Un bărbat întinde un steag uriaș al Uniunii Europene (UE) în fața clădirii Parlamentului din București, 9 mai 2013 (AFP / DANIEL MIHAILESCU)

Postările prezintă în mod eronat noile reglementări privind prostituția în România

  • Publicat pe 20 februarie 2025, la 16:47
  • Actualizat pe 20 februarie 2025, la 17:20
  • 4 minute de citit
  • De: AFP România

După ce în ianuarie 2025 România a adoptat noi reglementări privind prostituția pentru a se alinia la Uniunea Europeană (UE), pe internet au apărut afirmații false conform cărora guvernul român ar fi legalizat prostituția fără aprobarea parlamentului. România a aderat la UE în 2007, însă, în ultimii ani, euroscepticismul a crescut tot mai mult, pe fondul ascensiunii partidelor de extremă dreapta. Experții în drept au declarat pentru AFP că prostituția rămâne ilegală în țară, fiind pedepsită cu amendă, iar reglementările UE actualizate nu afectează acest lucru. 

„România a legalizat cea mai veche meserie, fără dezbatere publică. De la 1 ianuarie 2025 există codul CAEN 9699 pentru activități intime”, potrivit descrierii acestui videoclip postat pe Facebook pe 23 ianuarie 2025, care face referire la noile reglementări UE privind prostituția.  

În scurtul clip, care a fost vizualizat de peste 791.000 de ori, utilizatorul spune: „Nu știați de acest lucru? Ei bine, nici nu aveați cum, pentru că guvernul României s-a hotărât să legalizeze prostituția fără niciun fel de dezbatere publică pe marginea acestui subiect”. 

„Adică ilegal, pentru că nici Parlamentul României nu a fost informat în legătură cu acest lucru”.

Același utilizator a postat videoclipul și pe TikTok, unde a primit peste 696.000 de vizualizări. 

Mai multe site-uri au publicat, de asemenea, articole (inclusiv aici sau aici) care susțin că „guvernul se pregătește să legalizeze prostituția, după ce au apărut codurile CAEN pentru 'furnizarea de servicii sexuale și operarea de stabilimente de prostituție'”. 

Image
Captură de ecran a postării false de pe Facebook realizată pe 19 februarie 2025

Cu toate acestea, deși România a adoptat în luna ianuarie a acestui an reglementările UE actualizate privind prostituția, prostituția rămâne ilegală și se pedepsește cu amendă, au confirmat mai mulți experți pentru AFP.

Înainte de 2014, prostituția era pedepsită în țară cu închisoare de până la trei ani în temeiul vechiului Cod penal (articolul 328). 

În prezent, proxenetismul și traficul de persoane în scopul exploatării sexuale sunt pedepsite cu închisoarea (articolul 213).

Ambele camera ale Parlamentului (Senatul și Camera Deputaților) au respins în 2011 în comisiile juridice un proiect de lege initiat de un deputat  democrat-liberal ce prevedea legalizarea prostitutiei.  

Reglementări actualizate

Pe 1 ianuarie 2025, România a adoptat noi reglementări UE privind activitățile comerciale, printre care se numără și prostituția.

Cunoscut drept CAEN Rev.3, care se referă la clasificarea activităților din economia națională, regulamentul a fost actualizat în urma adoptării din octombrie 2022 a Regulamentului delegat (UE) 2023/137 al Comisiei.  

Registrul Comerțului din România (ONRC) a implementat codul CAEN 9699 (arhivat aici), care menționa, printre altele, „furnizarea sau aranjarea de servicii sexuale, organizarea de evenimente de prostituție sau exploatarea de unități de prostituție”.

Aceasta a stârnit reclamații online false și, la scurt timp după aceea, menționarea serviciilor a fost eliminată, cu mențiunea că „prostituția nu este legalizată și nici reglementată ca o activitate profesională”. 

Prostituția rămâne ilegală

Experții în drept au declarat pentru AFP că noul regulament al UE nu afectează legislația existentă privind prostituția în România.

„O clasificare CAEN nu înseamnă legalizarea unei activități”, a declarat pentru AFP Viorel Pașca, profesor de drept penal la Facultatea de Drept a Universității de Vest din Timișoara, la 19 februarie 2025. 

„Doar codul CAEN nu face ca prostituția să fie legalizată”, a spus Sergiu Bogdan, profesor la Facultatea de Drept a Universității Babeș-Bolyai din Cluj. 

Întrebat cum ar putea fi legalizată prostituția în România, el a declarat pentru AFP într-un e-mail din 17 februarie 2025: „Având în vedere că încă există o definiție a prostituției în Codul Penal, acolo ar trebui operată prima modificare legislativă”.  

„Apoi ar trebui să se adopte o lege care s[ expliciteze cum se poate practica legal prostitutia, unde și în ce condiții”, a adăugat el. 

Dar până atunci, actualizarea nomenclatorului CAEN nu are „niciun impact” asupra statutului juridic al prostituției în România, a declarat pentru AFP Valerian Cioclei, profesor la departamentul de drept penal al Facultății de Drept din cadrul Universității București. 

„Deși prostituția a fost dezincriminată, nu există încă o reglementare a 'serviciilor sexuale'”, a spus el într-un e-mail din 18 februarie 2025. 

„Pentru o astfel de reglementare este necesară o lege”, a mai adăugat Cioclei.  

Legalizarea este „monopolul exclusiv al legiuitorului, iar până în prezent nu există nicio lege care să stabilească condițiile în care astfel de activități ar putea fi autorizate”, a spus Pașca într-un e-mail. 

„Dezincriminarea prostituției nu a însemnat însă legalizarea ei, fapta fiind contravenționalizată” , a concluzionat profesorul de la Universitatea de Vest.

Unele articole au susținut că aceasta a fost o „inițiativă a UE de a legaliza prostituția în România”. 

Cu toate acestea, în Europa, aceste tipuri de legi variază în funcție de țară. În alte țări UE precum Germania, Elveția, Austria, Grecia sau Ungaria, prostituția este legală și reglementată.

AFP a demontat și alte narațiuni false despre presupuse încercări ale UE de a impune politici țării (spre exemplu aici, aici). 

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne