BBC și RSF au confirmat că reportajul privind manifestările naziste ale ucrainenilor este un fals
- Publicat pe 25 Septembrie 2024, la 12:14
- 6 minute de citit
- De: Marion DAUTRY, AFP Belgrad
- Traducerea și adaptarea Paula CABESCU
Copyright © AFP 2017-2024. Orice utilizare comercială a acestui conținut necesită un abonament. Faceți clic aici pentru a afla mai multe informații.
„Jurnaliştii BBC au numărat peste 1.000 de cazuri de utilizare a simbolurilor naziste de către militanţii ucraineni care s-au infiltrat în regiunea Kursk”, susțin mai multe postări pe Facebook (aici, aici, aici) distribuite împreună cu un videoclip cu scrieri în limba engleză care susțin că Reporteri Fără Frontiere a revizuit videoclipuri și a raportat astfel de manifestări. Afirmația se potrivește cu unul dintre pilonii narațiunii Moscovei care justifică invazia la scară largă a Ucrainei.
Videoclipul a fost distribuit pe alte platforme, precum Facebook și VK, și în alte limbi, precum sârbă, poloneză, germană și franceză.
Videoclipul, care folosește sigla BBC, este o invenție și nu a fost niciodată publicat de postul britanic de televiziune. AFP nu a găsit nicio urmă a presupusului raport sau a videoclipului BBC pe conturile de Instagram sau Facebook ale radiodifuzorului sau pe site-ul Reporteri fără Frontiere (Reporters Sans Frontières – RFF), care este citat ca sursă a afirmației privind manifestările naziste.
„Autoritățile ruse spală informații înșelătoare folosind reputația anumitor organizații occidentale (în acest caz BBC și RSF) pentru a conferi credibilitate propagandei lor de război”, a declarat Arnaud Froger, șeful Biroului de investigații al RSF, într-o declarație publicată pe site-ul organizației (arhivată aici).
AFP a trimis videoclipul la BBC, care a confirmat într-un e-mail din 20 septembrie 2024 că acesta nu a fost produs de ei. „Nu este reportajul nostru”, a declarat un responsabil de presă.
Un videoclip fabricat
O investigație a Reporteri Fără Frontiere a arătat că videoclipul a început să apară în conturi X neautentice la sfârșitul lunii august și apoi a fost răspândit de figuri occidentale cunoscute ale dezinformării pro-ruse și de canalele oficiale ale Kremlinului. RSF a criticat, de asemenea, platformele de social media, în special X și Telegram, pentru că nu au luat măsuri împotriva videoclipului fabricat.
„Autoritățile de la Kremlin știu că această informație este falsă. Au folosit-o pentru propaganda lor de război”, a explicat șeful investigațiilor RSF, Arnaud Froger, într-un videoclip postat pe X pe 13 septembrie 2024 (arhivat aici).
INVESTIGATION: How did Russia use a fake video about RSF as war propaganda? A video with the BBC’s logo about an alleged RSF study that found 1,000 cases of Ukrainian soldiers showing sympathy for Nazism has racked up over 400,000 views, mainly on X and Telegram. pic.twitter.com/infoJKwf4F
— RSF (@RSF_inter) September 13, 2024
Videoclipul nu corespunde imaginii reportajelor video ale BBC postate pe Instagram, după cum se poate vedea în comparația cu acest reportaj publicat la data de 14 septembrie 2024 (arhivat aici):
În timp ce videoclipul fabricat susține că RSF a analizat ore întregi de filmări, acesta nu prezintă niciuna, ci utilizează diverse fotografii și videoclipuri, majoritatea realizate înainte de începutul incursiunii Ucrainei în regiunea rusă Kursk, în august 2024.
Fotografiile directorului de advocacy și asistență al RSF, Antoine Bernard, pot fi găsite pe site-ul organizației sau pe contul de social media al lui Bernard (arhivate aici, aici și aici).
Fotografia unui camion distrus circulă pe rețelele rusești cel puțin din martie 2024, cu mult înainte de incursiunea Ucrainei la Kursk, împreună cu afirmația - pe care AFP nu a putut-o confirma - că a fost făcută în zona ucraineană Donețk.
Fotografia unui bărbat purtând o șapcă cu simbolul soarelui negru sau Roata Soarelui, un vechi simbol european însușit de naziști (arhivată aici), a fost publicată în 2016 de Comitetul de Investigații al Federației Ruse într-un comunicat de presă referitor la un dosar deschis împotriva unui rus acuzat că a plecat să lupte pentru Ucraina împotriva Rusiei în Donbas în 2014. Nu există informații despre când și unde a fost făcută fotografia, dar aceasta datează de dinaintea ofensivei ucrainene din Kursk.
O altă fotografie îl prezintă pe cunoscutul lider ucrainean de extremă dreapta Serhii Filimonov (arhivată aici) și a fost publicată pe contul său de Instagram în 2020.
Videoclipul cu un bărbat purtând o cască cu un semn nazist a fost publicat în presa controlată de Moscova împreună cu afirmația că a fost filmat de soldații ucraineni care batjocoreau un bărbat în vârstă din Kursk. AFP nu a putut verifica această afirmație.
De asemenea, AFP nu a putut identifica bărbatul cu un hanorac rasist care pozează în fața unui steag al grupării neo-naziste Misanthropic Division, dar fotografia circulă cel puțin din 2022 cu afirmația că prezintă un francez intervievat de televiziunea franceză La Chaine Info, care luptă de partea Ucrainei.
Singurele imagini confirmate ale unui ucrainean purtând pe șapcă simbolul Diviziei SS și realizate în zona Kursk au fost preluate dintr-un reportaj al postului italian RAI 24 și au fost difuzate pe scară largă în mass-media controlate de Rusia. „Regret profund că am dat voce, chiar și pentru câteva secunde, unui soldat ucrainean pe care l-am observat purtând un ecuson cu simbol nazist abia după difuzarea reportajului”, a declarat jurnalistul Ilario Piagnerelli pe X (arhivat aici).
„Nazismul ucrainean”, pilon al propagandei de război a Kremlinului
Președintele rus Vladimir Putin a afirmat că scopul invaziei sale la scară largă din Ucraina este „denazificarea” țării. În același timp, afirmațiile potrivit cărora Ucraina ar fi condusă de simpatizanți naziști sunt exagerate, au declarat experți pentru AFP în mai multe rânduri.
Maria Domanska, expert în politica rusă la Centrul pentru Studii Orientale, a declarat pentru AFP, într-un e-mail din 24 martie 2022, că Putin spera să invoce narațiunea nazistă pentru a obține sprijin intern pentru invazia sa din Ucraina. „Este vorba de a le asigura sprijinul pentru autorități, dar și de a discredita ideea integrării statelor post-sovietice cu Occidentul. Pentru Kremlin, noul 'nazism' este de fapt democrația liberală”, a spus ea.
Utilizarea simbolurilor și promovarea ideologiei naziste sunt interzise de legislația ucraineană (arhivat aici). Deși unele grupuri paramilitare ucrainene care simpatizează cu naziștii au dobândit o anumită popularitate în 2014, cum ar fi batalionul Azov și Pravi Sektor (Sectorul de Dreapta - n.r), ponderea lor socială și politică este exagerată în propaganda pro-rusă. De la începutul războiului dintre Rusia și Ucraina în 2014, neonaziștii ruși au ales una sau alta dintre tabere pentru a lupta, potrivit experților (arhivate aici și aici).
David Marples, profesor la Departamentul de istorie și cercetător în cadrul programului de studii contemporane ucrainene de la Universitatea din Alberta, Canada, a explicat pentru AFP, în noiembrie 2022, că „există paramilitari extremiști în Ucraina, cei mai cunoscuți fiind Batalionul Azov și Sectorul de dreapta. Ei nu sunt proeminenți în viața politică din Ucraina - acest lucru a fost inventat de Putin și alții. Dar nu sunt neglijabile și acum ar putea dobândi mai multă vizibilitate”.
„Bineînțeles, naționalismul în Ucraina este astăzi accentuat deoarece țara a fost invadată”, a spus el.
Deși există cazuri de afișare a simbolurilor naziste în trupele ucrainene, ca în cazul reportajului RAI 24, multe dintre afirmațiile privind "nazismul" promovate de Kremlin și de rețelele sale se bazează pe dovezi manipulate, cum ar fi relatări media false, așa cum a investigat AFP aici și aici, fotografii fabricate și imagini scoase din context.
Toate verificările AFP în limba română cu privire la războiul din Ucraina pot fi găsite aici.
Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?
Contactează-ne