielile federale.

Darren Linvill, co-director al Media Forensics Hub din cadrul Universității Clemson, a scris pe X, la 5 februarie, că presupusul raport E! News „are toate indiciile să fie un videoclip fabricat de ruși, plantat și răspândit folosind metode familiare” (arhivat aici și aici).

Linvill a declarat că unele dintre primele conturi care au distribuit clipul pe X au distribuit frecvent dezinformări provenind de la un grup de propagandă rusesc pe care cercetătorii l-au denumit Storm-1516.

AFP nu a găsit același videoclip sau un videoclip similar pe site-ul E! News, pe canalele de socializare ale postului media sau prin căutări de cuvinte-cheie pe Google.

Începând cu 11 februarie 2025, Ucraina nu a mai fost menționată în conținutul site-ului în ultima lună. Ultima mențiune a țării pe contul E! News' X datează din 18 noiembrie 2022. O căutare pe pagina de Facebook a postului nu oferă, de asemenea, niciun rezultat relevant legat de videoclipul fabricat.

O căutare pentru „USAID” pe site-ul E! News oferă doar rezultate legate de atletul Usain Bolt, după cum a confirmat platforma de verificare a faptelor Lead Stories, membră a Rețelei internaționale de verificare a faptelor și a Rețelei europene de standarde de verificare a faptelor (link arhivat aici). Niciun rezultat legat de USAID nu a fost găsit pe contul X al E! News, și niciun rezultat relevant nu a apărut pe pagina de Facebook a mass-media.

În videoclipul inventat, pe lângă logo-ul E! News, pe ecran apar mai multe casete de text, care reproduc stilul vizual al postului media. Între timp, reportajul fals este narat, textul afișat în casete fiind citit cu voce tare de o voce feminină. Cu toate acestea, în videoclipurile originale E! News, apare de obicei o singură casetă de text la un moment dat și niciuna dintre ele nu este narată - mass-media folosește diverse melodii de fundal sau sunetul autentic (exemple aici, aici, aici și aici). Aceste casete de text nu apar în fiecare videoclip sau reel; atunci când apar, ele conțin de obicei subtitrări sau scurte anunțuri.  

Drumul reportajului fabricat

Videoclipul inventat a început să se răspândească pe scară largă pe rețeaua socială X după ce contul „I Meme Therefore I Am” l-a distribuit pe 5 februarie. Acesta este un cont conservator bine-cunoscut care a răspândit anterior dezinformări, inclusiv despre liderul ucrainean - aici și aici .

Miliardarul Elon Musk, pe care președintele american Donald Trump l-a însărcinat cu reformarea guvernului federal, a distribuit, de asemenea, videoclipul cu cei peste 216 milioane de urmăritori ai săi pe platforma pe care o deține.

Image
Captură de ecran din X realizată la 6 februarie 2025

Fiul cel mare al președintelui SUA, Donald Trump Jr., precum și Sidney Powell - un fost avocat al lui Trump care a jucat un rol-cheie în încercările acestuia de a contesta rezultatele alegerilor din 2020 - au amplificat, de asemenea, reportajul fals - aici și aici

Videoclipul s-a răspândit, de asemenea, pe canalele rusești Telegram și pe Pravda, un site media de stat din Rusia, a constatat AFP. 

Alte videoclipuri false cu sigla radiodifuzorului britanic BBC News au fost răspândite anterior în timpul războiului (aici, aici). 

Andriy Yermak, șeful biroului președintelui Ucrainei, a postat pe X că ultimul clip despre USAID care plătește celebrități este „un nonsens total” (arhivat aici). 

AFP i-a contactat pe reprezentanții lui Jolie, Bloom și Van Damme, dar nu a primit niciun răspuns.

AFP a demontat alte informații false despre invazia Rusiei în Ucraina aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne