Mașinile se îndreaptă spre estul orașului Los Angeles în timpul orei de vârf de seară, pe 25 ianuarie 2024 ( AFP / Frederic J. BROWN)

Raportul Emissions Analytics nu a constatat că vehiculele electrice poluează mai mult decât mașinile pe benzină

În timp ce UE și SUA încearcă să facă trecerea la vehiculele electrice (VE), postările de pe rețelele de socializare citează un raport privind emisiile provenite de la anvelope pentru a susține că aceste mașini poluează semnificativ mai mult decât cele pe benzină. Dar aceasta este o prezentare eronată a acestui raport, care compară emisiile de particule provenite din eșapament cu cele rezultate din uzura anvelopelor: acesta nu compară direct mașinile electrice și cele non-electrice și nu ia în considerare efectul gazelor cu efect de seră emise de țevile de eșapament. Deși impactul asupra mediului al vehiculelor electrice depinde de modul în care acestea sunt fabricate și încărcate, experții din industrie spun că acestea sunt mai sustenabile în general.

Potrivit unei postări pe Facebook distribuite de peste 200 de ori din 13 martie 2024, mașinile electrice ar emite de 1.850 de ori mai multe particule toxice decât mașinile convenționale, ceea ce le face mai puțin ecologice. Postarea citează un „studiu” realizat de grupul britanic Emission Analytics, publicat în 2022, dar la care se presupune că s-a făcut referire doar recent într-un articol de opinie din Wall Street Journal. 

Afirmații înșelătoare similare au fost publicate și aici și aici pe Facebook și au fost reluate în diverse articole legate aici, aici și aici. De asemenea, acestea au fost răspândite și în alte limbi, inclusiv în engleză, franceză, cehă și greacă.  

Cu toate acestea, raportul (arhivat aici) publicat de Emissions Analytics a comparat emisiile de particule în masă provenite de la țevile de eșapament cu cele rezultate din uzura anvelopelor în condiții „normale” de conducere la diferite vehicule. Nu a existat o comparație directă între vehiculele electrice și cele neelectrice, iar experimentul nu a luat în considerare emisiile de dioxid de carbon (CO2). 

Mai mult, deși unele postări sugerează că această cercetare a trecut neobservată până când a fost menționată recent de WSJ, acest lucru nu este corect. The Guardian a relatat cu exactitate despre aceasta într-un articol din iunie 2022

Image
Captură de ecran a unei postări înșelătoare pe Facebook (stânga) și a unui articol (dreapta) realizate pe 5 aprilie 2024

O comparație între emisiile de particule provenite de la țevile de eșapament și cele cauzate de uzura anvelopelor

În cadrul analizei, au fost observate emisiile de particule de la diferite tipuri de vehicule. După cum se menționează în raport, Emissions Analytics a comparat „emisiile de masă de particule la țeava de eșapament din lumea reală cu emisiile de uzură a anvelopelor, ambele în condiții de conducere 'normală'”. 

Grupul de analiză a datelor a constatat că „acestea din urmă sunt de fapt de aproximativ 1.850 de ori mai mari decât primele”.  

Ceea ce în cercetare se numește ocazional „emisii de la țeava de eșapament” este, de fapt, poluarea cu „particule de la țeava de eșapament” sau „emisii de masă de particule de la țeava de eșapament”, care este diferită de emisiile de CO2 (arhivat aici). Nick Molden, CEO și fondator al Emissions Analytics (arhivat aici), a declarat pentru AFP la 21 martie 2024 că experimentul „compară masa particulelor minuscule eliminate de pneuri pe măsură ce se uzează cu particulele de la țeava de eșapament, ceea ce duce la raportul 1.850 - care este corect și pe care îl menținem”.

În timp ce emisiile de la țeava de eșapament scad pe măsură ce filtrele de eșapament devin mai eficiente, raportul afirmă că „emisiile cauzate de uzura anvelopelor sunt în creștere pe măsură ce vehiculele devin mai grele, iar șoferul dispune de mai multă putere și cuplu”. 

Molden a declarat că postările din rețelele de socializare denaturează concluziile, sugerând că cercetarea a comparat direct vehiculele electrice și cele neelectrice, „când contrastul central este între emisiile de la țeava de eșapament și cele de la pneuri - indiferent de vehicul”.

Molden a spus că firma sa nu a constatat că vehiculele electrice poluează mai mult. 

„Aceasta ar fi o concluzie complet falsă, nu în ultimul rând din cauza emisiilor semnificative de CO2 de la țeava de eșapament”, a declarat el pentru AFP la 21 martie. „Emisiile de anvelope reprezintă o problemă care trebuie atenuată, nu un motiv pentru a nu electrifica”.

Simona Onori, profesor asociat în domeniul științei și ingineriei energetice la Universitatea Stanford (arhivat aici), a declarat pe 22 martie că „poluarea cauzată de uzura anvelopelor este o problemă pentru toate vehiculele, indiferent dacă sunt electrice sau pe benzină”. 

Emisiile de gaze cu efect de seră

Mai mulți experți independenți au declarat pentru AFP că, în general, vehiculele electrice au un impact mai mic asupra mediului decât mașinile pe benzină.

EV-urile tind să fie mai grele decât alte mașini din cauza greutății bateriei. Acest lucru accelerează uzura anvelopelor și duce la mai multe emisii de astfel de particule, a spus Onori.

Cu toate acestea, diferența este relativ mică în comparație cu alte surse de poluare din sectorul transporturilor, cum ar fi emisiile de CO2 de la țeava de eșapament.

„Dacă vorbim despre schimbările climatice, emisiile (de uzură a anvelopelor) sunt în mare parte în afara subiectului”, a declarat pentru AFP, la 25 martie, Dennis Wamsted, analist în domeniul energiei la Institute for Energy Economics and Financial Analysis (arhivat aici). „Vehiculele electrice sunt mult mai puțin poluante decât mașinile pe benzină/diesel atunci când vorbim despre emisiile de gaze cu efect de seră”.

Potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), „de-a lungul ciclului său de viață, o mașină electrică tipică din Europa produce mai puține gaze cu efect de seră (GES) și poluanți atmosferici sau zgomot, în comparație cu echivalentul său pe benzină sau diesel” (arhivat aici). AEM precizează, de asemenea, că, în mod obișnuit, emisiile sunt mai mari în timpul fazei de producție, însă sunt contrabalansate efectiv de emisii mai mici pe parcursul fazei ulterioare de utilizare în timp. 

O analiză din 2021 a Consiliului Internațional pentru Transporturi Curate (arhivată aici), un ONG american, indică faptul că vehiculele electrice din Statele Unite creează cu până la 68% mai puține emisii de gaze cu efect de seră pe parcursul ciclului lor de viață - de la producție până la eliminare - decât mașinile pe benzină, în ciuda faptului că rețeaua electrică este încă dependentă de combustibilii fosili (arhivată aici).

Experții spun că vehiculele electrice vor deveni mai puțin poluante pe măsură ce sectorul energetic se va îndrepta către surse durabile și bateriile vor deveni mai eficiente. 

Un raport al Grupului interguvernamental de experți privind schimbările climatice afirmă că, atunci când sunt alimentate cu energie electrică cu emisii reduse de dioxid de carbon, vehiculele electrice „oferă un mecanism de reducere majoră a emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din cele mai mari surse din sectorul transporturilor, inclusiv din sectorul auto” (arhivat aici).

Jeremy Michalek, profesor de inginerie și politici publice la Universitatea Carnegie Mellon (arhivat aici), a subliniat, pe 22 martie, importanța de a muta „sectorul vehiculelor și sectorul energetic în paralel”. 

În SUA, administrația Biden a anunțat pe 20 martie norme revizuite de poluare pentru autoturisme și camioane, menite să accelereze trecerea industriei auto americane la electricitate, cu obiectivul ca 50% din vehiculele noi să fie vehicule electrice până în 2030.

În UE, strategia Comisiei Europene include investiții în vehicule electrice pe baterii, în contextul obiectivului său de a deveni neutră din punct de vedere climatic până în 2050.  

Image
Grafic care arată numărul de mașini noi vândute în Uniunea Europeană, în 2022 și 2023, în funcție de sursa de energie, potrivit Asociației Constructorilor Europeni de Automobile (AFP)

AFP a investigat anterior alte afirmații înșelătoare despre vehiculele electrice, cum ar fi aici, aici sau aici

Există un conținut pe care ai vrea ca AFP să îl verifice?

Contactează-ne